linia dels temps de la literatura catalana

 • 476

  La literatura medieval

  La literatura medieval
  La literatura medieval és un ampli període literari que inclou totes les obres literàries escrites a Europa i arreu durant l'edat mitjana. Abraça aproximadament el miler d'anys que van de la caiguda de l'imperi Romà l'any 476 fins a l'inici del Renaixement italià (a finals del segle XV). Durant aquest període tan llarg es desenvolupa sobretot una important literatura en llatí.
 • Oct 29, 927

  Borrell II (927-992)

  Borrell II (927-992)
  Borrell II va ser comtede Barcelona, Girona, Osona i d'Urgell. Va ser un comte molt més diplomàtic que no pas militar i va tenir una bona relació amb el Papat.
 • Oct 29, 988

  Independència de Catalunya dels francs

  Independència de Catalunya dels francs
  Era una època de vassallatge, de relacions feudals. Borrell II prestava vassallatge als francs a canvi de la defensa dels musulmans però un bon dia van deixar de rebre el suport. Borrell II demanà ajuda a Lotari, però el seu fill Lluís V, que era qui manava, no va respondre. El comte Català va decidir trencar el pacte feudal amb els francs i crear un estat propi, que més tard, s'anomenaria Catalunya.
 • Oct 29, 1000

  Naixement llengües romàniques

  Naixement llengües romàniques
  El naixement de les llengües romàniques és un factor d'una gran importància. Aquestes llengües eren procedents del llatí col·oquial. Primerament eren presents en l'àmbit oral i molt poc a poc, s'introdueixen en el terreny escrit.
 • Oct 29, 1080

  Homilies d'Organyà

  Homilies d'Organyà
  Les Homilies d'Organyà són un dels primers documents literaris localitzats en llengua catalana. Es diu que per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català. Són un fragment d'un sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, elaborat pel mossèn d'Organyà.
 • Jan 1, 1101

  literatura trobadoresca

  literatura trobadoresca
  Es va conrear a Occitània un tipus de poesia escrita en provençal que tindria una gran influencia en les literatures romàniques de l’època.
 • Oct 29, 1130

  guillem de berguedà

  guillem de berguedà
  Poesia Trobadoresca]Se’n conserven 31 poesies.
 • Oct 29, 1196

  Ramon Vidal de Besalú

  Ramon Vidal de Besalú
  [Poesia Trobadoresca]És un trobador que es recorda sobretot per la seva obra Razos de trobar.
 • Oct 29, 1196

  Mort de Guillem de Berguedà

  Mort de Guillem de Berguedà
  mort un els trobadors més estimats en aquella època.
 • Oct 29, 1201

  Literatura Doctrinal

  Literatura Doctrinal
  Expressa les idees cristianes i les defensa. Primer para atenció en el missatge que es vol fer arribar i, després, posa al seu servei totes les possibilitats formals i retòriques de la literatura. N’és l’autor per excel•lència Ramon Llull.
 • Oct 29, 1201

  Narrativa Històrica: Les cròniques

  Narrativa Històrica: Les cròniques
  Son narracions en prosa destinades a enaltir la dinastia catalana regnant i justifica les seves accions.
 • Oct 29, 1229

  Llibre dels fets o crònica de Jaume I "el conqueridor"

  Llibre dels fets o crònica de Jaume I "el conqueridor"
  El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de les quatre grans Cròniques. Diuen que la conquesta de Mallorca al 1229 va impulsar la redacció d'aquesta obra. Jaume I va morir el 1276, per això es dedueix que l'obra va diguer ser acabada poc abans. No obstant això, les còpies que en tenim són posteriors a aquestes dates. El manuscrit més antic conservat és de 1343. La Crònica narra, de forma autobiogràfica, la vida i le
 • Oct 29, 1232

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Literatura Doctrinal]Va escriure 243 llibre que incloïen matèries tan diverses com la filosofia, ciència, educació (Blanquerna) i molts altres temes, que ell mateix traduïa al àrab i al llatí.
 • Oct 29, 1259

  Naixement de Cerverí de Girona

  Naixement de Cerverí de Girona
  La poesia amorosa de Cerverí de Girona segueix les normes tradicionals de l'amor cortès trobadoresc, però també és característica la seva misogínia. N'és remarcable la poesia religiosa, on s'expressa de manera nova i original. Gran defensor dels joglars, reivindica, però, la seva categoria de trobador.
 • Oct 29, 1283

  Llibre del rei en Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats o crònica de Bernat Desclot.

  El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot. Narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que majoritàriment se centra en aquest darrer. La data de redacció de la Crònica no s'esmenta en cap moment, però sembla que va ser la conquesta de Sicília al 1283 l'estímul que va determi
 • Oct 29, 1325

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita a Xilvella entre el 1325 i el 1328. És la més llarga de les Quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume I el Conqueridor al 1207 fins a la coronació d'Alfons el Benigne al 1328.
 • Oct 29, 1328

  Naixement de Francesc Eiximenis (1328 -1409)

  Naixement de Francesc Eiximenis (1328 -1409)
  Francesc Eiximenis va ser un frare franciscà que va escriure literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.Es va dedicar a l'ensenyament, a la predicació i a efectuar gestions polítiques encarregades per l'Ajuntament de Barcelona o de València, on va viure entre el 1383 i el 1408. També va ser conseller dels reis.La seva obra més representativa és el Llibre de les dones.
 • Oct 29, 1340

  Naixement de Bernat Metge

  Naixement de Bernat Metge
  La seva data de naixement és dubtosa però les hipòtesi apunten entre els anys 1340 i 1346 a la capital del Barcelonés. Bernat Metge és l'escriptor més destacat de la prosa humanista de caire didàctic en llengua catalana. El seu llibre més important s'anomena Lo Somni ja que es tracta de la primera obra humanista de la península Ibèrica. Metge va escriure aquest llibre, poc després de sortir de la presó, amb la intenció de defensar-se de les acusacions d'have
 • Oct 29, 1349

  Crònica de Pere III el Cerimoniòs

  Crònica de Pere III el Cerimoniòs
  És la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes. Explica en primera persona, 50 anys de la seva vida (entre 1319, data del seu naixemet, i 1369), 33 dels quals corresponen al regnat que va exercir al llarg de 51 anys. Va començar a escriure la Crònica l'any 1349. Posteriorment el treball va ser encomanat a Bernat Descoll, un oficial reial. Aquest, el 8 d'agost de 1375 va rebre una carta del rei dient que havia llegit els 3 primers cap
 • Oct 29, 1350

  Naixement de Sant Vicent Ferrer (1350-1419)

  Naixement de Sant Vicent Ferrer (1350-1419)
  Sant Vicent Ferrer va néixer a València el 1350 i morí a Gwened, Bretanya el 1419. Va ser un dominic valencià que va recòrrer mitja Europa predicant la seva moral i visió del cristianisme. D'elevada formació intel·lectual, influí marcadament a la cort del Papa Benet XIII d'Avinyó i en l'elecció de la dinastia castellana dels Trastàmara per regnar a la Corona d'Aragó.
 • Oct 29, 1355

  Naixement d'Anselm Turmeda (1355-1423)

  Naixement d'Anselm Turmeda (1355-1423)
  Va néixer a Ciutat de Mallorca el 1355. Primer es va fer frare franciscà i posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es va convertir a l'islam i va viure com a musulmà a Tunis on va morir el 1423.Destaquen el Llibre dels bons amonestaments i La disputa de l'ase com a obres més importants d'aquest autor.
 • Oct 29, 1400

  Naixement d'Ausiàs Marc

  Naixement d'Ausiàs Marc
  Ausiàs Marc va néixer a Gandia, l'any 1400 en el si d'una família de cavallers i poetes. Va ser un dels autors més destacats del segle XV (segle d'or valencià)La seva obra poètica es caracteritza per:- La sinceritat- La valoració de l'amor humà (s'allunya de la idealització de la dona trobadoresca)- L'ús del català sense occitanismes- L'ús de versos decasíl·labsEls poemes d'Ausiàs es classifiquen en cicles a partir dels senyals que designen les dames a les qua
 • Oct 29, 1401

  Poesia del Segle XV

  Poesia del Segle XV
  Segle d'Or
 • Oct 29, 1405

  Naixement de Joanot Martorell (1405-1468)

  Naixement de Joanot Martorell (1405-1468)
  Joanot Martorell és el creador d'una de les obres més importants dins de les novel·les cavalleresques com de la literatura catalana. Era un cavaller nascut a Gandia. Va viatjar per diverses corts europees. Bona part de les seves experiències queden reflectides en el llibre publicat el 1490, Tirant lo Blanc.
 • Oct 29, 1424

  Mort de Sant Jordi

  Mort de Sant Jordi
  Cavaller i escriptor que va néixer al Regne de València.Era un poeta eminentment cortesà que apareix vinculat al grup d'escriptors joves que lloen la reina Margarida de Prades, vídua de Martí I, a la qual sembla que dedicà algunes de les seves més solemnes cançons, com Midons i segurament els Estramps.
 • Oct 29, 1432

  Inici de la realització anònima Curial e Güelfa

  Inici de la realització anònima Curial e Güelfa
  El període d'escriptura d'aquesta novel·la data d'entre el 1432 i el 1465. Com totes les novel·les cavalleresques introduïa una visió realitsta i satírica, abandonant el contingut fantàstic i meravellós propi del llibre de cavalleries. Aquesta obra explica la història d'una parella d'enamorats: el jove Curial, d'origen humil, i Güelfa, dama noble i culta que vol ajudar-lo a esdevenir un cavaller cèlebre perquè així pugui casar-se amb e
 • Oct 29, 1433

  Naixement Joan Roís de Corella

  Naixement Joan Roís de Corella
  Joan Roís de Corella és un altre gran poerta del segle XV. Va néixer probablement a Gandía en vers el 1433, en una família noble. En la seva obra apunta característiques renaixentistes. La seva composició més celebrada és la Balada de la garsa i l'esmerla. Va morir el 1497.
 • Oct 29, 1459

  Mort de Ausiàs Marc

  Mort de Ausiàs Marc
 • Oct 29, 1460

  Tirant lo Blanc

  Tirant lo Blanc
  L'obra és marcada per la versemlança i absència d'elements fantàstics: els personatges són força reals. Podem destacar-hi dues tematiques: la cortesana i la bèl·lica.
 • Oct 29, 1468

  Mort de Joanot Martorell

  Mort de Joanot Martorell
 • Oct 29, 1479

  Unió d'Aragó amb Castella.

  Unió d'Aragó amb Castella.
  El 1469, el matrimoni del rei Ferran II d'Aragó amb Isabel de Castella, dita la Catòlica, propicià el camí cap a una monarquia hispànica, tot i que durant segles Catalunya va mantenir la seva condició d'estat, de sobirania imperfecta, però amb les seves institucions pròpies i amb la plena vigència de les seves constitucions i drets. La unió per mitja de documents formals no va ésser fins al 1479.
 • Oct 29, 1490

  Mort de Martí Joan de Galba

  Mort de Martí Joan de Galba
  Algunes hipòtesis afirmen que quan va morir Joanot Martorell els manuscrits de l'obra van ser heretats per Martí Joan de Galba que acabà la novel·la i la portà a la impremta.
 • Oct 29, 1492

  Descombriment d'Amèrica

  Descombriment d'Amèrica
  El 12 d'Octubre de 1492, Cristòbal Colon va descobrir Amèrica quan intentava viatjar cap a les Índies. Cal tenir en compte que el concepte de descobriment d'Amèrica només te sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ja que el continent americà estava habitat des de feia mil·lennis. A més, l'història ens indica que els vikings ja van arribar-hi milers d'anys abans.Aquest fet, juntament amb la caiguda de l'imperi Romà d'orient al 1453 es consideren el canvi de