Maxresdefault

Geschiedenis tijdbalk H1-2

  • 200,000 BCE

    Ontstaan van de mens volgens de wetenschappelijke verklaring

    Ontstaan van de mens volgens de wetenschappelijke verklaring
    200.000 jaar geleden ontstond de mens (homo sapiens) volgens de wetenschappelijke verklaring. Vanaf 100.000 jaar geleden tot op de dag van vandaag verspreidde de mens zich van Afrika tot over de hele wereld. 40.000 jaar geleden kwamen ze in Europa, maar daar waren al neanderthalers. Maar opeens stierven ze uit en was de homo sapiens weer de enige menssoort in de wereld.
  • 15,000 BCE

    De grot van Lascaux

    De grot van Lascaux
    In 1940 heeft de 17-jarige Marcel Ravidat een bijzondere ontdekking gedaan op in Montignac, een plaatsje in Zuid-Frankrijk. Vier dagen na de vondst kwam hij met een 3 vrienden terug met gereedschap. De grote grot zat vol met grotschilderingen. Marcel vond ook een schildering van een wezen met het lichaam van een mens, het hoofd van een vogel en handen met maar 4 vingers. Na een onderzoek bleek dat de grot 150 meter lang is en 2500 grotschilderingen die door cro-magnonmensen zijn gemaakt bevat.
  • 11,500 BCE

    Einde laatste ijstijd in Nederland

    Einde laatste ijstijd in Nederland
    Vroeger was Nederland één grote vlakte met ijs. Soms werd het iets warmer, dan zag je hier en daar wat mammoeten en wolharige neushoorns. Maar verder niks tot 11.500 v.C. Het kwam door de verandering van het klimaat. Er kwamen planten en (wat meer) dieren. Nederland werd een toendralandschap met mos en gras enzo.. Maar toen werd het nog warmer en in 6000 v.C. was de helft van ons land bos! De Noordzee die eerder uitgedroogd was werd weer gevuld en er ontstonden moerassen in overstroomde plekken.
  • 10,000 BCE

    Ontstaan van landbouw

    Ontstaan van landbouw
    De landbouwrevolutie is een van de belangrijkste gebeurtenissen van de geschiedenis. Het werd uitgevonden in het Midden-Oosten. Eerst kwam de akkerbouw, maar iets daarna ontdekten ze ook veeteelt. In de loop der tijden ontdekten ze meer over de landbouw, en verspreidde het zich over de hele wereld. Maar de samenleving veranderde ook. Machtsverschillen ontstonden, en ze bleven op een plek wonen. Je weet dat oogst kan mislukken, maar de boeren bewaarden de restjes in potten, geen probleem dus!
  • 10,000 BCE

    Domesticatie

    Domesticatie
    Domesticatie is het fokken van dieren. Dat werd eigenlijk al voor de officiele uitvinding van veeteelt gedaan met wolven, maar dat was meer temmen. Op 10.000 v.C. begonnen ze met schapen, geiten en varkens. Maar toen fokten ze wilde dieren; In het Midden-Oosten runden, dromedarissen en kamelen, in Amerika lama's, kalkoenen en cavia's, in Egypte ezels, in Oekraïne paarden en in Zuidoost-Azië waterbuffels. Maar rond de Sahara en Australië wou het niet echt lukken.
  • 6500 BCE

    Boomstamkano in Drenthe

    Boomstamkano in Drenthe
    In 1955 werd hij gevonden, in Pesse (Drenthe). Het werd al gebruikt door de jagers en verzamelaars, Al heel lang geleden, om te gaan vissen. Het is uit een boomstam gehouwen. Dat deden ze vast samen, daarom is het ook eigendom van het hele dorp. Dat is normaal in die tijd. Iedereen hielp wel eens mee om het dorp te laten overleven. Maar in de loop der tijden waren de machtsverschillen gegroeid, en er ontstond privébezit.
  • 5500 BCE

    Landbouw in Egypte door de Nijl

    Landbouw in Egypte door de Nijl
    In 5500 v.C. ontdekten de Egyptenaren dat de jaarlijkse overstroming van de Nijl veroorzaakt door overvloedige regenval en Ethiopië, een voordeel had. Het gebied waarover het water ging, ook wel de Nijlvallei genoemd, heel vruchtbaar is. Dus ze konden hier heel goed land verbouwen. De grond is hier vruchtbaarder dan anders, dus er is een landbouwsamenleving ontstaan met een goede welvaart en er waren veel landbouwoverschotten. Er is uiteindelijk ook een landbouwstedelijke samenleving ontstaan.
  • 5000 BCE

    Landbouw in Nederland

    Landbouw in Nederland
    Rond 5000 v.C. kwam de landbouw in Nederland. Eerst verbouwden de dorpen in het zuidoosten graan etc. Vanaf daar verspreidde de landbouw zich over ons land. Dat duurde 2000 jaar(!). In het noorden bouwden ze toen hunebedden. Het heet zo omdat we vroeger dachten dat ze gebouwd werden door 'hunen', dat reuzen betekent. Eigenlijk zouden ze bedekt moeten zijn met zand, maar alleen die kale stenen waren over. Hierin werden spullen gezet die nodig zouden zijn in het hiernamaals.
  • 3000 BCE

    Een landbouwstedelijke samenleving

    Een landbouwstedelijke samenleving
    in 3000 v.C waren de dorpjes in Egypte zo gegroeid dat je ze steden kon noemen. Dit komt door de landbouwoverschotten door de overstromingen van de Nijl. Hierdoor wilden er meer mensen wonen, maar dan niet als boer(in) maar als arbeider of ambachts- man/vrouw. Maar iedereen heeft wel wat van alles hebben, bijvoorbeeld een boer die vlees wilde en een slager die brood wilde. Zo ontstond ruilhandel, zodat je iets kreeg wat je nodig had in ruil voor iets wat de ander nodig had.
  • 3000 BCE

    De eerste farao

    De eerste farao
    In 3000 v.C kwam er niet alleen een landbouwstedelijke samenleving, maar veroverde koning Narmer van Boven-Egypte ook Beneden-Egypte en werden ze weer één staat. Ze noemde hem farao. Ze behandelde hem als een god, want ze dachten dat vroeger de god Osiris farao was, maar hij werd verscheurd en verspreid over Egypte. Maar de godin Isis zetten hem weer in elkaar en baarde een zoon, Horus. Op aarde deed hij zich voor als farao, en de Egyptenaren dachten dus dat Narmer eigenlijk Horus was.
  • 3000 BCE

    Het schrift

    Het schrift
    Ja, rond 3000 v.C. gebeurt er veel in Egypte, zoals de uitvinding van het hiërogliefenschrift. Hiërogliefen is afgeleid van het Griekse woord voor heilige inkervingen, want eerst werd het uit stenen uitgehouwen. Het was een soort tekening-schrift, want er werden tekeningen gebruikt. Ze werden gebruikt voor religieuze teksten in tempels of graven. Voor belangrijke aantekeningen etc. werd een makkelijker schrift gebruikt, het hiëratische. Hiermee eindigde de prehistorie en begon de oudheid.
  • 1500 BCE

    Expansie van Egypte

    Expansie van Egypte
    Op 1500 v.C. werd Toetmozes I farao. Hij wou Egypte groter maken. Hij veroverde met een groot leger delen van Syrië en de Nubiërs, die ten zuiden van Egypte woonden. Hij keerde trots terug met het lijk van de Nubische koning. Na de dood van Toetmozes was Egypte inmiddels een gebied dat zich uitstrekte van de Eufruaat in het Midden-Oosten tot aan Soedan in het zuiden. De veroveringen zorgden voor veel geld. Ze kregen meer belasting. Na 4 eeuwen werd Egypte kleiner, maar het is nog steeds groot.