Burgum 6000 bc

tijdbalk geschiedenis

  • 11,500 BCE

    eindiging laatste ijstijd

     eindiging laatste ijstijd
    Rond 11 500 v.C eindigde de laatste ijstijd. Dat kwam doordat de temperatuur op aarde steeg. De planten en dieren veranderden door het temperatuur. In Nederland ontstond een toendralandschap van mos gras en struiken waar rendieren rondtrokken. Maar de temperatuur steeg en en de troendra's verdwenen.
  • 11,000 BCE

    mensen beginnen dieren te houden

    Het oudste huisdier is een hond. In America en Oost-Azie temden jager-verzamelaars al 11 000 v.C. wolven en maakten er honden van. De hond was belangrijk voor het jagen. mensen in het Midden-Oosten gingen vanaf de landbouwrevolutie ook schapen, geiten en varkens fokken. En zo ging het door met andere dieren.
  • 10,000 BCE

    akkerbouw en veeteelt

    akkerbouw en veeteelt
    In het Midden-Oosten werd als eerst rond 10 000 v.C de akkerbouw en veeteelt uitgevonden. de landbouw werd daarna verspreid door Azie, Europa en Afrika. Door de landbouw ontstond landbouwsamenleving. Daardoor gingen ze in dorpen wonen.
  • 8500 BCE

    vruchtbare halvemaan

    vruchtbare halvemaan
    De akkerbouw ontstond rondom 12.000 jaar gelden voor het eerst in het Midden-Oosten. Rond 8500 v.C. maakten ze de eerste akkerbouwgewassen in de vruchtbare halvemaan. Rond 7000 v.C. verbouwden ze grondstof voor linnen waarvan mensen kleren, lakens en touw maakten.
  • 6500 BCE

    bezit van jager-verzamelaars

    bezit van jager-verzamelaars
    9600 jaar geleden gingen jager-verzamelaars met een kano het water op om te jagen en vissen. De kano was uitgehakt met stenen bijlen uit een boomstam. De boot was eigendom van jager-verzamelaars. De voorwerpen werden vaak door iedereen gebruikt en gedeeld. Ook de dingen die ze vingen werden ook gedeeld.
  • 6000 BCE

    jager-verzamelaars

    jager-verzamelaars
    Na de ijstijd (ongeveer 6000 v.C) konden er weer mensen in Nederland wonen. De mensen die daar woonden waren jager-verzamelaars. Ze leefden van jagen vissen en voedsel verzamelen. De jager-verzamelaars in Nederland trokken rond als nomaden. Ze wisten bijvoorbeeld wanneer een soort dier op een bepaalde plek was.
  • 4000 BCE

    boeren in Nederland

    boeren in Nederland
    Rond 5000 v.C. begonnen de eerste boeren in Nederland dorpen te bouwen op vruchtbare grond in Zuid-Limburg. De landbouw samenleving verspreidde toen heel langzaam over Nederland. Hunnebedden werden vanaf 3400 v.C. gebouwd door boeren in Nederland, die we hunnebedbouwers noemden.
  • 3600 BCE

    de Nijl

    de Nijl
    De nijl was heel erg handig om te handelen en ruilen. Doordat er overstromingen waren was er landbouwoverschot. Daardoor hoefde niet iedereen meer op het land te werken. Ze konden zich specialiceren in een ambacht. Ze gingen hun spullen op de markt ruilen voor bijv. gewassen.
  • 3400 BCE

    hunebedden

    hunebedden
    De naam hunebedden is bedacht door mensen die dachten dat de hunebedden gemaakt waren door reuzen (hunen). De hunebedden werden gemaakt vanaf 3400 v.C. door boeren. De hunebedden waren grafkamers. Eigenlijk werden ze bedekt met zand waardoor het leek op heuvels.
  • 3000 BCE

    hierogliefenschrift

    hierogliefenschrift
    Rond 3000 v.C. werd in Egypte het hierogliefenschrift uitgevonden. "Hierogliefen" is afgeleid van het Griekse woord "heilige inkervingen". Omdat in het begin de tekens in steen werden uitgesneden hebben ze toen een schrift bedacht met honderden kleine tekeningen met een betekenis.
  • 3000 BCE

    landbouwstedelijke samenleving

    landbouwstedelijke samenleving
    Er was landbouwoverschot en daardoor hoefde niet iedereen op het land te werken en konden mensen mensen dingen ruilen voor iets anders bijvoorbeeld dat ze potten gingen ruilen voor landbouwers voor graan. Meeste mensen leefden nog op het platteland maar een deel woonde in steden en in die steden waren handel en ambacht (landbouwstedelijke samenleving).
  • 2650 BCE

    piramides

    piramides
    De eerste piramide in Egypte werd gebouwd in 2650 v.C. Het koste echt heel veel werk want er zijn allemaal verschillende gangen en kamers. De grootste piramide in Egypte was de piramide van Cheops. De piramides waren bedoeld als de graf voor de koning.
  • 2650 BCE

    monumenten/piramides

    monumenten/piramides
    De grootste grafmonumenten werden gebouwd voor de farao. Wanneer een farao de macht had begon het werk van zijn graf en doden-tempel. De farao's lieten vanaf 2650 v.C piramides bouwen om in begraven te worden. Latere farao's zoals Toetanchamon bouwden geen piramides meer maar lieten in de rotsen ondergrondse graven uithakken.
  • 1800 BCE

    Abraham

    Abraham
    Volgens de Tenach moest Abraham van God naar Kaanan (Israel) gaan, daar had God met Abraham een afspraak gemaakt. De afspraak was dat God Kaanan aan Abraham gaf en in ruil daarvoor mochten ze niet in andere goden geloven. Deze afspraak wordt gezien als het begin van het jodendom
  • 1331 BCE

    Toetanchamon

    Toetanchamon
    Toetanchamon was 9 jaar oud toen hij zijn vader opvolgde als farao. En hij was 19 jaar oud toen hij stierf. Er bleek dat toetanchamon een schedelbreuk had en dat hij vermoord is door een klap op zijn achterhoofd. Uit latere onderzoeken bleek dat dit gat is ontstaan tijdens het mummificeren.
    Bron: www.wikipedia.nl
  • 960 BCE

    tempel in Jeruzalem

    tempel in Jeruzalem
    Salomo liet rond 960 v.C. een tempel bouwen in Jeruzalem. Het koninkrijk werd meerdere koninkrijken. Rond 586 v.C. veroverden Babyloniers het gebied, maakte de joodse tempel kapot en namen de joden mee naar Babylon. Rond 539 veroverden de Perzen Babylon en lieten de joden terug keren naar Kaanan.
  • Jan 1, 1500

    uitberijking van het rijk

    uitberijking van het rijk
    Rond 1500 v.C. had farao Toetmozes Egypte aan de macht. Hij begon met Egypte uit te breiden. Hij veroverde delen van Syrie en nubie. Na Toetmozes hadden de farao's zijn veroverde rijk nog 4 eeuwen lang. Eufraat en Soedan waren ook een deel van het rijk. Door de veroveringen was Egypte een stuk rijker.
  • ontdekking grot Lascaux

    ontdekking grot Lascaux
    De ontdekking van de grot Lascaux werd ontdekt in 1940 door leerlingen. Door de vondst is de grot een belangerijke informatiebron van de prehistorie voor de archeologen. De mensen die de tekeningen in de grot hebben gemaakt heten cro-mag-nonmensen.
  • Lucy

    Lucy
    In 1974 vonden archeologen in Ethiopie de resten van een klein mensachtig wezen. Dat wezen leefde 3,2 miljoen jaar geleden op aarde. De vinders noemden dat wezen Lucy. Lucy kon net als apen in bomen klimmen en als mensen rechtop lopen.
  • moderne jager-verzamelaars

    moderne jager-verzamelaars
    Moderne jager-verzamelaars leven verspreid in meerdere landen in Zuid-Afrika. ze gebruiken oude jachttechnieken. Als ze een prooi hebben gevonden, begint een lange achtervolging van wel meerdere uren. Ze blijven net zolang er achter aanrennen totdat de prooi uitgeput is om nog door te vluchten. Ze gooien nog voor de zekerheid een kleine speer in de prooi.