CKV Tijdbalk

Timeline created by annemaij017
 • 3,000 BCE

  Hunebedden

  Hunebedden
  Hunebedden zijn grote keien die met behulp van ossen tegen elkaar werden gezet, met bovenop ook nog een kei. Ongeveer vijfduizend jaar geleden begonnen de boeren deze hunebedden te maken. Het schijnt dat het gebruikt werd voor grafkamers. De hunbedden zijn vooral te vinden in Drenthe.
 • 72

  Colosseum

  Colosseum
  Het Flavisch Amfitheater, ook wel het Colosseum, werd in Rome in het jaar 72 gebouwd door verschillende Flavische keizers. Nadat het bouwwerk in het jaar 80 af was, werden er spelen gehouden, die honderd dagen in beslag namen. Naast de spelen werden er ook gladiatorengevechten gehouden. Ook waren er indrukwekkende schouwspelen te zien, een voorbeeld daarvan was dat er gevechten waren tussen (tamme) dieren.
 • 1096

  Alnwick Castle

  Alnwick Castle
  Alnwick Castle is een kasteel in Alnwick, Engeland. Het slot is gebouwd in 1096 en is nu in handen van de 12e hertog van Northumberland, Ralph Percy. Het is na Windsor Castle het grootste bewoonde kasteel van Verenigd Koninkrijk. In het kasteel zijn ook opnames voor de eerste twee Harry Potter films geweest, wat in dat geval dus diende als Zweinstein.
 • 1163

  Notre Dame

  Notre Dame
  De Notre Dame werd door bouwheer Maurice de Sully, bisschop van Parijs, gebouwd in Parijs. De bouw duurde van 1163 tot 1345, in 1845 onderging de rooms-katholieke kerk een 23 jaar durende restauratie. Oorspronkelijk is het gebouw gewijd aan Maria. Zoals in het nieuws is verschenen, brak er op 15 april door restauratiewerkzaamheden een brand uit, waardoor een deel van het gebouw instortte. Gelukkig kon een groot aantal kunstschatten gered worden.
 • 1386

  De Kathedraal van Milaan

  De Kathedraal van Milaan
  De Kathedraal van Milaan, Duomo Santa Maria Nascente, is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen van de wereld en zelfs de grootste van Italië. Giangaleazzo Visconti is in 1386 begonnen met het bouwen van het gotische werk, wat pas werd voltooid in 1950. De kathedraal wordt veel bezocht vanwege de grootsheid en middeleeuwse kunstwerken in het interieur.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, beter bekend als de Nachtwacht, is misschien wel het bekendste werk van Rembrandt. Het werk is een olieverfschilderij en kwam gereed in 1642. De Nachtwacht is eigendom van gemeente Amsterdam en hangt ook in het Rijksmuseum. Zoals ook wel bekend is, is het schilderij rond circa 1715 ingekort om in een kamer te passen. Het doek is nu 363 cm hoog en 438 cm breed.
 • De vier jaargetijden

  De vier jaargetijden
  De vier jaargetijden, ‘Le quattro stagioni’ in het Italiaans, is een compositie van Antonio Vivaldi. Oorspronkelijk is het bedoeld voor viool, maar het wordt door veel klassieke instrumenten nagespeeld. Vivaldi voltooide het in 1723 en de compositie behoort tot een van de bekendste werken in de klassieke muziek. Ik vind het grappig hoe je daadwerkelijk aan ieder deel een seizoen kan koppelen, wat het stuk misschien ook zo mooi maakt.
 • Ludwig van Beethoven

  Ludwig van Beethoven
  Beethoven was een Duitse componist, geboren op 16 december 1770. Al snel werd ontdekt dat hij muzikaal talent had voor de piano, maar ook speelde hij viool en op het orgel. In de loop van zijn leven bracht hij composities uit die aansloten op de stijl van Mozart. Een welbekende compositie is bijvoorbeeld Für Elise. Aan het einde van zijn leven ging zijn gezondheid flink bergafwaarts. Hij werd doof, maar dat stopte hem niet met het maken van composities. Beethoven overleed op 26 maart 1827.
 • Prelude in C-major

  Prelude in C-major
  Prelude in C-major is een muziekstuk van Johann Sebastian Bach. Het is een keyboardcompositie en was de eerste prelude die voorkwam in het boek ‘Das Wohltemperierte Clavier 1’ uit 1772, ook geschreven door Bach. Een eerdere versie kwam voor in het boek ‘Klavierbücheln für Wilhelm Friedemann Bach’. Wilhelm was Bachs oudste zoon. In mijn mening laat het stuk zien dat het simpele in het leven van groot belang en mooi kan zijn.
 • Korobejniki

  Korobejniki
  Korobejniki is een Russisch volksliedje van Ivan Rebroff. Het is vooral bekend door het Game Boy-spelletje Tetris, waar het nummer in werd gebruikt. Het lied is gebaseerd op gedicht van Nikolaj Nekrasov en is gepubliceerd in het Sovremennik-magazine in 1861. Korobejniki waren deur- aan deurverkopers die langskwamen met textiel, boeken en andere handelswaar.
 • Scott Joplin

  Scott Joplin
  Scott Joplin was een Amerikaans pianist en ragtime-componist, geboren op 24 november 1868. Hij studeerde muziek aan het George Smith College in Sedalia, Missouri. Hij schreef meer dan dertig rags: de bekendste zijn Maple Leaf Rag en The Entertainer. Aan het eind van zijn leven kreeg hij dementie en overleed op 1 april 1917.
 • Het Zwanenmeer

  Het Zwanenmeer
  Het Zwanenmeer is een klassiek balletstuk, bestaand uit vier bedrijven. Het stuk ging op 4 maart 1877 in première in het Bolsjojtheater te Moskou. De muziek werd composeerd door Tsjajkovski en de vermoedelijke auteurs waren Begitsjev en Geltser. Het was geen succes. Pas na een herwerking van het Mariinballet in 1895 werd het populair. De oorspronkelijke cheografie door Julius Reisinger werd geschrapt en er kwam een nieuwe in de plaats door Marius Petipa en Lev Ivanov.
 • Sagrada Familia

  Sagrada Familia
  De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona, Spanje. Het ontwerp is gevormd door Antoni Gaudí, de kerk wordt ook gezien als zíjn meesterwerk. In 1882 is de eerste steen gelegd; nu wordt erg steeds aan het gebouw gewerkt. Het oorspronkelijke idee om een kerk neer te zetten kwam vanuit Josep María Bocabella. Hij gaf de opdracht aan Del Villar, maar daar kreeg hij ruzie mee, waardoor Gaudí de opdracht ontving. Gaudí hechtte veel waarde aan de kerk, hij woonde zelfs tijdelijk op de bouwplaats.
 • Eiffeltoren

  Eiffeltoren
  De Eiffeltoren is één van de meest bekendste bezienswaardigheden in Parijs. Het ijzeren monument is ontworpen door ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel. De toren werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889 en officieel geopend op 6 mei 1889. Ik vind het knap hoe je zo’n werk kunt verzinnen. Technisch zit het ook heel goed in elkaar.
 • Carol of the Bells

  Carol of the Bells
  Carol of the Bells is een kerstliedje, gecomposeerd door de Oekraïnse componist Mykola Leontovych in 1919. De tekst is verzonnen door Peter J. Wilhousky. Het kerstliedje is heel nauw gebaseerd op het Oekraïnse nieuwjaarsliedje ‘Shchedryk’. Het klinkt in het begin heel onheilspellend, misschien iets wat de donkere dagen voor Kerst aantoont. Als je aan de melodie gewend bent, is het naar mijn mening een bijzonder en apart nummer.
 • Thomas Bergersen

  Thomas Bergersen
  Thomas Jacob Bergersen is een Noorse componist, geboren op 4 juli 1980. Hij is één van de medeoprichters en mede-eigenaars van de muziekproductiestudio ‘Two Steps From Hell’, die in 2006 tot leven kwam. Hij schrijft voornamelijk voor de filmindustrie. Zo heeft hij muziek geschreven voor onder andere Harry Potter films en Pirates of the Carribean. Zijn muziek heeft me geïnspireerd om verhalen te schrijven.
 • Audiomachine

  Audiomachine
  Audiomachine is een Amerikaans productiehuis van muziek, opgericht op 20 augustus 2005 door Paul Dinletir en Carol Sovinski. Het bedrijf produceert voor filmtrailers. Een aantal voorbeelden daarvan zijn Avengers: Endgame, Fast & Furious en Christopher Robin. Het heeft mijn kijk op klassieke en orchestrale muziek flink veranderd, ik zie nu steeds meer de mooie aspecten in de muziekstukken.
 • Aqcited

  Aqcited
  Aqcited is misschien iets minder bekend dan normaal, maar zeker niet slecht. Het is een Instagramaccount met video-edits van verschillende films en series. Voorbeelden daarvan zijn MCU (Marvel Cinematic Universe) en de serie Prison Break. Het account is opgericht in 2018 en de beheerder ervan is Lisanne Groote.
  https://www.instagram.com/aqcited/
 • Fontedits

  Fontedits
  Ook een minder bekende editor, maar zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Fontedits is een YouTubekanaal, gestart rond het nieuwjaar van 2019. De persoon achter het kanaal is Thijmen Adam en maakt ook video-edits van het MCU (Marvel Cinematic Universe).
  https://m.youtube.com/channel/UCm-aZzr-KlQCoQx19N7axgg
 • Period:
  3,000 BCE
  to
  -300 BCE

  Jagers en boeren

 • Period:
  -300 BCE
  to
  500

  Grieken en Romeinen

 • Period:
  500
  to
  1000

  Monniken en ridders

 • Period:
  1000
  to
  1500

  Steden en staten

 • Period:
  1500
  to

  Ontdekkers en hervormers

 • Period: to

  Regenten en vorsten

 • Period: to

  Pruiken en revoluties

 • Period: to

  Burgers en stoommachines

 • Period: to

  Wereldoorlogen

 • Period: to

  Televisie en computers