Muziek noten

Tijdlijn Muziek door Paul Keijzer, V3C

 • Gospel

  Gospel
  Gospel werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de VS. rond de 17e eeuw. Het is een zware religieuze muziekstijl die sterk beinvloed werd door de ritmische muziek die de slaven meebrachten. een bekend persoon van dit genre is: Edwin Hawkins
 • Blues

  Blues
  De blues is rond 1900 ontstaan. Het is een muziekstijl afkomstig van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten en komt voort uit de werkliederen en country-liederen die op het platteland gezongen werden. De jazzachtige blues is de vorm die voor het eerst op de 78-toeren grammofoonplaat wordt uitgebracht. De bekendste bluescomponist is dan W.C. Handy die de gangbare spreektaal in de songteksten verwerkt. Typerend voor de blues is de wat klagerige en slepende vierkwartsmaat
 • Jazz

  Jazz
  Jazz is een op Afrikaanse ritmes, ragtime en blues gebaseerd muziekgenre dat ontstond in de Verenigde Staten en zich vanuit New Orleans verspreidde over de rest van de wereld. Jazz zelf is nog eens onderverdeeld in vele stijlen. Typisch voor de jazzmuziek is dat er veel bij wordt geïmproviseerd. Dat betekent dat de muzikanten niet precies de noten volgen van een voorgeschreven stuk. In plaats daarvan passen jazzmuzikanten het muziekstuk tijdens het spelen de hele tijd aan.
 • Countrymuziek

  Countrymuziek
  Country-muziek is een muziekstijl die je hoort in films over het wilde westen. De muziek is ontstaan in de Appalachen en de Ozarks, een gebergte in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Daar woonden veel mensen met voorouders uit Schotland en Ierland, die de muziek van hun thuislanden meebrachten. De liedjes werden gespeeld op zelfgebouwde instrumenten. Ook de oorspronkelijke kalebas banjo met snaren van paardenhaar werd gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog wordt country steeds populairder.
 • Rock

  Rock
  De rock kent als muziekgenre veel verschillende rockstijlen waarvan de Rock of Rock-'n-Roll zelf een muziekstijl is uit de jaren '50-'60, waarbij vaak veel gitaren en harde drums worden gebruikt.
  Wie de Rock heeft uitgevonden, weten we niet. Het is de blanke radio-DJ Roy Browns die vanaf 1951 de term Rock-'n-Roll gebruikt bij het draaien van grammofoonplaten van de zwarte bluesmuziekanten. De Rock breekt ongeveer door in het midden van de jaren '50 van de twintigste eeuw in Amerika.
 • Soul

  Soul
  Pakkende ritmes, benadrukt door handgeklap of met een 'vingerknip' en zelfbedachte lichaamsbewegingen en danspasjes, zijn belangrijke kenmerken van soulmuziek. Andere kenmerken zijn de 'call-and-response' zoals ook in de blues. De stijl maakt ook af en toe gebruik van improvisatietoevoegingen in de vorm van uitroepen en hulpgeluiden. De soulmuziek weerspiegelde de Afrikaans-Amerikaanse identiteit (de ziel ofwel the soul) en benadrukte het belang van een Afro-Amerikaanse cultuur.
 • Disco

  Disco
  Disco is een dans- en muziekstijl welke onder het genre elektronische muziek valt en dat is ontstaan in de discotheken in de Verenigde Staten in 1971. De disco is beïnvloed door de funk-, soul- en salsamuziek en naar de dansen die daarbij horen. Het geluid herken je aan de vier-op-de-vloer beats met een tempo van 115-130 BPM. Verder bestaat het uit strakke en ritmische baslijnen of basloopjes op de basgitaar, viool partijen, het geluid van hoorns, elektrische piano en -gitaren en synthesizers.
 • Rap

  Rap
  Rap is een muziekstijl, ook wel Hiphop genoemd, maar is daar meer een onderdeel van. Het maakt deel uit van R&B. Bij de rap worden de liedjes niet echt gezongen, maar in een ritmische en rijmende spraak opgezegd en dan heel snel achter elkaar met een beat erachter. De rap is in de Verenigde Staten ontwikkeld door binnenstedelijke Afro-Amerikanen en Latino Amerikanen. Rap wordt bepaald door vier belangrijke onderdelen: MCing/rappen, DJing/scratchen met draaitafels, breakdance, graffiti schrijven.
 • EDM

  EDM
  is een verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten en meestal niet live gespeeld kan worden. De meeste dancestijlen kenmerken zich doordat de melodie eenvoudig is en in een 4/4-maat wordt gespeeld. Vaak heeft de muziek repeterende melodieën en bevatten de meeste danceplaten een bass drum. Soms worden oude nummers bewerkt en soms worden ook akoestische instrumenten toegevoegd.