Ww2montage

Eix cronològic: segle XX

 • Period: to

  La Pau armada

  És un període de la història política d'Europa que s'estén des del final de la guerra franca-prussiana fins a l'inici de la primera guerra mundial. Es caracteritza pel fort desenrotllament de la indústria bèl·lica de les potències i per la creixent tensió entre les potències internacionals. Va ser un període d'intensa carrera armamentística i aliances militars que es van agrupar en dos grups denominats, Triple Aliança i Triple Entesa
 • Creació de la Triple Aliança

  Creació de la Triple Aliança
  Es va crear el 1882 promoguda pel canceller alemany Bismarck. Va estar construïda per Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia, però Itàlia no va complir els seus compromisos quan la guerra va esclatar i en principi es va mantenir neutral fins a finalment acabar intervenint més tard com a membre del bàndol contrari.
  Al llarg del conflicte, noves potències com Turquia (octubre de 1914) i Bulgària (octubre de 1915) es van acabar adherint a la Triple Aliança.
 • Alemanya ajuda al soldà del Marroc contra França i Espanya

  Alemanya ajuda al soldà del Marroc contra França i Espanya
  Alemanya no volia que Marroc, que era territori estratègic per l'accés al mediterrani, quedés dominat pels països veïns.
  Espanya i França van subscriure un acord amb l'aprovació del Regne Unit per delimitar les zones de Marroc sobre les potències colonials que exercien el seu protectorat. Els alemanys van mostrar la seva disconformitat, ja que ells també estaven interessats en un protectorat en Marroc, al·legant com a justificació el deute que tenia el sultà marroquí amb bancs alemanys.
 • Conferència d'Algercires

  Conferència d'Algercires
  L'objectiu d'aquesta conferència va ser solucionar la primera crisi marroquina que enfrontava a França amb Alemanya, a llavors Alemanya fa convocar al sultà a una conferència internacional sobre Marroc que se celebra a Algercires, llavors el gener del 1906 se'n van reunir les potències per pactar un acord. Finalment van dotze països a la conferència (Àustria-Hongria, Itàlia, Gran Bretanya, Rússia, Espanya, EUA...) Finalment se li dóna el sud a França i la zona nord del Rif a Espanya.
 • Creació de la Triple Entesa

  Creació de la Triple Entesa
  La Triple Entesa va ser creada el 1907, formada per França, Gran Bretanya i Rússia.
  La nova política mundial alemanya iniciada per Guillem II de Prússia va aconseguir que tres potències que tenien diferencies importants entre si, s'aliessin i formessin la Triple Entesa per fer front a la Triple Aliança.
 • Alemanya ajuda als marroquins durant una insurrecció popular contra el domini frnacès

  Alemanya ajuda als marroquins durant una insurrecció popular contra el domini frnacès
  Alemanya va ajudar als marroquins amb la intenció d'evitar que França i Espanya aconseguissin els seus objectius i també per poder aconseguir un alçament.
 • Primera Guerra Balcànica

  Primera Guerra Balcànica
  Va ser un conflicte armat entre l'imperi otomà i Grècia, Sèrbia, Montenegro i Bulgària, que aquests quatre països formaven la Lliga Balcànica. Aquesta guerra es va iniciar el 8 d'octubre de 1912 i acaba el 8 de maig de 1913 amb la batalla d'Adrianòpolis i el Tractat de Londres. L'objectiu d'aquesta guerra era expulsar d'Europa a l'imperi otomà i repartir-se els seus territoris balcànics.
 • Segona Guerra balcànica

  Segona Guerra balcànica
  Van ser diferents enfrontaments que van succeir entre el tractat i la pau definitiva. Aquesta guerra va esclatar quan Bulgària incitada pels austríacs i alemanys va atacar als seus antics aliats, Sèrbia i Grècia, ja que estava insatisfeta amb la part que li havia tocat de la primera guerra en el repartiment de Tràcia i Macedònia, finalment Grècia i Sèrbia van atacar. Bulgària va acabar firmant el Tractat de Bucarest, on va haver de cedir gran part dels territoris guanyats anteriorment.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  L'arxiduc va ser assassinat per un estudiant serbo- bosnià quan es trobava a Sarajevo (a llavors capital de Bòsnia) per presidir unes maniobres militars.
  Com que l'assassí era militar de Sèrbia, el govern austríac va culpar a Sèrbia. Àustria va exercir al govern serbi la repressió de les accions i autorització perquè Àustria pogués investigar l'atemptat. Sèrbia es va negar i això va fer esclatar la primera guerra mundial, Àustria donaria suport a Alamània i Sèrbia a França, Rússia i GB.
 • Inici de la Primera Guerra Mundial

  Inici de la Primera Guerra Mundial
  Va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al pròxim orient entre del 1914 fins al 1918.
  La política exterior cada cop més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i alemanya va originar el conflicte, però el que va fer esclatar aquesta guerra va ser l'assassinat de Francisco Ferran, ja que la seva conseqüència va ser que Àustria declares la guerra a Sèrbia el 28 de juliol. Aquesta guerra va acabar l'armistici de Compiègne (11-11- 1918) que establia la derrota de les potències centrals.
 • Period: to

  Guerra de moviments

  Rep el nom de les operacions que van succeir el 1914, centrades pels esforços alemanys per derrotar a França, i un cop aconseguit, aniquilar Rússia. Durant aquesta fase, els alemanys van desenvolupar una estratègia basada en ràpids moviments amb l'objectiu de sorprendre als seus adversaris.
 • Batalla de Tannenberg

  Batalla de Tannenberg
  Va ser una batalla que va ocórrer en les proximitats de la ciutat de Prússia Oriental de Tannenberg. Emmarcada en la Primera Guerra Mundial que va enfrontar a l'exèrcit 8 de l'imperi Alemany i els exercits 1 i 2 de l'imperi Rus. Aquesta batalla va acabar finalment amb una victòria decisiva de l'imperi Alemany.
 • Period: to

  Guerra de trinxeres

  Les trinxeres van ser una de les estratègies que se'n van utilitzar a la Primera Guerra Mundial (1914- 1918). Aquestes permetien que la guerra es disputés en fronts estables, situats en territoris dels dos bàndols. L'objectiu principal era mantenir el territori sota control per evitar que l'enemic pogués conquistar-lo.
  Ja s'havien donat ocasions anteriorment on s'hi havien utilitzat les guerres de trinxeres, però cap va ser tan brutal i tan mortífera com en la Primera Guerra Mundial.
 • Batalla de Verdún

  Batalla de Verdún
  Va ser un dels principals combats de la Primera Guerra Mundial entre les forces alemanyes i les forces franceses, va durar des del febrer al desembre. Al febrer els alemanys van llençar una ofensiva sobre la ciutat de Verdún (França) aquesta ocupava una posició vital perquè estava situada sobre uns turons des dels quals es dominava el riu Mosa, a l'extrem oriental de la línia de les trinxeres franceses i representava per a França un símbol important de la seva capacitat de resistència.
 • Batalla del Somme

  Batalla del Somme
  Aquesta batalla va ser una de les més llargues (més de deu mesos) i sanguinolentes de la Primera Guerra Mundial, amb més d'un milió de morts i ferits, per finalment no extreure cap victòria decisiva. Durant cinc mesos els exèrcits britànics i francesos van avançar un màxim de vuit quilòmetres. Aproximadament aquesta batalla als britànics els hi va costar un 1,5 homes per cada centímetre, però finalment van aconseguir combatre als alemanys en una brutal batalla, amb un front de 40 quilòmetres.
 • Triomf de la Revolució Soviètica

  Triomf de la Revolució Soviètica
  El Partit Comunista (bolxevic) dirigit pel líder Lenin, va ser protagonista de la insurrecció armada dels obrers, campessins i soldats en la revolució d'octubre de 1917, això va dirigir al triomf de la revolució socialista russa el 7 de novembre de 1917. Alguns dels punts que van fer que triomfés van ser: Lenin va lluitar per un partit revolucionari de la classe obrera, un partit guiat per la teoria marxista i per l'existència d'un partit de marxista-leninista així el proletariat torna al poder
 • Period: to

  1917: Entrada del EUA i final de la guerra (1)

  El 7 de maig de 1915, els submarins Alemanys van enfonsar el transatlàntic Amèrica anomenat Lusitània. El poble Americà va demanar per poder declarar la guerra a Alemanya, però el president només va protestar una mica. A conseqüència de no declarar-la, Alemanya es va comprometre a no enfonsar més vaixells, però no van complir aquest acord, així finalment EUA els hi va declarar la guerra l'abril de 1917.
 • Period: to

  1917: Entrada dels EUA i final de la guerra (2)

  EUA va entrar en joc quan més els necessitaven. Abans que les tropes Americanes arribessin, Alemanya va bolcar la major part de les seves tropes al front occidental (cap a França) intentant obtenir una victòria decisiva. Finalment al juliol van començar a arribar les tropes marines dels EUA, la sort es va girar en contra d'Alemanya. La Triple Entesa va començar a pressionar per tots els fronts. I a poc a poc tot va començar a enfonsar-se. Fins que finalment l'11/11/1918 va signar l'armistici.
 • Period: to

  Guerra Civil Russa (1)

  Va ser un conflicte armat que va tenir lloc en el territori de l'imperi rus, entre l'exèrcit blanc i l'exèrcit Roig. A la Rússia participar amb la primera Guerra Mundial, es va crear un descontentament general de la població, això va generar diverses revolucions. L'església l'exercit la burgesia... van formar l'exèrcit Blanc i aquest es va enfrontar contra l'exèrcit Roig comport pels bolxevics i dirigit per Trosky.
 • Period: to

  Guerra Civil Russa (2)

  Va caure el règim dels tsars i va haver-hi una segona revolució. El nou govern bolxevic va haver de fer front i esclataren una guerra civil contra l'exèrcit blanc, aquest es va quedar sense suport i finalment van guanyar els bolxevics, donant pas més tard a la Unió Soviètica, que seria un poder que marcaria la història contemporània.
 • Naixement de la Republica de Weimar

  Naixement de la Republica de Weimar
  Va ser un règim polític i un perióde historic que es va extendir del 1918 al 1933, que va succeir a Alemanya després de la seva derrota de la Primera Guerra Mundial i la desaparició del Segon Imperi Alemany fins l'arribada al poder d'Adolf Hitler. Aquests va ser un periòde d'inestabilitat política a causa del rebuig a la derrota, per l'atomització de petits partits, per les imposicions del Tractat de Versalles i per la situació de crsis econòmica que es va denominar La Gran Depressió.
 • Period: to

  Entreguerres

  És un període que s'entén des del final de la Primera Guerra Mundial, fins a l'inici de la Segona Guerra Mundial.
  Estats Units es va caracteritzar pel creixement econòmic (feliços anys vint), per la crisi, el Crac del 29, la Gran Depressió i pel New Deal. L'URSS se'n va caracteritzar per l'època de Stalin. A Europa va augmentar molt el feixisme, ja que a Itàlia hi havia el feixisme italià per Mussolini, Hitler i el nazisme Alemany i El Tercer Reich: la dictadura nazi a Alemanya.
 • Period: to

  Feliços anys 20

  Els Feliços Anys Vint va ser una època de prosperitat econòmica i expansió del predomini mundial que van experimentar els Estats Units d'Amèrica entre el 1918- 1929. Després de la Primera Guerra Mundial, els EUA van reactivar la seva economia i van convertir-se en la primera potència econòmica del món, això es devia sobretot al treball en cadena (va augmentar la producció), del domini comercial que tenia, i finalment els endeutaments de les economies europees (deutes de guerra).
 • Segona batalla del Marne

  Segona batalla del Marne
  Va del 15 de juliol al 6 d'agost de 1918, va ser l'última gran ofensiva alemanya en el front occidental durant la Primera Guerra Mundial. L'atac va fracassar quan un contraatac aliat liderat per les forces franceses i estatunidenques, acompanyats de centenars de tancs va acaparar als alemanys provocants greus baixes. La derrota alemanya va marcar el començament de l'avanç aliat impecable que va culminar en l'armistici amb Alemanya cent dies més tard.
 • Alemanya signa l'armisitic

  Alemanya signa l'armisitic
  Va ser un tractat signat a prop de Compiègne que va acabar la lluita en terra, mar i aire de la Primera Guerra Mundial entre Alemanya i els aliats. Aquest armistici va marcar una victòria pels aliats i una derrota per alemanya però no va significar una rendició. Aquest armistici incloïa el tancament de les hostilitats, retirada de les forces armades, alliberacions de presoners i reparacions. Encara i així, la guerra va seguir fins que es va signar el Tractat de Versalles.
 • Benito Mussolini crea els Fasci di Combattimento en el Partit Nacional Feixista

  Benito Mussolini crea els Fasci di Combattimento en el Partit Nacional Feixista
  Els Fasci di Combattimento va ser un moviment polític creat per Benito Mussolini a Milà el 23 de març del 1919, amb una ideologia d'abolir la monarquia dels Saboyas i la imposició d'una monarquia, control de les terres per part dels camperols, participació dels obrers en empreses i els seus beneficis, eliminació banca especulativa i recuperació del nacionalisme italià. Aquesta organització serà el nucli d'un partit creat posteriorment al 1921 anomenat Partit Nacional Feixista.
 • Aixecament Espartaquista

  Aixecament Espartaquista
  Es coneix com a Aixecament Espartaquista a la vaga general i a les lluites armades de Berlín, que en ser sufocades van donar per acabada la revolució de Novembre
  En l'Alemanya de la postguerra, el grup socialista radical denominat Espartaquista va intentar canviar el govern de Weimar. El gener de 1919, 50.000 treballadors van organitzar una vaga i es van manifestar a Berlín, però el govern va reaccionar atacant-los amb els Freikorps (excombatents) i assassinant a més de cent treballadors.
 • Signatura del Tractat de Versalles

  Signatura del Tractat de Versalles
  Va ser un tractat de pau firmat el 28 de juny de 1919 entre els països aliats i Alemanya, en el Saló dels Miralls de Versalles que va posar final oficialment a la Primera Guerra Mundial. Alemanya va entendre el tractat com un acte d'imposició i no de negociació, ja que els obligaven a assumir tota la responsabilitat, a renunciar a les seves colònies, entregar territoris, com França, Dinamarca i Polònia, va ser obligada a reduir l'exèrcit entre altres, però no li va quedar altre que acceptar-ho.
 • Hitler es torna el líder del NSDAP

  Hitler es torna el líder del NSDAP
  El 1920 Hitler es va convertir en el líder del Partit Nacional dels Treballadors Alemanys, més tard conegut com a NSDAP i finalment per Partit Nazi. Sota el control de Hitler el partit es va convertir en un moviment de masses i va governar Alemanya com un Estat Totalitari del 1933- 1945. Hitler frustrat per la derrota a la I Guerra Mundial, es va unir al Partit dels Treballadors Alemanys i finalment va emergir com a orador públic del partit i el 1920 va assumir el lideratge de l'organització
 • Transformació dels Fasci di Combattimiento en el Partit Nacional Feixista

  Transformació dels Fasci di Combattimiento en el Partit Nacional Feixista
  El 1921, Mussolini conscient de la necessitat de consolidar els incipients de la classe mitjana, la gran patronal italiana, terratinents, pagesos propietaris, exèrcit, policia si volia arribar al poder, va canviar de tàctica, i el seu moviment es va convertir en el Partit Feixista d'ultradreta. Així la violència exercida pels escamots feixistes i amb un decantament polític progressiu cap a la dreta, van ser els principals instruments per aconseguir el poder.
 • Period: to

  La Nova Política Econòmica (NEP)

  La NEP va ser una política econòmica proposta per Lenin, la qual va denominar capitalisme d'estat. La NEP va permetre que petites empreses tornessin a obrir pel benefici privat, amb l'objectiu de recuperar l'augment de la producció i recuperar el suport de la població russa molt castigada.
  La NEP va substituir a les polítiques del comunisme de guerra, encara que alguns líders s'oposaven, va ser considerada necessària a causa de les circumstàncies per permetre un comerç privat i limitat.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Va ser el nom donat a l'acte pel qual Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922. Aquesta marxa marca el principi del règim feixista i el final del règim parlamentari. Roma es va omplir de camises negres, gent de totes les classes socials. Ningú es va oposar a aquesta marxa, i Mussolini va arribar a la capital, es va reunir amb el rei, i aquest li va encarregar formar un govern per poder frenar les revoltes que hi havia a Itàlia
 • Mussolini puja al poder

  Mussolini puja al poder
  El 1922 Mussolini va assolir el càrrec de primer ministre d'Itàlia en el que es va mantenir més de vint anys. Aquell any Mussolini va iniciar la revolució feixista caracteritzada per molts actes de violència i agressions als seus adversaris polítics. Com que no hi havia oposició cap a Mussolini durant la marxa ni del rei, Mussolini va formar un nou govern amb poders absoluts, negant la veu a partits opositors. Finalment les camises negres van ser institucionalitzades creant la Milicia voluntària
 • Putsch de Munich

  Putsch de Munich
  El 8 de novembre de 1923 Hitler juntament amb el seu grup de membres de las SA van preparar el falliu cop d'Estat contra la República de Weimar quan va irrompre en una cerveseria de Munich, on estava el governador Baviera pronunciant un discurs. Hitler va entrar, es va beure una cervesa i després la va trencar contra el terra i va desenfundar la seva pistola va pujar a una cadira i va declarar la revolució nacional. Finalment després de diversos enfrontaments va ser detingut a cinc anys de presó
 • Inici de la dictadura feixista italiana

  Inici de la dictadura feixista italiana
  Mussolini va guanyar les eleccions gràcies a la violència exercida dels oponents el 1924, i seguidament va anunciar la instauració del règim autoritari, Mussolini es va atribuir tot el poder i l'Estat i el Partit Nacional Feixista van quedar sotmesos al seu règim. Va prohibir els partits polítics i els líders van ser perseguits, empresonats i executats i finalment el Parlament va ser substituït per la Cambra dels Fasci.
 • Period: to

  Estatalització de l'economia soviètica

  Amb l'arribada de Stalin al poder es va eliminar la NEP i va sorgir una nova mecànica perquè l'estat pogués promoure i controlar l'economia, per aquest motiu es van crear els plans quinquennals que van ser uns mètodes de planificació de creixement econòmic pel país en un període de cinc anys. L'objectiu era treure la unió Soviètica del malestar econòmic, desenvolupar la indústria i generar-lo en un país autosuficient des d'una visió agrícola i militar.
 • Carc borsari a Wall Street

  Carc borsari a Wall Street
  La caiguda de Brossa del Wall Street va representar la fallida del mercat de valors que va ocórrer a finals d'octubre de 1929. Va començar el 24 d'octubre (Dijous Negre) i va continuar fins al 29 d'octubre (Dimarts Negre) que va ser quan el valor de les accions en la Borsa de Nova York va baixar imparablement. Dies després es van produir fortes vendes produïdes pel pànic. Va ser l'inici de la Gran Depressió.
 • Stalin es converteix en el dirigent principal del PCUS

  Stalin es converteix en el dirigent principal del PCUS
  El PCUS va ser l'únic partit legal de la Unió Soviètica i una de les majors organitzacions polítiques del món. Stalin se'n va convertir en dirigent soviètic el 1929 (el qual va governar frenèticament la URSS), ja que es va erigir com a succeïdor de Lenin després de l'exili de Trotsky fins a la seva mort el 1953. Stalin tenia moltíssima ambició per tenir tot el poder així que va apartar a Trotsky (dreta), va desembarassar a l'ala esquerra i va instaurar una dictadura sanguinolenta personal.
 • Creació dels Gulags

  Creació dels Gulags
  Els Gulags van ser una institució penal de la Unió Soviètica. Era un acrònim per denominar la Direcció General de Camps de Treball però també va significar al sistema soviètic de treballs forçats en si mateix, camps de treball, càstigs, de criminals, polítics, dones, nens, trànsit, detencions, interrogatoris, treballs forçosos, destrucció de famílies... En definitiva van ser la branca del servei de seguretat i la política soviètica que dirigien els camps de treball, de persones i de trànsits.
 • Period: to

  La Gran Depressió

  Va ser un període posterior al Crac del 29, que va afectar el conjunt d'economies occidentals i sobretot a Nord-amèrica durant l'època dels anys 30, definida com una gran crisi econòmica i per l'extensió de l'atur. L'octubre de 1929 la borsa es va enfonsar, això va produir el tancament de moltes empreses i la desaparició del crèdit. Això va provocar l'augment de l'atur, així que va haver-hi una caiguda de consum, extensió de pobresa i conflictes socials.
 • Creació del New Deal

  Creació del New Deal
  El New Deal va ser un programa de política econòmica posat en marxa pel president dels Estats Units, Roosevelt, el 1932, que tenia com a objectiu lluitar contra els efectes de la gran depressió del país. Les propostes econòmiques del New Deal van ser: reactivar l'economia per mitjà del consum i de la invasió, establir controls bancaris per evitar una altra crisi com la del 29. Encara i això van haver de passar molts anys perquè l'economia americana es pogués recuperar totalment.
 • Period: to

  L'Era feixista

  Va ser una era on el feixisme regnava. Aquest és una ideologia i un moviment polític que va sorgir a Europa d'entreguerres. El terme feixisme prové de l'italià (fascio). El projecte polític del feixisme és instaurar una doctrina política estatal totalitària i una economia dirigida, mentre la base intel·lectual planteja una adoctrinació de la raó a la voluntat de l'acció. En primer lloc hi ha el règim feixista italià de Mussolini, Alemanya del III Reich de Hitler i finalment l'Espanya de Franco.
 • Hitler es nomenat canceller d'Alemanya

  Hitler es nomenat canceller d'Alemanya
  El 30 de gener el general Paul Von Hindenburg influït pel polític conservador Franz Von Papen va nomenar canceller a Hitler. Deu anys després del Putsch de Munich quan va intentar arribar al poder mitjançant la força però ho va aconseguir a través del sistema parlamentari que tant menyspreava. Principalment el que li va donar poder al partit Nazi va ser que la crisi econòmica, ja que aquesta va fer que una part de la societat els votés com el garant de l'ordre, l'autoritat i la disciplina.
 • Incendi del Reichstag

  Incendi del Reichstag
  Va ser un moment crucial en la història d'Alemanya nazi, aquest incendi va començar a les nou de la nit el 27 de febrer de 1933, va ocórrer en plena campanya electoral, la seu alemanya va quedar destruïda per les flames, i l'holandès Martinus van der Lubbe va ser arrestat.
  Hitler va culpar als comunistes, i un dia més tard van aconseguir publicar el decret per a la protecció del poble i de l'estat que suspenia el dret de reunió, la llibertat d'expressió i de premsa.
 • Hitler és proclamat Führer

  Hitler és proclamat Führer
  El 1934 va morir el president de la República Alemanya, però al gener de l'any anterior havia encarregat la formació del gabinet a Adolf Hitler. Hitler va desplegar una política que combinava noves lleis, propaganda i violència per acabar amb la República de Weimar. La mort de Hindenburg va ser aprofitada per Hitler per declarar una vacant a la presidència de la república i assumir-la junt la cancelleria en el nou càrrec de Führer "guia" del poble alemany, això va donar pas al III Reich.
 • Creació de la Gestapo

  Creació de la Gestapo
  La Gestapo va ser la policia secreta oficial (criminal) de l'Alemanya Nazi. Aquesta es va originar poc després de la pujada al poder Nazi el 1933. Va ser famosa pels seus mètodes brutals de tortura i investigació.
  La funció de la Gestapo era controlar i combatre totes les tendències perilloses per a l'estat, tenien autoritat per investigar casos de traïció, espionatge i sabotatge. La llei havia estat modificada de manera que les seves accions no estiguessin sotmeses a revisió judicial.
 • Inici de l'era Nazi

  Inici de l'era Nazi
  L'era Nazi va començar amb el Tercer Reich el 1934 i va acabar el 1945. La designació de Hitler com a canceller el 1933 va significar la fi de la República de Weimar i la transformació de l'Estat amb la línia de les doctrines nazismes. La mort de Paul von Hinderburg el 1934 va proclamar el Tercer Riech, un estat autoritari, antidemocràtic i centralitzat.
 • Itàlia envaeix Etiopia

  Itàlia envaeix Etiopia
  La invasió d'Etiòpia, coneguda com a Segona Guerra Itàlia-Etíope va ser un conflicte armat de sis mesos de duració entre l'octubre del 1935 fins al maig del 1936, entre la Itàlia Feixista i Etiòpia que va acabar amb la derrota i la independència d'aquesta. Mussolini es va tornar a interessar en Etiòpia, ja que volia refundar l'imperi Romà, i Etiòpia tenia molt lloc on els Italians poguessin viure, explotar els recursos naturals, impulsar la indústria i unir les colònies d'Eritrea i Somàlia
 • Inici dels processos de Moscú

  Inici dels processos de Moscú
  Els processos de Moscou van ser un una persecució que va durar tres anys, durant aquests tres anys, es van eliminar (tan executant, empresonant o portats als Camps de Treball [Gulags]) a tots els dirigents bolxevics que podien treure el lideratge a Stalin
 • Nit dels vidres trencats

  Nit dels vidres trencats
  Va ser un pogrom organitzat per les SS (organització del NSDAP) a l'alemanya nazi contra la població jueva, ja que a aquesta la consideraven la causant de tots els problemes dels alemanys. Va ser la nit del 9-10 de novembre de 1938 i van incendiar i destruir sinagogues, van profanar cementiris, destruir indústries i comerços (més de 7000 tendes jueves). Van detenir entre 25.000- 30.000 jueus i se'n van assassinar més de 90. Aquest va ser el pas previ de la Solució Final i de l'Holocaust Nazi.