100 jaar radio

  • Lee De Forest zorgt voor wereldprimeur

    Lee De Forest zorgt voor wereldprimeur
    De allereerste radioverbinding vond plaats in New York. Het was uitvinder Lee De Forest die erin slaagde een voorstelling van de Metropolitan Opera House uit te zenden. Radiotoestellen bestonden nog niet, dus had De Forest ontvangers geïnstalleerd op verschillende plaatsen in New York. Echt ideaal was die radioverbinding nog niet want de zangstukken waren niet hoorbaar.
  • De allereerste Belgische radio-uitzending

    De allereerste Belgische radio-uitzending
    In het Paleis van Laken luisterden koning Albert I en koningin Elisabeth naar een aria uit Tosca via een radioverbinding. Zij waren getuigen van de eerste radio-uitzending in België.
    De naam radio bestond toen nog niet, het werd gewoon TSF (télégraphie sans fils, telegraaf zonder draad nvdr) genoemd. Beluister hier een fragment van de eerste uitzending
  • Period: to

    Tijdens WO I gebruiken enkel militairen de radio

  • Radio Bruxelles wordt ingehuldigd

    SBR, een producent van radiotoestellen, startte zijn eigen radiostation Radio Bruxelles. Ze maakten eerst een aantal maanden proefuitzendingen. Er was vooral muziek te beluisteren.
  • Radio Bruxelles wordt Radio Belgique

    Radio Bruxelles wordt Radio Belgique
    Radio Bruxelles werd uitgebreid en kreeg de nieuwe naam Radio Belgique. Deze zender was Franstalig. De nieuwe zender werft radiomakers en journalisten aan. Théo Fleischman (foto) is één van hen.
  • Léopold Bracony: radiopresentator van Radio Belgique

    Léopold Bracony: radiopresentator van Radio Belgique
    Léopold Bracony werd aangenomen bij Radio Belgique als vaste presentator. Hij was de eerste persoon die zich toelegde op het presenteren. Naast presentator was hij ook zanger.
  • Le Journal Parlé : het nieuwsbulletin voor radio

    Théo Fleischman, journalist bij Radio Belgique, bedacht een format voor het radionieuws. Het Journal Parlé of het Gesproken Dagblad was meer dan enkel krantenartikels voorlezen. De radiojournalisten herwerkten de krantenberichten. Ze maakten ook reportages en deden interviews. In het begin werd het Journal Parlé maar één keer per dag uitgezonden en duurde die uitzending een halfuur.