Tijdbalk

Tijdbalk geschiedenis

By flki
 • 200,000 BCE

  verspreiding van de mens

  verspreiding van de mens
  de mens ontstond in het jaar 200.000 v.c in Afrika. ze verspreidde zich vanaf ongeveer 100.000 v.c over de wereld. vanaf ongeveer 40.000 v.c kwam de mens in Europa.
 • 15,060 BCE

  grot van lascaux

  grot van lascaux
  de grot is ontdekt in 1940 maar de grot zelf bestaat al zo'n 17.000 jaar. de grot is geschilderd rond 15060. de grot bestond uit veel gangen in totaal wel 150 meter lang en wel 2500 geschilderde en gekraste tekeningen.
 • 13,000 BCE

  doden boek

  doden boek
  de Egyptenaren geloofden dat de doden eerst een reis door de onderwereld moesten maken voordat hun eeuwige leven in het rijk Osiris begon. aan het einde van de reis kwamen ze in de Hal van Oordeel. daar werd een proef gedaan met je hart en teksten. die teksten gaven de mensen je mee in het graf. die teksten noem je het Dodenboek.
 • 11,500 BCE

  het einde van de ijstijd

  het einde van de ijstijd
  25000 jaar geleden werd er een beeldje gemaakt uit een ivorenslagtand uit een mammoet. dat was tijdens de laatste ijstijd. de laatste ijstijd was rond 11.500
 • 11,000 BCE

  het begin van dieren houden

  het begin van dieren houden
  de oudste huisdier is een hond. al voor 1100 v.c temden mensen in Amerika en in oost-Azië wolven en maakten ze er honden van. dat deden ze omdat de hond goed bruikbaar was voor bij de jacht. vanaf de landbouwrevolutie gingen mensen in het Midden-Oosten ook schapen, geiten en varkens houden en die fokken.
 • 10,000 BCE

  ontdekking landbouw

  ontdekking landbouw
  de landbouw werd ontdekt in het jaar 10.000 v.c. Het werd ontdekt in het midden oosten. eerst verzamelden de jagers graankorrels en zaden ze in de grond. ze ontdekten dat graan zelf kon groeien. toen ontdekte ze nog veel meer en zo ontstond de landbouw. daarna verspreide de landbouw over Azië, Europa en Afrika,
 • 5000 BCE

  lanbouw in nederland

  lanbouw in nederland
  rond 5.000 v.c kwam de landbouw in Nederland. het begon in Zuid-Limburg. de landbouw verspreide heel langzaam in Nederland, het duurde wel 2000 jaar.
 • 3600 BCE

  de opgraving van het huis in Egypte

  de opgraving van het huis in Egypte
  in 1978 werd er een huis opgegraven in Egypte. in dat huis had rond 3600 v.c een pottenbakker gewoond die kookpotten had gemaakt voor de mensen. de werkplaats was van 4 bij 3,5 meter groot. door deze opgraving wisten ze dat er in Egypte ook een ander een soort ander leven was dan alleen landbouw.
 • 3400 BCE

  de Hunnebedden

  de Hunnebedden
  de naam hunebedden is bedacht door mensen dei dachten dat de hunebedden gemaakt waren door Hunnen een oud woord voor reuzen. de hunenbedden waren grafkamers. in het midden van een lange kant zat een ingang naar een kamer die gebruikt werd voor een familie graf. doden werden hier in gelegd en kregen een hiernamaals. dat beteknt dat ze denken dat als je dood bent later nog verder leeft. daarom kregen ze ook veel spullen mee zoals: potten met eten en belangrijke spullen zoals touw.
 • 3000 BCE

  vruchtbare nijl valei

  vruchtbare nijl valei
  de jaarlijkse overstroming van de nijl zorgde voor vruchtbare grond langs de rivier (De nijl). er kwamen veel markten omdat ze dan dicht bij hun producten waren.
 • 3000 BCE

  van dorpen tot steden

  van dorpen tot steden
  door de welvaart nam de bevolking toe en veel dorpen groeiden uit tot steden. veel mensen woonden nog op het platteland en leefden van de landbouw. maar een deel woonde in de steden en leefden van ambachten en handel. een van de oudste steden was Nechen Boven-Egypte.
 • 3000 BCE

  het palet van Narmer

  het palet van Narmer
  in 1898 werd er bij Nechen in Egypte een platte steen gevonden die rond 3000 v.c is gemaakt. op de ene kant van het palet zit een ondiep, rond kuiltje waar waarschijnlijk verf in heeft gezeten. daarnaast was op beide kanten een afbeelding te zien. elk stukje van de afbeelding had een eigen betekenis. op die manier vormde 1 kant een heel verhaal dat nu nog steeds gelezen kan worden. één van die stukjes gaat over farao Narmer die op het punt staat om verslagen vijand neer te meppen met een knots.
 • 3000 BCE

  het hierogliefenschrift

  het hierogliefenschrift
  rond 3000 v.c werd het hiërogliefenschrift uitgevonden. het woord hiërogliefen is van het Griekse woord heilige inkervinger, dat komt doordat de tekens eerst in steen werd gesneden. het schrift bestond uit honderden verschillende tekens (zoals je op het plaatje ziet)
 • 2650 BCE

  de piramide

  de piramide
  wij denken vaak dat de piramide er staat voor een soort kunst, dat is niet echt zo. vroeger gebruikten ze een piramide voor een soort graf. al er een god dood ging werden ze midden in de piramide neergelegd met allemaal spullen die van hen was, zoals de troon van goud en dat soort spullen. er werd vaak een piramide opengebroken om dingen te stelen. de eerste piramide was rond 2650 v.c
 • 2500 BCE

  de goden

  de goden
  er waren villnde goden voor veschilende dingen. een paar goden zijn: de farao. de farao staat boven op een piramide. de farao is de belangrijkste god.
  ra: is de zonnengod en die zorgt voor de zon en het licht.
  Osiris: de god van het dodenrijk.
  amon: de god van de wind.
  toen er 2000 de stad Tebe de hoofdstad werd kwamen er 2 goden samen dat werd amon en ra, samen werd het amon-ra.
 • 2000 BCE

  bosjesmannen

  bosjesmannen
  de Bosjesmannen leefden verspreid over meerdere landen in het zuiden van Afrika. ze gebruikten een hele oude jachttechniek. de Bosjesmannen leefden tot ver in de 20e eeuw als jagers-verzamelaars.
 • 1985 BCE

  ontwikkeling van jagers naar boeren

  ontwikkeling van jagers naar boeren
  jagers verzamelaars leefde als nomaden met zo'n 20 tot 30 mensen in 1 groep. ze trokken rond om eten te zoeken. later toen de lanbouw ontdekt werd bleven ze op 1 plek en bouwden ze waar veel meer mensen konden wonen. zo konden ze veel makkelijker aan eten komen en zo werden ze boeren.
 • 960 BCE

  tempel van salomo

  tempel van salomo
  salomo liet rond 960 v.c een tempel bouwen in de hoofdstad van Jeruzalem, het was een joodse tempel. die tempel was heel groot. in 586 v.c veroverden babyloniers het gebied. ze verwoesten de tempel en gebruikten de joden als slaven
 • Egypte één staat

  Egypte één staat
  rond 3000 v.c veroverde koning Narmer (de heerser van Boven-Egypte) Beneden-Egypte. Egypte werd hierdoor één land onder één koning. Egyptenaren noemden hun koning farao. Narmer liet op de grens van Boven-Egypte een nieuwe hoofdstad bouwen: Memphis.
 • Toetanchamon

  Toetanchamon
  Toetanchamon leefde in het jaar 14000 v.c. Hij is jong gestorven. hij is begraven in het Dal der Koningen in Egypte. hij is op 4 november 1922 opgegraven door archeoloog Howard Carter.