1914

EEUU 1914 - 1945

By nil$on
 • Submarí SM O-20, enfonsat.

  Quan el submarí SM O-20 alemany va enfonsar el RMS Lusitania, amb 128 nord-americans morts, el president Woodrow Wilson va insistir que Estats Units era «massa orgullós per lluitar», però va exigir la fi dels atacs a vaixells de passatgers, exigència que Alemanya va complir.
 • Incroporació a la 1ra Guerra Mundial.

  A l’inici de la Primera Guerra Mundial, els Estats Units havien mantingut una posició de neutralitat, encara que les simpaties cap a la causa aliada eren majoritàries en el país. Aquesta neutralitat va permetre que els EUA iniciessin una cursa comercial per tal de subministrar als països bel·ligerants els armaments i proveïments que necessitaven.
 • Incroporació a la 1ra Guerra Mundial. Pt. 2

  El blocatge al qual estava sotmesa Alemanya va fer que aquests intercanvis comercials es realitzessin bàsicament amb els aliats. D’aquesta manera, el 1916 el comerç nord-americà amb França i Anglaterra s’elevava ja a 2.748 milions de dòlars, i els emprèstits monetaris assolien ja els 2.300 milions de dòlars. Així, les forces econòmiques nord-americanes tenien un clar interès en el triomf dels aliats.
 • Guerra Submarina.

  Alemanya va reprendre la guerra submarina sense restriccions amb l'esperança que Gran Bretanya es rendís, encara que els alemanys eren conscients que probablement significaria l'entrada definitiva dels EUA Wilson va recomanar finalment declarar la guerra a Alemanya el 2 d'abril de 1917 i va demanar a aquells que estiguessin en contra que s'unissin a la causa.
 • Feliços Anys 20.

  La feliç dècada de 1920 va ser el període de creixement econòmic i preocupació en els Estats Units de la dècada de 1920. El fenomen es va estendre per tota l'Europa capitalista, de manera que l'expressió també canvia amb el país. Al Regne Unit són els "anys daurats", mentre que a França són els "années folles". (Anys Bojos).
 • Period: to

  Llei Seca.

  La Llei Seca, la prohibició de vendre begudes alcohòliques, va estar vigent als Estats Units entre 1920 i 1933. Va ser establerta per l'Esmena XVIII a la Constitució dels Estats Units i derogada per l'Esmena XXI.
  El 1917, el Congrés va aprovar una resolució a favor d'una esmena a la Constitució dels Estats Units (l'Esmena XVIII) que prohibia la venda, importació, i fabricació de begudes alcohòliques a tot el territori dels Estats Units.
 • El Crac.

  El crac de 1929 va provocar la crisi i el posterior estancament de les economies de la zona. Els Estats Units, la intervenció en la "Gran Guerra" havia estat decisiva, es van tornar una altra vegada cap a la aïllacionisme. L'anterior política exterior de Woodrow Wilson es va tornar en contra quan el Congrés nord-americà va votar en contra de l'adhesió a la Societat de Nacions.
 • El Crac. Pt. 2

  L'ambient social nord-americà va quedar molt ben reflectit en la novel·la de F. Scott Fitzgerald, El gran Gatsby. Aquesta bonança s'anirà al trast amb el Crac de la Borsa de Nova York el 1929 i el període de crisi econòmica que el va seguir, la "Gran Depressió". Els anys 1930 destacarien per l'arribada a el govern de Franklin D. Roosevelt, i les seves polítiques de el “New Deal” abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial.
 • La batalla estalla.

  Al setembre de 1939 la guerra va esclatar a Europa. Roosevelt va anunciar que els Estats Units seria neutral i indiferent. Al setembre de 1940, quan Anglaterra es va veure amenaçada per la invasió alemanya, Estats Units va donar als britànics 50 destructors vells a canvi de bases navals a l'Atlàntic occidental. Dues setmanes després el Congrés va aprovar la primera reclutament militar en temps de pau en la història dels Estats Units.
 • Invasió a Polònia.

  Alemanya envaeix Polònia i comença la Segona Guerra Mundial a Europa.
 • Atac a Europa.

  Alemanya ataca Europa occidental: França i els Països Baixos, que eren neutrals; Luxemburg és ocupat el 10 de maig; Holanda es rendeix el 14 de maig; i Bèlgica es rendeix el 28 d'aquest mateix mes. El 22 de juny, França signa un acord d'armistici pel qual els alemanys ocupen la meitat nord de país i tota la costa atlàntica. Al sud de França s'estableix un règim col·laboracionista amb capital a Vichy. I va finalitzar el 22 de juny de 1940
 • Guerra aèria.

  La guerra aèria coneguda com Batalla de Gran Bretanya acaba amb la derrota de l'Alemanya nazi. Terminà el 31 d'octubre de 1940
 • Unió a l'Eix.

  Eslovàquia (23 de novembre), Hongria (20 de novembre) i Romania (22 de novembre) s'uneixen a l'Eix.
 • Assalt Japonès.

  Per a novembre de 1941 els planificadors militars dels Estats Units es preparaven per a un assalt japonès, però esperaven un atac a sud, cap a les Índies orientals holandeses (Indonèsia) riques en petroli. En comptes d'això, bombarders japonesos estacionats en un portaavions van atacar la base naval de Pearl Harbor a Hawaii. El sorprenent atac va enfonsar o va avariar vuit vaixells de guerra i va destruir gairebé 200 avions. Estats Units immediatament va declarar la guerra al Japó.
 • Assalt Japonès. Pt. 2

  Quatre dies després Alemanya i Itàlia, aliades del Japó, van declarar la guerra als Estats Units. Les possibilitats d'una victòria militar japonesa depenien que aquest país pogués derrotar als Estats Units abans que aquest aconseguís reorientar la seva poderós complex industrial cap a la producció d'equip militar. Japó va fracassar en aquesta empresa, i els Estats Units aviat va produir enormes quantitats de vaixells, avions i armes diverses.
 • Proclamació del estat independent de Croàcia.

  Els líders de el moviment terrorista Ustasha proclamen l'anomenat Estat Independent de Croàcia. El nou Estat, reconegut immediatament per Alemanya e Itàlia, inclou a la província de Bòsnia i Hercegovina. Croàcia s'uneix formalment a les potències de l'Eix el 15 de juny de 1941.
 • Contraofensiva.

  Una contraofensiva soviètica empeny els alemanys dels afores de Moscou en caòtica retirada.
 • Atac.

  Japó bombardeja Pearl Harbor.
 • Declaració de Guerra.

  Estats Units li declara la guerra al Japó i entra a la Segona Guerra Mundial. Les tropes japoneses desembarquen a Filipines, la Indoxina francesa (Vietnam, Laos, Cambodja) i el Singapur britànic. A l'abril de 1942, Filipines, Indoxina i Singapur es troben sota ocupació japonesa.
 • Alemanya vs EEUU.

  L'Alemanya nazi i els seus socis de l'Eix li declaren la guerra als Estats Units. I finalitzà el 13 de desembre de 1941.
 • Atac a Köln.

  Els britànics bombardegen Köln (Colònia) i porten per primera vegada la guerra a l'interior d'Alemanya. Durant els tres anys següents els bombardejos anglo-nord-americans redueixen a runes a les ciutats alemanyes. I durà fins a maig de 1945.
 • Frenació a Japó.

  Les armades britànica i nord-americana frenen l'avanç naval japonès en el centre de el Pacífic a Midway. (no es el dia 1, nose el dia.)
 • Dia D.

  El 6 de juny, conegut com "Dia D", les tropes aliades van envair Normandia en l'operació amfíbia més ambiciosa de la història militar. Per a maig de 1942 havien envaït les Filipines i forçat la rendició de 11.500 nord-americans i filipins, que van ser tractats brutalment pels seus captors.
 • Ofenciva llençada.

  Alemanya i els seus socis de l'Eix llancen una nova ofensiva a la Unió Soviètica. Les tropes alemanyes lluiten per entrar a Stalingrad (Volgograd) sobre el riu Volga a mitjans de setembre i penetren en el profund de l'Caucas després d'assegurar la Península de Crimea. Fins a setembre de 1942
 • Frenació del rumb.

  Les tropes nord-americanes frenen l'avanç japonès d'illa en illa amb rumb a Austràlia, en Guadalcanal, a les Illes Salomó. Fins a novembre de 1942.
 • Desembarcació.

  Les tropes nord-americanes i britàniques desembarquen en diversos punts de les costes d'Algèria i el Marroc al nord francès d'Àfrica. La fallida defensa de les tropes franceses de Vichy contra la invasió permet que els Aliats es traslladin ràpidament a la frontera oest de Tunísia i desencadena l'ocupació alemanya de sud de França el 11 de novembre
 • Contratac.

  Les tropes soviètiques contraataquen, travessen les línies d'Hongria i Romania a nord-oest i sud-oest de Stalingrad i atrapen el Sisè Exèrcit alemany a la ciutat. Amb la prohibició d'Hitler de retirar-se o escapar-se de el lloc soviètic, els supervivents de l'Sisè Exèrcit es rendeixen el 30 de gener i el 2 de febrer de 1943.
 • Rendiment.

  Les forces de l'Eix a Tunísia es rendeixen davant els Aliats i finalitza la campanya al nord d'Àfrica.
 • Llençament de una ofensiva.

  Els alemanys llancen una ofensiva massiva amb tancs prop de Kursk a la Unió Soviètica. Els soviètics debiliten l'atac en una setmana i comencen la seva pròpia ofensiva
 • Desembarcació a Sicília.

  Les tropes nord-americanes i britàniques desembarquen a Sicília. A mitjans d'agost, els Aliats controlen Sicília.
 • Rendiment del Govern de Badoglio.

  El govern de Badoglio es rendeix incondicionalment davant els Aliats. Els alemanys immediatament prenen el control de Roma i el nord d'Itàlia, estableixen un règim feixista titella sota el comandament de Mussolini, qui és alliberat de presó per comandos alemanys el 12 de setembre.
 • Desembarcació a les costes de Salerno.

  Les tropes aliades desembarquen a les costes de Salerno prop de Nàpols.
 • Alliberació Kíev.

  Les tropes soviètiques alliberen Kíev.
 • Tropes aliades desembarquen amb èxit.

  Les tropes aliades desembarquen amb èxit prop d'Anzio, immediatament a sud de Roma.
 • Lliberació a Roma.

  Les tropes aliades alliberen Roma. En sis setmanes, els bombarders anglo-americans per primera vegada ataquen blancs de l'est d'Alemanya.
 • Desembarcació a França.

  Les tropes britàniques i nord-americans desembarquen amb èxit a les costes de Normandia (França) i obren un "segon front" contra els alemanys.
 • Llençament de Massiva Ofensiva.

  Els soviètics llancen una ofensiva massiva a l'est de Bielorússia i destrueixen el Centre de Grup de l'Exèrcit Alemany i avancen cap a l'oest rumb a el riu Vístula enfront de Varsòvia, al centre de Polònia, l'1 d'agost.
 • Forces Anglo-Americanes.

  Les forces anglo-americanes surten del cap de platja de Normandia i avancen ràpidament cap a l'est cap a París.
 • París Envaït.

  Les tropes aliades arriben a París. El 25 d'agost, les forces franceses lliures, amb el suport de les tropes aliades, ingressen a la capital francesa. Al setembre, els Aliats arriben a la frontera alemanya. Al desembre, gairebé tot França, la major part de Bèlgica i part de sud d'Holanda són alliberades. Durà cap el 25 d'agost de 1944.
 • Aparició Soviètica.

  L'aparició de les tropes soviètiques al riu Prut indueix a l'oposició romanesa a enderrocar el règim d'Antonescu. El nou govern conclou un armistici i immediatament canvia de bàndol en la guerra. El canvi de posició romanès obliga a Bulgària a rendir el 8 de setembre i els alemanys evacuen Grècia, Albània i el sud de Iugoslàvia a l'octubre.
 • Atac contra els alemanys.

  Sota el comandament de el Consell Nacional Eslovac, format tant per comunistes com per no comunistes, les unitats de la resistència clandestina eslovaca s'aixequen contra els alemanys i el règim eslovac feixista local. El 27 d'octubre, els alemanys prenen Banská Bystrica, les casernes generals de l'aixecament, i posen fi a la resistència organitzada. Fins el 27 d'octubre de 1944.
 • Finlàndia.

  Finlàndia conclou un armistici amb la Unió Soviètica i abandona l'aliança de l'Eix.
 • Correcte, poden avançar la Creu Flechada.

  El moviment feixista hongarès de la Creu Flechada tira endavant un cop d'Estat amb suport alemany per evitar que el govern hongarès iniciï negociacions per rendir-se davant els soviètics.
 • Nord-Amèrica desembarca Filipines.

  Les tropes nord-americanes desembarquen a Filipines.
 • Ofensiva a l'atac des de Alemanya.

  Els alemanys llancen una ofensiva final a l'oest, coneguda com la Batalla de les Ardenes, en un intent per reconquistar Bèlgica i dividir les forces Aliades apostades al llarg de la frontera alemanya. L'1 de gener de 1945, els alemanys estan en retirada.
 • Economia en la guerra.

  El govern dels Estats Units va prendre mesures sense precedent per tal de mobilitzar l'economia per a la guerra, incloent el decret de control de salaris i preus i impostos més alts sobre l'ingrés. Alicatat pel temor que Alemanya creés una arma nuclear, el govern va gastar US $ 2.000 milions a l'ultra secret Projecte Manhattan, que va produir i va aprovar una bomba atòmica.
 • Alliberació a Cracòvia i a Varsòvia de nou.

  Els soviètics llancen una nova ofensiva, alliberen Varsòvia i Cracòvia al gener; el 13 de febrer, després d'un lloc de dos mesos, prenen Budapest; al començament d'abril expulsen d'Hongria als alemanys i els seus col·laboradors hongaresos; el 4 d'abril, amb la presa de Bratislava, obliguen a Eslovàquia a rendir; i prenen Viena el 13 d'abril.
 • Creuació del Riu a Remagen.

  Les tropes nord-americanes creuen el riu Rin a Remagen.
 • Unitats al comandament del Líder comunista.

  Unitats de partisans, a el comandament de l'líder comunista iugoslau Josip Tito, prenen Zagreb i fan caure el règim Ustasha. Els principals líders de Ustasha fugen a Itàlia i Àustria. (Dia no concret)
 • Bye Hitler.

  Hitler es suïcida.
 • Conquista a Okinawa.

  Les tropes aliades conquisten Okinawa, l'última illa abans d'arribar a les illes japoneses. (Dia no concret)
 • Rendiment d'Alemanya.

  Alemanya es rendeix davant els Aliats occidentals.
 • Avancament entre illes.

  Al llarg dels tres anys següents les forces dels Estats Units van avançar cap al Japó "saltant entre illes". L'illa d'Iwo Jima, al Pacífic central, va caure en mans dels Estats Units al març, i Okinawa al juny de 1945.
 • Bomba en camí.

  Estats Units llança una bomba atòmica a Hiroshima.
 • Guerra iniciada.

  La Unió Soviètica li declara la guerra al Japó i envaeix Manchuria.
 • EEUU ataca de nou.

  Estats Units llança una bomba atòmica a Nagasaki.
 • Japó es rendeix.

  Japó, havent acordat en principi la rendició incondicional el 14 d'agost de 1945, es rendeix formalment i finalitza la Segona Guerra Mundial.