Portada

HISTÒRIA DEL 1930 AL 2020

  • Period: to

    STALIN AL PODER

    El govern de Stalin va promoure la col•lectivització de l'agricultura amb la finalitat d'augmentar la producció agrícola a partir de granges mecanitzades en gran escala, la qual cosa permetia mantenir als pagesos sota un control polític més directe i perquè la recaptació d'impostos fos més eficient.
  • Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó

    Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó
    La invasió japonesa de Manchuria per l'Exèrcit de Kwantung de l'Imperi del Japó, va començar el 19 de setembre de 1931, immediatament després de l'Incident de Mukden. L'ocupació japonesa de Manchuria va durar fins al terme de la Segona Guerra Mundial i donaria lloc a la fundació de l'estat titella de Manchukuo.
  • Ocupació d'Etiòpia per part d'Itàlia

    Ocupació d'Etiòpia per part d'Itàlia
    La invasió italiana d'Etiòpia, també anomenada segona guerra italo-etíop, va ser un conflicte armat de set mesos de durada, que es va lliurar entre octubre de 1935 i maig de 1936. És vista com una mostra de la política expansionista que va caracteritzar a les Potències de l'Eix i de la ineficiència de la Societat de Nacions abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial.
  • Period: to

    LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

    Davant el fracàs del cop d'estat de juliol de 1936 (quant a la presa immediata del poder), tant els revoltats com el govern van buscar l'ajuda internacional urgent. Els militars revoltats van obtenir ajuda ràpidament de la Itàlia feixista i de l'Alemanya nazi.
  • Ocupació de Renània per part d'Alemanya

    Ocupació de Renània per part d'Alemanya
    La crisi de Renània va ser una crisi diplomàtica provocada per la remilitarización d'aquesta regió alemanya per decisió d'Adolf Hitler el 7 de març de 1936, vulnerant un dels punts establerts en el Tractat de Versalles: la prohibició que Alemanya estacionés forces militars de qualsevol espècie en aquesta regió limítrofa amb França i Bèlgica, sense el permís previ de tals Estats.
  • La formació de l'Eix Roma - Berlín

    La formació de l'Eix Roma - Berlín
    El terme Eix Roma-Berlín va ser utilitzat per primera vegada per Benito Mussolini al novembre de 1936, quan referint-se al tractat d'amistat signat el 25 d'octubre de 1936 entre el Regne d'Itàlia i l'Alemanya nazi, diu que els dos països formarien un Eix al voltant del qual girarien els altres estats d'Europa.
  • El pacte Antikomitern

    El pacte Antikomitern
    Tractat signat per Alemanya i el Japó en el qual es declarava l'hostilitat de tots dos països al comunisme i a la Internacional Comunista.
  • L’annexió dels Sudets

    L’annexió dels Sudets
    La Crisi dels Sudetes és el nom donat als successos que van tenir lloc de l'1 al 10 d'octubre de 1938 en relació als "Sudetendeutsche", una minoria ètnica a Europa Central formada per alemanys que en aquells dies vivien en determinades zones de Bohèmia, Moràvia i Silèsia oriental, dins de Txecoslovàquia.
  • L’anchsluss

    L’anchsluss
    Fusió d'Àustria i l'Alemanya nazi en una sola nació, el 12 de març de 1938 com una província de l'III Reich.
  • L’annexió d’Albània per part d’Itàlia

    L’annexió d’Albània per part d’Itàlia
    Durant aquest període, Albània deix de existir como un país independent i es convertida en un territori autònom dins del Imperi italià, dirigit pels Governadors italians.
  • Les invasions dels Països Baixos i de França

    Les invasions dels Països Baixos i de França
    Va ser la invasió per part d'Alemanya a França i els Països Baixos, en el marc de la Segona Guerra Mundial.
  • Period: to

    LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

    En ella es van veure implicades la major part de les nacions del món, incloses totes les grans potències, agrupades en dues aliances militars enfrontades: els aliats de la Segona Guerra Mundial i les potències de l'eix.
  • Period: to

    LES OFENSIVES I LES VICTÓRIES DE L'EIX

    L’origen del bloc de països aliats que va lluitar contra el feixisme ( EIX ). D’Aquesta manera va començar la primera fase de la guerra, en la qual van tenir lloc les victòries de l’eix. Al 1941, va haver un tomb quan la invasió alemanya de la Unió Soviètica i l’atac japonès contra els Estat Units va empènyer al bàndol dels països aliats.
  • La invasió de Polonia

    La invasió de Polonia
    La Campanya o invasió de Polònia fou una sèrie de batalles que es van dur a terme a Polònia el 1939 al principi de la Segona Guerra Mundial. L'intent de reconstrucció de l'imperi Alemany en el que van anomenar Tercer Reich implicava obtenir el control sobre la ciutat lliure de Danzig i un corredor de terra entre aquesta ciutat i Alemanya. El 28 d'abril Adolf Hitler denuncia el pacte de no agressió de 1934 amb Polònia.
  • El desembarcament de Dunkerque

    El desembarcament de Dunkerque
    La batalla de Dunkerque va ser una operació militar ocorreguda en Dunkerque, França, durant la Segona Guerra Mundial que va enfrontar als Aliats i a l'Alemanya nazi. El xoc va ser part de la batalla de França del front occidental. Va consistir en la defensa de la població i l'evacuació de les forces britàniques i aliades d'Europa continental entre el 26 de maig i el 4 de juny de 1940.
  • El pacte de no agressió amb l’URSS

    El pacte de no agressió amb l’URSS
    El Pacte Mólotov-Ribbentrop fou un pacte de no agressió entre Alemanya i la Unió Soviètica signat a Moscou pels ministres d'exteriors respectius, Joachim von Ribbentrop i Viatxeslav Mólotov el 23 d'agost de 1939,[2] i que va ser vigent fins a la invasió alemanya de la Unió Soviètica amb l'"Operació Barbarroja", que s'iniciava la matinada del 22 de juny de 1941.
  • La invasió de Finlàndia per part de l’URSS

    La invasió de Finlàndia per part de l’URSS
    La Guerra d'Hivern va esclatar quan la Unió Soviètica va atacar Finlàndia el 30 de novembre de 1939, dos mesos després de l'inici de la Segona Guerra Mundial i la Invasió Soviètica de Polònia. Com a conseqüència, l'URSS va ser expulsada de la Societat de Nacions el 14 de desembre. Stalin havia esperat conquerir el país sencer cap a final de l'any, però la resistència finlandesa va frustrar les forces soviètiques, que superaven en nombre els finesos a raó de tres a un.
  • La declaració de guerra a Alemanya per part de França i la Gran Bretanya

    La declaració de guerra a Alemanya per part de França i la Gran Bretanya
    Va ser la invasió per part d'Alemanya a França i els Països Baixos, en el marc de la Segona Guerra Mundial.
  • Les conquestes de Noruega i de Finlàndia

    Les conquestes de Noruega i de Finlàndia
    Assalt alemany sobre las neutrals Finlàndia y Noruega.
  • La batalla d’Anglaterra

    La batalla d’Anglaterra
    La Batalla d'Anglaterra va ser la primera gran campanya que va ser combatuda enterament per forces aèries. Va ser la campanya de bombardeig major i més sostinguda realitzada fins a la data. El fracàs de l'Alemanya Nazi en assolir els seus objectius (destruir les defenses aèries de Gran Bretanya o forçar al Regne Unit a abandonar la guerra forçant un armistici o la rendició) és considerat tant la seva primera gran derrota com un punt d'inflexió crucial en la guerra.
  • Les conquestes alemanyes dels Balcans

    Les conquestes alemanyes dels Balcans
    El Front dels Balcans va ser obert en 1940 quan Benito Mussolini va ordenar envair el Regne de Grècia. Les campanyes fallides italianes als Balcans, van motivar una resposta alemanya que va concloure amb la subjugació de les nacions balcàniques.
  • Period: to

    L'EXPANSIÓ D'ALEMANYA, ITÀLIA I JAPÓ

    El Pacte Tripartit, també conegut com el Pacte de l'Eix, va ser un pacte signat a Berlín el 27 de setembre de 1940 per Saburō Kurusu, Adolf Hitler i Galeazzo Ciano, representant a l'Imperi del Japó, l'Alemanya nazi i el Regne d'Itàlia, respectivament. Aquest pacte va constituir una aliança militar entre aquestes nacions, i oficialment es van conformar les Forces de l'Eix, oposades a les Forces Aliades en la Segona Guerra Mundial.
  • La “solució final”

    La “solució final”
    L'origen de la Solució final, que era el pla dels nazis per a exterminar al poble jueu, continua sent desconegut. El genocidi dels jueus va ser la culminació d'una dècada de polítiques nazis sota el règim d'Adolf Hitler. La Solució final es va implementar en etapes. Després que el partit nazi arribés al poder, el racisme organitzat des de l'estat va donar com a resultat legislacions antisemites, boicots, fins a arribar finalment als pogroms de la "Nit dels cristalls trencats".
  • L’operació Barba – roja

    L’operació Barba – roja
    L'Operació Barba-rossa va significar un dur cop per les desprevingudes forces soviètiques, que van sofrir fortes baixes i van perdre grans extensions de territori en poc temps. No obstant això, l'arribada de l' hivern rus va acabar amb els plans alemanys d'acabar la invasió en 1941. Durant l' hivern, l'Exèrcit Rojonota va contraatacar i va anul•lar les esperances d' Hitler de guanyar la batalla de Moscou. L'operació va acabar el 5 de desembre de 1941 amb la retirada de l'exèrcit alemany.
  • Declaració de guerra dels EUA

    Declaració de guerra dels EUA
    Resolució conjunta declarant que existeix un estat de guerra entre el Govern Imperial del Japó, i Estats Units.
    Mentre que el Govern Imperial del Japó ha comès actes de guerra no provocats contra el Govern i el poble dels Estats Units d'Amèrica.
    Per tant, sigui resolt pel Senat i la Cambra de Representants dels Estats Units d'Amèrica reunits en el Congrés, que es declara formalment l'estat de guerra entre els Estats Units i el Govern Imperial del Japó que s'ha imposat als Estats Units.
  • L’atac japonès a Pearl Harbor

    L’atac japonès a Pearl Harbor
    Va ser un atac per sorpresa portat a terme per la Marina Imperial Japonesa contra la base naval nord-americana de Pearl Harbor, el qual provocà de manera inmiment l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i l'abandonament de la seva política d'aïllament. Es preparà com una acció preventiva per a evitar que la Flota del Pacífic pogués afectar la guerra d'invasió que el Japó preparava al sud-est asiàtic contra el Regne Unit i els Països Baixos.
  • La derrota japonesa de Guadalcanal

    La derrota japonesa de Guadalcanal
    Forces aliades, principalment es americans, van iniciar desembarcaments a les illes de Guadalcanal, Tulagi i Florida, en el sud de les illes Salomó. El seu objectiu era impedir que aquestes illes fossin utilitzades com a bases des de les quals s'amenacessin les rutes de subministrament entre els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda.
  • Period: to

    LES CONTRAOFENSIVES ALIADES I EL FINAL DE LA GUERRA

    L'avanç de les forces de l'Eix va ser detingut pels aliats en 1942 després de la derrota del Japó en diverses batalles navals i de les tropes europees de l'Eix al Nord d'Àfrica i en la decisiva batalla de Stalingrad. En 1943, a conseqüència dels diversos revessos dels alemanys a Europa de l'Est, la invasió aliada de la Itàlia Feixista i les victòries dels Estats Units en el Pacífic, l'Eix va perdre la iniciativa i va haver d'emprendre la retirada estratègica en tots els fronts.
  • La batalla de Stalingrad

    La batalla de Stalingrad
    La batalla de Stalingrad va ser un enfrontament bèl•lic entre l'Exèrcit Roig de la Unió Soviètica i la Wehrmacht de l'Alemanya nazi. La batalla es va desenvolupar en el transcurs de la invasió alemanya de la Unió Soviètica, en el marc de la Segona Guerra Mundial. La batalla de Stalingrad és considerada la més sagnant de la història de la humanitat. La greu derrota de l'Alemanya nazi i els seus aliats va significar un punt clau i de severa inflexió en els resultats finals de la guerra.
  • La batalla de El’- Alamein

    La batalla de El’- Alamein
    La primera batalla del Alamein va ser una batalla de la campanya del Desert Occidental de la Segona Guerra Mundial, on van combatre les forces de l'Eix, comandades per Erwin Rommel, i les forces aliades al comandament de Claude Auchinleck. La batalla va detenir el segon avanç fet per les forces de l'Eix en El Alamein, Egipte.
  • Desembarcament dels aliats a Sicília

    Desembarcament dels aliats a Sicília
    La invasió aliada d'Itàlia va ser el desembarcament aliat sobre la Itàlia continental el 1943, realitzat pel 15è Grup d'Exèrcits del general britànic Sir Harold Alexander durant la Segona Guerra Mundial. L'operació seguí la reeixida invasió de Sicília durant la campanya d'Itàlia. La força principal d'invasió desembarcà a la rodalia de Salerno, a la costa occidental italiana, mentre que, a més, van haver-hi dues operacions de suport a Calàbria.
  • La derrota alemanya a les Ardenes

    La derrota alemanya a les Ardenes
    Va ser una gran ofensiva alemanya, llançada a la fi de la Segona Guerra Mundial, a través dels densos boscos i muntanyes de la regió de les Ardenes de Bèlgica.
    La pretensió d'Alemanya amb aquestes operacions era partir per la meitat la línia aliada de forces britàniques i nord-americans, prenent Anvers i destruir quatre exèrcits aliats, forçant als aliats occidentals a negociar un tractat de pau en favor de les potències de l'eix. Una vegada aconseguit això.
  • El “Dia D” (desembarcament de Normandia)

    El “Dia D” (desembarcament de Normandia)
    La batalla de Normandia, anomenada en clau Operació Overlord, va ser l'operació militar efectuada pels Aliats durant la Segona Guerra Mundial que va culminar amb l'alliberament dels territoris d'Europa occidental ocupats per l'Alemanya nazi. L'operació va donar principi de 1944, més conegut com el Dia D, amb el desembarcament de Normandia. Un assalt aerotransportat dut a terme per mil dues-centes aeronaus va precedir al desembarcament amfibi, que va involucrar a cinc mil vaixells.
  • La batalla de Leyte

    La batalla de Leyte
    Va ser una batalla naval de la campanya del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial.
    Els Aliats van començar la invasió de Leyte per a tallar la sortida cap a les colònies del sud-est d'Àsia. Els japonesos van emprar el gruix de la seva flota per a repel•lir a les tropes aliades, però no van aconseguir vèncer i van sofrir greus pèrdues. Després de la derrota, la major part dels vaixells supervivents van romandre ancorats en les seves bases, mancades de combustible.
  • Period: to

    EISENWOWER AL PODER

    Va ser el trenta-tresè president dels Estats Units des de 1945 fins a 1953. Prèviament, va ser el trenta-quatrè vicepresident durant el breu quart mandat de Franklin Delano Roosevelt entre gener i abril de 1945 i va arribar a la presidència el 12 d'abril d'aquest any, a causa de la defunció de Roosevelt.
    Durant la Primera Guerra Mundial, Truman va ser oficial d'artilleria, convertint-se en l'únic president del país que va combatre en aquesta guerra.
  • Period: to

    FORMACIÓ DE BLOCS

    Discrepàncies, per raons ideològiques, econòmiques i polítiques, donaren pas a la formació de dos blocs antagònics: el bloc occidental, liderat pels Estats Units, era capitalista i liberal, i el bloc oriental, liderat per l'URSS, era comunista.
  • Period: to

    TRUMAN AL PODER

    Va ser el trenta-tresè president dels Estats Units des de 1945 fins a 1953. Prèviament, va ser el trenta-quatrè vicepresident durant el breu quart mandat de Franklin Delano Roosevelt entre gener i abril de 1945 i va arribar a la presidència el 12 d'abril d'aquest any, a causa de la defunció de Roosevelt.
    Durant la Primera Guerra Mundial, Truman va ser oficial d'artilleria, convertint-se en l'únic president del país que va combatre en aquesta guerra.
  • La conferència de Jalta

    La conferència de Jalta
    La conferència de Ialta va ser la reunió que van mantenir abans d'acabar la Segona Guerra Mundial. Va tenir lloc en l'antic palau imperial de Livadia, a I’ alta. Sol considerar-ne com el començament de la Guerra Freda.
    Va ser la continuació de la sèrie de trobades que van començar amb la conferència de Moscou i que van continuar amb la conferència de Casablanca, la Conferència del Caire, i amb la Conferència de Teheran, que va tenir lloc en l'ambaixada de l'URSS.
  • La conferència de Potsdam

    La conferència de Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945 i que va tenir lloc en el palau Cecilienhof.
  • La mort de Roosevelt

    La mort de Roosevelt
    La seva mort va ser rebuda amb commoció als Estats Units i a tot el món. En una època en què la premsa no es feia ressò de la salut o de la vida privada dels presidents, el declivi de la seva salut era desconegut. Roosevelt havia estat President durant més de 12 anys, molt més que cap altre, agafant el timó del país en una de les seves majors crisis i deixant-lo davant d'un dels seus majors èxits: la victòria total sobre l'Alemanya Nazi i gairebé davant la victòria sobre el Japó.
  • L’arribada dels soviètics a Berlín

    L’arribada dels soviètics a Berlín
    Va ser una de les ultimes batalles de la Segona guerra mundial.
  • La conferència de San Francisco i la creació de l’ONU

    La conferència de San Francisco i la creació de l’ONU
    La Carta és el resultat d'un llarg procés, les primícies del qual es troben en diferents tractats internacionals, en particular en matèria del dret de la guerra, del dret de la mar, de les fronteres i del dret internacional signats a la fi del segle XIX i principis del segle XX. Té en compte el fracàs de la Societat de Nacions creada en 1919. La Carta es va desenvolupar a partir de diversos tractats i declaracions, publicats entre els aliats de la Segona Guerra Mundial.
  • L’execució de Mussolini

    L’execució de Mussolini
    L'execució va tenir lloc el 28 d'abril de 1945.
    Els cossos de Mussolini i de la resta d’ executats van ser carregats a un camió i portats a Milà i descarregats Allà, a les 3 de la matinada, van ser llançats a terra al piazzale Loreto, al mateix lloc on l'any anterior havien estat afusellats i exposats al públic quinze partisans com a represàlia per un atemptat no reivindicat.
  • El suïcidi de Hitler

    El suïcidi de Hitler
    La mort d'Adolf Hitler, líder del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany del Tercer Reich, es va produir el 30 d'abril de 1945 en el Führerbunker de Berlín; Hitler es va suïcidar per un tret amb arma de foc al cap al costat de la seva esposa Eva Braun.
  • La capitulació d’Alemanya

    La capitulació d’Alemanya
    Primer document de rendició signat en Reims el 7 de maig de 1945.
    Van donar fi a la Segona Guerra Mundial a Europa.
    Va ser signat el 8 de maig de 1945 en Karlshorst, Berlín per representants de les tres forces armades.
  • El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

    El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
    Es produïren per iniciativa del govern dels Estats Units, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara. La fi de les hostilitats va ser efectiva sis dies després.
    La Segona Guerra Mundial va acabar oficialment gairebé un mes més tard amb la signatura de l'acta de capitulació del Japó portada a terme el 1945.
  • La capitulació japonesa

    La capitulació japonesa
    La rendició del Japó en la Segona Guerra Mundial es va produir el 1945 i es va signar el 2 de setembre de 1945. L'Imperi del Japó va acceptar la Declaració de Potsdam signada pels Estats Units, Regne Unit, República de la Xina i la Unió Soviètica.
  • El Kominform

    El Kominform
    La Kominform era una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes. Era la successora de l'antiga Komintern, acrònim rus de "Internacional Comunista", que havia estat dissolta per Stalin durant la Segona Guerra Mundial.
  • Period: to

    GUERRA FREDA

    La Guerra Freda va ser un enfrontament polític, econòmic, social, militar i informatiu que va ser iniciat després de finalitzar la Segona Guerra Mundial entre el bloc Occidental liderat pels Estats Units, i el bloc de l'Est liderat per la Unió Soviètica.
  • Period: to

    RETORN A LA TENSIÓ

    És a partir de 1947 quan es va començar a viure una situació de confrontació latent que va mantenir en suspens, molt a prop del conflicte, els ciutadans i ciutadanes de tot el planeta. Fins al 1962 es van arribar a viure moments de gran tensió en diversos punts de la Terra, com ara Berlín, Corea i Cuba, alhora que s'aplicava dins de cada bloc tot un sistema d'aliances militars i econòmiques i un control ferri davant de qualsevol dissidència que pogués ser considerada perillosa.
  • El Pla Marshall

    El Pla Marshall oficialment anomenat European Recovery Program (ERP) va ser una iniciativa dels Estats Units per a ajudar a Europa Occidental, en la qual els nord-americans van donar ajudes econòmiques per a la reconstrucció d'aquells països d'Europa devastats després de la Segona Guerra Mundial. El pla va estar en funcionament durant quatre anys des de 1948.
  • El blocatge de Berlín

    El blocatge de Berlín
    El bloqueig de Berlín (en alemany, Berlin-Blockade) va ser el tancament de les fronteres que compartien el Regne Unit i els Estats Units amb la Unió Soviètica en el territori alemany ocupat, i que es va desenvolupar entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949.
  • L’organització europea de cooperació econòmica

    L’organització europea de cooperació econòmica
    L'Organització Europea per a la Cooperació Econòmica (OECE) fou un organisme internacional fundat el 16 d'abril del 1948, amb l'objectiu de gestionar les ajudes del Pla Marshall. Amb la fi de la Segona Guerra Mundial, Europa es trobava en una situació molt difícil. Els destrosses de la guerra foren de tal consideració que els Estats Units d'Amèrica varen decidir atorgar una ajuda financera bastant important l’anomena’t Pla Marshal.
  • La creació de la RDA

    La creació de la RDA
    El 7 d'octubre de 1949 es fundava, amb Wilhelm Pieck com primer president, la República Democràtica Alemanya en territori alemany ocupat pels soviètics després de la Segona Guerra Mundial.
  • La creació de la RFA

    La creació de la RFA
    Alemanya Occidental o Alemanya de l'Oest va ser el nom extraoficial amb el qual va ser coneguda la República Federal d'Alemanya des de la seva fundació, el 23 de maig de 1949, fins a la caiguda del Mur de Berlín el 9 de novembre de 1989 i la reunificació alemanya a l'octubre de 1990.
  • El COMECON

    El COMECON
    El Consell d'Ajuda Mútua Econòmica va ser una organització de cooperació econòmica formada entorn de l'URSS per diversos països Comunistes els objectius dels quals eren el foment de les relacions comercials entre els estats membres, en un intent de contrarestar als organismes econòmics internacionals d'economia capitalista.
  • El tractat de l’Atlàntic Nord i l’OTAN

    El tractat de l’Atlàntic Nord i l’OTAN
    És una organització internacional establerta l'any 1949 amb l'objectiu de col•laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar. Fou dissenyat per a ser una garantia de seguretat dels estats d'Europa Occidental davant la Unió Soviètica i els seus aliats. El Pacte de Varsòvia es va crear més tard, en el 1955, per a contrarestar a l'OTAN després de l'admissió i el possible rearmament de la República Federal d'Alemanya. Com li era propi a la conjuntura de la guerra freda.
  • Period: to

    GUERRA DE COREA

    La guerra de Corea, va ser un conflicte bèl•lic que va ocórrer en la Península de Corea entre 1950 i 1953. On es van enfrontar la República de Corea, secundades per les forces armades de diversos països comandats pels Estats Units; i la República Popular Democràtica de Corea, secundada per la República Popular de la Xina i la Unió Soviètica. La guerra va constituir un dels primerencs episodis de la Guerra Freda.
  • Armistici de Panmunjom (Corea)

    Armistici de Panmunjom (Corea)
    L'Acord d'Armistici de Corea és un tractat de no agressió actualment vigent, signat per Corea del Nord i els Estats Units el 1953 que va posar fi a les hostilitats realitzades per totes dues nacions i pels seus aliats la Unió Soviètica i la Xina per part de Corea del Nord, i Corea i l'Organització de les Nacions Unides per part d'Estats Unit. Aquest armistici va ser creat per a assegurar el cessament total de les hostilitats i dels actes de força armada en la península de Corea.
  • Period: to

    KHRUIXOV AL PODER

    Nikita Serguéievich Jrushchov, va ser el dirigent de la Unió Soviètica durant una part de la Guerra Freda.
    Va exercir les funcions de primer secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, entre 1953 i 1964, i de president del Consell de Ministres, entre 1956 i 1962.
    Els seus companys de partit ho van retirar del poder en 1964.
  • Derrota de Dien Bien Phu (Vietnam)

    Derrota de Dien Bien Phu (Vietnam)
    Va ser una gran derrota de l’ imperialisme francès. El 7 de maig de 1954, l’ imperialisme francès va ser derrotat per segona vegada en el segle XX a les mans d'una colònia: la Indo xina (actual Vietnam). La primera derrota de l’ imperialisme francès es va produir en 1945, a la sortida de la Segona Guerra Mundial.
  • El pacte de Varsòvia

    El pacte de Varsòvia
    El Tractat d'Amistat, Col•laboració i Assistència Mútua, més conegut com a Pacte de Varsòvia per la ciutat en què va ser signat, va ser un acord de cooperació militar signat el 14 de maig de 1955 pels països del Bloc de l'Est.
  • Invasió del Vietnam del Sud

    Invasió del Vietnam del Sud
    Va ser un conflicte bèl•lic lliurat entre 1955 i 1975 per a impedir la reunificació de Vietnam sota un govern comunista. En aquesta guerra va participar la República de Vietnam amb el suport dels Estats Units i altres nacions aliades dels Estats Units contra la guerrilla local del Front Nacional d'Alliberament de Vietnam i l'Exèrcit de la República Democràtica de Vietnam, recolzats per la Xina i la Unió Soviètica, tots ells comunistes.
  • Period: to

    GUERRA DE VIETNAM

    La Guerra de Vietnam, anomenada també Segona Guerra de la Indoxina, i coneguda a Vietnam com a Guerra de Resistència contra Amèrica va ser un conflicte bèl•lic lliurat entre 1955 i 1975 per a impedir la reunificació de Vietnam sota un govern comunista.
  • Period: to

    COEIXISTÈNCIA PACÍFICA

    La coexistència pacífica va ser un terme de política internacional encunyat pel dirigent soviètic Nikita Jrushchov per a fer referència a les relacions que haurien de mantenir en el futur la Unió Soviètica i els Estats Units dins de la també denominada Guerra Freda, i que de manera general s'accepta com a política soviètica en el període 1955-1962 des del punt de vista occidental, 1955-1984 des del punt de vista soviètic.
  • Nacionalització del Canal de Suez

    Nacionalització del Canal de Suez
    El 26 de juliol de 1956 el president egipci Gamal Abdel Nasser va decidir nacionalitzar el canal amb l'objectiu de facilitar el finançament de la construcció de la presa d'Assuan i, com a resposta a la negativa dels Estats Units i Regne Unit a finançar aquesta obra.
    El canal es va reobrir en el mateix any.
  • Inici del govern de Fidel Castro (Cuba)

    Inici del govern de Fidel Castro (Cuba)
    Va ser un advocat, polític i marxista cubà. Després de la seva victòria en la Revolució cubana contra la dictadura de Fulgencio, va ser mandatari del seu país com a primer ministre i president.
    Cuba es va convertir en un Estat socialista de caràcter marxista - leninista, sota el lideratge del Partit Comunista de Cuba a partir de la seva arribada al poder, i es van dur a terme nacionalitzacions i expropiacions de mitjans productius amb l'objectiu de dur a terme una política econòmica socialista.
  • Period: to

    KENEDY AL PODER

    Triat en 1960, Kennedy es va convertir en el president més jove del seu país, després de Theodore Roosevelt. Va exercir des del 20 de gener de 1961 fins al seu assassinat en 1963. Durant el seu govern va tenir lloc la invasió de Badia de Cochinos, la crisi dels míssils de Cuba, la construcció del Mur de Berlín, l 'inici de la carrera espacial i la consolidació del Moviment pels Drets Civils als Estats Units, així com les primeres accions del seu país en la guerra de Vietnam.
  • Crisi dels míssils de Cuba

    Crisi dels míssils de Cuba
    La crisi dels míssils de Cuba és com es denomina el conflicte entre els Estats Units, la Unió Soviètica i Cuba a l'octubre de 1962, generat arran del descobriment per part dels Estats Units de bases de míssils nuclears d'abast mig soviètics en territori cubà.
  • Acords de París (Vietnam)

    Acords de París (Vietnam)
    La conferència de París de 1973 va consistir en una sèrie de reunions iniciades el 23 de gener, pels representants dels Estats Units, República Democràtica de Vietnam, República de Vietnam, i Front Nacional d'Alliberament, per a un intent d'acord de pau en el conflicte vietnamita.