Guerra Civil Española

By frajoca
  • Period: to

    Guerra Civil Espanyola

  • L'aixecament militar i l'esclat de la guerra

    L'aixecament militar i l'esclat de la guerra
    El Movimiento parteix de Marroc el dia 17 de juliol de 1936. En la revolta van col·laborar alguns diputats de la CEDA, com Ramón Serrano Suñer o el conde de Mayalde, i, tot i que Gil Robles, el seu principal dirigent, no va ser consultat pels dirigents de la revolta, hi va prestar ajut econòmic amb els fons del partit. En cap moment els conspiradors van pensar en la possibilitat d'una guerra civil: es preveia una actuació molt violenta i decidida per aconseguir ràpidament el triomf a Madrid.
  • La Batalla de Barcelona (19 de juliol): El triomf republicà i la violència faista a Catalunya

    Els conspiradors confiaven en el triomf de la revolta a tot Catalunya gràcies a l'adhesió a la seva causa de la oficialitat mitjana de diversos regiments establerts a la ciutat de Barcelona. Comptaven amb la complicitat dels oficials de la Unión Militar Española (UME), fortament espanyolistes i enemics dels sentiments catalanistes i d'esquerres del govern de la Generalitat d'ERC.
  • El fracàs del cop d'Estat

    Entre els dies 17 i 20 de juliol de 1936 es va produir la insurrecció militar (la fase de pronunciamiento) que va iniciar la guerra civil més cruenta de la història contemporània d'Espanya. La insurrecció militar del dia 17 al Marroc es va estendre per la majoria de les guarnicions militars. Manuel Goded Llopis va prendre el poder a les illes Balears, el general Francisco Franco a les Canàries, Queipo de Llano a Sevilla, Andrés Saliquet a Valladolid i Emilio Mola, a pamplona.
  • El suport internacional

    El suport internacional
    En principi, les democràcies europees, amb Gran Bretanya al capdavant, es proclamaren neutrals; a la pràctica els seus diplomàtics a Espanya donaren suport al bàndol nacional ja que, al seu entendre, el bàndol republicà era controlat per comunistes, anarquistes i socialistes revolucionaris. Per tant, van congelar tots els béns espanyols, afectant principalment les seves reserves d'or a la Gran Bretanya.
  • Octubre i novembre de 1936 El miracle de Madrid

    Octubre i novembre de 1936 El miracle de Madrid
    El mes d'octubre, el general Franco inicia l'assalt a Madrid des Toledo, a 70 km. Les forces colonials compten amb vuit columnes, combinant l'acció amb la cavalleria de Mola i carros de combat alemanys. Madrid, plena de refugiats que plantejen un problema logístic d'abastament alimentari, és bombardejat dura i regularment mentre les milícies, sense experiència s'estructuren sota el comandament dels generals Miaja i Rojo.
  • Gener-març de 1937: Madrid continua sent l'objectiu

    Gener-març de 1937: Madrid continua sent l'objectiu
    Madrid segueix sent l'objectiu franquista. Franco va ordenar bombardejar Madrid des de l'aire i va organitzar tres grans ofensives consecutives per encerclar Madrid: la primera, el mes de gener de 1937, la batalla de la carretera de la Corunya va ser molt costosa en vides humanes i va estabilitzar el front; la Batalla del Jarama, el gener i febrer de 1937, no va ser decisiva; i la Batalla de Guadalajara, al març,
  • Abril a octubre de 1937: Caiguda del país Basc i Astúries

    La renúncia momentània a la conquesta de Madrid va significar que els generals rebels viressin cap al nord. Els dos elements de resistència tenien un valor simbòlic: Astúries com nucli revolucionari, i el País Basc per la seva afirmació nacional. Militarment, es van emprendre l'atac per l'est, i es va confiar als carlins, amb l'ajut d'una divisió italiana i la Legió Còndor aèria.
  • La renúncia momentània a la conquesta de Madrid va significar que els generals rebels viressin cap al nord.

    Els dos elements de resistència tenien un valor simbòlic: Astúries com nucli revolucionari, i el País Basc per la seva afirmació nacional.
    La novetat va ser la preparació de les operacions mitjançant bombardejos aèris massius; dues petites ciutats, Durango i Guernica al País Basc, van ser destruïdes. El 26 d'abril els avions alemanys bombardejen Guernica. dos dies més tard, les tropes de Franco entren a la ciutat. bilbao cau el 19 de juny.
  • 1938. Ofensives i contraofensives ... fins la batalla de l'Ebre

    1938. Ofensives i contraofensives ... fins la batalla de l'Ebre
    La batalla de Terol va ser iniciada el dia 15 de desembre de 1937 i va agafar per sorpresa els defensors. El dia 21 eren derrotades les defenses exteriors, i l'endemà era presa pels republicans, a desgrat que el coronel Rey d'Harcourt, que comandava la «plaça», no es va rendir fins el dia 8 de gener de 1938. Immediatament, el general Franco decideix iniciar una contraofensiva de desgast amb una superioritat de material manifesta.
  • La batalla de l'Ebre

    La batalla de l'Ebre
    Durant quatre mesos la batalla de l'Ebre es va plantejar com una batalla de desgast, amb combats front a front i bombardejos constants. La superioritat artillera i aèria franquista va obligar l'exèrcit republicà a replegar-se i a creuar de bell nou el riu, el 16 de novembre de 1938. Acabava la batalla que sentenciaria la guerra civil, amb almenys 90.000 baixes, 60.000 en el bàndol republicà i 30.000 en el franquista.
  • 1939. Enfonsament de Catalunya i marxa cap a la capitulació

    1939. Enfonsament de Catalunya i marxa cap a la capitulació
    La derrota en la batalla de l'Ebre va deixar exhausta la rereguarda catalana. Catalunya havia perdut la capacitat de resistència car els avanços dels exèrcits franquistes van incrementar el nombre de refugiats (superaven gairebé el milió, la quarta part de la població catalana), i aquesta superpoblació agreujava encara més el problemes de subsistència, que van esdevenir irresolubles.