Jager verzamelaars

Tijdbalk Geshiedenis

By isa.v.w
 • 20,000 BCE

  Jagers en Verzamelaars.

  Jagers en Verzamelaars.
  Het middel van bestaan van de jagers en verzamelaars waren: Vissen, jagen en voedsel verzamelen. ze woonden niet op een vaste plek maar trokken rond als nomaden. Er leefden toen heel weinig mensen mensen op aarde; in Nederland hooguit een paar duizend. In de natuur vonden ze genoeg dierlijk en plantaardig voedsel om van te leven.
 • 15,000 BCE

  De rotstekeningen van Lascaux

  De rotstekeningen van Lascaux
  De tekeningen werden pas ontdekt in 1940. Maar door onderzoek zijn we er achter gekomen dat deze tekeningen van rond 15000 v. Christus. Door de tekeningen zijn we veel te weten gekomen over de vroege geschiedenis van Zuid-Frankrijk. Door de tekeningen weten we bijvoorbeeld welke dieren er vroeger in Zuid-Frankrijk leefden
 • 11,500 BCE

  Einde van de laatste ijstijd

  Einde van de laatste ijstijd
  De laatste ijstijd kan je ook wel de Weichselien noemen. Voor deze laatste ijstijd heeft Nederland al 2 ijstijden meegemaakt. Nederland was nog steeds heel koud. je kunt het geloven of niet maar vergeleken met toen is het hier wel lekker warm. pas later was de temperatuur zoals nu
 • 10,000 BCE

  De landbouw werd uitgevonden.

  De landbouw werd uitgevonden.
  De landbouw ontstond in het Midden Oosten rond 10.000 voor Christus. Aan de landbouw zaten voordelen maar ook nadelen. Door te weinig of te veel regen kon een oogst mislukken. Maar de boeren waren vindingrijk. Ze gingen grote aardewerkpotten maken om voorraden in te bewaren. Dan hadden ze toch te eten als een oogst mislukte.
 • 6000 BCE

  De temperatuur rond 6000 v. Christus

  De temperatuur rond 6000 v. Christus
  rond 4000 v. Christus was heel Nederland eigenlijk helemaal sneeuw en ijs. dat noemden we de ijstijd. rond 6000 v. Christus begon het ijs te smelten. dat noem je toendra's want het sneeuw kwam vaak terug. later die tijd smolt het sneeuw helemaal kwam het alleen terug in de winter als het sneeuwde. toen werd de temperatuur meer zoals nu.
 • 5500 BCE

  Landbouwsamenleving ontstaan door de Nijl

  Landbouwsamenleving ontstaan door de Nijl
  In 5500 v. Christus ontstond er rond de Nijl een landbouwsamenleving. de oorzaak was de vruchtbare grond rond de Nijl. die vruchtbare grond was volgens Egyptenaren een wonder. maar wij kennen het ook wel als de waterpeil die te hoog staat waardoor het water overstroomt en als de zomer dan voorbij is gaat het water weer terug naar hoe het was. de overstroming heeft slip achtergelaten, en slip is heel vruchtbaar.
 • 5000 BCE

  Landbouw in Nederland

  Landbouw in Nederland
  De landbouw kwam rond 5000 voor Christus in Nederland. vergeleken met de andere landen was Nederland heel erg laat. maar het was ons dus uit eindelijk wel gelukt. en zoals de meeste gebieden begonnen wij ook heel simpel met graan.
 • 3600 BCE

  Mensen hoefden niet alleen meer op de akkerbouw te werken.

  Mensen hoefden niet alleen meer op de akkerbouw te werken.
  Omdat er een hele vruchtbare grond was na de zomer zorgden de Egyptenaren voor veel gewassen. Omdat er zo veel graan, groente en fruit groeiden hoefden niet iedereen in de akkerbouw te werken. ze konden ook andere dingen beoefenen. Zoals potten bakken, of timmerman worden.
 • 3400 BCE

  Hunebedbouwers

  Hunebedbouwers
  lange tijd geleden werden de mensen in plaats van begraven in een hunebed gelegd. een hunebed was een soort huisje van stenen. je ging er dan met een trapje omlaag en daar lagen dan verschillende plaatsen om lijken neer te leggen. het was niet een begraafplaats van maar 1 persoon maar voor meerdere lijken. bij de lijken lagen ook spullen zoals potten. die de hunebedbouwers dan n hun volgende leven konden gebruiken
 • 3000 BCE

  Het einde van de prehistorie

  Het einde van de prehistorie
  De prehistorie eindigde rond 3000 v. Christus. De prehistorie kan verschuiven want als er geschreven bronnen worden gevonden van eerder dan 3000 v. Christus dan eindigt de prehistorie eerder. Dus misschien veranderd de tijd van de prehistorie wel
 • 3000 BCE

  Hiërogliefen Uitgevonden

  Hiërogliefen Uitgevonden
  Hiërogliefen is afgeleid van het Griekse woord voor: heilige inkervingen. omdat de tekens in het begin in steen werden uitgesneden.Dit schrift bestond uit honderden kleine tekeningen met een betekenis. Een hoofd stond bijvoorbeeld voor 'volk'. Andere tekens stelde een klank voor de leeuw stond voor de 'L'klank .
 • 3000 BCE

  Egypte word een staat

  Egypte word een staat
  Rond 3000 v. Christus veroverde de koning van Boven-Egypte, Beneden-Egypte. Voor deze tijd was Egypte ingedeeld in twee staten. Boven-Egypte en Beneden-Egypte. Elke staat had zijn eigen farao. Tot de tijd dat de heerser van Boven-Egypte Beneden-Egypte veroverde. Beneden-Egypte werd veroverd door koning Narmer. Hierna was Egypte een staat.
 • 2650 BCE

  Farao's lieten piramides bouwen.

  Farao's lieten piramides bouwen.
  in deze tijd begonnen de farao's met het bouwen van piramides, een groot graf om goed beschermt te worden. ze legden daar goud en waardevollen spullen neer. de allergrootste ligt bij Gizeh. hij is 146,5 meter hoog. hel hoog en heel veel waardevolle spullen dus. zelfs vorige week is er nog een nieuwe kamer ontdekt.
 • 2000 BCE

  Abraham

  Abraham
  Het verhaal over Mozes staat in de Tenach, het heilige boek van de joden waarin ook hun vroegste geschiedenis is beschreven. Die geschiedenis begon ergens tussen 2000 en 1600 voor Christus bij Abraham. Hij leefde als nomade in Mesopotamië (Irak). Abraham had een monotheistische godsdienst. Hij geloofde dat er maar een almachtige god was.Dat was bijzonder, omdat mensen om hem heen polythistische godsdienst met veel goden hadden
 • 1500 BCE

  Thoetmozes 1 kwam aan de macht

  Thoetmozes 1 kwam aan de macht
  Meestal werd je als kind wat je vader of moeder ook was dus als je vader koning was werd jij ook koning. Alleen bij Thoetmozes ging het anders hij trouwde met de Zuster van de vorige farao. ze kregen een aantal kinderen. Hij had ook nog een bijvrouw waarmee hij later Thoetmozes 2 kreeg
 • 1500 BCE

  Make-up werd gebruikt

  Make-up werd gebruikt
  Egyptenaren graag schoonheidsmiddelen. Ze smeerden hun gezichten in met dierlijk vet of plantaardige oliën. Gekleurde oogschaduw maakten ze van vet, vermengd met bijvoorbeeld gemalen malachiet, een felgroene steen. Egyptenaren hielden van zwart omlijnde ogen. Daarvoor gebruikten ze roet of loodglas, een zwarte stof. De Egyptenaren gebruikten ook gezichtspoeder om sproeten en puistjes te verbergen. Daarnaast hadden ze nagellak en lippenverf, die werden gemaakt van rode oker.
 • 1353 BCE

  farao Achnaton

  farao Achnaton
  in Luxor werd er een opgraving gedaan naar stenen met tekeningen daarop het opschrift van een farao. pas na lange tijd werd uitgevonden waar deze vandaan kwamen. het ging om de farao: Amenhotep 4. die in 1353 v. Christus Farao werd. hij heeft zijn naam veranderd naar Achnaton en wou dat zijn mensen allen maar in 1 god geloofde: Aton. zijn naam Achnaton betekent dat hij veel van Aton houdt. hij liet alle andere tempels weg halen en geloofde alleen in Aton god van de zonneschijf.
 • 1350 BCE

  Toetanchamon.

  Toetanchamon.
  Toetanchamon of Toetankhamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton. Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, vrijwel ongeschonden bleek te zijn. Het voor een farao kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen die nog zeer intact waren
 • 960 BCE

  Salomo liet een tempel bouwen

  Salomo liet een tempel bouwen
  Salomo liet rond 960 voor Christus een tempel bouwen in de hoofdstad Jeruzalem. Na zijn regering viel het koninkrijk uiteen in in meerdere koninkrijken. In 586 voor Christus veroverden de Babyloniërs het gebied. Ze verwoestten de joods tempel en voerden de joden als slaven af naar Babylon (Irak). In 539 Voor Christus veroverden de Perzen Babylon en zij lieten de joden terugkeren naar Kanaän. In Jeruzalem bouwden de joden een nieuwe tempel.
 • 586 BCE

  Babyloniërs veroverden het gebied

  Babyloniërs veroverden het gebied
  de Babyloniërs hebben het gebied die Salomo heeft opgebouwd veroverd. Ze verwoesten de mooie tempel en brachten de joden naar Babylon om slaven werk te doen.