1946 - 1990

  • Kalla Kriget

    Efter andra världskriget blev västmakterna och kommunistländerna, alltså supermakterna som främst var USA och sovjetunionen, ledare för var sitt så kallt "block". Detta blocket innehöll flera länder och de båda sidorna var misstänksamma mot varandra, båda hade helt olika åsikter och tankar om politik. USA, västmakterna eller också västblocket, stod för att bygga samhället på kapitaliska idéer till skillnad från Sovjetunionen, östblocket, som ville använda kommunistiska idéer.
  • Marshallplanen

    När Europa skulle byggas upp efter andra världskriget var detta en Amerikans plan på hur det skulle göras. USA gav stora mängder pengar till Europa mellan 1948 - 1952 för att länderna skulle kunna byggas upp igen. USA ville inte att världen skulle drabbas av en ekonomisk depression eller att kommunismen spreds.Varför det kallas för "Marshallplanen" är för att namnet kommer från USA:s utrikesminister George C. Marshall.
  • Berlinblockaden

    Sovjetunionen blockerade alla sätt att genom marken ta sig in till Västberlin. Detta var under kalla kriget den första allvarliga konfrontationen mellan öst- och västmakterna. För Sovjetunionen var detta ett försök att få Västmakterna att ge upp Västberlin vilket de misslyckades med. Västmakterna började flyga in med förnödenheter till det blockerade Berlin och detta ledde till att blockaden ett år senare hävdes.
  • NATO

    Står för "North Atlantic Treaty Organisation" och är ett samarbete mellan USA och Kanada men även många länder i Europa, även kallat en militär allians. En överenskommelse undertecknades av länderna 1949 och en organisation bildades 1951. Blir något medlemsland angripet ska de andra finnas där för att hjälpa och själva samarbetet bygger på ett kollektivt försvar.
  • Koreakriget

    Korea blev ockuperat av sovjetiska och amerikanska trupper efter andra världskriget, när USA och Sovjetunionen blev oense såg de, 1948, till att deras delar av landet blev självständiga länder. !950 började kriget om/ i Korea när Nordkorea, där de sovjetiska trupperna fanns, anföll Sydkorea. Tre år senare kom man överens om vapenstillestånd, en linje med taggtråd och minor sattes upp mellan länderna, ingen av trupperna fick överstiga till motsatta sida.
  • Warszawapakten

    En internationell militär försvarsallians som undertecknades i Warszawa 14 maj 1955. Landet som hade mest inflytande var Sovjetunionen som tillsammans med länder i Östeuropa och Centraleuropa ingick ett samarbete. Detta var som en motvikt mot NATO.
  • Vietnamnkriget

    Från början var det en kamp om makten i Sydvietnam, det eskalerade och blev istället en världspolitisk stridsfråga när USA blandade sig i. Vietnam hade blivit ett självständigt land men delats upp i två delar. Nordvietnam som styrdes kommunistiskt och Sydvietnam som var odemokratiskt men fick stöd från USA för att från USA:s sida undvika en kommunistisk spridning. Alla var kritiska till USA och tillslut visade det sig att inte ens den starkaste militären kunde besegra det vinnande Nordvietnam