tijdlijn muziek Feline en Ryan

 • 1500

  Spirituals

  In deze eeuw begint het genre Spirituals op te komen. Het was vooral populair tot de 19e eeuw bij slaven. Het genre was dan ook gemaakt om slaven wat hoop te geven. Het Spiritual genre had vooral langzamere nummers. De teksten zijn religieus. Meestal werden er geen instrumenten gebruikt, alleen stemmen en soms andere materialen die je op plantages kon vinden.
 • Blues

  in 1865 zijn de Blues ontstaan. Je kunt dit genre herkennen aan het feit dat het dansbaar is, eigenlijk altijd in de 4/4 maatsoort is en er is een backbeat. Er is een hoger tempo en de bezettingen zijn zang, soms mondharmonica, elektrische gitaar, piano of orgel, basgitaar en drums.
 • Workersong

  Rond het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kwam het genre workersong op. Bij dit genre wordt het ritme bepaald door het ritme van lichaamsbewegingen. De tekst en melodie is eenvoudig. Er was een voorzanger en een koor. Het werd gezongen door slaven voor een beetje plezier.
 • Jazz

  in de 20e eeuw ontstond jazz. Nij Bepop jazz duren de noten erg kort, ook is er een hoog tempo bij begeleiding, er is een heel groot bereik in toonhoogtes en er zijn veel kopteren blaasinstrumenten. Bij cool jazz is er een laag tempo, lange notenwaarden, kleine bezettingen en staat de klank centraal. Soms zijn er veel herhalende motieven.
 • Gospel

  Deze christelijke stijl begon aan het begin van de 20e eeuw. Er was veel ritme en was vaak vocaal. Er werd veel in koren gezongen die werden aangevuld met solisten. Solo-uitvoeringen bestaan ook. Er was ook veel call en response, meer syncopes, homofone, meerstemmigheid en southern gospel.
 • Ragtime

  In de 20e eeuw ontstond het genre ragtime. De kenmerken zijn een tweedelige telsoort. er zijn strakke bastonen en syncopen. Ook kon je er goed op dansen.
 • Country

  In 1927 begint de stijl country. Bij dit genre horen veel eenvoudige harmonieën, die begeleid worden door strijkinstrumenten, een zangstem begeleid door eenvoudige instrumenten, als steelgitaar, viool en akoestische gitaar. Tegenwoordig worden ook elektrische gitaren en drums gebruikt. Country is vooral gemaakt om vrolijk op te kunnen dansen en te ontspannen. Door de gemakkelijke melodieën is het gemakkelijk mee te zingen.
 • Soul

  Soul ontstond rond 1950. Bij dit genre is vooral de betekenis van de tekst belangrijk. Het gaat dan dus ook vooral om de zang. Verder wordt er veel uitgehaald en er zijn Ad libs. Soms worden er dingen van Gospel gebruikt omdat het hiervan af stamt.
 • Rap

  Rap ontstond rond 1970. Bij rap wordt veel gerijmd. er zit veel straattaal in, heeft een snel tempo, er is veel alliteratie en er wordt veel gepraat over dingen die in het dagelijks leven gebeuren.
 • Disco

  Rond 1970 ontstond disco. Kenmerken van disco zijn dat je er vaak goed op kan dansen, de nadruk wordt gelegd op basmotieven en er is een four on the floor beat.
 • Rock

  Rond 1970 is rock ontstaan. Kenmerken van rock zijn elektrische gitaar in de overdrive, gitaarsolo's en veel maatschappelijke teksten.
 • EDM

  Rond 1980 ontstaat EDM. Tot en met 2005 was een groot deel van de muziekindustrie tegen dit genre. Kenmerken van EDM zijn een 4/4 maatsoort, veel elektronische instrumenten en veel herhalende motieven