Descarga

Història del 1930 al 2020

 • Period: to

  Declaració de guerra dels EUA

  La Guerra de la Independència dels Estats Units d'Amèrica va començar com una revolució de tretze colònies britàniques a Amèrica del Nord que va conduir a una guerra oberta contra el Regne de Gran Bretanya, i va acabar en una guerra mundial entre diverses grans potències europees.
 • Period: to

  Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó

  Ja abans de la 1a Guerra Mundial, Japó ja es trobava en un procés d'ocupació de Corea del nord que s'allargaria fins al 1945 (final de la 2a Guerra Mundial).
  A més, el 1931, Japó procediria a l'ocupació de Manxúria per tal d'establir l'estat titella de Manxukuo.
 • Period: to

  Ocupació de Renània per part d’Alemanya

  Després de la caiguda de la Primera Imperi francès, a principis de segle XIX, les regions germano-parlants del Rin mitjà i baix van ser annexionades al Regne de Prússia. L'administració prussiana va reorganitzar els territoris annexats com la Província del Rin, i aquest terme continua present en els noms dels estats alemanys de Renània-Palatinat i Renània de Nord-Westfàlia.
 • Period: to

  Ocupació d’Etiòpia per part d’Itàlia

  La invasió italiana d'Etiòpia, també anomenada segona guerra italo-etíop, va ser un conflicte armat de set mesos de durada, que es va lliurar entre octubre de 1935 i maig de 1936. És vista com una mostra de la política expansionista que va caracteritzar a les potències de l'Eix i de la ineficiència de la Societat de Nacions abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  La formació de l’Eix Roma-Berlín

  Aquestes nacions van signar el Pacte Tripartit. Aquest nou bloc va aconseguir el seu establiment a causa de les coincidències que existien entre els sistemes de govern, econòmic i ideològic dels tres països. De la mateixa manera, compartien tres coincidències de connotació negativa: van ser els països més perjudicats pel Tractat de Versalles.
 • Period: to

  La Guerra Civil espanyola (posant l’accent en la participació d’Itàlia i Alemanya

  Durant la Guerra Civil espanyola, tant Alemanya com Itàlia van donar el seu suport a les forces militars revoltades que tenien com a objectiu reprimir a l’exèrcit republicà. Un exemple seria la legió Còndor hitleriana, una unitat aèria que donava suport als revoltats.
 • Period: to

  L’Anchsluss

  És una paraula alemanya que, en un context polític, vol dir: unió, reunió o annexió. Va ser usada per referir-se a la fusió d'Àustria i l'Alemanya nazi en una sola nació, el 12 de març de 1938 com una província de la III Reich.
 • Period: to

  L’annexió dels Sudets

  Va començar de l'1 fins al 10 d'octubre del 1938 (conferència de Munich) per apaivagar a Hitler i que no hi hagi una segona guerra mundial.
  Anchluss- aliança amb Àustria.
 • Period: to

  La conferència de Berlín

  Els acords de Munich van ser aprovats i firmats la nit del 30 de setembre de 1838 pel Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya, amb l'objectiu de solucionar la crisi dels Sudets.
  L'acord es considera actualment pels governs d'Alemanya i la República Txeca com "nichtig ex tunc", és a dir, no vàlid des d'un principi, ja que els Estats que van firmar els documents van actuar i prendre decisions sense tots els Estats, ja que Txecoslovàquia no hi era present
 • Period: to

  El pacte de no agressió amb l’URSS

  El pacte firmat a Moscou el 1938 per Ribbentrop i Molotov en presència de Stalin, acordava no atacar-se, ni independentment ni a aliança amb altres estats, no donar suport a un tercer país que pogués atacar a l'altra part del pacte, continuar les consultes sobre els temes d'interès comú, no unir-se a cap grup de potències que directament o indirectament pogués amenaçar a qualsevol de les parts que firmaven i per últim, resoldre els seus problemes a través de la negociació.
 • Period: to

  La Segona Guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar global que es va desenvolupar entre 1939 i 1945. S'hi van veure implicades la major part de les nacions del món, incloses totes les grans potències, agrupades en dues aliances militars enfrontades: els aliats de la Segona Guerra Mundial i les potències de l'eix. Va ser la contesa més gran bèl·lica de la història.
 • Period: to

  Les ofensives i les victòries de l’Eix

  Les Potències de l'Eix eren els estats oposats als Aliats durant la Segona Guerra Mundial. Els tres principals Poders de l'Eix eren: -
  - Alemanya
  - Itàlia
  - l'Imperi Japonès.
 • Period: to

  El pacte Antikomomintern

  Tractat firmat per Alemanya i el Japó el qual es declarava l'hostilitat de tots dos països al comunisme i a la internacional Comunista. A ell es va unir un any més tard la Itàlia de Mussolini. 1939 ho va fer l'Espanya amb Franco.
 • Period: to

  La invasió de Polònia

  Es va iniciar l'1 de setembre del 1939, Alemanya va envair Polònia per diversos punts de l'Oest i el 17 de setembre van entrar tropes per l'Est, va ser un atac sorpresa.
  Va ser envaïda amb l'excusa de recuperar el corredor de Danzig, territori Alemany.
  Polònia va ser derrotada ràpidament però a causa dels acords que van crear amb Regne Unit i França, van declarar la guerra a Alemanya.
 • Period: to

  La invasió de Finlàndia per part de l’URSS

  El 30 de novembre de 1939 tres mesos després d'iniciar-se la segona guerra mundial l'URSS va atacar Finlàndia amb la idea de protegir Leningrad a 32 km de la frontera. Stalin volia envair sencera però Durant dos mesos els finlandesos van aconseguir parar als soviètics, al final van aconseguir un 11% de territori finlandès i un 30% de la seva economia, la guerra va acabar 13 de març de 1940 aquesta guerra es va anomenar també la guerra d'hivern.
 • Period: to

  L’annexió d’Albània per part d’Itàlia

  Del 7 al 12 d'abril de 1939 es va donar la invasió i l'annexió d'Itàlia a Albània. El conflicte va ser el resultat de la política imperialista de Mussolini. Durant la primera guerra mundial ja van intentar ocupar Albània, de fet, van ocupar el 50% però va sortir malament. Quan Mussolini va arribar al poder ja tenia la idea d'envair Albània.
 • Period: to

  L'operació Barba-roja

  Tant Stalin com Hitler eren conscients que, malgrat el pacte de no-agressió germano-soviètic signat l'agost de 1939, l'enfrontament entre les dues dictadures era inevitable. Hitler ja havia decidit la invasió, que, al principi, es va planejar iniciar el 15 de maig de 1941.
  Stalin va rebre informació dels plans alemanys per diverses fonts. Stalin va pensar que el líder britànic tractava d'enfrontar-lo amb Hitler i no li va fer cas.
 • Period: to

  La “solució final”

  La Solució Final, també coneguda com a Solució Final al problema jueu (en alemany Endlösung der Judenfrage) és el nom del pla de l'Alemanya nazi per executar el genocidi sistemàtic de la població jueva europea durant la Segona Guerra Mundial. La seva posada en pràctica, coneguda posteriorment com l'Holocaust o "Shoah" va suposar la deportació sistemàtica i el posterior extermini de tota persona classificada ètnicament jueva, amb independència de la seva religió.
 • Period: to

  expansió d’Alemanya, Itàlia i el Japó (abans de la 2a GM)

  El setembre de 1940:Japó va establir una aliança tripartit amb Alemanya i Itàlia, el denominat, eix Roma-Berlín-Tokio, que assegurava un total durant un període de deu anys.
 • Period: to

  Les conquestes de Noruega i de Finlàndia

  El 9 d'abril de 1940 va començar l'ocupació de Noruega. Durant la guerra del llampec els alemanys van donar a terme l'operació Weserübung. Van enviar tropes perquè desembarquessin a Oslo i Trondheim i Dinamarca que va caure pràcticament en 48 hores. Gràcies a la poca preparació de les tropes noruegues la falta d'armament pesant i l'efecte sorpresa ni amb ajuda Dels britànics i francesos només van endarrerir l'inevitable.
 • Period: to

  Les invasions dels Països Baixos i de França

  L'any 1940, França i els Països Baixos van ser envaïts i obligats a capitular davant de l'exèrcit alemany. Les tropes britàniques, arraconades, van aconseguir ser reembarcades a Dunkerque.
 • Period: to

  El desembarcament de Dunkerque

  Operació militar a França durant la segona guerra mundial, que va enfrontar als Aliats i a l'Alemanya Nazi. Va consistir en la defensa de la població i l'evacuació de les forces britàniques i aliades d'Europa.
 • Period: to

  La batalla d’Anglaterra

  Va haver-hi bombardejos massius dels Alemanys sobre Londres i les ciutats principals del país.
 • Period: to

  Les conquestes alemanyes dels Balcans (Hongria, Romania, Eslovàquia, Iugoslàvia i Grècia

  El fracàs de l'ocupació de Grècia l'octubre de 1940 per part de Mussolini va obligar Hitler a desplaçar-se cap a l'est i als Balcans. Hongria, Romania, Eslovàquia i Bulgària es van convertir en estats satèl·lits. Iugoslàvia va ser envaïda i va desaparèixer com a Estat i va passar el mateix amb Grècia en 1941.
 • Period: to

  L'atac japonès a Pearl Harbor

  Va ser enfrontament entre la Marina Imperial Japonesa i la base naval nord-americana de Pearl Harbor durant el 7 de desembre de 1941, el qual provocà l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra. El Japó no volia una guerra llarga, perquè els Estats Units, a diferència d'ells, podien afrontar una guerra de desgast. Van atacar amb dues onades d’atacs aeris. Els americans van ser agafats per sorpresa.
 • Period: to

  Les contraofensives aliades i el final de la guerra

  LES PRIMERES DERROTES DE L'EIX
  - La batalla de Stalingrad, les tropes d'alemanya van capitular el febrer del 1943.
  - Rússia van iniciar ofensiva cap a l'oest, recuperant romania i
  Bulgària per la darreria del 1944.
  - L'ofensiva alemanya a Egipte va ser frenada pels britànics.
  - Les tropes britàniques i expulsar l'eix. LA FI DE LA GUERRA A EUROPA 1942.45
  - Les tropes angleses i estatunidenques, van aconseguir alliberar París i
  Holanda.
  - Derrota Alemanya a les Ardenes Derrota Japonesa.
 • Period: to

  La batalla de El’-Alamein

  Aquesta va ser una batalla de la Campanya del Desert Occidental. Va començar l'1 de juliol de 1942 i va acabar el 17 de juliol d'aquell mateix any. Hi van lluitar les forces de l'Eix i les forces aliades. El resultat final va ser el de l'última aturada de l'avanç de l'Eix al territori d'El-Alamein a Egipte.
 • Period: to

  La derrota japonesa de Guadalcanal

  Atacs combinats per mar i aire que va durar més de quatre dies, la major part d'ells en els voltants de l'illa de Guadalcanal molt a prop de l'illa de Savo, a les Illes Salomó, i van ser duts a terme per contrarestar l'esforç japonès per reforçar les seves forces terrestres a l'illa. Així, la batalla va provocar una victòria significativament estratègica per EE. UU. i els seus aliats.
 • Period: to

  Desembarcament dels aliats a Sicília

  La invasió aliada de Sicília va començar a la nit del 9 al 10 de juliol de 1943 i va acabar el 17 d'agost amb una victòria per part dels aliats. La invasió de l'illa va ser denominada Operació Husky i va començar amb una gran operació amfíbia i aèria, seguida d'una campanya terrestre de sis setmanes i va donar inici a la campanya italiana.
 • Period: to

  desembarcament de Normandia

  Dia D és un terme usat genèricament pels militars aliats en la segona guerra mundial, per a indicar el dia en què es va efectuar un atac o una operació de combat. Històricament, s'utilitza el terme dia D per referir-se al 6 de juny de 1944 a la Segona Guerra Mundial, dia en què va començar a executar-se l'anomenada Operació Overlord.
 • Period: to

  La derrota alemanya a les Ardenes

  L'Ofensiva de les Ardenes, anomenada "Unternehmen Wacht am Rhein («Operació vigilància del Rin») per la Wehrmacht i coneguda popularment en anglès com a Battle of the Bulge («Batalla del sortint»), s'inicià el 16 de desembre de 1944. Wacht am Rheim va ser sostinguda per diverses operacions subordinades com Bodenplatte, Greif, i Währung.
 • Period: to

  La batalla de Leyte

  Es considera la batalla naval més gran de la Segona Guerra Mundial i, segons alguns criteris, és un contendent pel títol de "batalla naval més gran de la història", amb més de 200,000 personal naval involucrat. Es va lliurar en aigües prop de les illes filipines de Leyte, Samar i Luzón, entre les forces combinades nord-americanes i australianes i l'Armada Imperial Japonesa.
 • Period: to

  L’arribada dels soviètics a Berlín

  Va començar el 16 d'abril de 1945 després de l'inici d'una gran ofensiva de la Unió Soviètica sobre la ciutat cabdal del Tercer Reich, i va finalitzar el 2 de maig de 1945, quan els defensors alemanys van rendir la ciutat a l'Exèrcit Roig.
 • Period: to

  El suïcidi de Hitler

  L'acte definitiu que el va portar cap a la mort va ser quan creia que Himmler el va trair per negociar un tractat de pau a través de la Creu Roja i perquè creia que els seus oficials l'hi havien traït i que estava envoltat de covards.
  El dia de la seva mort a acomiadar-se primer dels metges i després de dinar, es va acomiadar dels Goebbels.
  Aquell 30 d'abril de 1945 a les 15.30 h, a la sala de mapes, es van suïcidar.
 • Period: to

  La capitulació d’Alemanya

  Fa setanta-tres anys, el dia 8 de maig de 1945, a les afores de Berlín, més concretament a Karlshorst, va tindre lloc una cerimònia en la qual es va firmar un acord en el qual les actes de capitulació alemanyes van donar fi a la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  L’execució de Mussolini

  Una multitud observa complaguda els cossos de Benito Mussolini i la seva amant, Claretta Petacci, que s'exposen penjats cap per avall a la marquesina d'una gasolinera de la milanesa plaça Loreto. Al costat d'ells, pengen també els cadàvers d'altres quinze jerarques feixistes.
 • Period: to

  El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Aquesta pot ser una de les causes, juntament amb el fet que les bombes atòmiques estalviaven temps i homes respecte a una campanya de terra que es pressuposava que seria llarga, que expliquen el llançament de les bombes nuclears sobre Hiroshima i Nagasaki del 6 i el 9 d’agost del 1945, que van matar immediatament 70.000 i 40.000 persones.
 • Period: to

  La capitulació japonesa

  La rendició del Japó en la Segona Guerra Mundial es va produir el 15 d'agost de 1945 i es va signar el 2 de setembre de 1945. L'Imperi del Japó va acceptar la Declaració de Potsdam signada pels Estats Units, Regne Unit, República de la Xina i la Unió Soviètica.
 • Period: to

  La conferència de Jalta

  Va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta (Ucraïna), concretament al palau de Livàdia. Junt amb la Conferència de Teheran, va ser l'única vegada que es van reunir Roosevelt, Stalin i Churchill, els tres grans líders aliats dels Estats Units, la Unió Soviètica i l'imperi Britànic respectivament.
 • Period: to

  La conferència de Jalta

  Va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta (Ucraïna), concretament al palau de Livàdia. Junt amb la Conferència de Teheran, va ser l'única vegada que es van reunir Roosevelt, Stalin i Churchill, els tres grans líders aliats dels Estats Units, la Unió Soviètica i l'imperi Britànic respectivament.
 • Period: to

  La mort de Roosevelt

  Franklin D. Roosevelt es trobava molt malalt i va morir el 12 d’abril de 1945 durant el seu quart mandat d’una hemorràgia cerebral i va ser substituït per Harry S. Truman que era el seu vicepresident.
 • Period: to

  La Conferència de San Francisco i la creació de l’ON

  Després de les conferències de Dumbarton Oaks i Yalta, es va convocar una conferència a San Francisco el 25 d'abril de 1945 per establir una nova organització de les Nacions Unides (ONU) per reemplaçar la societat de Nacions. Delegacions de 50 països, representades pels seus ministres d'Afers exteriors i en alguns casos pels seus caps de govern, es van reunir en un ambient de confiança i esperança, malgrat la recent mort de Roosevelt, inspirador de l'ONU.
 • Period: to

  La conferència de Potsdam

  La conferència de Potsdam va ser la reunió celebrada entre els dirigents dels Estats Units, Gran Bretanya i la Unió Soviètica per discutir els continguts i procediments que se seguiria en els acords de pau a Europa, després del final de la Segona Guerra Mundial, aquesta reunió va tenir lloc al barri berlinès de Potsdam, Alemanya, entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945, els participants d'aquesta reunió van ser Harry S. Truman, Winston Churchill i Stalin.