Història de Rússia i l'URSS

  • Guerra russojaponesa i derrota de Rússia

    Guerra russojaponesa i derrota de Rússia
    La guerra rus-japonesa va ser un conflicte sorgit per les ambicions imperialistes rivals de la Rússia Imperial i Japó en Manxúria i Corea.
    Rússia va ser derrotada i els dos països van signar el Tractat de Portsmouth amb el qual la guerra es va donar per acabada.
  • Diumenge Sagnant

    Diumenge Sagnant
    El Diumenge Sagnant va ser una matança realitzada per la Guàrdia Imperial russa contra manifestants pacífics.
    200.000 treballadors es van reunir a les portes del Palau d'Hivern, residència del tsar Nicolau II, demant-li un salari més alt i millors condicions laborals.
    Els manifestants portaven icones religioses i retrats del tsar per demostrar que les seves intencions eren pacífiques. Però el duc Vladimir Aleksándrovich, va ordenar obrir foc contra ells El tsar Nicolau II no es trobava en el p
  • Manifest del Tsar i fromació de la Duma

    Manifest del Tsar i fromació de la Duma
    El 6 d'agost de 1905 l'tsar Nicolau II va publicar un manifest sobre la convocació de la Duma. En el Manifest d'Octubre el tsar es va comprometre a introduir llibertats civils bàsiques, a proporcionar una participació més àmplia en la Duma Estatal i a dotar a la Duma de poders legislatius i de sobreseïment.
    L'elecció de la Primera Duma (juliol de 1906) va portar de nou a un grup significatiu de socialistes moderats i dels dos partits liberals, que demanaven reformes.
  • Rússia entra en la Primera Guerra Mundial

    Rússia entra en la Primera Guerra Mundial
    A la Primera Guerra Mundial Rússia es va unir al bàndol aliat, i va ordenar mobilitzar més de 8 milions d'homes i dones.
    Però l'exèrcit rus no estava ben entrenat per a la guerra, això va estar marcat a la batalla de Tanneberg on 250.000 alemanys van vèncer a 700.000 soldats russos.
    El 1915 els alemanys tornen a derrotar a les forces russes a la batalla dels llacs Masurianos el que va provocar un descontentament social a Rússia.
  • Lenin retorna de l'exili i tesis d'abril

    Lenin retorna de l'exili i tesis d'abril
    Un dia més tard de la seva tornada a la capital russa des del seu exili a Suïssa, Lenin va expossar les Tesis d'abril en un discurs pronunciat al Palau Tàurida. Aquesta tesi postulava el pas a la segona fase de la revolució: la conquesta del poder per part del proletariat i els camperols dels soviets.
  • Cop d'estat conservador de Kornilov

    Cop d'estat conservador de Kornilov
    El cop d'Estat de Kornilov va ser un intent fallit de cop d'Estat contrarevolucionari dut a terme pel comandant en cap de l'Exèrcit rus, el general Lavr Kornilov. El Govern Provisional Rus i els soviets van rebre el suport majoritari de la població i van fer fracassar el cop als pocs dies de l'alçament militar.
  • Revolució d'octubre

    Revolució d'octubre
    La Revolució d'Octubre, també coneguda com a Revolució bolxevic, va ser la segona fase de la Revolució russa de 1917. La data 25 d'octubre de 1917 correspon al calendari julià vigent en l'Imperi rus, després abolit pel nou Govern bolxevic.
  • Revolució bolxevic i assalt al palau d'hivern

    Revolució bolxevic i assalt al palau d'hivern
    El pla del Comitè Militar Revolucionari de Petrograd encarregat de la presa del Palau d'Hivern consistia en la formació de dos anells concèntrics al voltant de l'edifici, un interior per mantenir la pressió sobre els assetjats -format principalment per soldats dels regiments Pavlovski (al nord) i Kexholm (al sud) - i un altre exterior per evitar possibles intents d'auxili de les tropes cosacas o dels cadets.
  • Guerra civil i formació provicional de Kerenski

    Guerra civil i formació provicional de Kerenski
    La Guerra Civil Russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig, i de l'altra banda els militars de l'ex exèrcit tsarista i opositors al bolxevisme, agrupats en el denominat Moviment Blanc, compost per conservadors i liberals favorables a la monarquia i socialistes contraris a la revolució bolxevic i relacionats estretament a l'Església ortodoxa russa.
  • Pau de Brest-Litovsk

    Pau de Brest-Litovsk
    La Pau de Brest-Litovsk va ser un tractat de pau signat el 3 de març de 1918 entre l'Imperi Alemany, Bulgària, l'Imperi Austrohongarès, l'Imperi Otomà i la Rússia soviètica. En el tractat, Rússia renunciava a Finlàndia, Polònia, Estònia, Livonia, Curlandia, Lituània, Ucraïna i Besarabia, que a partir de llavors van quedar sota el domini i l'explotació econòmica dels Imperis Centrals. Així mateix, va lliurar Ardahan, Kars i Batumi a l'Imperi otomà.
  • Inici de la NEP

    Inici de la NEP
    La Nova Política Econòmica ( NEP ) va ser una política econòmica proposada per Vladimir Lenin, en la qual va denominar capitalisme d'Estat.
    La NEP va substituir a les polítiques del comunisme de guerra. Mentre que alguns líders bolxevics es van oposar a ella, se la va considerar necessària a causa de les circumstàncies per permetre un comerç privat limitat en la forma de la NEP .
  • Stalin és nomenat secretari general del PCUS

    Stalin és nomenat secretari general del PCUS
    Stalin va utilitzar el càrrec de Secretari General per crear una forta base de poder per a si mateix. Més tard Lenin el va acusar de manipular els poders de la Secretaria General. Stalin gairebé va perdre el seu càrrec al XVII Congrés del Partit el 1934, però la mort del seu principal rival, Serguei Kírov va debilitar el moviment per removerlo.24 Va presentar la seva renúncia el 1934.
  • Creació de l'URSS

    Creació de l'URSS
    La Unió Soviètica va ser establerta el desembre de 1922 com la Unió de les Repúbliques Soviètiques de Rússia, Ucraïna, Bielorússia i Transcaucàsia governades, les tres primeres, per partits bolxevics i l'última pel menxevic.
  • Processos de Moscou

    Processos de Moscou
    Entre 1936 i 1938 es van realitzar tres judicis a Moscou on van ser jutjats ex-membres del Partit Comunista, que van ser acusats de conspirar amb les nacions occidentals per assassinar a Stalin ia altres líders soviètics, i per a desintegrar la Unió Soviètica i restaurar el capitalisme a Rússia.