Geschiedenis

Tijdbalk Geschiedenis Lucas Heijdra.

 • 20,000 BCE

  De dame van Brassemouy.

  De dame van Brassemouy.
  In 1894 vond de archeoloog Piette in een grot bij de
  zuid-Franse plaats Brassempouy een heel bijzonder beeldje. Het was een beeldje van een vrouw zo groot als de top van een duim maar met een duidelijk gezicht. Het beeldje was ongeveer 25000 jaar geleden gemaakt uit de ivoren slagtand van een mammoet.
 • 20,000 BCE

  prehistorie.

  prehistorie.
  In de prehistorie konden ze niet schrijven toen maakten ze schilderingen in grotten. 20.000 v.C tot 3.000 v.C (dit is een van de belangrijke.)
 • 15,000 BCE

  Grotten van Lascaux.

  Grotten van Lascaux.
  In de grotten van Lascaux werden muurschilderingen gemaakt van het dagelijks leven van jagers en boeren.
  Er stond dus in hoe zij bijvoorbeeld Bizons vingen en ook de manier van leven.
 • 11,500 BCE

  De ijstijd.

  De ijstijd.
  In de ijstijd kwam er een hele grote ijskap over Nederland heen,
  en de Noordzee was helemaal drooggevallen doordat er zoveel ijs op het land lag. Nederland was toen zo koud dat er geen mens kon leven. Heel soms was het iets warmer, dan ontstonden er grasvlaktes waar dan onder andere een paar mammoeten en een paar wol harige neushorens leefden. (BELANGRIJK)
 • 10,000 BCE

  Het ontstaan van de landbouw in het midden oosten.

  Het ontstaan van de landbouw in het midden oosten.
  Ze hebben de landbouw als eerst in het Midden-Oosten ontdekt.
  Zo kwamen ze er achter; Eerst verzamelde ze graankorrels in het wild,en op een bepaalt moment ontdekten ze dat ze graan zelf konden laten groeien door een deel van de geplukte graan korrels weer in de grond te stoppen. (BELANFRIJK)
 • 10,000 BCE

  Jagers en Verzamelaars.

  Jagers en Verzamelaars.
  Na de ijstijd konden er weer mensen in Nederland leven. Het waren de jagers en verzamelaars. Hun middel van leven was jagen, vissen en voedsel verzamelen. Ze woonden niet op 1 vaste plek maar trokken rond net zoals de Nomaden.
 • 5000 BCE

  De eerste boeren in Nederland.

  De eerste boeren in Nederland.
  Rond 5000 v.C stichtten de eerste boeren in Nederland hun dorpen op de vruchtbare grond in Zuid-Limburg. Pas 2000 jaar later was in heel Nederland een landbouwsamenleving ontstaan.
 • 4100 BCE

  meer ongelijkheid

  meer ongelijkheid
  Toen de mensen het boeren echt goed onder de knie hadden begon er ongelijkheid te te komen, Want boeren hadden toen veel meer als jagers-verzamelaars. Omdat die boeren toen veel meer hadden dan de jagers-verzamelaars gingen die boeren ruilen, dus als de boer bijvoorbeeld eten had zijn hij tegen die jagers-verzamelaars als jij dit voor me doet krijg jij eten.
 • 3400 BCE

  hennenbedebouwers.

  hennenbedebouwers.
  In Nederland hebben we ook Hunnenbedden.
  We bouwden toen hunnenbedden om de mensen in te begraven.
 • 3100 BCE

  hiërogliefen schift.

  hiërogliefen schift.
  Egyptische hiërogliefen vormden het schrift van het oude Egypte.Door de Egyptenaren werden ze goddelijke woorden genoemd.
 • 3000 BCE

  Toetanchamon.

  Toetanchamon.
  Vanaf ongeveer 3000 v.C vormden de gebieden aan de Nijl een staat onder leiding van een goddelijke koning. De farao. Hij bestuurde zijn rijk met behulp van ambtenaren, priester en soldaten.
 • 3000 BCE

  Rangen en standen.

  Rangen en standen.
  In het oude Egypte ontstond een ingewikkelde samenleving met grote sociale verschillen. Er waren diverse bevolkingsgroepen die van elkaar verschilden in macht, bezit en aanzien
 • 3000 BCE

  oudheid.

  oudheid.
  De oudheid word ook wel de tijd van de Grieken en
  Romeinen genoemd. in deze tijd begonnen mensen met schrijven. Dit tijdvak is dus al niet meer in de prehistory want in de oudheid hebben ze geschreven bronnen.
 • 3000 BCE

  De wereld van Mozes.

  De wereld van Mozes.
  Mozes is een belangrijk persoon in de joodse, christelijke in islamitische godsdienst. Volgens de verhalen groeide Mozes op in het oude Egypte. Hij leidde de joden uit Egypte terug naar Kanaän.
 • 3000 BCE

  Het ouden Egypte.

  Het ouden Egypte.
  Rond 3000 v.C ontstond eeg goed ontwikkelde cultuur in een samenleving met steden. Een groot gebied langs de Nijl kwam onder het bestuur van een machtige vorst, de farao.
 • 3000 BCE

  het wonder van de Nijl.

  het wonder van de Nijl.
  Elk jaar gebeurde in de ogen van de oude Egyptenaren iets magisch met de Nijl. In de zomer steeg het waterpeil zo hoog dat de oevers overstroomden. Het land langs de rivier stond dan een paar maanden onder water.
 • 2545 BCE

  Piramide van Cheops

  Piramide van Cheops
  de piramide van Cheops of terwijl de grote piramide is een Egyptische piramide op het plateau Gizeh. De piramide was vroeger ongeveer 230 meter breed en 146,59 meter hoog en hij had ongeveer 2,3 miljoen stenen met een gewicht 2500 kilogram. Hij is nu nog ongeveer 138,75 hoog. De inhoud is dus nu ongeveer 2,6 miljoen m³.
 • 2500 BCE

  een goede ontwikkelde cultuur.

  een goede ontwikkelde cultuur.
  In het oude Egypte ontstond een goed ontwikkelde cultuur, waarin godsdienst een belangrijke rol speelde. Ambachtslieden werden aan het werk gezet om tempels en grafkamer mooi te maken. Wetenschappers probeerden praktische problemen op te lossen.
 • 960 BCE

  tempel van Salomo in Jaruzalem.

  tempel van Salomo in Jaruzalem.
  tempel van Salomo in Jaruzalem was de eerste Joodse tempel in Jaruzalem ergens tussen 1000 en 900 v.C gebouwd door koning Salomo. Hij zou ergens in de 6e eeuw verwoest zijn, maar er is geen echt bewijs dat de tempel wel bestaan heeft.
 • 10 BCE

  Drie belangrijkste dingen. (die ik vind)

  Drie belangrijkste dingen. (die ik vind)
  1) De prehistorie.
  2) De ijstijd.
  3) Het ontstaan van de landbouw in het midden oosten.