Historia

EIX‌ ‌CRONOLÒGIC‌ ‌SEGLE‌ ‌XXI‌

 • Inici

 • Inici Primera Guerra Mundial

  Inici Primera Guerra Mundial
  Va ser el primer gran conflicte bèl·lic que va implicar a potències de tot el món. Els combats van tenir lloc sobretot a Europa, però van participar altres països dels cinc continents com als Estats Units, Austràlia, Brasil i Xina. (Inici: Després de la declaració de guerra austrohongaresa a Rússia, el conflicte es va transformar en un enfrontament militar a escala europea.)
 • Revolució bolxevic de Rússia

  Revolució bolxevic de Rússia
  Va ser un procés polític que va dur a terme l'establiment d'una república que substitueix el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica. (Inici: la gent va sortir a protestar contra el règim tsarista.) (Final: la caiguda del règim tsarista.)
 • Final Primera Guerra Mundial

  Final Primera Guerra Mundial
  (Final: En Compiègne, els representants de les potències aliades van signar l'armistici amb Alemanya.)
 • Pujada al poder de Benito Mussolini (encarregat de formar govern)

  Pujada al poder de Benito Mussolini (encarregat de formar govern)
  Va obtenir el poder el 29 d'octubre de 1922 sent el Líder del Partit Nacional Feixista, assumia el càrrec de primer ministre d'Itàlia, càrrec en el qual es va mantenir per més de vint anys.
 • El descobriment de la Penicil·lina

  El descobriment de la Penicil·lina
  Després del descobriment de la penicil·lina, gràcies al metge escocès Alexander Fleming, se'n van identificar molts antibiòtics, fet que va permetre combatre cada vegada més nombroses malalties.
 • Inici La Gran Depressió dels EEUU

  Inici La Gran Depressió dels EEUU
  Va ser una gran crisi financera mundial tant en profunditat com en duració i va afectar a nombrosos països en el segle XX. (Inici: Es va originar a Estats Units, a partir de la caiguda de la borsa de valors de Nova York.)
 • Pujada al poder d’Adolf Hitler (nomenat canceller)

  Pujada al poder d’Adolf Hitler (nomenat canceller)
  La designació de Hitler com a canceller significà la fi de la República de Weimar i la transformació de l'Estat amb línia a les doctrines del nazisme.
 • Inici Guerra Civil Espanyola

  Inici Guerra Civil Espanyola
  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. (Inici: Els generals Emilio Mola i Francisco Franco van iniciar una revolta per enfonsar la República escollida democràticament.)
 • Final La Gran Depressió dels EEUU

  Final La Gran Depressió dels EEUU
  (Final: Els països van començar a recuperar-se progressivament a mitjans de la dècada de 1930.)
 • Final Guerra Civil Espanyola

  Final Guerra Civil Espanyola
  (Final: Va acabar amb la victòria dels falangistes que van aconseguir enfonsar el Govern Republicà del poder.)
 • Inici Segona Guerra Mundial

  Inici Segona Guerra Mundial
  L'expansionisme nazi i la incapacitat de les democràcies occidentals per frenar-lo van donar lloc a la Segona Guerra Mundial. Va implicar la majoria de les nacions del món i totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars, els aliats i les potències de l'Eix. (Inici: Alemanya va envair Polònia.)
 • Bombes Atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki

  Bombes Atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki
  6 d’agost de 1945 – 9 d’agost de 1945:
  Els Estats Units va llançar una bomba atòmica sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima i, tres dies després, a Nagasaki, que va deixar al voltant de 130.000 víctimes i malalties derivades de la radiació.
 • Final Segona Guerra Mundial

  Final Segona Guerra Mundial
  (Final: L'Imperi del Japó es rendia en una cerimònia oficial que va posar fi a la Segona Guerra Mundial.)
 • Assassinat de Mahatma Gandhi

  Assassinat de Mahatma Gandhi
  Ghandi va ser assassinat per un fanàtic religiós contrari a la seva ideologia quan es dirigia cap a Brila Bhavan per dur a terme la tradicional oració vespertina.
 • Inici Guerra de Corea

  Inici Guerra de Corea
  Va ser un conflicte bèl·lic entre la República de Corea (Corea del Sud), recolzada per les forces armades de diversos països comandats per Estats Units, i la República Popular Democràtica de Corea (Corea del Nord), recolzada per la República Popular de la Xina i la Unió Soviètica. (Inici: Corea del Nord va envair Corea del Sud després d'anys de tensió entre les dues parts.)
 • Inici Revolució Cubana

  Inici Revolució Cubana
  És un moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista per l'establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro. (Inici: Fidel Castro va organitzar l'assalt a la caserna de Moncada, a Santiago de Cuba, la segona guarnició militar del país, una acció que seria l'inici de la insurrecció popular per tombar la dictadura, però va ser un fracàs.)
 • Final Guerra de Corea

  Final Guerra de Corea
  (Final: Es signa l'Acord d'Armistici de Corea.)
 • Inici Guerra de Vietnam

  Inici Guerra de Vietnam
  La guerra del Vietnam va ser un conflicte que va enfrontar a les dues parts en què es dividia l'Estat del Vietnam (nord i sud) i que arran de la intervenció de prop de 40 països es va convertir en un conflicte internacional. (Inici: El govern de Vietnam del Sud va rebutjar la idea d'un referèndum per a la reunificació del país, generant que Vietnam del Nord iniciés moviments bel·ligerants.)
 • Final Revolució Cubana

  Final Revolució Cubana
  (Final: Establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro.)
 • Construcció del Mur de Berlín

  Construcció del Mur de Berlín
  El mur de Berlín formava part de la frontera interalemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est.
 • Magnicidi de Dallas (Assassinat de J.F.Kennedy)

  Magnicidi de Dallas (Assassinat de J.F.Kennedy)
  L'atemptat contra John F. Kennedy, president dels Estats Units va ocórrer quan ell estava fent una gira per cinc ciutats de l’Estat de Texas. Quan va passar per Dealey Plaza, diversos trets van ressonar. El president va rebre impactes de bala al cap i coll.
 • Assassinat de Martin Luther King

  Assassinat de Martin Luther King
  El 3 d’abril del 1968, Martin Luther King, de 39 anys, va arribar a Memphis, Tennessee, per donar suport a la vaga dels escombriaires negres per obtenir els mateixos drets que els blancs. L’endemà a la tarda, en sortir al balcó del Motel Lorraine, un franctirador el va matar d’un tret al coll.
 • L’home trepitja la Lluna

  L’home trepitja la Lluna
  La nit del 20 al 21 de juliol de 1969, l'ésser humà va trepitjar per primera vegada la Lluna. La missió Apollo 11 de la NASA va aconseguir que dos astronautes, Armstrong i Aldrin, caminessin sobre la superfície de la Lluna. La missió és considerada com un dels moments més significatius de la història de la humanitat i la tecnologia.
 • Final Guerra de Vietnam

  Final Guerra de Vietnam
  (Final: Victòria del Vietnam del Nord i els seus aliats.)
 • Revolta de Tiananmén

  Revolta de Tiananmén
  3 i 4 de juny de 1989:
  Va consistir en una sèrie de manifestacions liderades per estudiants a la República Popular de la Xina. Els manifestants estaven formats per intel·lectuals que creien que el govern del Partit Comunista era massa repressiu i corrupte i de treballadors de la ciutat que creien que les reformes econòmiques a la Xina havien anat massa lluny i que la inflació i l'atur estaven amenaçant les seves vides.
 • Caiguda del Mur de Berlín

  Caiguda del Mur de Berlín
  Va ser un esdeveniment fonamental de la història mundial que va marcar la caiguda del teló de ferro i la reunificació d’Alemanya.
 • Inici Guerra del Golfo

  Inici Guerra del Golfo
  Va ser un conflicte bèl·lic entre Iraq i una coalició de forces de 34 estats sota un mandat de les Nacions Unides i liderades per l'exèrcit dels Estats Units. (Inici: L'exèrcit iraquià, va envair en un sol dia a Kuwait. L'objectiu era apoderar-se del petroli kuwaitià per cobrir les despeses i els desastres de la llarga guerra mantinguda amb l'Iran (1980-1988) que li havia costat mig milió de baixes.)
 • Final Guerra del Golfo

  Final Guerra del Golfo
  (Final: Rendició de l'Iraq.)
 • Actualitat