1904-1939

  • TSARISME

    TSARISME
  • Guerra russojaponesa

    Guerra russojaponesa
    S'inicia una guerra entre Japó i Rússia que dura 1 any (acaba el septembre de 1905) i acaba amb la derrota de Rússia.
    Rússia acaba endeudada després de la guerra contra Japó, i acaba més pobre i amb males condicions econòmiques.
    Llavors surgeixen drups opositors al sistema que volen reformes per a millorar les condicions.
  • La revolució de 1905

    La revolució de 1905
    Després de la derrota contra Japó, Rússia s'empobreix molt, i això causa un descontent en la població. El gener de 1905 surgeix una revolució espontànea i pacífica, on van anar a protestar al Palau d'hivern on estava el rei. Els protestants demanaven ajuda al rei i, al no saber que fer, va demanar consell als colaboradors.
  • La revolució de 1905 -2-

    Els colaboradors el van aconsellar, però el van aconsellar malament. El van dir que reprimís la protesta a la força, llavors Tsar va enviar la guardia a reprimir la protesta amb lo qual va haber morts i ferits.
    Tot això provoca una revolució incontrolable per tot el país.
    Tsar, al veure que "no pot" controlar aquesta protesta, promet fer reformes per fer que aquesta revolta acabi
  • La revolució de 1905 -3-

    Tsar promet que parlarant les coses en el parlament (faran reunions en la DUMA), i faran una monarquia parlamentaria.
    Però Tsar acabarà incumplint aquestes promeses.
  • Inici de la primera guerra mundial -2-

    En aquesta guerra, hi havia 2 bàndols, els quals consistien en una aliança militar, una protecció mutua:
    - Triple entesa (1907): principalment formada per G. Bretanya, França i Rússia.
    - Triple aliança (1882): principalment formada per Itàlia, Austria-Hungria i Alemanya.
  • Inici de la primera guerra mundial

    Inici de la primera guerra mundial
    Una de les causes, per las quals es va iniciar la primera guerra mundial, va ser la mort de l'hereu de la corona de Austro-Hungria, que va ser assassinat per un serbi (28-6-1914). Després d'aquesta mort, un mes després, va esclatar la primera guerra mundial. Aquesta no va ser la única raó, ja que avans van haver-hi conflictes bèl·lics i hi havia una pau aramada, és a dir, que els paisos no estaven en guerra, però estaven ampliant l'exèrcit (perquè hi havia tensió)
  • La revolució de febrer

    La revolució de febrer
    Aquesta revolució, en Rússia, va ser causada per el patiment del poble per culpa de la guerra i també per l'ncompliment de les promeses de Tsar. Llavors el 23 de febrer de 1917, va haver-hi una manifestació espontànea, a Sant Petesburrg, on es demanava "Pa i Pau"
  • La revolució de febrer -2-

    El 25 de febrer de 1917 va haver una vaga general, la qual no van poder reprimir ja que la majoria dels soldats estaven en la guerra i els soldats que quedaven es van posar del costat dels manifestants.
    Finalment la revolució va triumfar i, Tsar, va ser destituit.
  • Revolució bolxevic

    Revolució bolxevic
    Desde la destitució de Tsar, es forma un nou govern provisional controlat pels Menxevics (burgesia), que no controla el pais, ja que els pagesos i obrers s'oponen. Aquests pagesos i obrers formen soviets (que és una manera d'organització per expressar les seves protestes, on es vota, s'opina, ..) per tota Rússia per 'demanar'. Llavors, el que fan els bolxevics (socialistes liberals), és recollir les demandes dels Soviets, que són la base de la revolució.
  • Revolució bolxevic -2-

    Després de vuit mesos d'inestabilitat, els soviets van asaltar el Palau d'Hivern (la seu del govern provisional) i es van fer amb el poder. La revolució va ser fàcil i ràpida. Després d'això, el nou govern va negociar la sortida de Rússia de la guerra (1918)
  • Guerra civil

    Guerra civil
    El 1918 esclata una guerra civil a Rússia, ja que la revolució no va triunfar a tot el país, perque no tota Rússia sabía sobre la detenció de Tsar. Llavors els antirevolucionaris van formar un exèrcit i es van formar dos bàndols:
    - Exèrcit blanc, que són els tsaristes (antirevolucionaris)
    - Exèrcit roig, que son els bolxevics (revolucionaris)
  • Guerra civil -2-

    L'exèrcit blanc contava amb el suport de paisos europeus per interesos, ja que aquests paisos tenien 'por' de que la seva gent fes el mateix que els revolucionaris a Rússia.
    Finalment acaba la guerra amb el trionf de l'exèrcit roig. Van guanyar perque eren superiors, més forts, ja que els paisos europeus van deixar de donar suport al exèrcit blanc, al veure que durant 3 anys, no va haver cap revolució.
  • Es crea l'URSS

    Es crea l'URSS
    Al 1922 es crea la URSS (Unión de República Socialistas Sobiética), la qual va portar un periode de prosperitat econòmica.
  • Primer pla quinquenal

    Primer pla quinquenal
    L'URSS volia que la Unió Sovietica s'industrialitzés ràpidament, ja que estavan molt enderrerits, i d'aqui van surgir els plans quinquenals, plans de 5 anys centralitzats en millorar l'economia.
  • Inici de la segona guerra mundial

    Inici de la segona guerra mundial
    Alemanya, liderada per Hitler, inicia la segona guerra mundial a l'invaïr Polonia l'1 de septembre de 1939. Alemanya ja habia invaït 11 paisos anteriorment. També va haver altres causes per les quals va iniciar la guerra (l'invasió de Polonia va ser el detonant):
    - Radicalització del nacionalisme
    - Expansió de l'imperalisme europeu
    - Tensions geopolítiques a Europa
    - Formació d'aliançes internacionals
    - Assassinat de l'Arxiduc Francisco Fernando d'Austria
    - Pérdides humanes i materials