Baixa

Primera Guerra Mundial, Revolució Russa i Entreguerres

 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  La Triple Aliança és va crear l'any 1882. Estava formada per Alemanya, l'imperi Austrohongarès i Itàlia (que després formarà part de la Triple Entesa
 • Escissió entre bolxevics i menxevics

  Escissió entre bolxevics i menxevics
  Els bolxevics eren un grup polític radicalitzat dins del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus, dirigit per Vladímir Ílitx Uliànov «Lenin», contraposat als menxevics.
  Els menxevics eren la facció moderada del Partit Socialdemòcrata Obrer Rus, que es va escindir l'any 1903 arran de disputes ideològiques amb la facció liderada per Vladímir Ilitx Uliànov (Lenin), que al seu torn prendria el nom de bolxevic.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  El 1914, l'hereu de l'imperi Austrohongarès va ser assassinat a Sarajevo, capital de Bòsnia, a mans d'un estudiant bosnià relacionat amb els nacionalistes serbis.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  El 28 de juliol de 1914, després de que matessin a l'arxiduc Francesc Ferran, Àustria li va declarar la guerra a Sèrbia
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  La Triple Entesa és va formar l'any 1915. Estava formada per Regne Unit, França i Rússia, més tard Itàlia passaria a formar part de la Triple Entesa.
 • Period: to

  Batalla de Verdun

  La batalla de Verdun va ser un dels principals combats de la primera Guerra Mundial lliurat entre les forces alemanyes i les forces franceses des de febrer a desembre de 1916. El 21 de febrer, els alemanys van llançar una ofensiva sobre la ciutat francesa de Verdun,, a l'extrem oriental de la línia de les trinxeres franceses, i representava per França un important símbol de la seva capacitat de resistència.
 • Esclat de la revolució bolxevic

  Esclat de la revolució bolxevic
  Revolució d'Octubre, va ser una revolució de tipus socialista en la qual els Soviets (controlats principalment pel partit bolxevic) prengueren el poder. Si bé els principals focus de la revolució van ser Petrograd i Moscou.
 • Period: to

  Guerra Civil Russa

  La Guerra Civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig i de l'altra banda els militars de l'exèrcit tsarista i opositaris al bolxevisme, agrupats en el Moviment Blanc, d'ideologia tsarista i ortodoxa.
 • Intervenció dels EUA

  Intervenció dels EUA
  El 2 d'abril del 1917, els Estats Units van decidir intervenir en la Primera Guerra Mundial amb França i el Regne Unit. Va intervenir perquè el govern alemany va enfonsar un vaixell americà que portava armaments cap a Europa.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  El Març del 1918 Rússia surt de la Primera Guerra Mundial amb el Tractat de Brest-Litovsk. Això va ser a causa de la caiguda de la monarquia i la implantació del Govern Soviètic durant la Revolució d'octubre. Tot va anar seguit de la guerra civil russa.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  La República de Weimar va ser el règim polític que va tenir lloc a Alemanya des del final de la Primera Guerra Mundial i la desaparició del Segon Imperi Alemany el 9 de novembre del 1918, fins a l'arribada al poder d'Adolf Hitler. Integrant la república subsistien alguns dels estats anteriors a la unificació.
 • Alemanya és rendeix

  Alemanya és rendeix
  L'11 de novembre de 1918 Alemanya és va rendir perquè no podia continuar amb l'esforç militar que suposava. Va finalitzar amb l'armistici de Compiègne.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  L'any 1919 és va signar el Tractat de Versalles, que va ser un intent de la reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat fou signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats. Alemanya va haver de pagar, i va perdre territoris, van ser les condicions que li van imposar.
 • creació dels fasci di combaimento

  creació dels fasci di combaimento
  Los Fasci italiani di combattimento van ser una organització política feixista italiana creada per Benito Mussolini a Milà el 23 de març del 1919.
 • Period: to

  el partit nazi aconsegueix 13 milions de vots

  El Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany,conegut coloquialment com partit nazi ,va ser un partit polític actiu en Alemanya entre 1920 i 1945 en la qual la seva ideologia era basada en el nacisme.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  La Societat de Nacions (SDN) va ser un organisme internacional creat pel Tractat de Versalles el 28 de juny de 1919. Es va proposar establir les bases per a la pau i la reorganització de les relacions internacionals quan va acabar la Primera Guerra Mundial.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922. La marxa marca convencionalment el principi del règim feixista i el final del règim parlamentari precedent.
 • Period: to

  Creació de la URSS

  La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, abreujat Unió Soviètica, en sigles, URSS o la Rússia Soviètica era un estat situat al nord d'Euràsia, que va existir de 1922 a 1991 sobre el territori de l'antic Imperi Rus. Era un conjunt constitucional d'estats socialistes basats en la ideologia comunista. La Unió Soviètica tenia un sistema polític de partit únic, dominat pel Partit Comunista fins al 1990.
 • Period: to

  il duce al poder

  il duce va pujar al poder l'any 1936
  Benito Amilcare Andrea Mussolini va nèixer el 29 de juliol del 1883. Va morir el 27 d'abril del 1945, a Itàlia.
  Va ser el cap d'estat dictatorial d'Itàlia durant el període de 1922 fins al 1943. Va ser el creador d'un règim antidemocràtic anomenat feixisme, en el qual ell va rebre el sobrenom de Duce. A partir de 1936, el seu títol oficial va ser Sua Eccellenza Benito Mussolini, Capo del Governo, Duce del Fascismo e Fondatore dell'Impero.
 • Mort de Lenin

  Vladímir Ilych Uliánov (Lenin), va ser un líder comunista i fundador de la Unió Soviètica, va morir el 21 de gener de 1924, a Moscou, a l'edat de 53 anys. El seu funeral va ser seguit per un seguici fúnebre que va recórrer Moscou, en el qual, van participar milions de persones.
 • la crisi de sobreproducció

  la crisi de sobreproducció
  Les crisis de sobreproducció , tenen unes característiques i, com a tendència, han estat tractades analíticament d’una manera equivalent a les de subconsum.En aquest cas es poden donar situacions d’excés d’oferta de caràcter estrictament cojuntural, com a conseqüència de decisions contràries al comportament del mercat, la qual cosa no es correspon en les situacions de subconsum.
 • dijous negre

  dijous negre
  El dijous negre va tenir lloc el 24 d'octubre del 1929, aquí va ser on va començar la caiguda de la borsa. El dijous negre va produir una situació de verdader pànic que va dur a una gran crisi bancària a Estats Units.
 • Period: to

  13 milions d'aturats als EUA

  La manca de planificació del sistema capitalista feia consubstancial l'aparició de crisis cícliques: a una fase d'alça de preus, beneficis i producció, en succeïa una altra de depressió, amb caiguda dels preus i de la producció, que ocasionaven l'atur forçós.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  La NSDAP/AO va ser la secció exterior del partit nacionalista obrer Alemany. Va ser fundada originalment el 1 de maig del 1931, per iniciativa de Gregor Strasser.
 • Franklin Delano Roosevelt

  Franklin Delano Roosevelt
  Membre del partit demòcrata, va ser senador de l'Estat de Nova York (1901-1913) i secretari adjunt de la marina (1913-1920). Un atac de poliomielitis (1921) el va deixar paralític de mig cos. Governador de l'estat de Nova York (1929-1932), va enfrontar la depressió de 1929 amb mesures econòmiques intervencionistes. Elegit president dels Estats Units (1932).
 • Period: to

  New Deal

  New Deal es el nom donat al president dels Estats Units Franklin D.Roosevelt a la seva política intervencionista començada per lluitar contra els efectes de la gran depressió.
 • Period: to

  creacio dels camps de concentració i holocaust

  Durant el règim nazi,milers d'alemanys van ser detinguts o confinats.Les condicions normalment eren dures,i no hi havia respecte per les normes legals d'arrest i encarcelament de les democracies constitucionals
 • Hitler es roclama Führer

  Hitler es roclama Führer
  El 2 d'agost de 1934,Hitler va asumir el càrrec de führer després de la mort de Hindenburg.Es desp´res quan va guanyar més vots en les eleccions.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Les lleis de Nuremberg de 1935 van ser les lleis antisemites a l'Alemanya nazi que es van introduir en el míting anual de Nuremberg. Les lleis van classificar les persones amb quatre avis :alemanys com de «sang alemany o afí», Una persona amb un o dos avis jueus era un «Mischling», un mestís, de «sang mesclada». Les lleis de Nuremberg van privar els jueus de la nacionalitat alemanya i van prohibir el matrimoni entre jueus i altres alemanys.
 • reducció jornada laboral a 40 setmanals

  reducció jornada laboral a 40 setmanals
  El model que va instaurar Roosvelt incluïa una reducció de la jornada laboral a 40 hores setmanals.