F.elconfidencial.com original c93 228 3ea c932283eafd5341dc926d3638a415b06

Segona Guerra Mundial

 • 1939

  1939
  L'1 de setembre, Alemanya, liderada per Adolf Hitler, envaeix Polònia, cosa que porta a l'esclat de la guerra. Com a resposta, el Regne Unit i França declaren la guerra a Alemanya i marquen el començament d'un conflicte a gran escala a Europa.
  El 17 de setembre, l'Exèrcit Roig soviètic ocupa l'est d'Europa, en compliment del Pacte Molotov-Ribbentrop, un acord de no-agressió signat prèviament entre Alemanya i la Unió Soviètica.
 • 1940

  1940
  Entre el 10 de maig i el 22 de juny, Alemanya duu a terme una sèrie d'ofensives llampec conegudes com la Blitzkrieg, envaint i conquerint ràpidament els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg i França. França signa un armistici amb Alemanya i queda ocupada per les forces alemanyes.
  Durant la Batalla d'Anglaterra, que va tenir lloc entre el 10 de juliol i el 31 d'octubre, la Reial Força Aèria Britànica (RAF) aconsegueix resistir els intensos bombardejos aeris alemanys.
 • 1941

  1941
  El 22 de juny, Alemanya llança l'operació Barbarroja, una invasió massiva de la Unió Soviètica. Durant els primers mesos, les forces alemanyes obtenen èxits significatius, però finalment es veuen frenades per la resistència soviètica i les dures condicions hivernals.
  El 7 de desembre, el Japó ataca sorprenentment la base naval de Pearl Harbor a Hawaii, provocant l'entrada dels Estats Units a la guerra. L'endemà, el Regne Unit i altres països declaren la guerra al Japó.
 • 1942

  1942
  A la Batalla de Midway, del 4 al 7 de juny, l'Armada dels Estats Units aconsegueix una important victòria sobre l'Armada Imperial Japonesa, destruint quatre portaavions japonesos i canviant l'equilibri de poder al Pacífic. El 23 d'agost comença el tancament de Stalingrad. Tot i això, l'Exèrcit Roig contraataca i, el 2 de febrer de 1943, les forces alemanyes es rendeixen, marcant un punt d'inflexió en la guerra al front oriental.
 • 1943

  1943
  La Batalla de Kursk, que va tenir lloc entre el 10 de juliol i el 17 d'agost. Les forces soviètiques van detenir i rebutjar amb èxit l'ofensiva alemanya, infligint pèrdues significatives a les tropes alemanyes i assegurant una victòria estratègica. Del 25 de juliol a l'11 d'agost, es fa la Conferència de Casablanca, on els líders dels Aliats, Winston Churchill i Franklin D. Roosevelt, acorden continuar la guerra fins a la rendició incondicional d'Alemanya.
 • 1944

  1944
  El 6 de juny, es realitza el desembarcament de Normandia. Les forces aliades desembarquen a les platges de Normandia, França, i comencen l'alliberament de l'Europa ocupada per els nazis. El 20 de juliol, un grup d'oficials alemanys liderats per Claus von Stauffenberg intenta assassinar Hitler en un intent de cop d'Estat conegut com el Complot del 20 de juliol. Tot i això, l'intent fracassa i els conspiradors són arrestats i executats.
 • 1945

  1945
  El 30 d'abril, al búnquer de Berlín, Adolf Hitler se suïcida mentre les forces soviètiques s'acosten a la ciutat.
  El 8 de maig, Alemanya signa la capitulació incondicional, posant fi a la guerra a Europa.
  El 6 i el 9 d'agost, els Estats Units llancen bombes atòmiques sobre les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, respectivament. El 2 de setembre, el Japó signa la seva rendició formal a bord de l'USS Missouri, marcant el final de la guerra al Pacífic.