Jagers en boeren

tijdbalk

 • 20,000 BCE

  jagers en verzamelaars

  jagers en verzamelaars
  jagers en verzamelaars: verzamelaars vonden hun voedsel in bossen dat waren meestal vrouwen. En de jagers die jaagde op hun voedsel in het wild en dat waren meestal mannen. ze leefde als nomaden in groepen van 20 tot 30 mensen. Ze hadden weinig bezittingen en maakte van veel spullen die ze hadden zelf iets.
 • 15,000 BCE

  grotschildering van lascaux

  grotschildering van lascaux
  in 17 000 jaar geleden werd er in de grot van lascaux een grotschildering gemaakt. Dat was een grote informatie bron voor archeologen. Ze konden daar bijvoorbeeld aan zien welke kleur stoffen ze gebruikten of welke dieren er vroeger leefde in dat gebied en je kon zien dat mensen goed konden tekenen.
 • 11,500 BCE

  De laatste ijstijd

  De laatste ijstijd
  Er waren veel ijstijden, maar dit is de laatste. Doordat dit de laatste was, was er ook meer zon. Daardoor groeide er meer planten. En doordat er meer planten groeiden kwamen er meer dieren want die hadden dan genoeg voedsel.
 • 11,000 BCE

  De mensen gaan dieren gebruiken

  De mensen gaan dieren gebruiken
  De mensen begonnen nu ook dieren te gebruiken, ze temde bijvoorbeeld een wolf om te jagen of waterbuffels voor het oogsten. En zo kwam er steeds meer hulp.
 • 10,000 BCE

  de landbouw werd ontdekt in het Midden-Oosten

  de landbouw werd ontdekt in het Midden-Oosten
  In 10 000 v.c ontstond de landbouw in het Midden-Oosten. Dit was de beste uitvinding in de wereld want ze hoefden nu minder te jagen maar, door de landbouw ontstond ook macht verschil. Want sommige mensen hadden weinig eten en de boeren hadden dus juist genoeg dus wilde mensen voor hem werken en werd hij steeds machtiger.
 • 10,000 BCE

  Natuurgodsdiensten

  Natuurgodsdiensten
  Na de land bouw dachten mensen niet meer dat het een wonder was. Ze gingen geloven dat iemand er voor zorgde dat het zo ging. Bijvoorbeeld: dat er vruchtbare grond was en genoeg zon en genoeg water. Toen hebben ze bedacht dat er een god was van het water, en ook en voor de zon en zo bedachten ze voor bijna alles in de natuur goden.
 • 5500 BCE

  landbouw en samenleving in de Nijlvallei

  landbouw en samenleving in de Nijlvallei
  In de Nijlvallei was veel vruchtbare grond omdat het daar bijna elk jaar overstroomde. Toen de Egyptenaren daar achter kwamen gebruikte ze de vruchtbare grond, maar toen maakten ze dammen, vijvers en kanalen waardoor er geen water kon komen dus werd de grond daar niet vruchtbaar dus bedachten ze iets om niet te veel maar ook niet te weinig water door te laten stromen.
 • 5000 BCE

  landbouw in Nederland

  landbouw in Nederland
  Eindelijk na zoveel jaar kwam de akkerbouw ook in Nederland. Ze ontdekte hoe je moest zaaien en oogsten en er kwam al snel verandering mensen jaagde minder er kwamen meer mensen doordat er meer voedsel was en omdat er meer mensen overleefden dus konden er ook meer kinderen komen.
 • 5000 BCE

  Grotschildering in Zuid-Algerije

  Grotschildering in Zuid-Algerije
  Dat was ook een grotschildering net zoals de grotschildering van lasaux. de archeologen hadden hier weer wat, ook hier door wisten ze wat voor dieren er in die tijd leefde en hoe ze jaagde.
 • 3400 BCE

  Hunnebed bouwers

  Hunnebed bouwers
  De mensen gingen geloven dat als je dood ging dat je dan naar een andere plek ging. Dus bouwde ze hunnebedden en gaven ze eten mee voor de goden. (ze geloofden dat je na de dood naar god ging.) maar ze gaven niet alleen eten mee maar ook sieraden en spullen die van hem/haar waren.
 • 3100 BCE

  Egypte word een eenheid

  Egypte word een eenheid
  Farao Narmer veroverde alle delen van Egypte waardoor Egypte een land werd. En Farao Narmer werd daar de leider. Hij bepaalde wat wel en niet mocht en de regels.
 • 3000 BCE

  Palet van Narmer

  Palet van Narmer
  in 1896 is er een platte steen gevonden. Ze dachten dat dit een schilder palet van Farao Narmer was uit 3000 v.c. Ze denken dat hij hem gebruikte om verf te mengen. Op dit palet staan een van de oudste voorbeelden van het hiërogliefen schrift.
 • 3000 BCE

  landbouwstedlijke samenleving

  landbouwstedlijke samenleving
  landbouw samenleving verandert in landbouwstedelijke samenleving. Want het dorp werd steeds groter. Tijdens die verandering ontstonden er nog meer steden, dat was in de tijd van de Grieken en Romeinen
 • 3000 BCE

  Hiërogliefenschrift

  Hiërogliefenschrift
  Hiërogliefen komt van het Grieks dat betekent:Heilige groeven. De tekens werden bijvoorbeeld in een steen geslagen met een hamer en schroef. Het bestaat uit honderden van die verschillende tekentjes ze beteken allemaal wat anders.
 • 2545 BCE

  De piramide van Cheops

  De piramide van Cheops
  Farao Cheops liet deze bouwen in Egypte om daar in te begraven worden. Het is een bijzondere piramide omdat dit de hoogste piramide van de wereld is. Het is een van de oude wereldwonderen dit is het enigste van de wereldwonderen die er nog bestaat.
 • 1336 BCE

  Toetanchamon volgt Echnaton op

  Toetanchamon volgt Echnaton op
  Dit was het moment dat hij zijn vader opvolgde, Toetanchamon was pas 9 jaar toen hij zijn vader op volgde. Hij stierf toen hij 19 was. Nooit eerder zijn er zoveel spullen gevonden meestal werd er spullen gestolen maar bij hem niet.
 • 1323 BCE

  Toetanchamon verovert Syrië

  Toetanchamon verovert Syrië
  Toetanchamon was de leider van Egypte. En op dat moment besloot hij om Egypte uit te breiden. Hij veroverde delen van Syrië en versloeg de Nubiers.
 • 960 BCE

  Tempel van Salomo.

  Tempel van Salomo.
  Deze tempel was om Salomo te eren. De tempel van Salomo was de eerste joodse tempel. De verhalen vertellen dat hij is gebouwd door koning Salomo. Maar er is nooit bewijs geweest dat deze tempel bestond.
 • 825 BCE

  De Koning van Israël geeft zich over.

  De Koning van Israël geeft zich over.
  De koning van Israël knielt voor de koning van Egypte. Hij geeft zich over hij weet dat hij heeft verloren. Er was weer een oorlog om Egypte uit te breiden.
 • 525 BCE

  Einde aan het Egyptische rijk.

  Einde aan het Egyptische rijk.
  De perzen veroveren het Egyptische rijk, dit is het einde. Nu is er geen Egyptisch rijk meer.