Gm

Eix tema 3

 • Triple aliança

  Triple aliança
  Davant el perill de l’agressió francesa, Itàlia buscà l’ajuda d’Alemanya i s’uní a l’aliança signada per aquesta potència amb Àustria-Hongria (1789). Així es formà la Triple Aliança, unió defensiva envers França en cas d’agressió no provocada, enfront de qualsevol coalició de dos estats envers els països que formaven l’aliança. El 1887 fou ratificada, però es trencà el 1915 en entrar Itàlia a la Primera Guerra Mundial al costat dels aliats.
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  França, Rússia i Gran Bretanya. França temia el poder d’Alemanya i per això es va aliar amb Rússia i va millorar les relacions amb Gran Bretanya.
 • Escissió entre Bolxevics i Menxevics

  Escissió entre Bolxevics i Menxevics
  Entre els obrers s’havia difós la ideologia marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Els bolxevics, liderats pel Lenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  Fill de l’arxiduc Carles Lluís i nebot de l’emperador Francesc Josep I. Intentà de salvar l’estat austrohongarès mitjançant una organització “trialista” i reforcés l’autoritat de la monarquia i de l’Església. Més tard planejà una divisió federalista segons les fronteres lingüístiques, però tornà novament al dualisme. Quan el 1914 anà a Bòsnia per dirigir unes maniobres militars, fou assassinat per un estudiant serbi, incident que preludià l’esclat de la Primera Guerra Mundial.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  El 28 de juliol de 1914, un mes i un dia després que l'arxiduc Franz Ferdinand d'Àustria i la seva esposa fossin assassinats Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia, moment que marca el començament efectiu de la primera Guerra Mundial. Amenaçat per l'ambició de Sèrbia a la regió dels Balcans, l'Imperi Austro Hongarès va determinar que la resposta apropiada als assassinats era preparar-se per a una possible invasió militar de Sèrbia.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Alemanya van intentar atacar de nou al front occidental. A la batalla de Verdun (1916, França), els francesos van resistir mesos, sense que Alemanya pogués vèncer.
 • Esclat de la Revolució Bolxevics

  Esclat de la Revolució Bolxevics
  La Revolució d’Octubre de 1917. Així a l’octubre, els soviets, impulsats pels bolxevics, es van sublevar i es van fer amb el poder i van destituir al govern provisional. Lenin va formar un govern obrer.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  La Revolució Russa (1917). Durant el 1917 va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris preocupats pels seus problemes interns van signar la pau amb Alemanya.
  (Pau de Brest-Litovsk).
 • Intervenció dels EUA

  Intervenció dels EUA
  La intervenció dels Estats Units (1917). Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa (aportà molts soldats, subministraments..).
 • Inici Guerra Civil Russa

  Inici Guerra Civil Russa
  El nou govern soviètic va haver de fer front a una guerra civil que va durar tres anys (1918-1921).Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes. Els bolxevics van crear l’Exèrcit Roig, que sota la direcció de Lev Trotski, va aconseguir imposar-se.
 • REPÚBLICA DE WEIMAR

  REPÚBLICA DE WEIMAR
  El 1918, a punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República, que va establir la Lal capital a Weimar i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  El gener de 1919 es va inaugurar a París una conferència per establir les condicions de pau. Hi assistien 32 països, però prenien les decisions les quatre grans potències vencedores: els Estats Units, França, Gran Bretanya i Itàlia.
  El president nord-americà, Wilson, va intentar aportar-hi la seva visió d’una pau fonamentada en la concòrdia i la manca de revenja contra Alemanya.
  Però les potències europees esperaven rebre fortes compensacions dels alemanys per les destruccions de la guerra.
 • CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO
  L’ascens del feixisme En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura de Benito Mussolini, que, el 1919, va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders. El 1921, els fasci es van transformar en el Partit Nacional Feixista.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El tractat més important va ser el Tractat de Versalles, en el qual es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores imposen les condicions de pau:
  Es declarava Alemanya culpable del conflicte, que havia de pagar fortes reparacions de guerra, tan en diners com en productes, sobretot a França i Bèlgica.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  Es crea la Societat de les Nacions (1919), un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. El nou panorama de postguerra va dificultar la seva tasca; a més, EUA no s’hi va integrar. Alemanya i Itàlia es van retirar posteriorment.
 • FUNDACIÓ NSDAP

  FUNDACIÓ NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial, que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP) i se’n va erigir líder indiscutible. El partit va elegir com a emblema la bandera vermella amb la creu gammada i es va proveir d’una organització paramilitar, les seccions d’assalt (SA).
 • IL DUCE ARRIBA AL PODER

  IL DUCE ARRIBA AL PODER
  Entre el 1922 i el 1925, Mussolini va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris (socialistes, comunistes i democratacristians), però va mantenir la ficció d’un règim parlamentari. Després de 1924 l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar el Duce.
 • MARXA SOBRE ROMA

  MARXA SOBRE ROMA
  El 1922 Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. Finalment, el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  El 1922 es va crear l’URSS, un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars . L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política. Es tractava d’un sistema totalitari,en el qual les institucions no eren elegides democràticament. El nou sistema polític es justificava per mitja de la dictadura del proletariat: el poder era exercit pel Partit Comunista, representava la majoria de la població.
 • Crisi de Sobreproducció

  Crisi de Sobreproducció
  Els pagesos en van ser els primers perjudicats, perquè durant la guerra s’havien endeutat per comprar noves terres i màquines i augmentar amb això la producció, que venien als països bel·ligerants. Acabat el conflicte, les exportacions van minvar i el mercat americà no podia absorbir tota la producció.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin, el líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la. Propostes diferents van enfrontar els dirigents del partit, sobretot Trotski i Stalin.
 • Dijous Negre

  Dijous Negre
  Molts accionistes eren conscients que la cotització de les accions era molt superior al valor real i que no continuarien pujant de manera indefinida. La desconfiança es va estendre entre els inversors i el 24 d’octubre del 1929 (dijous negre) una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York.
 • 13 milions d'aturats al EUA

  13 milions d'aturats al EUA
  Davant el convenciment de que s’apropaven temps molt difícils, el consum va minvar i moltes fàbriques van tancar perquè no van poder vendre la seva producció. El nombre d’aturats va augmentar a 13 milions al 1932 i moltes famílies van caure en la miseria i van haver de viure de la caritat pública. Desde el Estats Units la crisi és va propagar per tot el món.
 • EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS

  EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller. Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders.
 • Arriba el poder Franklin D.Roosevelt

  Arriba el poder Franklin D.Roosevelt
  El 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata. Franklin D. Roosevelt, que proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat New Deal (Nou Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • New Deal

  New Deal
  Franklin D. Roosevelt, proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat New Deal (Nou Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS

  REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS
  Per lluitar contra l’atur, l’Estat va impulsar la realització d’un pla d’obres públiques de gran abast (carreteres, embassaments, ponts...). A més, per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals. Totes aquestes mesures van provocar un rellançament de l’economia nordamericana i un descens important dels aturats.
 • LLEIS DE NUREMBERG

  LLEIS DE NUREMBERG
  El 1933 es va promulgar el boicot als negocis jueus, al 1935 es va dictar les lleis de nuremberg que impedien els matrimonis mixtos i ecloïen els jueus de la ciutadania alemanya, i el 1938 van ser obligats a dur un distintiu.
 • CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST

  CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST
  A partir del 1933, es van crear els camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats, i , en part, van ser exterminats.
 • HITLER ES PROCLAMA FÜHRER

  HITLER ES PROCLAMA FÜHRER
  El 1934, Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich (Imperi).