Popmuziek foto

Tijdlijn Popmuziekgeschiedenis Ahmed V3a

 • Gospel

  Gospel
  De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika alsook door de 'bevindelijke' manier van geloven van de blanken.
  Uit de gospelmuziek kwam in de jaren vijftig en zestig de soul voort, met invloeden uit de rhythm-and-blues. Het religieuze karakter is hierbij weggevallen.
 • Blues

  Blues
  Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven uit Afrika in het Zuiden van de Verenigde Staten - onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans) - maakten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels). De afra-amerikaanse jeugd daarentegen beweegt zich dan naar een andere muziekstijl: soul en funk.
 • Country

  Country
  Country-muziek is een muziekstijl die je hoort in films over het wilde westen. De muziek is ontstaan in de Appalachen en de Ozarks, een gebergte in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Daar woonden veel mensen uit Schotland en Ierland, die de muziek van hun thuislanden meebrachten. Doorgaans betreft het een zangstem die wordt begeleid door een aantal instrumenten: steelgitaar, viool en akoestische gitaar zijn de traditionele, maar tegenwoordig worden ook elektrische gitaar en drums gebruikt.
 • Jazz

  Jazz
  Jazz is ontstaan in het Amerikaanse New Orleans als een mix van blues, folk, gospel en Afrikaanse ritmes. Jazz bestaat al 100 jaar en is van oorsprong een Amerikaanse muziekstijl. De belangrijkste kenmerken van jazz muziek zijn o.a. de swing feel, de syncopen en de hoge mate van improvisatie. Dit betekent dat er voor de jazz muzikanten een enorme ruimte is voor creativiteit. Na ruim een eeuw innovatie, komt in jazz veel muziek samen. Van klassiek, bossa nova en soul tot rock, pop en dance.
 • Soul

  Soul
  Soul is een muziekstijl die in de jaren vijftig en zestig ontstond uit rhythm-and-blues en gospelmuziek bij de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten. Soul ontstaat in de vroege jaren zestig in de Verenigde Staten vanuit de rhythm en blues (R&B). Zwarte Amerikaanse jongeren beleven, net als hun blanke leeftijdsgenoten tien jaar daarvoor, financieel betere tijden en storten zich in het uitgaansleven. Er ontstaat behoefte aan meer gestileerde zwarte dansmuziek.
 • Rap

  Rap
  Hiphop is vooral bekend als synoniem voor rapmuziek, maar de hiphopcultuur is van oorsprong een veel bredere jongerenbeweging. Graffiti, beatboxen, 'turntablism', breakdance en rap ontstaan halverwege de jaren zeventig in de achterstandswijken van New York. Rappen verschilt van spoken word doordat het wordt uitgevoerd tijdens een beat. Een rapper wordt ook wel master of ceremonies (MC) genoemd.
 • EDM (Electronic Dance Music)

  EDM (Electronic Dance Music)
  Hoewel sinds de 19e eeuw echt begonnen werd met het experimenteren met elektronische muziek, vindt EDM zijn oorsprong al in de jaren '70. In de nachtclubs van de Verenigde Staten beginnen de eerste dj's, toen nog vaak diskjockeys genoemd, met het aan elkaar en in elkaar over mixen van verschillende discoplaten.
 • Disco

  Disco
  Disco is een dansmuziekgenre dat oorspronkelijk van de discotheken komt. Disco had een specifieke muziekstijl die invloeden heeft uit vele muziekstijlen bijvoorbeeld nemen we Funk muziek. Funk is een sterk ritmische muziekstijl en leunt vooral op het ritmisch staccato samenspel tussen percussie, baslijnen, slaggitaren en blaasinstrumenten. In het algemeen verwijst Disco naar een specifieke muziekstijl waarbij dans-passies erbij horen zoals funk, soul en salsamuziek.
 • Rock

  Rock
  Rock vindt zijn oorsprong in de rockabilly, een begin jaren vijftig in Amerika ontstane mix van country & western met rhythm & blues. De ritmes waar in de rock gebruik van wordt gemaakt komen van origine uit Afrika en bereiken Amerika tijdens de koloniale tijd via de daar naartoe verscheepte slaven. Rock is een muziekgenre dat traditioneel gekenmerkt wordt door een bezetting van gitaar, basgitaar en drums, aangevuld met zang en/of andere instrumenten.