95466021 50554v

Eix 1914-1939: I Guerra Mundial,Revolució Russa i entreguerres

 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  Coalició formada per Itàlia,Imperi alemà i Imperi Austrohongarès.Itàlia i Alemanya estaven descontents amb França, el segon volia protegir-se dels francesos i Itàlia volia accedir al alt rang de potència, i Austrohongria es va afegir a la unió. Els tres països van decidir donar-se suport,posteriorment Itàlia es va canviar a la Triple Entesa firmant secretament el Tractat de Londres. Després aquest víncle es va formar per les potències centrals que van perdre la guerra i es va dissoldre.
 • L'escissió entre bolxevics i menxevics

  L'escissió entre bolxevics i menxevics
  Hi va haver una conferència on el Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia es va separar en dos grups: els bolxevics i manxevics, el primer va ser dirigit per Lenin i el segon per Yuli Mártov.Aquests dos es van disputar i a partir d'aquest estiu el partit es va separar. Els bolxevics apostaven per una dictadura d'obrers i protegir els campesans; i els malxevics afirmaven que la revolució demòcrata havia de ser dirigida pels burgesos i anteposaven els seus drets per sobre dels proletariats.
 • La Triple Entesa

  La Triple Entesa
  Acord que França,l'Imperi Rus i el Regne Unit van firmar per protegir-se de l'altre,on França es va comprometre a lluitar contra l'Imperi alemà si aquest atacava a l'Imperi Rus i on el Regne Unit únicament va prometre ajudar diplomàticament,peró els alemanys van intentar atacar França invaïnt Bèlgica i els anglesos van intervenint aturant-los.Itàlia s'uneix a l'aliança a través del tractat de London a causa de l'inconformitat a l'anterior.El Regne de Sèrbia i Bèlgica es van incorporar per l'atac
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  L'atentat a Sarajevo va produïr la Crisis del Juliol,on el Govern austohongarès va amenaçar a Sèrbia a travès d'un informe on els obligaven a acceptar unes condicions que posteriorment Sèrbia va respondre negant-se,davant d'aquest succès Austohongria declara la guerra a Sèrbia el 28 de juliol mobilitzant el seu exèrcit. Davant d'aquest conflicte els aliats de cada aliança es van veure obligats a intervenir donant pas a la Gran Guerra.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  Gavrilo Princip va ser un nacionalista bosnià pertenent a l'organització irredentista que va assassinar el 28 de juny de 1914 a Sarajevo (Bósnia y Herzegovina) a l'hereu de la corona del Imperi Austohongarès: Fransesc Ferran i a la seva dona la duquesa Sofia Chotek. L'atentat va ser conseqüència d'una conspiració. Els tres involucrats van ser condenats a mort produïnt que Austrohongria amenacès a Sèrbia amb la guerra i a partir d'aquest succès va esclatar la guerra.
 • Period: to

  La Batalla de Verdun

  Va ser la batalla més llarga i sagnant de la I Guerra Mundial en front occidental,que es va obrir al 1914 després de que els alemanys envaïssin Bèlgica i Luxemburg per atacar als francesos;entre França i Alemanya. Les contraofensives franceses van recuperar part dels territoris perduts. Va desencadenar la Batalla de Somme (1916) creada pels anglesos i francesos per distrure les tropes alemanes a la Batalla de Verdun i on els britànics van participar ajudant el seu aliat.França guanya la batalla
 • Inici guerra civil russa

  Inici guerra civil russa
  Conflicte armat entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Vermell que tenien el poder des de la Revolució d'Octubre i els militars del exèrcit zarista anomenats Moviment Blanc. Els primers enfrontaments van ser petites disputes, però en la segona part el conflicte és va fer considerablement greu. Tot va començar amb l'intent dels bolxevics per aconseguir el poder mitjançant l'Aixecament Kérenski-Krasnov i poc a poc altres països es van sumar a la lluita creant l'anomenada Guerra Civil Russa.
 • Intervenció dels EUA

  Intervenció dels EUA
  Maig de 1915,un vaixell britànic on viatjaven passatgers americans va ser atacat per un submarí alemà provinent de la costa d'Irlanda i va provocar milers de morts.Wilson,un polític americà va lluitar per que el país es quedès fora de la guerra,però Alemanya va afirmar continuar enviant vaixells i aquestos van enviar una carta oferint a Mèxic suport per entrar amb guerra amb EUA,però el telegrama va ser interceptat pel Govern britànic i va advertir als EUA.El 6 d'abril van firmar la declaració.
 • Esclat de la revolució bolxevic

  Esclat de la revolució bolxevic
  La insistència en continuar la guerra va impedir reformes exigides, l'aucència d'aquestes va fer que els bolxevics guanyessin partidaris. Després Lenin va declarar que una insurrecció per part dels bolxevics seria rebutjada,però Trotski va seguir una estrategia,la va aprobar i es va transpassar el poder durant el Segon Congrés.El partit dels obrers va agafar el poder,qualsevol intent de resistència seria considerat un atac.L'ordre d'enviar la guarnició al front proper va causar la revolució.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  El final de la participació russa va ser el 1918 a través del Tractat de Brest-Litovsk causat per la caiguda de la monarquia i la implantació del Govern Soviètic durant la Revolució d'Octubre.La seva sortida va ser causada pels motius interns que van sorgir.El 1914 els russos van perdre contra Prússia i al 1915 l'avenç realitzat va desencadenar la contraofensiva que va precipitar la seva retirada on van perdre territoris.Al seu final va sorgir la Guerra Civil Russa que va durar fins el 1921.
 • Period: to

  La República de Weimar

  Va ser el règim polític comprès entre el 1918 i el 1933 al qual Alemanya va ser sotmès després de la derrota en la I Guerra Mundial. El nom prové de la ciutat on es va reunir l'Assamblea Nacional Constituent i es va proclamar la nova constitució. Període caracteritzat per una gran inestabilitat política i plena de conflictes,cops d'Estat i crisis econòmiques que van produir l'ascens d'Adolf Hitler junt amb el seu partit Nacionalsocialista.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Durant la guerra Alemanya va respondre a Rússia i els francesos van ajudar a la seva aliada i van atreure nous aliats com Rússia,Canadà,EUA i més, aquestos es van enfrontar a les potències centrals,declarant la victòria a gairebé totes les batalles. A la Batalla de Marne i Verdun els francesos i anglesos els van aturar i van guanyar.Poc a poc Alemanya es va quedar sola i desesperada,després d'una revolució obrera el Kaiser va fugir i el govern de la nova República alemana va firmar l'armistici.
 • Reducció jornada laboral a 40 hores setmanals

  Reducció jornada laboral a 40 hores setmanals
  L'1 de maig del 1886 milers de treballadors van fer una vaga a Chicago per reduir les 16h diaries de treball,peró es va produir un enfrontament i van acabar ferits,altres morts o presos,per aquesta raó es considera el dia del treballador.El Tractat de Versalles va disminuir la jornada laboral a 8h diaries.L'octubre del 1919 la OIT es va reunir en la conferència de Washington per dialogar sobre artícles del Tractat de Versalles i realitzar canvis en temes del treball i es va produir aquest canvi.
 • Creació dels Fasci di Combatimiento

  Creació dels Fasci di Combatimiento
  Oganització política fascista italiana creada per Benito Mussolini en Milà. Va ser el nucli del futur Partit Nacional Fascista.Mussolini es va reunir amb més persones per crear un moviment que continués amb la inspració revolucionaria de les guerres,a l'assamblea hi van participar anarcosindicalistas.El terme Fasci es refereix a la nostalgia de la guerra i les aspiracions revolucionaries.Després es va convocar una assamblea general en la qual baix un acord es va crear els Fasci di Combatimiento.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Va ser el document a través del qual es va firmar el final de la Primera Guerra Mundial,encara que l'armistici va ser firmat a 1918 per acabar amb l'horror de les batalles, va ser necessari una conferència per concluir l'acord entre els països.En ell afirmava que Alemania junt amb els seus aliats havien d'encarregar-se de tots els gastos, renunciant a les seves colònies i al armament,aquests artícles van suposar una gran humillació per Alemanya que no va tardar en violar els acords i el tractat.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  La Societat de les Nacions va ser un organisme creat pel Tractat de Versalles per establir la pau i intentar solucionar tots els conflictes sense necessitat d'anar a la guerra, encara que va ajudar alguns desacords, va fracassar ja que els Estats Units no va participar ni tampoc Itàlia,a més a més no va poder fer res quan la situació internacional es va enterbolir després de la depressió del 1929
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Partit polític fundat després de la Gran Guerra basat en nazisme, creat a partir de la cultura racista d'unitats militars que van lluitar contra aixecaments comunistes produits al final de la guerra,la fundació va utilitzar el terme socialisme per atreure a la classe obrera i el de nacionalisme per atreure als conservadors.Discurs basat sobre un sistema anticapitalista,però poc a poc l'organització es va orientar cap a l'antisemitisme i l'antimarxisme. Harrer,Drexler i Hitler van ser presidents.
 • Il Duce arriba al poder

  Il Duce arriba al poder
  Benito Mussolini conegut com Il Duce va ser un polític i militar que tenia la seva ideologia basada en el fascisme,va liderar un régim totalitari conegut com fascisme italià i va ser qui va dirigir Itàlia durant la Segona Guerra Mundial.Va arribar al poder a través de la coneguda Marxa sobre Roma.Després d'aquest fet,Mussolni va dissoldre el parlament i va assumir el comadament suprem d'Itàlia. Va transformar el Regne d'Itàlia en en el Segon Imperi Colonial Italià a través del totalitarisme.
 • Period: to

  Marxa sobre Roma

  Va ser una marxa amb destinació a Roma organitzada pel líder del partit fascista que el va portar al poder, aquesta va significar el final de del sistema parlamentari i el principi del régim fascista. Mussolini, el dirigent duia a terme incidents en les ciutats per poder arribar a la gent i aconseguir l'èxit. L'octubre del 1922 masses fascistes van començar la marxa per aconseguir el poder pel seu líder a Roma amenaçant amb provocar una guerra civil si les autoritats els hi tallaven el pas.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  La Revolució d'Ocutubre liderada per Lenin va derrocar el régim del zar Nicolàs II que va haver d'abdicar,es va crear un govern provisional.Més tard es va instaurar la URSS dirigida per Lenin líder dels bolxevics,el seu objectiu era restaurar l'economia i la política per millorar les condicions socials de la població del país ja que aquest estava endarrerit respecte els altres.Van tractar de construir una societat socialista.Van evolucionar i es van convertir en la segona economia més important.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Va dirigir la Revolució d'Octubre on van guanyar els soviets,conseqüentment es va produir la Guerra Civil Russa que va enfrontar l'Exèrcit Vermell amb el Blanc;els primers van guanyar i Lenin va fundar la URSS.Durant la seva vida va lluitar defensant el comunisme en el seu partit socialdemòcrata obrer i va dirigir la URSS.Aquest mor d'un accident cardiovascular,encara avui s'investiguen les causes.Després de la seva mort,Stalin va ocupar el seu lloc i va substituir el socialisme pel capitalisme.
 • 13 milions d'aturats als EUA

  13 milions d'aturats als EUA
  Les xifres de l'atur es van disparar, cada any anava augmentant el persentatge de persones que perdien el treball i que vivien en els carrers ja que els lloguers eren impossibles i a la vegada l'adquisició de menjar; els metges es van adonar que aquesta falta de treball repercutia en l'higiene i en l'alimentació de les persones, van intentar recomanar menús amb l'energia suficient al menor preu possible, però l'Administració no va fer res per millorar la situació fins que Roosvelt va arribar.
 • Dijous Negre

  Dijous Negre
  Es va deslligar la pitjor crisis financiera en la borssa neoyorquina causada principalment per les mostres de debilitat econòmica i la pujada artificial dels valors degut a l'especulació. Aquell dia el pànic va regnar, en menys de dos mesos Wall Street es va derrumbar,la crisis va passar del sector financier a l'industrial i d'Estats Units a la resta del món i va causar la major crisis econòmica que el sistema capitalista ha patit, La Gran Depressió.
 • La crisis de sobreproducció

  La crisis de sobreproducció
  Una sobreproducció significa el excès d'oferta,es produeix més productes dels demandats.Es va produir una acumulació de stocks en les empreses,les quals van haver de fer una reducció en la producció,aquesta va portar a una reducció del treball i l'atur portà la disminució del consum i així es va convertint en un circle viciós i que al 1929 va produir la crisis esclatada el dijous 24 d'octubre,conegut com el dijous negre, van ser tantes les pèrdues que es coneix com La Gran Depressió.
 • Arriba al poder Franklin D.Roosevelt

  Arriba al poder Franklin D.Roosevelt
  En el 1929 aquest polític es va presentar candidat a la presidència dels Estats Units. Els ciutadans van confiar en ell ja que va aportar solucions per la crisis a la que tot el món estava stomès.Ell era del partit demòcrata i va apostar per una nova política, el New Deal que va no va ajudar a sortir de la crisis fins que EUA va movilitzar la seva economia amb la Segona Guerra Mundial. La seva política va revolucionar el país, va obrir la via a una millora en la democracia americana.
 • Partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots

  Partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots
  La gent veia que el seu país atravessava un dur moment; el ressentiment de la clase mitjana alta per la derrota de la I Guerra Mundial, el augment de la violencia imputada als comunistes i la depressió econòmica que va deixar a milions d'alemanys sense treball. Aquestes van ser les causes del ascens del partit. La gent considerava aquest partit una segura aportació d'ordre,disciplina ja que tenien por de la situació,així doncs el 31 de juliol del 1931 els nazis van obtindre 13,7 milions de vots.
 • Period: to

  New Deal

  Política intervencionalista creada per Roosevelt per lluitar contra la Gran Depressió,per sostenir la població,reformar els mercats financiers,reforçar l'economia americana per poder sortir del del atur mitjaçant propostes com:
  -La reactivació de la economia per mitjà del consum i de la inversió
  -Establir controls bancaris per evitar una altra crisis
  -Regulació de les relacions entre els empresaris i els treballadors
  -Es va crear el primer sistema federal de segur d'atur i de pensions
 • Creació camps de concentració i Holocaust

  Creació camps de concentració i Holocaust
  El primer camp de concentració es va obrir,dos mesos després de que Hitler hagi estat proclamat Führer, a Dachau per als prisioners polítics,més tard es va convertir en un lloc on mataven a persones, poc a poc van els van extendre per tot el país per controlar les masses que anaven contra les ideologies nazis.Posteriorment els camps van ser trasformats en un sistema. Holocaust va ser el genocidi on 11 milions de persones van morir;creat per acabar amb grups que els nazis consideraven inferiors.
 • Hitler es proclama Führer

   Hitler es proclama Führer
  El 1934 el president de la República alemana,Paul von Hindenburg va morir,el gener del mateix any havia donat pas a la formació de gabinet a Hitler i des de la seva posició aquest va crear noves lleis,propaganda i la violència per acabar amb la República de Weimar,creada després de la Gran Guerra.La mort de Paul va provocar que quedés una plaça lliure en la presidència de la República i Hitler la va aprofitar per assumir-la junt a la cancilleria del nou càrrec de Führer, el guia del poble alemà.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  En el mitin celebrat el el 15 de setembre de 1935 a Nuremberg, els nazis van anunciar les noves lleis en les quals es pot observar la seva ideologia racista imposada contra els jueus (aquell que simplement tenia avis procedents encara que sigui alemà).Els hi negaven la nacionalitat alemana i no tenien el dret de votar,exercir la seva professió lliurement ni casar-se amb un alemany. En els jocs olímpics celebrats el 1936 no van admetre jueus i aquestos eren obligats a portar una identificació.