Ii guerra mundial

La Segona Guerra Mundial

 • Period: to

  L’expansió d’Alemanya, Itàlia i el Japó

  Tots 3 països van abandonar la Societat de Nacions. Alemanya va impulsar el rearmament de la societat alemanya. El Japó es va convertir en una gran potencia imperialista de l’Extrem Orient.
  Alemanya 1935-1936/Itàlia 1930-1940/Japó 1931-1937
 • Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó

  Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó
  El Japó va envair la regió xinesa de Manxúria amb una violència molt extrema, hi va haver moltes morts de població civil. Finalment el territori va ser incorporat formalment a l’Imperi Japonès amb el nom de Manxukuo.
 • Ocupació d’Etiòpia per part d’Itàlia

  Ocupació d’Etiòpia per part d’Itàlia
  100.000 soldats de l'Exèrcit italià comandats pel mariscal Emilio De Bono van atacar sense declaració prèvia de guerra. Es van apoderar d'Aksum, i l'obelisc que adornava la ciutat va ser arrencat del seu lloc i enviat a Roma per a ser col·locat simbòlicament.
 • Ocupació de Renània per part d’Alemanya

  Ocupació de Renània per part d’Alemanya
  Hitler va ordenar ocupar i militaritzar la regió de Renània. Trencant així un dels punts establerts al Tractat de Versalles. Tres regiments d'infanteria de la Wehrmacht van iniciar la seva penetració a Renània.
 • Period: to

  La Guerra Civil espanyola

  El fet que va iniciar aquesta guerra va ser la derrota parcial del cop d’estat originat per les forces armades contra el govern de la Segona República. Alemanya i Itàlia van participar donant suport al bàndol de Franco, qui finalment va guanyar la guerra i va establir una dictadura.
  https://www.youtube.com/watch?v=yj9N9DTtdas
 • La formació de l’Eix Roma-Berlín

  La formació de l’Eix Roma-Berlín
  La formació de l’Eix Roma-Berlín va ser un tractat “d’amistat” signat entre Alemanya i Itàlia, que va donar lloc a la cooperació entre Hitler i Mussolini per donar suport a Franco en la Guerra Civil espanyola.
 • El pacte Antikomintern

  El pacte Antikomintern
  El pacte Antikomitern va ser signat entre el Japó i Alemanya en el qual tots dos països es comprometien a prendre mesures per defensar-se entre ells en el cas de rebre alguna amenaça de la Unió Soviètica.
 • L’Anchsluss

  L’Anchsluss
  Anchsluss és el nom amb què es coneix l'annexió d'Àustria a Alemanya al 1938. Hitler va recórrer Àustria en una ruta triomfal, que va culminar en una rebuda de 200.000 persones per escoltar el seu discurs de proclamació de l'Anschluss.
 • La conferència de Berlín (1838)

  La conferència de Berlín (1838)
  En aquesta conferència, França, Itàlia i el Regne Unit van aprovar la incorporació dels Sudets a Alemanya sempre i quan respectés la resta de territori de Txecoslovàquia.
 • L’annexió dels Sudets

  L’annexió dels Sudets
  Alemanya va ocupar prop de 30.000 km quadrats de Txecoslovàquia. la major part de la població txeca va ser expulsada de la regió. el Partit Alemany dels Sudets desapareix i es fusiona amb el Partit Nazi Alemany.
 • L’annexió d’Albània per part d’Itàlia

  L’annexió d’Albània per part d’Itàlia
  Albània va ser envaïda ràpidament, el seu governant, el rei Zog I, obligat a exiliar-se i el país va passar a formar part de l'Imperi italià.
 • El pacte de no agressió amb l’URSS

  El pacte de no agressió amb l’URSS
  Aquest pacte de no agressió anomenat “El Pacte Mólotov-Ribbentrop” es va signar entre Alemanya y la URRS a Moscou. D’aquesta manera garantien la seva neutralitat davant de conflictes amb altres països.
 • La invasió de Polònia

  La invasió de Polònia
  La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar de l'Alemanya nazi encaminada a annexar-se el territori polonès. Aquesta operació també era coneguda com «Caso Blanc». Va ser el detonant de la Segona Guerra Mundial a Europa.
 • Period: to

  La Segona Guerra Mundial

  Les causes de l’esclat de la segona guerra mundial van ser la invasió de Polònia per part d’Alemanya i la invasió de la Xina per part del Japó. Finalment també l’atac japonès a una base naval estatunidenca de Pearl Harbor.
  Eix: Alemanya, Itàlia i Japó
  Aliats: França, Gran Bretanya, URSS i EUA
  https://www.youtube.com/watch?v=AYQ8hT8cVTE
 • La declaració de guerra a Alemanya per part de França i la Gran Bretanya

  La declaració de guerra a Alemanya per part de França i la Gran Bretanya
  França i la Gran Bretanya van declarar la guerra a Alemanya, i aquest va ser l’origen del bloc de països que es van formar. Els aliats: França i la Gran Bretanya. L’eix: Alemanya
 • Period: to

  Les ofensives i les victòries de l’Eix

  En aquesta primera fase de la segona guerra mundial, les victòries de l’Eix van ser degudes a una nova estratègia imposada per l’exercit alemany, “la guerra llampec”, que li va permetre a Alemanya ocupar gran part d’Europa en poc temps.
 • La invasió de Finlàndia per part de l’URSS

  La invasió de Finlàndia per part de l’URSS
  Quan la URSS va entrar a Finlàndia, va esclatar la Guerra d’Hivern. Com a conseqüència, l'URSS va ser expulsada de la Societat de Nacions el 14 de desembre.
 • Les conquestes de Noruega i de Dinamarca

  Les conquestes de Noruega i de Dinamarca
  Degut a que la industria alemanya necessitava el ferro de Suècia l’exercit alemany va atacar l’Europa septentrional, i va conquerir Dinamarca i Noruega.
 • Les conquestes alemanyes dels Balcans

  Les conquestes alemanyes dels Balcans
  Hitler va convertir a Hongria, Romania, Eslovàquia i Bulgària en estats satèl·lits. També va envair Iugoslàvia i Grècia que van acabar desapareixent com a Estat.
 • Les invasions dels Països Baixos i de França

  Les invasions dels Països Baixos i de França
  França i els països baixos van ser envaïts i obligats a capitular davant l’exercit alemany. Cal destacar que Alemanya va bombardejar Roterdam i va acabar destruint-lo.
 • El desembarcament de Dunkerque

  El desembarcament de Dunkerque
  El desembarcament de Dunkerque, també conegut com “l'operació dinamo” va ser una operació d'evacuació de les tropes aliades en territori francès. L'operació va permetre rescatar més de 200 000 soldats britànics i 100 000 francesos.
 • La batalla d’Anglaterra

  La batalla d’Anglaterra
  Alemanya va llençar bombardeigs massius sobre Londres i ciutats principals del país per obtenir la superioritat aèria sobre la Royal Air Force (RAF) britànica.
 • L’operació Barba-roja

  L’operació Barba-roja
  L’operació Barba-roja va ser el nom en clau donat per Hitler al pla d'invasió a la Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial. Les forces soviètiques van patir fortes baixes i van perdre grans extensions de territori en poc temps.
 • L’atac japonès a Pearl Harbor

  L’atac japonès a Pearl Harbor
  L’atac a la base naval estatunidenca va matar 2.403 nord-americans, va provocar l'enfonsament de vuit cuirassats i va danyar onze més. A l'endemà de l'atac, Estats Units va declarar la guerra a Japó.
 • La “solució final”

  La “solució final”
  La “solució final” era el pla que tenia Hitler de transformar els camps de concentració en camps d’extermini i la persecució, assassinat i extermini de sis milions de jueus.
 • Period: to

  Les contraofensives aliades i el final de la guerra

  La participació dels EUA a la guerra arran de l’atac japonès que va rebre va comportar que el conflicte es tornés a favor dels aliats. Durant aquesta fase de la guerra hi van haver 3 derrotes de l’eix que van ser decisives. Un cop derrotades Alemanya i Itàlia, només quedava la rendició del Japó per donar per finalitzada la Segona Guerra Mundial.
 • La batalla de Stalingrad

  La batalla de Stalingrad
  La batalla de Stalingrad va enfrontar l’URSS amb l’Eix, es disputava el control de la ciutat de Stalingrad. Aquesta batalla és considerada la més sagnant de la història de la humanitat. L’Eix va sortir derrotat.
 • La batalla de El’-Alamein

  La batalla de El’-Alamein
  L’exercit britànic comandat per Montgomery va frenar l’ofensiva alemanya dirigida per Rommel que volia ocupar Egipte i el canal de Suez. Al maig de 1943, britànics i estatunidencs, finalment van expulsar les tropes de l’Eix del nord d’Àfrica.
 • La derrota japonesa de Guadalcanal

  La derrota japonesa de Guadalcanal
  La Batalla de Guadalcanal va ser l'enfrontament més decisiu del Front d’El Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. L'Exèrcit d’EUA va desplegar a un total de 60.000 efectius i l'Exèrcit Japonès un total de 39.000. Finalment els japonesos van haver d’evacuar Guadalcanal.
 • Desembarcament dels aliats a Sicília

  Desembarcament dels aliats a Sicília
  Els aliats van desembarcar al sud d’Itàlia i van conquerir l’illa de Sicília a l’Eix. Les forces navals i aèries de l'Eix van ser expulsades de l'illa i el dictador italià Benito Mussolini va ser expulsat del poder.
 • El “Dia D” (desembarcament de Normandia)

  El “Dia D” (desembarcament de Normandia)
  Un assalt aerotransportat va precedir al desembarcament amfibi. Cent seixanta mil soldats van creuar el canal de la Mancha d'Anglaterra a França. El bombardeig naval preliminar, va ser efectuat per cinc cuirassats, vint creuers, seixanta-cinc destructors i dos monitors.
 • La batalla de Leyte

  La batalla de Leyte
  La batalla del golf de Leyte va ser una batalla naval que va tenir lloc al golf de Leyte entre els Aliats i l'Imperi japonès. Aquest combat es va convertir en el major xoc de la Història Aeronaval.
 • La derrota alemanya a les Ardenes

  La derrota alemanya a les Ardenes
  La Batalla de les Ardenes va ser la batalla més sagnant que les forces americanes havien viscut mai (19.000 americans morts). Al final les tropes alemanyes van ser derrotades mentre que els supervivents es retiraven.
 • Period: to

  Stalin al poder

 • Period: to

  Truman al poder

 • Period: to

  Formació de blocs

  L'augment de la tensió va portar a la constitució de dos blocs antagònics, un liderat pels EUA i l’altre liderat per la Unió Soviètica. Hi havia unes grans diferencies ideològiques, polítiques, socials i econòmiques entre ells que van derivar en una ruptura definitiva d’aquests països aliats en la segona guerra mundial.
 • La conferència de Jalta

  La conferència de Jalta
  La conferència de Jalta va ser la reunió que van mantenir els presidents de de la Unió Soviètica, del Regne Unit i dels EUA on es va acordar la desnazificació d’Alemanya i la creació de noves fronteres a l’URSS i a Polònia.
 • La mort de Roosevelt

  La mort de Roosevelt
  El 32è president del EUA va ser diagnosticat d'una hemorràgia cerebral massiva, la que va ser la causa de la seva mort. va morir sense veure acabada la Segona Guerra Mundial.
 • L’arribada dels soviètics a Berlín

  L’arribada dels soviètics a Berlín
  La batalla de Berlín va ser una de les batalles finals de la Segona Guerra Mundial a Europa. Les tropes soviètiques van atacar la ciutat des del sud i des de l'est i van obligar a les forces situades al nord a retirar-se.
 • La Conferència de San Francisco i la creació de l’ONU

  La Conferència de San Francisco i la creació de l’ONU
  Va ser una convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial. La convenció es va traduir en la creació de la Carta de les Nacions Unides, que va ser presentada per a la seva signatura el 26 de juny.
 • El suïcidi de Hitler

  El suïcidi de Hitler
  La mort d'Adolf Hitler, es va produir en un refugi antiaeri de Berlín; Hitler es va suïcidar per un tret amb arma de foc al cap juntament amb la seva dona. Els seus cossos van ser ruixats amb gasolina i cremats en el jardí de la Cancelleria de l'Reich.
 • La capitulació d’Alemanya

  La capitulació d’Alemanya
  Berlín va capitular el 2 de maig. Els dies 7 i 8 de maig es va signar L'Acta de la Capitulació del Tercer Reich que va ser el document legal que establia la rendició incondicional del Tercer Reich, finalitzant així la II Guerra Mundial a Europa.
 • L’execució de Mussolini

  L’execució de Mussolini
  Mussolini va ser capturat i afusellat juntament amb la seva amant a Itàlia per membres de la Resistència partisana. Els cadàvers van ser exposats públicament. Els dies següents es va completar l’alliberament de la tota la península italiana.
 • La conferència de Potsdam

  La conferència de Potsdam
  Els participants d’aquesta conferencia van ser la URSS, el Regne Unit i els EUA. Els objectius de la conferència també incloïen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra.
 • El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
  El president dels EUA va decidir llençar dos bombardejos atòmics a Hiroshima i Nagasaki. El nombre de morts aproximat va ser de 70.000 persones a Hiroshima i de 40.000 persones a Nagasaki que van morir instantàniament.
 • La capitulació japonesa

  La capitulació japonesa
  La rendició del Japó en la Segona Guerra Mundial es va produir el 15 d'agost de 1945 i es va signar el 2 de setembre de a 1945. L'Acta de Rendició Japonesa va ser l'acord signat que va formalitzar la Rendició del Japó, finalitzant la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  Guerra Freda

  La Guerra Freda va ser un enfrontament polític, econòmic, social i militar que va ser iniciat després de finalitzar la Segona Guerra Mundial entre el bloc liderat pels Estats Units, i el bloc liderat per la Unió Soviètica. Va significar una tensió internacional permanent entre aquests dos països.
  https://www.youtube.com/watch?v=EXijvhBQ-u8
 • El Pla Marshall

  El Pla Marshall
  Amb la declaració de Truman de donar suport als governs que demanessin ajuda per oposar-se al comunisme, els EUA van oferir un ajut econòmic als països europeus, el conegut Pla Marshall. Es tractava de crèdits per comprar productes americans i reconstruir els països destruïts per la guerra.
  https://www.youtube.com/watch?v=GAXkXoNv3UY
 • El Kominform

  El Kominform
  L’URSS va prohibir als països que controlava beneficiar-se dels ajuts que oferien els EUA. Va donar suport a les lluites revolucionàries arreu del món i va crear el Kominform: una organització que agrupava els partits comunistes sota unes directrius comunes.
 • El blocatge de Berlín

  El blocatge de Berlín
  La Unió Soviètica va començar el blocatge terrestre de les zones de Berlin que ocupaven la resta dels aliats. Aquest bloqueig va significar el tancament de les fronteres que compartien el Regne Unit i els Estats Units amb la Unió Soviètica en el territori alemany ocupat.
 • El COMECON

  El COMECON
  El Consell d'Ajuda Mútua Econòmica va ser una organització de cooperació econòmica formada al voltant de la URSS per diversos països Comunistes els objectius dels quals eren el foment de les relacions comercials entre els estats membres, per intentar contrarestar als organismes econòmics internacionals d'economia capitalista.
 • El Tractat de l'Atlàntic Nord i l'OTAN

  El Tractat de l'Atlàntic Nord i l'OTAN
  L'Organització de el Tractat de l'Atlàntic Nord és una aliança militar intergovernamental que es regeix pel Tractat de l'Atlàntic Nord signat el 4 d'abril de 1949. L'organització constitueix un sistema de defensa col·lectiva, en el qual els Estats membres acorden defensar a qualsevol dels seus membres si són atacats per una potència externa.
 • La creació de la RFA

  La creació de la RFA
  La república federal d’Alemanya tenia com a capital la ciutat de Bonn.
 • La creació de la RDA

   La creació de la RDA
  L’URSS va impulsar la creació de la República Democràtica Alemanya que tenia com a capital el Berlín oriental. Va ser un estat socialista que va existir durant el període de la Guerra Freda.
 • Period: to

  Guerra de Corea

  La guerra de Corea va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a la Península de Corea entre 1950 i 1953. on es van enfrontar Corea de Sud recolzades per les forces armades d'Estats Units i Corea del Nord recolzada per la Xina i l'URSS. La guerra va constituir un dels primers episodis de la Guerra Freda, acabant amb més de 3 milions de civils.
  https://www.youtube.com/watch?v=WqKQecn50FU
 • Period: to

  Khruixov al poder

  URSS
 • Period: to

  Eisenhower al poder

 • Armistici de Panmunjom (Corea)

  Armistici de Panmunjom (Corea)
  L’armistici de Panmunjom és un acord de no agressió signat per Corea del Nord i Estats Units que va posar fi a les hostilitats realitzades per ambdues nacions i pels seus aliats. L’acord va estipular la divisió de Corea en dos estats: el sud (EUA) i el nord (URSS).
 • Derrota de Dien Bien Phu (Vietnam)

  Derrota de Dien Bien Phu (Vietnam)
  La derrota militar francesa va suposar la fi de l’ocupació francesa a Indoxina i la independència de l’antic protectorat francès: Laos, Cambodja i el Vietnam. Va ser l'última batalla de la guerra d'Indoxina.
 • Period: to

  Coexistència pacífica

  Un canvi en l’actitud dels nous dirigents dels EUA i de l’URSS va donar lloc a una nova etapa en les relacions internacionals.
  A l’URSS la mort de Stalin (1953) va donar pas a Nikita Khruixov que va iniciar reformes internes: desestalinització. I va proposar que la relació entre els dos blocs es bases en la convivència pacifica.
  Als EUA, el president Kennedy (1960) va proposar un canvi en la política exterior americana i en les relacions amb l’URSS.
 • El Pacte de Varsòvia

  El Pacte de Varsòvia
  El Pacte de Varsòvia fou un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda.
 • Period: to

  Guerra del Vietnam

  La guerra del Vietnam va ser un conflicte bèl·lic per impedir la reunificació del Vietnam sota un govern comunista. El Vietnam del nord volia enviar tropes cap al sud per reunificar el territori però per evitar això els estats units van intervenir militarment, aquesta guerra va acabar amb la derrota dels estats units. El Vietnam del nord va aconseguir unificar el Vietnam en un únic estat sota un govern comunista.
 • Nacionalització del Canal de Suez

  Nacionalització del Canal de Suez
  El president egipci va decidir nacionalitzar el canal amb l'objectiu de facilitar el finançament de la construcció de la presa d'Assuan. Aquest fet va ser rebut amb indignació per França i el Regne Unit, principals accionistes del canal de Suez, i màxims beneficiaris del petroli que circulava per ell .
 • Invasió del Vietnam del Sud

  Invasió del Vietnam del Sud
  Per evitar que el Vietnam del nord envies tropes cap al sud i d’aquesta manera expandir el comunisme, els EUA van envair-lo amb assessors militars, tropes i armament.
 • Inici del govern de Fidel Castro (a Cuba)

  Inici del govern de Fidel Castro (a Cuba)
  Després de derrotar militarment el dictador Fulgencio Batista (suport dels EUA) a la Revolució cubana, es va establir a Cuba un govern revolucionari amb Fidel Castro com a primer ministre.
 • Period: to

  Kennedy al poder

  EUA
 • Crisi dels míssils de Cuba

  Crisi dels míssils de Cuba
  El govern cubà va acceptar que s’instal·lessin míssils nuclears en una zona de l’illa pròxima al territori nord-americà. Els EUA van ordenar el blocatge naval de Cuba per impedir l’arribada d’aquells míssils a l’illa. Després d’uns quants dies l’URSS i els EUA van acordar posar fi al conflicte.
 • Acords de París (Vietnam)

  Acords de París (Vietnam)
  Els acords de pau de París van estar destinats a establir la fi de la guerra del Vietnam amb l'aplicació dels drets fonamentals, així com la independència del Vietnam de Sud i l'estabilització d'Àsia.
 • Period: to

  Retorn a la tensió

  Retorn a una nova tensió internacional i reaparició de guerres i conflictes entre els dos blocs. Al 1979 l’URSS va envair Afganistan i es va instal·lar un govern comunista. El president dels EUA, Jimmy Carter, va impulsar una sèrie de sancions contra l’URSS. Més tard el president Ronald Reagan va començar una etapa més intensa pel que fa a la política exterior. Reagan va presentar una nova Iniciativa de Defensa Estratègica: Guerra de les Galàxies.
 • L'Organització Europea de Cooperació Econòmica

  L'Organització Europea de Cooperació Econòmica
  Per gestionar els ajuts concedits pel Pla Marshall es va crear l’Organització Europea de Cooperació Econòmica (OECE).