Primera guerra mundial

Primera guerra mundial

 • Conferència de Berlín

  Conferència de Berlín
  Es va celebrar entre entre el 16 de novembre de 1884 i el 26 de febrer de 1885 a la ciutat de Berlín. Va ser combocada per França i Regne Unit i organitzada pel canceller d'Alemanya , Otto von Bismarck , amb la finalitat de solucionar els problemes que implicava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la seva repartició.
 • Conquesta d'Alsàcia i Lorena

  Conquesta d'Alsàcia i Lorena
  Alemanya s'apodera dels territoris d'Alsàcia i Lorena de França que en aquell moment controlava Napoleó III. Tot seguit el rei de Prússia, Guillem I, es proclama emperador, Kàiser de tots els alemanys.
 • Period: to

  Pau armada

  Es caracteritza pel fort desenvolupament de la indústria bèl·lica de les potències i per la creixent tensió en les relacions internacionals
 • Lliga dels tres emperadors

  Lliga dels tres emperadors
  El Canceller Otto Von Bismarck amb el desig d'aïllar a França va crear la Lliga dels tres emperadors junt amb l'Imperi Àustria-Hongria i l'Imperi rus, però aquesta unió es va dissoldre l'any 1878, a causa de l'enfrontament entre Rússia i Àustria-Hongria en els Balcans.
 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  Després de la separació de la lliga dels emperadors, Italià es va unir a Alemanya i a Àustria-Hongria van firmar la Triple Aliança.
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  França, atemorida pel gran poder militar d'Alemanya, es va aliar amb Anglaterra l'any 1904 i l'any 1907 Rússia es va unir.
 • Els conflictes Balcànics

  Els conflictes Balcànics
  Àustria-Hongria volia expandir-se als Balcans com a conseqüència de la ruïna de l'imperi Turc, però Sèrbia i l'Imperi rus també volien augmentar la seva influència pels estrets del Bòsfor i els Dardanels. L'any 1908 es van empitjorar les tensions dels Balcans per l'annexió de Bòsnia i Hercegovina a l'Imperi austrohongarès. Aquest fet va provocar dues guerres (1912 i 1913). A partir d'aquí Sèrbia té el suport de Rússia i Àustria-Hongria el d'Alemanya.
 • Primera guerra balcànica

  Primera guerra balcànica
  Durant el 1912, es va establir una aliança entre els estats dels Balcans, coneguda com la Lliga Balcànica (Bulgària, Sèrbia i Grècia). Aquesta lliga volia preparar una lluita contra L'Imperi Otomà.
  L'octubre d'aquest any va iniciar la primera guerra balcànica contra l'imperi mencionat anteriorment i finalment van guanyar els aliats. Seguidament es van repartir les terres alliberades.
 • Segona guerra balcànica

  Segona guerra balcànica
  Bulgària va quedar molt insatisfeta de la repartició de terres, concretament de Tràcia i Macedònia, i incitada per austríacs i alemanys va atacar als seus antics aliats.
  Sèrbia i Grècia es van aliar amb Montenegro, Romania i l'Imperi Otomà que volien recuperar o guanyar terres. Quan les tropes romaneses es van acostar a la capital de Bulgària, aquesta va demanar un armistici, Tractat de Bucarest.
 • Tractat de Bucarest

  Tractat de Bucarest
  Aquest tractat es va signar a la ciutat de Bucarest i va posar fi a la segona guerra balcànica. Bulgària va haver de renunciar i cedir gran part dels seus guanys de la Primera Guerra Balcànica a Sèrbia, Grècia, Romania i a l'Imperi Otomà.
 • Neutralitat d'Itàlia

  Neutralitat d'Itàlia
  Tot i que Itàlia estava aliada amb la triple Aliança, es va mantenir neutral fins al 1915.
 • Front Occidental

  Front Occidental
  Lloc on van donar inici les operacions bèl·liques. El pla Schlieffen consistia en que els exèrcits alemanys ataquessin França, entrat per Bèlgica i Luxemburg, per així vèncer ràpidament.
 • Assesinat de Francsc Ferran

  Assesinat de Francsc Ferran
  L'hereu de l'Imperi austrohongarès, Francesc Ferran, va ser assassinat a Sarajevo, Bòsnia per Gavrilo Prinzip, un nacionalista serbi que pertanyia a una societat secreta anomenada Mà Negra. Ferran va anar a Sarajevo en un dia de commemoració nacionalista eslava, fet que va fer enfurismar les organitzacions nacionalistes més radicals. Aquest assassinat va provocar una crisi diplomàtica.
 • Austria-Hongria contra Sèrbia

  Austria-Hongria contra Sèrbia
  Àustria-Hongria va acusar a Sèrbia per instigar l'assassinat i saben que comptava amb el suport d'Alemanya li va declarar la guerra el 28 de juliol. Seguidament Rússia es va interposar per protegir a Sèrbia.
 • Alemanya declara guerra a Rússia

  Alemanya declara guerra a Rússia
  A l'1 d'agost Alemanya declara la guerra a Rússia.
 • Regne Unit declara la guerra a Alemanya

  Regne Unit declara la guerra a Alemanya
  El Regne Unit va declara la guerra a Alemanya, perquè aquesta no va respectar la neutralitat de Bèlgica, a l'intentar passar les seves tropes per aquest país.
 • Austria-Hongria ataca a Rússia

  Austria-Hongria ataca a Rússia
  Àustria-Hongria va atacar a Rússia i en conseqüència el Regne Unit i França van declarar-l'hi la guerra el 12 d'agost.
 • Japó declara la guerra a Alemnya

  Japó declara la guerra a Alemnya
  Japó, que havia firmat una aliança amb el Regne Unit l'any 1902, declara la guerra a Alemanya.
 • Austria-Hongria declara la guerra a Japó

  Austria-Hongria declara la guerra a Japó
  Austria-Hongria al veure que Japó declarava la guerra a Alemanya, aquesta va declarar la guerra a Japó.
 • Batalla de Tannenberg (front oriental)

  Batalla de Tannenberg (front oriental)
  En aquesta batalla els alemanys van derrotar els russos, però aquests van reaccionar hi van arribar fins a les fronteres de l'Imperi austrohongarès. Mentre l'ofensiva àustrica contra Sèrbia, als Balcans, va ser aturada.
 • Batalla del Marne

  Batalla del Marne
  A principis de setembre de 1914, els alemanys es trobaven a 40 km de París a punt de finalitzar el seu pla de conquesta, però els exèrcits francès i anglès van aconseguir aturar l'avanç d'aquests.
 • La guerra de trinxeres

  La guerra de trinxeres
  Després de la batalla del Marne, al front occidental es van obrir trinxeres des de Suïssa fins al mar del Nord.
 • Turquia nova aliada dels Imperis Centrals

  Turquia nova aliada dels Imperis Centrals
  Al final del 1914 Turquia va entrar en guerra.
 • Bulgaria nova aliada dels Imperis Centrals

  Bulgaria nova aliada dels Imperis Centrals
  Bulgària entra a la guerra com a aliada d'Alemany i Àustria-Hongria i aquesta els hi permet invaïr Sèrbia, Montenegro i Albània.
 • Itàlia nova aliada dels alienats

  Itàlia nova aliada dels alienats
  Durant el 1914 Itàlia es va manetnir neutral, però al 1915 va entrar en acció i va aliar-se amb França i Regne Unit (triple entesa).
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Durant aquest any es va introduir a la guerra Romania. També els alemanys van llançar una nova ofensiva al front occidental, però durant aquest batalla els francesos van resistir mesos. Aquesta batalla va durar dins el 18 de desembre de 1916.
 • Batalla de Somme

  Batalla de Somme
  Els britànics i els francesos van atacar les línies alemanyes amb poc èxit. Aquesta batalla va durar fins al 18 de novembre de 1916.
 • Entrada dels Estats Units a la guerra

  Entrada dels Estats Units a la guerra
  Durant maig del 1915 un submarí va atacar a un vaixell britànic (Lusitània) en el qual van morir més de 1.200 persones entre les quals 128 eren americanes. Aquest fet va generar tensió entre els EUA i Alemanya però el fet que va provocar que Estats Units ataques va ser descobrir un telegrama en el qual Alemanya proposava una aliança a Mèxic, perquè aquest ataques al país veí.
 • La treva

  La treva
  Al front oriental els britànics, els francesos i els italians van derrotar els austríacs i els seus aliats. Els imperis austrohongarès i turc van demanar una treva i els combats es van aturar.
 • Revoltes i manifestacions

  Revoltes i manifestacions
  Es van produir revoltes a l'exèrcit i a la marina. També es van produir manifestacions obrerescontra el govern alemny.
 • Pau de Brest-Litovsk

  Pau de Brest-Litovsk
  Durant l'any 1917 a Rússia hi va triomfar la revolució bolxevic i els revolucionaris van signar la pau amb Alemanya i es van retirar de la guerra.
 • Segona batalla del Marne

  Segona batalla del Marne
  Els alemanys van ser derrotats en aquesta batalla. Va durar fins al 6/08/1918.
 • Fi de la primera guerra mundial

  Fi de la primera guerra mundial
  L'alt comandament alemany després davant fracassat va demanar al Kàiser (Guillem I) que demanés la pau. L'11 de novembre de 1918. Alemanya va signar l'armistici i això va fer que els combats s'aturessin.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles és un document signat el 28 de Juny del 1919, entre els Països Aliats i Alemanya al Saló dels Miralls del Palau de Versalles. Va entrar en vigència el 20 de Gener de 1920.