Albert einstein (1)

Tijdbalk over Albert Einstein

By rvddool
 • Geboorte Einstein

  Geboorte Einstein
  Hij werd geboren in Ulm. Dit is een stad in Zuid-Duitsland. Zeer snel na zijn geboorte verhuisde de familie. Ze gingen wonen in München. Hier haalde Einstein erg hoge cijfers op de basisschool. Later studeerde hij natuurkunde en wiskunde.
 • Mileva en Einstein trouwen

  Mileva en Einstein trouwen
  Mileva Marić en Albert Einstein hebben elkaar op de universiteit in Zurich ontmoet. Zij was één van de eerste vrouwelijke studenten op de universiteit en kwam bij Einstein in de klas. Ze werden verliefd en krijgen samen 3 kinderen.
 • Period: to

  "Wonderjaar" van Einstein

  Dit jaar wordt gezien als het wonderjaar van Albert Einstein. In 1905 promoveerde Einstein op het proefschrift Eine neue Bestimmung der Moleküldimensionen. Ook schreef hij in dat jaar vier artikelen die de basis van de moderne natuurkunde zouden vormen.
 • Ontdekking speciale relativiteitstheorie door Einstein

  Ontdekking speciale relativiteitstheorie door Einstein
  In 1905 plubiceerde Einstein een artikel, genaamd: 'Zur Elektrodynamik bewegter Körper'. In het artikel werd voor de eerste keer de speciale relativiteitstheorie genoemd, een theorie over tijd, afstand, massa en energie die consistent was met het elektromagnetisme.
 • Einstein werd professor

  Einstein werd professor
  Hij begon als professor aan de universiteit in Zurich. Daarna ging hij naar Praag. In 1913 werd hij gekozen als lid van de Academie van de wetenschap in Berlijn. Waar hij dertien jaar heeft lesgegeven. Hij heeft ook nog als hoge leraar in Nederland (in Leiden) gewerkt.
 • Period: to

  Eerste WO

 • Algemene relativiteitstheorie door Einstein

  Algemene relativiteitstheorie door Einstein
  In deze theorie zit de zwaartekracht verwerkt. De speciale relativiteitstheorie houdt hier geen rekening mee.
 • Scheiding van Mileva

  Scheiding van Mileva
  Ze waren net naar Berlijn verhuist, toen hun relatie verslechterde. Uiteindelijk ging het niet meer en scheidden ze. Mileva gaat met hun 3 kinderen terug naar Zwitserland.
 • Zonsverduistering

  Zonsverduistering
  Deze zonsverduistering leverde het bewijs voor de relativiteitstheorie van Einstein. Dit kwam doordat het bewees dat, zoals de theorie voorspelde, het licht van de sterren door de zwaartekracht zou worden afgebogen.
 • Trouwt met Elsa

  Trouwt met Elsa
  Redelijk kort nadat Einstein van Mileva was gescheiden, trouwde hij met zijn achternicht Elsa. Zij had twee kinderen uit een vorig huwelijk, die zijn stiefkinderen werden.
 • Einstein ontvangt Nobelprijs

  Einstein ontvangt Nobelprijs
  Hij ontvangt in dit jaar de nobelprijs voor natuurkunde van 1921 voor zijn verklaring van het foto-elektrisch effect. Het foto-elektrisch effect is het verschijnsel dat elektronen, die niet zo sterk gebonden zijn aan een atoom, loskomen nadat ze voldoende energie opnamen van een invallende lichtgolf. Hij heeft dit niet zelf bedacht maar is verder gegaan met het idee van Max Planck.
 • Einstein vestigt zich in VS

  Einstein vestigt zich in VS
  In 1933 komt Hitler aan de macht in Duitsland. Einstein weet nu dat hij weg moet vluchten uit Duitsland, aangezien hij Joods is. Hij en zijn vrouw wonen nog een korte periode in België, maar vestigen zich daarna voorgoed in de Amerikaanse stad Princeton. Op het plaatje is hun huis in Princeton te zien.
 • Elsa sterft

  Elsa sterft
  Elsa heeft vanaf 1935 hart- en nierproblemen. Albert verzorgt haar, maar uiteindelijk sterft ze op 60-jarige leeftijd.
 • Period: to

  Tweede WO

 • Einstein neemt Amerikaanse nationaliteit aan

  Einstein neemt Amerikaanse nationaliteit aan
  Na 7 jaar in Amerika te wonen, neemt Einstein Amerikaanse nationaliteit aan. Hij behoudt ook zijn Zwitsere nationaliteit, maar laat z'n Duitse vallen.
 • Hiroshima gebombadeerd

  Hiroshima gebombadeerd
  Op deze dag werd Hiroshima gebombardeerd met een 4400 kilo wegende atoombom. Einstein heeft niet aan de ontwikkeling meegeholpen, maar wel de aanzet ervoor gegeven.
 • Dood Einstein

  Dood Einstein
  Einstein weigerde zich te opereren aan een verwijding van de aorta. Hierdoor stierf hij in zijn slaap. Hij is onderzocht naar de doodsoorzaak in Princeton. Ook zijn hersenen werden onderzocht, maar zonder resultaten. Zijn hersenen zijn hierna nog vele malen onderzocht waardoor in 1999 werd ontdekt dat het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ruimtelijk denken bij hem 15% breder was dan gemiddeld.