Plaatje jagers en verzamelaars

tijdbalk geschiedenis

By 428079
  • 15,000 BCE

    Grotschildering van Lascaux

    Grotschildering van Lascaux
    In de grot Lascaux waren er ongeveer 2500 geschilderde en gekraste afbeeldingen gevonden van 17000 jaar oud. de grot werd ontdekt in 1940, door de 17-jarige Marcel Ravidat. hij had namelijk gehoord dat er over de heuvel op het landgoed Lascaux een ondergrondse tunnel bevond.
  • 10,000 BCE

    Eerste landbouwnederzettingen

    Eerste landbouwnederzettingen
    De landbouw ontstond in het Midden-Oosten. Eerst verzamelden jagers-verzamelaars daar graankorrels in het wild. Op een bepaald moment ontdekten ze dat de geplukte graankorrels weer opnieuw groeiden als je ze we in de grond stopten.
  • 8500 BCE

    Het ontstaan van de landbouwsamenleving

    Het ontstaan van de landbouwsamenleving
    Op verschillende plaatsen op de wereld ontstonden akkerbouw en veeteelt, waardoor de landbouwsamenleving ontstond. Dit gebeurde als de eerste in de vruchtbare halvemaan.
  • 6000 BCE

    Nederland na de ijstijd

    Nederland na de ijstijd
    Nog voor 6000 v.C. vond al de stijging van de temperatuur plaats dat had tot gevolg dat er langzamerhand toendra's ontstonden. De temperatuur bleef groeien en de toendra's verdwenen weer langzamerhand. Rond 6000 v.C. waren het Zuiden en het Oosten van Nederland begroeid met dichte bossen en was de Noordzee weer gevuld. in het Westen en zuiden was het land vooral moerassig.
  • 5500 BCE

    De landbouwsamenleving in de Nijlvallei

    De landbouwsamenleving in de Nijlvallei
    In de vruchtbare Nijlvallei was een landbouwsamenleving ontstaan. Dat kwam doordat de Nijl slib achterliet en zo konden de boeren meer oogst van de akkerbouw halen.
  • 5000 BCE

    Landbouw in Nederland

    Landbouw in Nederland
    Omstreeks 5000 v.C. stichtten de eerste boeren in Nederland hun dorpen op vruchtbaar grond in Zuid-Limburg. De landbouw verspreidde zich daarna heel langzaam. Pas in 3000 v.C. was de landbouwsamenleving in heel Nederland ontstaan.
  • 4300 BCE

    Bron van kennis

    Door een bijzondere opgraving zijn we veel te weten gekomen over de tijd van de jagers-verzamelaars, oftewel de prehistorie. De archeologen vonden kano's, werktuigen, visfuiken en resten van vissen en vogels.
  • 4100 BCE

    Ontdekking in Swifterbant

    Ontdekking in Swifterbant
    Het verschil in aanzien tussen jagers-verzamelaars was klein. Dit is onder andere te zien aan de spullen die ze meekregen in hun graf. Bij het dorp Swifterbant in Flevoland zijn sporen gevonden van mensen die daar van de lente tot de herfst woonden. Op dit plaatje zie je een begraven man die een sieraad in zijn graf heeft meegekregen. Hij was dus mischien een hoofdman.
  • 3600 BCE

    Huis gevonden

    In 1978 werd in Egypte een huis opgegraven met een werkplaats van 4 bij 3,5 meter. In het huis had een pottenbakker gewoond die kookpotten maakte voor klanten uit de buurt. Deze opgravingen lieten zien dat er in Egypte mensen waren met een ander middel van bestaan dan de landbouw.
  • 3400 BCE

    Hunebedden in Drenthe

    Hunebedden in Drenthe
    Hunebedden werden gebouwd door boeren die we hunebedbouwers noemen. De hunebedden waren grafkamers. Oorspronkelijk waren ze met zand bedekt waardoor ze eruitzagen als langwerpige heuvels. In het midden van de lange kant zat een ingang naar de kamer die als familiegraf werd gebruikt. De doden kregen ook spullen mee in het graf.
  • 3000 BCE

    Landbouwstedelijke samenleving van Egypte

    Landbouwstedelijke samenleving van Egypte
    Door de welvaart nam de bevolking toe en groeide sommige dorpen uit tot steden. Er ontstond een stedelijke samenleving. De meeste mensen woonden nog op het platte land en leefde van de landbouw. Maar een deel van de bevolking woonden nog
  • 3000 BCE

    het schrift van Egypte

    het schrift van Egypte
    rond 3000 v.C. werd het hiërogliefen schrift uitgevonden. Het hiërogliefen is afgeleid van het Griekse woord inkervingen, omdat de tekens in het begin in steen werden uitgesneden. Dit schrift bestaat uit honderden kleine tekeningetjes. Het werd vooral gebruikt voor belangrijke evenementen .
  • 2650 BCE

    piramide

    piramide
    Farao's lieten piramides bouwen om begraven in te worden. ze dachten dat het een soort trap naar de sterrenhemel was. De piramides werden gebouwd met behulp van duizenden arbeiders die hele grote stenen op sleden verplaatsten. De grootste piramide heet de piramide van Cheops en is 146,5 meter hoog. Die piramide ligt dichtbij het plaatsje Gizeh.
  • 2000 BCE

    Thebe

    Thebe
    Thebe werd de hoofdstad van Egypte. In de omgeving van de stad bevinden zich enkele tientallen tempels en ontelbare graven van werklieden.
  • 1650 BCE

    Meetkunde

    Meetkunde
    Voor het vaststellen van de akkergrenzen vonden Egyptenaren meetstokken en meetlinten uit en ontwikkelden ze de meetkunde. Meetkunde was ook belangrijk bij het bouwen van piramides. We zijn erachter gekomen door een papierusblad uit het verleden waar berekeningen op stonden.
  • 1500 BCE

    Toetmozes veroverde Syrië

    Farao Toetmozes 1 kwam aan de macht. Hij begon aan de uitbreiding van Egypte. Met een goed uitgerust begroepsleger veroverde hij delen van Syrië, ten noordoosten van Egypte. Ook versloeg hij de Nubiërs.
  • 1336 BCE

    Toetanchom volgt Echnaton op

    Toetanchom volgt Echnaton op
    Nadat Echnaton 5 jaar had geregeerd, volgde Toetanchamon hem op. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton, later werd zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat betekent : "Levend evenbeeld van Amon". Zijn troonnaam Nebcheperoere betekent: "Heer van de manifestaties van Ra".
  • 1020 BCE

    Israël ontstaat

    Israël ontstaat
    Nadat de joden gezamelijk Egypte verlaatten gingen zij in kanaän wonen. Daar onstond het koninkrijk Israël met Saul als koning. Na hem regeerde eerst David en toen Salomo. Salomo liet rond 960 v.C. een tempel bouwen in de hoofdstad Jeruzalem.
  • 525 BCE

    Perzen veroverden Egypte

    Piye besloot noordwaarts op te rukken in een poging zijn tegenstander te verslaan die in de Nijldelta regeerde. Hij slaagde erin om Memphis te bereiken. Zijn tegenstander gaf zich over, maar kon zijn macht in Neder-Egypte behouden.
  • 450 BCE

    Herodotus in Egypte

    Herodotus in Egypte
    Herodotus was een onderzoeker uit klein-Azië die zijn onderzoeken en zijn reizen schreef in boeken. Dit heeft hij door Egypte ook gedaan. Hij wordt beschouwd als de vader van de Egyptische geschiedenis. Sommige deskundige betwijfelen of hij echt een reis door Egypte heeft gemaakt, doordat zijn verhalen soms afwijken.