ANW opdracht 1 tijdlijn

By aapje1
 • Jan 1, 1000

  Aristoteles

  Aristoteles
  Geboren in 384 v.chr gestorven in 322 v.chr. Kwam uit het oude Griekenland. Aristoteles was een bekend filosoof en natuurkundige, Hij voerde de logica en de methodologie in als manier wetenschap filosofie te bedrijven.
 • Period: Jan 1, 1000 to

  tijdlijn

 • Feb 19, 1473

  Corepnicus

  Corepnicus
  (Thorn, 19 februari 1473 – Frauenburg , 24 mei 1543) Hij was de grondlegger van de heliocentrische theorie. Wat inhoud dat de Zon in het midden staat en niet de aarde en dat de planeten om de zon heen draaien. In die tijd was dat een heel vernieuwend idee. Men ging er toen vanuit dat de aarde in het midden van ons zonnestelse stond.
 • Feb 15, 1564

  Galileo Galilei

  Galileo Galilei
  Pisa, 15 februari 1564- Arcetri, 8 januari 1642.
  Hij was een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij heet met de kerk groter ruzie gehad. zijn standpunt was dat de zon in het midden stond en niet de aarde. Hij heeft ook berekend dat de slingertijd niet afhangt van de grote van het gewicht dat aan de klok hangt.
 • Dec 27, 1571

  Kepler

  Kepler
  Weil der Stadt, 27 december 1571 – Regensburg, 15 november 1630.
  Hij was een Duitse astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige. Hij heeft vil oncekingen gedaan op het gebied van astronomie.
 • Microscoop

  Microscoop
  Een microscoop is een instrument waar mee je objecten beter kan waarnemen door dat ze vergroot eruit zien. Leeuwenhoek wordt vaak gezien als de bedenker van de microscoop, Maar van Leeuwenhoek heeft het alleen maar sterk verbeterd hij was al eerder bedacht. Sacharias Jansen was de uitvinder van de microscoop omstreeks 1595 werd de microscoop bedacht. Maar die microscoop was toen nog wel heel invoudig het hat meer 2 lenzen boven elkaar.
 • telescoop

  telescoop
  Sacharias Jansen vond de eerste telescoop uit in 1608. Een telescoop is een instrument waarmee je verre voorwerpen vergroot kunnen worden waargenomen. Tegenwoordig heb je heelveel soorten telescoopen.
 • Antonie van Leeuwenhoek

  Antonie van Leeuwenhoek
  Delft, 24 oktober 1632 - , 26 augustus 1723
  Van Leeuwenhoek was een nederlandse handelsman en microbioloog. Hij heeft vele ontdekkingen gedaan op het gebied van bactierenen; Hij kwam er zo bijvoorbeeld achter hoe kaas beschimmelde. Die waarnemingen heeft hij gedaan door zijn eigengemaakte verbeterde microscoop
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 4 januari 1643 – Kensington, 31 maart 1727) Newtons belangrijkste bijdrage is de zwaartekracht en de drie wetten van Newton (Eerste wet: traagheid weede wet: hoofdwet van de mechanica Derde wet: actie en reactie)
 • Gravitatie wet van Newton

  Gravitatie wet van Newton
  De gravitatiewet van Newton is een natuurwet. Deze wet beschrijft de aantrekking van zwaarte kracht tussen voorwerpen. De gravitatiewet van Einstein is hier een uitbreiding op.
 • Charles Darwin

  Charles Darwin
  Charles Robert Darwin, Engeland 12 februari 1809. Gestorven in 19 april 1882 Engeland. Darwin was een bioloog en geoloog. Hij was bedenker van de evolutie theorie. In de geologie ondekte hij ook dat in Zuid-Amerika het aardopppervlak omhoog kan bewegen na een aarbeving.
 • Louis Pasteur

  Louis Pasteur
  Dole, 27 december 1822 – Saint-Cloud, 28 september 1895.
  Pasteur was een Franse bioloog en scheikundige. hij heeft een de pasteurisatietechniek uitgevonden. Hij was ook van mening dat Generatio Spontanea onzin was. en heeft een vaccin tegen hondsdolheid uitgevonden.
 • evolutietheorie

  evolutietheorie
  De evolutietheorie is de natuurwetenschapelijke verklaring van de evolutie van het leven op aarde, bedacht door Charles Darwin. Deze gedachte gaat er van uit dat alleen de sterkste overleven door natuurlijke selectie. Dus een soort die zich snel aanpast aan de omgeving heeft een grotere overlevings kans.
 • Marie Curie

  Marie Curie
  Marie Curie (Warschau, 7 november 1867 – Passy, 4 juli 1934) Ze hield zich bezig met radioactiviteit. en heeft de elementen polonium en radium ondekt. Daarmee heeft ze 2 nobelprijzen in de wacht gesleept.
 • Albert Einstein

  Albert Einstein
  Albert Einstein (Ulm, 14 maart 1879 - Princeton , 18 april 1955)
  Hij wordt gezien als een van de belangrijkste natuurkundige naast Isaac Newton.Einstein werd vooral bekend door zijn relativiteitstheorie. Daarmee heeft hij ook een Nobelprijs gewonnen voor de natuurkunde. Einsteins werken werden in nazi Duitsland niet zo gewaardeerd omdat hij jood was.
 • Alexander Fleming

  Alexander Fleming
  Alexander Fleming (Darvel, 6 augustus 1881 – Londen, 11 maart 1955). Fleming was een Britse arts en microbioloog. Hij vond per toeval penicilline. Waarmee hij ook de nobelprijs won.
 • Niels Bohr

  Niels Bohr
  Kopenhagen, 7 oktober 1885 – ,18 november 1962.
  Hij heeft een Nobelprijs gewonnenVoor zijn verdiensten bij het onderzoek naar de structuur van atomen en de straling die hierdoor wordt uitgezonden.
 • Edwin Hubble

  Edwin Hubble
  Marshfield, 20 november 1889 – San Marino, 28 september 1953. Hubble was een Amerikanse astronoom. Hij kon in 1923 aantonen dat de nevels in het universum afzonderlijke sterrenstelsels zijn. Daardoor heeft hij bewezen dat het helehal veel groter is dan dat we dachten.
 • radioactieve straling

  radioactieve straling
  De duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen heeft als eerst de straling ondekt, waardoor hij een nobelprijs won. hierdoor heeft hij ook een aantal vernoemingen gekregen. Zoals een element en natuurlijk de Röntgenstraling en de röntgenfoto.
 • Relavitiveitstheorie

  Relavitiveitstheorie
  De speciale relaviteitstheorie van Einstein beschrijft de beweging van objecten waar geen krachten op werken. Deze theorie gaat uit van twee stellingen.

  Elke waarnemer die zich eenparig beweegt ondergaat dezelfde natuurwetten. De lichtsnelheid in vacuüm is onafhankelijk van de snelheid van de bron.
 • Watson & Crick

  Watson & Crick
  (Northampton, 8 juni 1916 – San Diego, 29 juli 2004(Crick)) (Chicago, 6 april 1928(Watson)) ze kregen samen de nobelprijs Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. ze hebben moleculaire structuur van nucleïnezuren onderzocht.
 • Zwarten gaten

  Zwarten gaten
  Als we van de algemenen relaviteits theorie uitgaan zijn zwarte gaten, gebieden waar niets uit kan ontsnapen zelfs licht niet. Door de extrem grote massa van een zwart is er een grote vervroming van de ruimtetijd.
 • Stephen Hawking

  Stephen Hawking
  Oxford, 8 januari 1942.Hij is een Britse natuurkundige en kosmolog.1962 kreeg hij een aandoening waardoor hij grotendeels verlamd is. hij is vooral bekend geworden door zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten op het gebied van cosmologie.
 • Manhatten project

  Manhatten project
  Het Manhatten project is de geheime operatie van de Amerikanen, Canadesen en Engelsen. Het doel was om een hele krachtige bom te maken. Dat is ze ook gelukt met de atoombom. door twee atoombommen op japan te gooien werd de 2de wereldoorlog gewonnen door de geallieerde. Aan het Manhatten project werkte meer dan 130.000 mensen en het koste ruim 2 miljard euro.
 • Hubble ruimtetelescoop

  Hubble ruimtetelescoop
  De Hubble ruimtetelescoop is vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble. De Hubble ruimtetelescoop draait als een kunst maan rond de aarde. De Hubble wordt gebruikt om optische waarnemingen. de Hubble telescoop heeft ook een infrarood camara.
 • deeltjesversneller

  deeltjesversneller
  Een deeltjesversneller is een aparaat waarin geladen deeltjes to hoge snelheden worden gebracht. Zodat ze uiteindelijk zo dicht mogelijk de lichtsnelheid benaderen. Dit versnellen gebeurt met behulp van sterke elektrische en in de meeste gevallen ook magnetische velden.