Captura 20de 20pantalla 202017 03 04 20a 20les 2014 36 48

L'evolució de la Guardia civil

  • La fundació

    La fundació
    Així, el 28 de març de 1844, es produeix el moment històric de la creació oficial de la Guàrdia Civil quan, per Reial Decret, es crea un “cos especial de força armada d'Infanteria i Cavalleria”, sota la dependència del Ministeri de la Governació i amb “la denominació de Guàrdies Civils”. A efecte d'organitzar aquesta nova força es comissiona al mariscal de camp D. Francisco Javier Girón i Ezpeleta, II Duque de Ahumada.
  • La consolidació

    La consolidació
    No li reservava el destí a la Guàrdia Civil un ambient propici per a la seva consolidació, ja que aquest període es va caracteritzar per la Segona (1846 – 1849) i la Tercera Guerra Carlista (1872 – 1876) amb la conseqüent extensió de la guerra de guerrilles i la seva posterior evolució al bandolerisme, fenòmens als quals va haver de plantar cara la recent creada Institució.
  • La primera república

    La primera república
    Després de la revolució de setembre de 1868, amb l'exili de la reina Isabel II i fins la Restauració de 1874, s'inicia un període en la història d'Espanya conegut com el "Sexenni Revolucionari". Aquesta etapa es distingeix per una gran inestabilitat política; amb tres eleccions i set governs, amb pronunciaments, dissensions polítiques, amb la Revolució Cantonal de 1873, la Guerra dels Deu Anys (1868 – 78) a Cuba.
  • La restauració monàrquica

    La restauració monàrquica
    El pronunciament del general Martínez Campos, es produeix la restauració monàrquica a Espanya i l'inici del regnat d'Alfonso XII. S'instaura un sistema bipartidista d’ alternança entre el Partit Liberal i el Conservador. Aquesta democràcia “formal”, amb un sistema electoral no estrictament democràtic, portaria una certa estabilitat institucional, que va prendre carta de naturalesa amb la promulgació de la Constitució de 1876.
  • La segona república

    La segona república
    Després de la dimissió del general Miguel Primo de Rivera al gener de 1930, Alfonso XIII, amb un govern de concentració monàrquica, convoca una ronda d'eleccions que havien de servir per recuperar la legitimitat democràtica. No obstant això, a les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, els republicans triomfen en 41 capitals de província. El 14 d'abril es proclama la República a les diferents ciutats i capitals.
  • La guerra civil

    La guerra civil
    Al 1936, la Guàrdia Civil es compon d'uns 33.500 homes que suposen una tercera part dels efectius de l'Exèrcit. Es tracta de professionals, coneixedors del terreny i desplegats per tot el territori nacional. Per això la Guàrdia Civil va ser decisiva en el desenvolupament dels esdeveniments inicials, i es pot afirmar que pràcticament la revolta va triomfar on es va sumar la Guàrdia Civil i va fracassar on aquesta va romandre fidel a la República.
  • El franquisme

    El franquisme
    (1939-75) Es dóna la paradoxa que en els convulsos anys trenta la Guàrdia Civil havia suportat els atacs dels sectors socials més proclius a la República i, no obstant això, més de la meitat de la plantilla de la Guàrdia Civil havia servit al bàndol republicà durant la guerra. Això no era un gran mèrit davant els vencedors, el que va ocasionar que el nou règim mirés a la la Guardia Civil amb recel, doncs la hi considerava responsable del fracàs del cop militar en les ciutats més importants.
  • La transició i la democracia

    La transició i la democracia
    Al 1975, amb la proclamació de Don Juan Carlos I Rei d'Espanya s'inicia un període històric en el qual Espanya passa del règim dictatorial sorgit de la Guerra Civil a constituir-se en una monarquia parlamentària. Amb l'aprovació de la Constitució de 1978 la Guàrdia Civil s'adscriu a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat conservant la seva naturalesa militar però deixant de formar part de les Forces Armades.