Ww2montage

La Segona Guerra Mundial

 • Fi de la Primera Guerra Mundial

  Fi de la Primera Guerra Mundial
  La Gran Guerra durant el període entre el 28 de juliol de 1914 al 11 de novembre de 1918.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Tractat de pau. Intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial.
  Reorganització política d'Europa: cessions territorials, desmilitarització dels països centrals i el pagament de reparacions de guerra. (Tot en benefici dels vencedors).
  Consta de clàuseles territorials i econòmiques, condicions militars, reparacions de Guerra i la clàusula de culpabilitat, on es culpabilitza a Alemanya de tots els danys de la Gran Guerra.
 • Crisi del 29

  Crisi del 29
  La Gran Depressió econòmica provocada per la sobreproducció de mercaderies i en la forta especulació de capitals. Causa una baixada del valor del diner i capitals i el païs entra en una gran crisi. Les conseqüències de la crisi són molt acusades en Itàlia i Alemanya. A part, després de la 1ra Guerra Mundial, Alemanya a de reparar tots els danys i pèrdues derivades del conflicte.
 • Invasió japonesa de Manxúria

  Invasió japonesa de Manxúria
  Amb la necessitat de tenir un espai vital (ideal provinent fel feixisme). Japó, un país amb un règim militarista i totalitari, va ocupar la Manxúria el 1931. El període d'invasió va ser des de el 18 de septembre del 1931 al 27 de febrer de 1932.
 • Annexió del Saarland

  Annexió del Saarland
  Segons el Tractat de Versalles, la regió alemanya del Sarre passava a ser administrada durant quinze anys per la Societat de Nacionsi les mines de carbó se cedien a França.
  Quan va acabar el termini, el gener de 1935, la regió s'annexionava a Alemanya pere voluntat dels seus habitants. D'aquesta manera, Hitler aconseguia una de les regions industrials més riques augmentant els seu potencial de guerra.
 • Period: to

  Camí cap a la guerra

  Entre 1935 i 1939, Alemanya va a anar fent passos que finalment van acabar produint la guerra.
 • Conquista italiana d'Abissínia

  Conquista italiana d'Abissínia
  La Itàlia de Mussolini, amb la mateixa idea que Japó quan va ocupar la Manxúria, va envair Abissínia el 1935. El perídode de conquista va ser des de l'octubre de 1935 a maig de 1936
 • La militarització de Renània

  La militarització de Renània
  Renània és una regió alemanya fronterera amb França que segons el Tractat de Versalles havia quedad desmilitaritzada. El març de 1936, Hitler va fer entrar 30.000 soldats aclamats per la població. L'ocupació militar de Renània és la primera violació del tractat per part de Hitler, davant la inoperància del països democràtics.
 • La Guerra Civil Espanyola

  La Guerra Civil Espanyola
  Quan l'any 1036 va esclatar la guerra a Espanya, els països feixistes van ajudar als militars rebels. Per altra banda, les democràcies van declarar-se neutrals i només l'URSS va ajudar la República. Es pot considerar que aquesta guerra va ser un assaig de la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  La Guerra Civil Espanyola

  Conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i les organitzacions de dretes.
 • Period: to

  La crisi dels Sudets

  Els Sudets és una regió muntanyosa que pertanyia Txecoslovàquia i que estva habitada majoritàriament per alemanys i per la aquesta raó, Hitler la reclamava.
  La crisi dels Sudets és el nom que van rebre els esdeveniments de 1938 iniciats pels "Sudetendeutsche", una ètnica de l'Europa Central formada per alemanys que vivien a Bohèmia, Moràvia i Silèsia oriental. Entre aquest fets hi ha l'Acord de Munic.
 • L'Anschluss

  L'Anschluss
  El Partit Nazi tenia com objectiu la unificació de tots els territoris de cultura alemanya en una Gran Alemanya. Hitler va crear un Partit Nazi a Àustria que no va parar de conspirar i causar alderulls com l'assassinat del canceller austríac Dollfuss. Finalment, el març de 1938 Àustria va ser annexionada a Alemanya.
 • Acord de Munic

  Acord de Munic
  Tractat internacional el 1938, per resoldre la «crisi dels Sudets». Hi van assistir Hitler, Mussolini, i el primer ministre de França, Edouard Daladier, i el de la Gran Bretanya, Neville Chamberlain. Cap representat de Txecoslovàquia no hi va ser convidat. El resultat va ser la incorporació d'aquest territori a l'Alemanya nazi. Poc després va envair la resta i va crear el protectorat de Bohèmia i Moldàvia i va fer d'Eslovàquia un estat independent del Tercer Reich.
 • Txecoslovàquia 1938

  Txecoslovàquia 1938
  El territori de Txecoslovàquia al 1938, després de l'Acord de Munic, un cop en mans de Hitler. Creació del protectorat de Bohèmia i Moldàvia i una Eslovàquia un estat independent a les ordres del Tercer Reich.
 • Pacte Mólotov-Ribbentrop

  Pacte Mólotov-Ribbentrop
  El pacte Germanosoviètic. Acord signat a Moscou per l’URSS i Hitler. S'estableix un compromís mutu de no-agressió i una limitació de les zones d’influència estats.
  Aquest pacte va permetre a Hitler atacar Polònia, fet que va desencadenar la Segona Guerra Mundial.
 • Annexió de Polònia

  Annexió de Polònia
  El corredor de Danzing era un territori de població alemanya, administrat un part del territori per Polònia i . Al'altre per la ciutat lliure de Danzing. El territori permetia a Polònia una sortida a la mar Bàltica.
  Després del pacte Germanosoviètic, Hitler va aconseguir l'annexió d'una part de Polònia.
 • Invasió a la Polònia

  Invasió a la Polònia
  L'1 de septembre de 1939 Alemanya va envair Polònia fet que es considera l'inici de la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  La Segona Guerra Mundial

  Conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi les grans potències, organitzades en dues aliances: els aliats i les potències de l'Eix. La guerra va implicar uns 100 milions de militars i es causant de la mort d'entre 50 a 60 milions de persones, la majoria civils. Es el conflicte més mortífer de la història humana i el primer en què es van usar armes nuclears.
  Desarrollat durant un període de 6 anys i un dia.
 • Period: to

  La guerra llampec

  Els primers mesos, Alemanya va fe servir la tàctica bèl·lica ofensiva Blitzkrieg (guerra llampec). Consistia en un atac localitzat, ràpid i limitat en el temps del conjunt de forces mecanitzades terrestres i aèries amb la finalitat de desballestar profundament la capacitat militar, econòmica o política de l'enemic.
  En un mes, Alemanya va ocupar Polònia i la Unió Soviètica per l'est. Això va provocar l'entrada de França i Gran Bretanya en la guerra. Després van ocupar Dinamarca i Noruega.
 • Period: to

  La Guerra de Broma

  Període de l'inici de la Segona Guerra mundial, immediatament posterior a la declaració de guerra contra Alemanya. Com a resultats de la victòria de l'Eix:
  Segon armistici de Compiègne
  Ocupació alemanya de Luxemburg
  Ocupació alemanya dels Països Baixos
  Ocupació alemanya de Bèlgica
  Ocupació alemanya de França
  Ocupació italiana del sud de França
  Substitució de la Tercera República Francesa per la França de Vichy
  Creació de la França Lliure
 • Entrada de potències a la guerra

  El Regne Unit, França, Austràlia i Nova Zelanda declaren la guerra a Alemanya.
 • Entrada de Sud-Àfirca

  Entrada de Sud-Àfirca
  Sud-Àfrica declara la guerra a Alemanya
 • Entrada de Canadà

  Entrada de Canadà
  Canadà declara la guerra a Alemanya.
 • Invasió Polònia per la Unió Soviètica

  Invasió Polònia per la Unió Soviètica
  La Unió Soviètica envaeix Polònia des de l'est.
 • Varsòvia

  Varsòvia
  Varsòvia és capturada per l'exèrcit alemany.
 • Invasió a Finlàndia per la Unió Soviètica

  Invasió a Finlàndia per la Unió Soviètica
  La Unió Soviètica envaeix Finlàndia. Comença la Guerra d'Hivern.
 • Period: to

  Guerra d'Hivern

  Va esclatar quan la Unió Soviètica va atacar Finlàndia el 30 de novembre de 1939. Com a conseqüència, l'URSS va ser expulsada de la Societat de Nacions el 14 de desembre. Stalin havia esperat conquerir el país sencer cap a final de l'any, però la resistència finlandesa va frustrar les forces soviètiques, que superaven en nombre els finesos a raó de tres a un. Finlàndia va aguantar fins al març de 1940, quan va haver de signar un tractat de pau.
 • Tractat de Pau de Moscou

  Tractat de Pau de Moscou
  Tractat de pau signat entre Finlàndia i la Unió Soviètica el 12 de març de 1940. ES va cedir a la Unió Soviètica prop del 10% del territori finès i el 20% de la seva capacitat industrial Fi de la Gerra d'hivern.
 • Period: to

  Caiguda de França

  La batalla de França va ser la invasió alemanya de França i de Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg,
 • Winston Churchill: "Blood, toil, tears and sweat"

  Winston Churchill: "Blood, toil, tears and sweat"
  Polític, militar i escriptor britànic, primer ministre del Regne Unit durant la Segona Guerra Mundial, entre 1940 i 1945. Durant la batalla d'Anglaterra, va ajudar amb els seus discursos a alçar els ànims de la població desmoralitzada després dels bombardejos. D'un d'ells, pronunciat davant de la Cambra dels Comuns en un moment en què semblava que els aliats perdien, sorgeix la icònica frase: "Blood, toil, tears and sweat". En català: Sang, esforç, llàgrimes i suor.
 • Period: to

  Setge de Dunkerque

  Operació militar que va tenir lloc a Dunkerque, França, lliurada entre els Aliats i l'Alemanya Nazi. Com a part de la Batalla de França al Front Occidental, la batalla de Dunkerque va ser la defensa i l'evacuació de les forces britàniques i aliades a Europa.
 • Period: to

  Guerra del Desert

  Va tenir lloc al desert del nord d'Àfrica entre el 10 de juny de 1940 i fins al 16 de maig de 1943. Va incloure campanyes a Líbia i Egipte (Campanya del Desert Occidental), Marroc i Algèria (l'Operació Torxa) i Tunísia (Campanya de Tunísia).
  La campanya va enfrontar els Aliats i a les Potències de l'Eix.
 • Setge de Malta

  Setge de Malta
  Inicià el 11 de juny de 1940 fins 20 de novembre de 1942. Dut a terme entre Itàlia i Alemanya. Malta va ser una de les zones més bombardejades durant la guerra, amb uns 3.000 atacs durant els 2 anys de setge.
 • Period: to

  Campanya del Desert Occidental

  etapa inicial de la Campanya del nord d'Àfrica. Al setembre de 1940 s'inicià la primera ofensiva quan forces italianes envaïren Egipte . Els britànics llançaren un contraatac; iniciant-se un atac de 5 dies que es convertí en l'operació Compàs, resultant en pèrdues massives pels italianes. Va ser un anar davant i darrere.
 • Period: to

  Batalla de la Mediterrània

  Batalla naval lliurada durant la Segona Guerra Mundial per mantenir les línies de subministrament dels exèrcits de l'Eix Roma-Berlín-Tokio i els Aliats, així com per minvar la força naval enemiga.
  A part de les batalles de la Guerra del Pacífic, la Mediterrània va ser l'escenari de la major guerra naval de la Segona Guerra Mundial. Les forces aliades van lluitar per portar subministraments i conservar la important base naval i aèria de Malta.
 • Ocupació de França

  Ocupació de França
  La guerra llampec es dirigeix a França amb tancs alemanys i la Luftwaffe (arma aèrea) anant cap a PaÏsos Baixos i Bèlgica. L'ofensiva de les Ardenes, massís muntanyós que separa Bèlgica i França, va agafar desprevinguts a les tropes aliades. Pel nord, després de la destrucció de Rotterdam, els alemanys arriben a la frontera francesa.
  Després del setge de Dunkerke, França d'adereix a Hitler.
 • Period: to

  La batalla d'Anglaterra

  Esforç estratègic que la Força Aèria Alemanya (Luftwaffe) van llançar durant l'estiu i la tardor de 1940 per obtenir la superioritat aèria sobre la Royal Air Force (RAF) britànica.
  Va ser la primera gran campanya que va ser combatuda només per forces aèries.
  El fracàs de l'Alemanya Nazi és considerat tant la seva primera gran derrota com un punt d'inflexió en la guerra.
 • Period: to

  Govern de Vichy

  Després de l'ocupació de França, al part nord incloent-hi la capital i la costa atlàntica passen a ser ocupades per Alemanya. A la resta del territori es crea el govern Vichy, presidit pel mariscal Pétan, antic heroi de guerra i, a partir d'allà, traïdor de França pert col·laborar amb el règim nazi.
 • Invasió italiana d'Egipte

  Invasió italiana d'Egipte
  Les forces italianes van envair Egipte des de les seves bases a Líbia. En aquella època, Egipte era colònia britànica i Líbia colònia italiana. Els italians van ocupar una petita regió a l'oest del país i van establir posicions defensives a Sidi Barrani. El 9 de desembre, els britànics van contraatacar llançant l'operació Compass, que va fer retrocedir els italians fins a El Agheila (Líbia).
 • Intent d'invasió italiana a Grècia

  Intent d'invasió italiana a Grècia
  Itàlia va declarar la guerra a Grècia, atacant-la des de les seves bases a Albània. Tanmateix, l'exèrcit grec, es va resistir l'ofensiva, i va fer retrocedir els italians i va capturar algunes ciutats del sud d'Albània. Durant l'hivern, el conflicte va arribar a un punt mort. La victòria grega va significar la primera derrota per a un país de l'Eix i va demostrar que la victòria aliada era possible.Per assegurar l'èxit havia de tenir el suport dels països balcànics.
 • Period: to

  Operation compass

  Operació brúixola en català, nom en clau donat pels britànics a una ofensiva militar durant la campanya del Nord d'Àfrica. Constituïa la resposta britànica a l'atac contra Egipte de la Itàlia feixista de Benito Mussolini que havien fet el setembre de 1940. Va acabar amb una retirada italiana massiva.
 • Period: to

  Canvi de signe en la guerra

  L'any 1941 van succeir dos episodis importants que a la llarga van comportar un canvi de rub en el trancurs de la guerra: la invasió de Russia per part d'Alemanya i l'atax de Japó a la base americana de Pearl Harbor.
 • Afrika Korps

  Afrika Korps
  Va ser el cos expedicionari de l'exèrcit alemany que operà al nord d'Àfrica (Líbia, Tunísia i Egipte) entre el 1941 i el 1943. Dirigit per el mariscal Erwin Rommel amb el sobrenom Guineu del Desert. La seva dissolució data el 13 de maig de 1943.
 • Conquesta alemanya de Creta

  Conquesta alemanya de Creta
  Durant la Batalla de la Mediterrània. La batalla s'inicià el 20 de maig de 1941, quan l'Alemanya nazi va llençar per primera vegada una invasió paracaigudista amb el nom clau d'Operació Mercuri. Les forces aliades, que incloïen britànics, australians, neozelandesos, i grecs, van defensar l'illa, amb l'ajut de civils cretencs. Va la primera vegada que les tropes alemanyes invasores es trobaven una resistència en massa de la població civil. Per l'1 de juny, l'illa estava totalment conquerida.
 • Period: to

  L'Operació Barba-roja

  La invasió alemanya de la Unió Soviètica en el marc de la Segona Guerra Mundial. L'atac va ser per sorpresa ja que Alemanya i la Unió Soviètica haviem signat el Pacte Molotov-Ribbentrop.
  L'ofensiva estava organitzada en tres grans fronts: un, al nord a Leningrad; el segon, al centre en direcció a Moscou; i el tercer, més al sud en direcció a la regió industrial del Donbass i els camps petrolífers del Caucas. L'objectiu de Hitler era encerclar i derrotar ràpidament a l'exèrcit soviètic.
 • El setge de Leningrad

  El setge de Leningrad
  Durant un períde des del 8 de setembre de 1941 al 27 de gener del 1944. Va ser el setge alemany sobre la ciutat de Leningrad (Sant Petersburg). Va ser més llarg de la història (872 dies). El pla alemany tenia el nom clau d'Operation Nordlicht.
  Hitler ordenà que s'assetges i que es deixés morir la població. La població russa va ser sotmesa a una lluita per a la supervivència. Famílies senceres van morir de fam i fred. Els morts van superar els 2.200.000 fins a l'alliberament de la ciutat.
 • Política de terra cremada per Stalin

  Política de terra cremada per Stalin
  Durant l'ofensiva de l'alemanya de Hitler durant l'intent d'invasió de l'URSS. L'avanç ràpid dels alemanys (que havien decidit conquistar abans de l'hivern) va agafar desprevingut a l'exercit soviètic i els alemanys van arribar als seus objectius: Leningrad, Moscou i Kíev. Stalin va aplicar la tàctica de la "terra cremada". Es tracta de no deixar res que pogués abastir l'èxercit alemany. Els mateixos soviètics van cremar les seves collites i van destruir fàbriques senceres.
 • Period: to

  La batalla de Moscou

  Va ser la defensa soviètica de Moscou i la consegüent contraofensiva soviètica al Front Orientalcontra les forces de l'Alemanya Nazi. Objectiu de la qual era la conquesta de Moscou abans que caigués l'hivern. Els soviètics van ser capaços de preveure amb èxit l'intent de capturar la seva capital. La batalla també va ser una de les més llargues de la guerra, amb més d'un milió de baixes. Marcà un punt d'inflexió.
 • Atac a Pearl Harbor

  Atac a Pearl Harbor
  També anomenat Operació Hawaii, va ser un atac per sorpresa portat a terme per la Marina Imperial Japonesa contra la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'illa Oahu de Hawaii. Els japonesos creien que eliminant la flota americana tindrien via lliure per ocupar les colònies asiàtiques dels britàniques, franceses i holandeses. Semblava que ho aconseguien però Estats Units van declarar la guerra a Japó i a les potències de l'Eix, entrant a la Segona Guerra Mundial en el bàndol aliat.
 • Batalla del mar del Corall

  Batalla del mar del Corall
  sèrie de combats de forces aeronavals entre els Aliats i l'Imperi Japonès. La batalla es va lliurar entre els dies 4 i 8 del maig de 1942 al nord-est d'Austràlia. Va ser el primer combat naval del món on els vaixells no es van disparar directament entre ells. Únicament es va fer ús dels portaavions amb finalitats ofensives. La batalla va evitar la conquesta de Papua Nova Guinea per part del Japó. Va ser un primer avís que el seu potencial militar tenia punts febles.
 • Batalla de Midway

  Batalla de Midway
  gran batalla naval de la Segona Guerra Mundial que va tenir lloc a l'Oceà Pacífic, en la qual l'aviació naval estatunidenca deturà un intent japonès d'envair l'atol Midway. La Marina dels Estats Units va derrotar de manera decisiva un atac de la Marina Imperial contra l'Atol Midway. Victòria decisiva estatunidenca. Els japonesos van abandonar les ofensives i van passar a la defensiva.
 • Primera batalla d'El Alamein

  Primera batalla d'El Alamein
  Les tropes alemanyes es trobaven a la localitat egípcia d'El-Alamein per vèncer la resistència britànica per controlar el canal de Suez.L'arribada del mariscal britànic Montgomery i va fer una contraofensica que va aconseguir la retirada de l'exèrcit itoloalemany, a les ordres de Rommel, fins a Tunísia.
 • Period: to

  Batalles d'El-Alamein

  Batalles entre entre tropes alemanyes i britàniques en la localitat egípcia d'El-'Alameino per controlar el canal de Suez. Victòria britànica.
 • Desembarcació nord-americana a Guadalcanal i Tulagi

  Desembarcació nord-americana a Guadalcanal i Tulagi
  Els marines nord-americans desembarquen a Guadalcanal i a Tulagi.
 • Period: to

  Campanya de Guadalcanal

  sèrie d'enfrontaments i batalles ofensives entre l'imperi del Japó i les forces aliades a Guadalcanal, illa del Pacífic, la més gran de l'arxipèlag de les Salomó. Una de les batalles més importants de la Segona Guerraa Mundial. Es va lluitar per tots els media (aire, mar i terra) i va acabar amb la retirada dels japonesos. Decisiva victòria aliada.
 • Period: to

  Batalla de Stalingrad

  L'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad (actualment Volgograd), al sud-oest de la Unió Soviètica. Combat cos a cos amb una gran quantitat de víctimes civils i militars. Està entre les batalles més sagnants en la història de la guerra. Després de la batalla de Stalingrad, les tropes alemanyes ja no recuperaren la seva força inicial, i ja no aconseguiren cap més victòria estratègica a l'est.
 • Segona Batalla d'El Alemein

  Segona Batalla d'El Alemein
  Durada fins el 5 de novembre de 1942. Poc després de la primera batalla, el Tinent General Bernard Montgomery prengué el comandament del Vuitè Exèrcit al General Claude Auchinleck a l'agost de 1942. La victòria aliada donà la volta als successos a la Campanya del nord d'Àfrica. Finalitzà amb les esperances de l'Eix d'ocupar Egipte, obtenint per tant el control del canal de Suez i l'accés als camps petrolífers de l'Orient Mitjà.
 • Retiració d'Àfrica Korps

  Retiració d'Àfrica Korps
  L'Afrika Korps es retira després de ser derrotat a la Batalla d'El Alamein.
 • Desembarcació al Marroc i Algèria.

  Desembarcació al Marroc i Algèria.
  Comença l'Operació Torxa: tropes nord-americanes i britàniques desembarquen al Marroc i a Algèria.
 • Period: to

  Operació Torxa

  va ser la invasió anglo-americana del nord d'Àfrica francès durant la Campanya del nord d'Àfrica de la Segona Guerra Mundial. Victòria aliada
 • Period: to

  L'Operació Urà

  Va ser l'encerclament soviètic de les forces alemanyes durant la Batalla de Stalingrad. El general alemany Von Paulus, responsable de les operacions de Stalingrad, es va rendir. A partir d'aquí, comença el desastre alemany i la Unió Soviètica es va posar en marxa per alliberar Rússia i l'Europa oriental.
 • Period: to

  Victòries aliades

  Els aliats van recuperant i guanyant nous territoris anteriorment conquerits per l'Alemanya nazi
 • Rendició del 6è Exercit alemany

  Les restes del 6è Exèrcit alemany es rendeix a les tropes soviètiques a Stalingrad. Un dels punts d'inflexió al Front Oriental.
 • Fi de la guerra a l'Àfrica

  Les forces alemanyes i italianes a Tunísia es rendeixen. S'acaba la guerra a l'Àfrica.
 • Period: to

  Batalla de Kursk

  Entre els exèrcits del Tercer Reich i de la Unió Soviètica. Es tracta d'una de les batalles més grans de la història militar i un fracàs per a l'exèrcit alemany. Victòria decisiva de l'URSS. A partir d'aquí, les tropes soviètiques van anar camía Berlín.
 • Period: to

  Operació Husky

  La Invasió Aliada de Sicília, amb nom clau Operació Husky va ser una campanya de la Segona Guerra Mundial, en la qual els Aliats van conquerir l'illa de Sicília a l'Eix. Va ser una operació aerotransportada, seguida per 6 setmanes de combats a terra. Amb ella va iniciar-se la Campanya d'Itàlia.
 • Desembarcament aliat a Siciília

  Desembarcament aliat a Siciília
  Des del nord d'Àfrica, els aliats van iniciar l'alliberament d'Itàlia.Inici de les operacions acompanyat de portestes contra Mussolini per part de la població italiana que ja estava farta de la guerra.
 • Period: to

  Campanya d'Itàlia

  invasió d'Itàlia pels aliats. va durar des del 10 de juliol de 1943 fins al final de la guerra a Europa el 2 de maig de a 1945.
 • Destitució de Mussolini: Nou govern italià

  Destitució de Mussolini: Nou govern italià
  Per les protestes italianes, Mussolini va ser detingut i li retiraren tots els seus càrrecs de poder. El nou govern de Pietro Badoglio va signar la rendició i va canviar de bàndol. Alemanya com a resposta, va ocupar itàlia i va alliberar el dicatador. El país es va dividir en dos:
  - Regne d'Itàlia: al costat dels aliats que avançava cap a Roma.
  - República de Saló: últim reducte del feixisme italià.
  (imatge: Pietro Badoglio)
 • Armistici amb Itàlia

  Armistici amb Itàlia
  Pacte sobre una suspensió/detenció d'hostilitats signat, entre Itàlia i les forces armades aliades, el 3 de setembre i declarat públicament el 8 de setembre de 1943 durant la Segona Guerra Mundial. Els aliats havien ocupat l'extrem sud de país i va comportar la capitulació (rendició) italiana. També es coneix a Itàlia com Armistizio dell'8 Settembre.
 • Linia Gustav

  Linia Gustav
  va ser una sèrie de fortificacions construïdes a Itàlia durant la Segona Guerra Mundial per l'Organització Todt, organitzacio d'enginyeria civil i militar, de l'Alemanya nazi, amb la finalitat d'evitar o, al si més no, alentir l'avançament de les tropes aliades per la península Itàlica en direcció cap al nord.
 • Period: to

  Batalla de Montecassino

  Va ser una sèrie de quatre dures batalles durant la Segona Guerra Mundial, barallades pels Aliats amb la intenció de travessar la Línia Gustav, i prendre Roma. Durant quatre mesos els alemanys van frenar l'avanç dels aliats cap a Roma
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  Desembarcació a la costa atlàntica francesa per part dels aliats per ocupar Alemanya. El dia 6 de juny de 1944 -dia D, hora H- van desmbarcar a Normandia, fet dirigit per el general americà Eisenshower i ajudat pel britànic Montgomery. Desembarcació marítima més gran de la història que va possibilitar l'alliberament de França. Alemanya va fracassar en la contraofensiva. Els britànics i francesos es preparaven per penetrar en territori alemany.
 • Period: to

  L'aixecament de Varsòvia

  Lluita armada en la qual l'exèrcit polonès va intentar alliberar Varsòvia de l'ocupació nazi.
  La població es va alçar contra els nazis pensant que esl soviètics arribaven, però aquestes es van aturar. Els alemanys van aporfitar-ho destruint la ciutat i massacrant els habitants.
  Pel sud, les tropes soviètiques van arribar a Hongria i Àustria. Els partisians iugoslaus van aconseguir foragitar els nazis del país. AL 1945, Al 1945, els soviètics estaven en territori alemany, a 60km de Berlín
 • Period: to

  Batalla de Berlín

  Operació Ofensiva de Berlín' entre els soviètics. Dos Grups d'Exèrcits soviètics van atacar la ciutat des de sud i est, mentre que un tercer feia retirar-se les forces situades al nord. Victòria soviètica decisiva. El 2 de maig els soviètics van entrar a Berlín i els defensors de la ciutat es van rendir. El 30 d'abril, dos dies abans de que finalitzés la batalla, el Führer alemany Adolf Hitleres es va suïcidar a l'igual que diversos seguidors.
 • Afusellament de Mussolini

  Afusellament de Mussolini
  Quan tot ja estava perdut i Mussolini fugia cap a Suïssa, va ser capturat per partisians i va ser afusellat i penjat.
 • Suïcidi de Hitler

  Suïcidi de Hitler
  Mentre les tropes soviètiques ocupen el Reichstag i altres edificis governamentals, Adolf Hitler se suïcida al seu búnquer de Berlín.
 • Firma de la rendició d'alemanya

  Firma de la rendició d'alemanya
  La lluita prosseguí al nord-oest i al sud-oest fins al final de la guerra a Europa el 8 de maig (9 de maig a l'URSS). El 7 de maig Alemanya va firmar la rendició incondicional que entrà en vigor al dia següent.
 • Fi de la guerra a Europa

  Fi de la guerra a Europa
  S'acaba la guerra a Europa. Dia de la Victòria a Europa. (VE-Day)
  (imatge: VE-Day a Londres)
 • Bombardeig atòmic d'Hiroshima

  Bombardeig atòmic d'Hiroshima
  Els americans llencen la bomba atòmica d'urani 235 sobre Hiroshima.
 • Period: to

  Fi de la guerra: Bombardejos atòmics

  L'alliberament dels territoris que havia ocupat Japó era un procés lent i significava molt esforç i vides.
  Truman, el president dels Estats Units, va ordenar el llançament de dues bombes atòmiques, Hiroshima i nagasaki, amb l'argument que el nombre de morts provocats per aquestes accions seria inferior a les que es produiria si desembarcaven al Japó. Aquestes bombes, van provocar una inmensa destrucció posant fi a la guerra.
 • Bombardeig atòmic de Nagasaki

  Bombardeig atòmic de Nagasaki
  Els americans llencen Fat Man una bomba atòmica de plutoni sobre Nagasaki.
 • Rendició del Japó

  Rendició del Japó
  Japó es rendeix i s'acaba la guerra a l'Àsia.
 • Fi de la Segona Guerra Mundial

  Fi de la Segona Guerra Mundial
  La firma de la rendició oficial del Japó a bord del cuirassat USS Missouri, a la badia de Tòquio el dia 2 de setembre de l'any 1945 va posar fi a la Segona Guerra Mundial.