Irpf5aa1

Geschiedenis Tijdlijn

 • 14,983 BCE

  De grotten van Lascaux worden gemaakt.

  De grotten van Lascaux worden gemaakt.
  De grotten van Lascaux zijn op dit moment gemaakt en zijn daar toen heel lang blijven staan. De grotten zijn belangrijk omdat er schilderingen in waren die ons veel vertellen over die tijd.
 • 11,500 BCE

  Einde ijstijd

  Einde ijstijd
  Dit was het dan. Het einde van de ijstijd. Het duurde wel 100.000 jaar lang. Maar hoe weten we nou dat dit het einde was.Heel simpel. Het klimhaat versteeg ontzettend en het ijs ging natuurlijk weg.
 • 11,000 BCE

  Het eerste huisdier

  Het eerste huisdier
  Het eerste huisdier was de hond. Hij werd getemd van wolf naar hond. Hij was namelijk makkelijk tam te krijgen. Hij was goed bruikbaar voor de jacht. Politie gebruikt ze nu nog steeds voor de jacht op bijvoorbeeld drugssmokkelaars.
 • 10,000 BCE

  Begin van de landbouw

  Begin van de landbouw
  Dit is een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis. De landbouw werd uitgevonden. Dit houd in dat mensen er achter kwamen dat jezelf graan kon verbouwen en dat je met overige graankorrels weer nieuw graan mee kon maken.
 • 8500 BCE

  De eerste Landbouwsamenlevingen

  De eerste Landbouwsamenlevingen
  De eerste landbouwsamenlevingen waren er. Dit gebeurde als eerst in de vruchtbare halvemaan. Een landbouwsamenleving is zoals de naam al zegt een samenleving waar van je leeft van de landbouw dus je maakt je ten zelf. Akkerbouw is dat je gewassen gaat zaaien en oogsten. Veeteelt is dat je dieren gaat houden.
 • 6000 BCE

  Nederland word een bos

  Nederland word een bos
  Op dit moment waren heel het zuiden en oosten van Nederland heel begroeid met dichte bossen. Ook was er natuurlijk heel wat landijs gesmolten. Daardoor was de Noordzee helemaal gevuld. En in het lager gelegen westen en noorden waren er moerassen gekomen en ook zijn daar sommige gebieden overstroomd.
 • 6000 BCE

  Het eerste rund

  Het eerste rund
  Dit was het moment dat het eerste rund werd gedomesticeerd dus eigenlijk getemd. Dit was maar goed want anders hadden wij geen rund. En dan zou geloof het of niet ons leven er veel anders uit zien.
 • 5000 BCE

  Landbouw in Nederland

  Landbouw in Nederland
  Eindelijk! De landbouw is in Nederland. Het duurde wel even maar toch ook weer snel. Het is vergeleken met de rest van de geschiedenis snel. Maar voor nu hartstikke lang. Maar het heet dus wel een revolutie.
 • 3400 BCE

  De eerste hunnebedden

  De eerste hunnebedden
  De allereerste hunnebedden zijn gebouwd en dit is gebeurd in Drenthe.Boeren wilden een familiegraf en dus maakten ze hunnebedden.
 • 3000 BCE

  Einde jagers en boeren samenleving

  Einde jagers en boeren samenleving
  Dit was het moment dat de jagers en boeren samenleving ophield. Het was wel weer mooi geweest. Persoonlijk denk ik dat het komt omdat mensen ontwikkelden. Dus slimmer en handiger werden en nieuwe dingen bedachten.
 • 3000 BCE

  Begin landbouwstedelijke samenleving Egypte

  Begin landbouwstedelijke samenleving Egypte
  Dit is het moment dat de landbouwstedelijke samenleving begon in Egypte. Dus van alleen maar landbouw werd het een samenleving waar in steeds meer mensen in de stad gingen wonen en er kwamen dus ook meer diensten.
 • 3000 BCE

  Uitvind hiërogliefenschrift

  Uitvind hiërogliefenschrift
  Het moment dat de Egyptenaren een schrift uitvonden. Dit is heel belangrijk want hier hebben ze heel lang mee geschreven en dus hebben we veel van hun te weten kunnen komen. Want ze zouden ook gedacht kunnen hebben. Nou we maken geen schrift en we gaan gewoon tekenen en dat zou vervelend voor ons zijn geweest.
 • 3000 BCE

  Farao's leiden

  Farao's leiden
  Vanaf dit moment werd Egypte geleid door een farao. Dit was een soort keizer en werd gezien als een god. Hij werd ook aanbeden. Hij had een ding op zijn hoofd waarvan ik de naam niet weet maar het was een soort kroon. En ik kom er nu pas achter dat ik heel veel dingen 3000 v.c heb
 • 3000 BCE

  Landbouw in heel Nederland

  Landbouw in heel Nederland
  Dit was niet het moment dat landbouw in Nederland kwam maar wel het moment dat heel Nederland van top tot teen de landbouw als levensmanier had. Het kwam namelijk als eerst in Zuid-Limburg
 • 3000 BCE

  Begin Grieken en Romeinen

  Begin Grieken en Romeinen
  Dit was het begin van de tijd van Grieken en Romeinen. Dus dit was de tijd waar onder andere de Romeinen kwamen en de Egyptenaren kwamen. Maar deze tijd is echt een deel va onze geschiedenis en de ontwikkeling van de wereld.En trouwens ik zie nu wel dat er echt veel dingen 3000 v.c gebeurden.
 • 2650 BCE

  Begin van Pyramides

  Begin van Pyramides
  Farao's lieten vanaf dit moment graven dus pyramides voor zichzelf maken. Deze had je nodig in het volgende leven om te overleven.Of tenminste niet het ding zelf maar de spullen erin. Zoals eten, drinken en beeldjes. Daarbij heeft dit ons veel geholpen om dingen te weten te komen over ze. Dus het was maar goed dat ze Pyramides maakten
 • 2545 BCE

  Begin bouw piramide van Cheops

  Begin bouw piramide van Cheops
  Het moment waar de grootste piramide ter wereld werd gebouwd. Natuurlijk de prachtige piramide van Cheops.Er werden ook piramides gebouwd voor zijn zoon en kleinzoon. Ze werden gebouwd op de vlakte van Gizeh.
 • 2000 BCE

  Begin Joodse geschiedenis

  Begin Joodse geschiedenis
  Het begin van de Joodse geschiedenis. We weten niet precies wanneer het begon maar het was rond 2000 v.c. Dit is de vroegste geschiedenis waarin Mozes leefde. Hier is de Tenach ook op gebaseerd
 • 1500 BCE

  Toetanchamon aan de macht

  Toetanchamon aan de macht
  Nu was het Toetanchamon zijn beurt. Hij ging de farao van Egypte worden. Hij zorgde voor expansie dus uitbreiding.Hij veroverde met zijn leger delen van Syrië. Hij versloeg ook de Nubiers. En zorgde voor welvaart en rijkdom. Nou wat een held.
 • 450 BCE

  De reis van Herodotus

  De reis van Herodotus
  Op dit moment ging Herodotus van Griekenland naar Egypte voor onderzoek. Hij wilde zelf zien hoe mensen daar leefden. Hij vroeg bijvoorbeeld hoe de overstroming ontstond maar niemand maar dan ook niemand gaf antwoord. Daarbij heeft hij er een boek over geschreven wat nu nog steeds door onderzoekers word gebruikt als bron.