130702 bataille somme beaumont hamel 642x428 1 09194306 604x270

La Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa

 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  Alemanya, Àustria-Hongria i Italià van signar la Triple Aliança. Una de les complexes aliances militars que es van crear per preparar-se per a un possible enfrontament entre les potències europeas.
 • Period: to

  Conferència de Berlín

  Van ser unes conferències tingudes per intentar establir mesures d'acord i arbitratge entre els imperis, però l'ascens de potències com Alemanya, van reobrir el conflicte entre els països europeus.
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  La Triple Entesa es un dels sistemes militars per la preparació d'un possible enfrontament. Va ser signat per França, Rússia i Regne Unit.
 • Period: to

  La Primera Guerra Mundial

  Les rivalitats econòmiques, colonials i nacionals entre els estats van conduir a una escalada de tensions i curses d'armaments que van acabar provocant la Primera Guerra Mundial
 • Mort de Francesc Ferran

  Mort de Francesc Ferran
  L'hereu de l'imperi austre-hongarès va ser assassinat a Sarajevo, Bòsnia (ocupada pels austríacs) per un estudiant bosnià relacionat amb organitzacions nacionalistes sèrbies.
 • L'esclat de la guerra

  L'esclat de la guerra
  Com a conseqüència de l'assassinat de Francesc Ferran, Àustria li va declarar la guerra a Sèrbia i les diferents aliances militars (Triple Aliança i Triple Entesa) es van enfrontar.
 • Extensió del conflicte

  Extensió del conflicte
  La Triple Aliança i la Triple Entesa, després de que el 28 de juliol Àustria li declarés la guerra a Sèrbia, van actuar-hi:
  - 1 d'agost: Alemanya li declara la guerra a Rússia
  - 3 d'agost: Alemanya li declara la guerra a França
  - 4 d'agost: Regne Unit li declara la guerra a Alemanya
  - 5 d'agost: Alemanya li declara la guerra a Sèrbia
 • Period: to

  La guerra dels moviments

  Fase de la Primera Guerra Mundial duta a terme per Alemanya per derrotar a França i després centrar-se en Rússia. Les operacions bèl·liques es van desenvolupar en dos fronts: el front occidental ( pla Schlieffen) i el front oriental ( Batalla de Tannenberg).
 • Batalla de Tannenberg

  Batalla de Tannenberg
  Es va desenvolupar al front oriental del 26 al 30 d'agost de 1914. Els alemanys van aconseguir derrotar als russos però van reaccionar arribant a les fronteres de l'Imperi austrohongarès i l'ofensiva austríaca contra Sèrbia es va aturar.
 • Batalla de Marne

  Batalla de Marne
  L'exercit francés i anglés van aconseguir reorganitzar-se i aturar l'avanç de l'exercit alemany, situat a 40 km de París, a la batalla de Marne ( del 6 al 10 de setembre)
 • Period: to

  La guerra de les trinxeres

  Fase de la guerra desenvolupada al front occidental, on es van obrir trinxeres (des de Suïssa fins al mar del Nord) que van provocar que guanyar un pam de territori comportes milers de morts. A conseqüència van tenir que buscar nous aliats.
 • Turquia

  Turquia
  Turquia va entrar formalment a la guerra al novembre del 1917 contra França, Rússia i Gran Bretanya amb la firma d'una aliança secreta germano-otomana.
 • Itàlia

  Itàlia
  Al 1914 amb l'esclat de la guerra Itàlia va abandonar la Triple Aliança declaran-se neutral però després, al 1915, va firmar el Tractat de Londres, decalaran-li la guerra a l'Imperi austrohongarès, a l'Imperi otomà i un any després, a Alemanya
 • Bulgària

  Bulgària
  Bulgària es va incorporar a la guerra amb un atac al regne de Sèrbia després la seva aliança amb les potències centrals, al setembre.
 • Romania

  Romania
  Romania, al igual que Itàlia, a l'esclat de la guerra es va declarar neutral fins al 1916 , que Fernando I va firmar un tractat amb la Triple Entesa, incloent Transilvania al seu regne.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Els alemanys van llençar una nova ofensiva al front occidental però els francesos van resistir durant mesos (21 de febrer – 18 de desembre, del 1916). Va ser de les batalles més llargues i dures de la Primera Guerra Mundial.
 • Batalla de Somme

  Batalla de Somme
  Els britànics i francesos van atacar, amb poc èxit, les línies alemanyes amb el propòsit de distreure a les tropes alemanyes de la Batalla de Verdum. Fou una de les batalles més grans de la guerra i una de les que provocà més baixes de tota la història (1 de juliol – 18 de novembre, del 1916).
 • Assemblea Constituent

  Assemblea Constituent
  Es van celebrar les eleccions de l'Assemblea Constituent, convocades pel govern provisional. Lenin, per por a que els grups contraris a la Revolució s'imposessin a la Duma, va dissoldre l'assemblea i va posar fi al pluralisme polític.
 • L'entrada dels EUA

  L'entrada dels EUA
  La retirada de Rússia va ser compensada per l'entrada dels Estats Units com a conseqüència de que Havien començat una guerra submarina i impedien el comerç nord-americà amb Europa i un submarí alemany enfonses el transatlàntic Lusitania. L'entrada dels Estats Units va comportar la mundialització definitiva del conflicte.
 • Caiguda del tsarisme

  Caiguda del tsarisme
  Va haver una gran manifestació a Petrograd seguida d'una vaga general i d'amotinaments als quarters provocant que el tsar es va abdicar, proclamat-se així una república dirigida per un govern provisional.
 • L'esclat de la Revolució Russa

  L'esclat de la Revolució Russa
  El poble estava esgotat per les polítiques monàrquiques establertes ja que es trobava sotmès a un règim dictatorial que tenia el poder absolut i imposava fortes pràctiques governants, les quals perjudicaven d’una desmesurada manera a la classe baixa.
 • La Revolució de febrer

  La Revolució de febrer
  Del 8 al 16 de març, el nou govern substituent del tsarisme, va dur a terme una sèrie de reformes polítiques i socials. A la vegada va mantenir els compromisos amb les seus aliats a la guerra, que van provocar un descontentament popular i que els soviètics exigissin la destitució del govern.
 • Period: to

  Revolució Russa

  Un conjunt d’esdeveniments que van provocar que el govern vigent fos substituït per un de nou, un govern basat en polítiques comunistes i socialistes, dirigit per Vladimir Lenin i el seu partit bolxevic, qui després formaria la Unió Soviètica.
 • Vladimir Lenin

  Vladimir Lenin
  El líder dels bolxevics, Vladimir Lenin, va tornar de l'exili a Rússia i va propugnat les Tesis d'abril exposades en un discurs pronunciat al Palau Táuride.
 • La Revolució d'octubre

  La Revolució d'octubre
  Va ser conduïda pel Partit Bolxevic sota la direcció de Lenin. Va significar la primera revolució socialista declarada del segle XX amb la participació d'obrers, camperols i soldats a través dels soviets.
 • Cop d'estat

  Cop d'estat
  El 25 de novembre, Lenin, amb el suport dels soviètics i les seves pròpies milícies armades (Guardía Roja) van dur a terme un cop d’estat contra el govern provisional de Kerenski.
 • Period: to

  Guerra civil

  Va ser un conflicte armat entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig contra els partidaris de la tornada del tsarisme o del liberalisme amb l'anomenat Exercit Blanc i l'ajuda de les tropes franceses, britàniques, japoneses i nord-americanes.
 • Tractat de Brest-Litovosk

  Tractat de Brest-Litovosk
  Rússia i Alemanya van signar un tractat de pau, pel qual Rússia va haver d'acceptar important pèrdues territorials i es van retirar de la guerra.
 • Fi a la guerra

  Fi a la guerra
  Després de que els imperis austrohongarès i turc demanessin l'armistici (derrotats pels britànics, francesos i italians) i l’abdicació del kàiser de l’Imperi alemany per culpa de les revoltes obreres a Berlín, els dirigents militars i polítics van decidir demanar l’armistici.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial.
  Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat fou signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918.
 • El poder bolxevic

  El poder bolxevic
  Finalment l'Exèrcit Roig va aconseguir imposar-se militarment, però el conflicte va endurir d'una gran manera al règim soviètic. Van ser uns anys d'una gran crueltat per a la població.
 • Creació de l'URSS

  Creació de l'URSS
  La guerra civil va afavorir a la centralització de l’estat en mans del Partit Bolxevic, eliminant les altres organitzacions polítiques i a la creació de la unió de diverses Repúbliques Soviètiques per formar la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Van reprimir a tota oposició política, titllada de contrarevolucionària i, en funció d'això, perseguida i eliminada.