Prehistorie

Timeline created by MorganGroen
In History
 • 45,000 BCE

  Oude Steentijd - tot 10.000 VC

  Oude Steentijd - tot 10.000 VC
  De Oude Steentijd laat zien dat mensen als Jagers en verzamelaars leefden. Ze reisen van plek naar plek en hadden een nomadisch bestaan. Door verandering in het klimaat was het leven van de jacht erg zwaar en vaak onzeker. Ze gebruikten speren met een stenenpunt tijdens het jagen.
 • Period:
  45,000 BCE
  to
  -50 BCE

  Prehistorie

  45.000 jaar geleden kwam de moderne mens naar Europa. We noemen deze periode de prehistorie omdat er geen geschreven bronnen van zijn. Je hebt de Steentijd (Oude, Midden en Nieuwe), de Bronstijd en de IJzertijd.
 • 10,500 BCE

  Midden Steentijd - tot 11.000 VC

  Midden Steentijd - tot 11.000 VC
  Deze periode laat een overgang zien van jagen en verzamelen naar landbouw samenlevingen. Men begon de grond te bewerken of voedsel te verbouwen.
 • 10,500 BCE

  Nieuwe Steentijd - tot 2000 VC

  Nieuwe Steentijd - tot 2000 VC
  De overgang naar een sedentair bestaan is compleet. Mensen bleven op 1 plek wonen en bouwden dorpen. Leven van de landbouw was zwaar door de grillen van de natuur. Ze gebruikten potten om voedsel in op te slaan.
 • 10,000 BCE

  Speculaties over het hiernamaals

  Speculaties over het hiernamaals
  Er zijn bewijzen dat de mens betekenis gaf aan dingen die ze niet konden uitleggen. Zo leken ze te geloven in natuurgeesten die invloed hadden op de natuur. Mensen werden in Nederland geofferd aan het moeras. Ze maakten beeldjes die vermoedelijk ter verering waren van de geesten.
 • 3,000 BCE

  Bronstijd - tot 750 VC

  Bronstijd - tot 750 VC
  Koper werdt ondekt in midden Europa en mensen gebruikten het om materialen te maken. Onder adere sikkels maar ook sieraden. De dorpen begonnen te groeien en conflict tussen groepen gebeurde steeds vaker. Dit ging vooral om vee.
 • 2,000 BCE

  Polytheïstische religies

  Polytheïstische religies
  De ontwikkeling van religie creeert uiteindelijk polytheistsche religies zoals die van de Grieken en Egyptenaren. Deze religies hebben vaak mensen van een hoge status in dienst.
 • 1,200 BCE

  IJzertijd - tot 50 VC

  IJzertijd - tot 50 VC
  Men begint steeds meer gereedschappen te maken met behulp van ijzer en mensen beginnen zich te organiseren. Vaak met een leider die alles bestuurt. Door een overschot in de landbouw hebben mensen de kans om specifieke ambachten op te richten, politiek en handel te drijven en uiteindelijk het schrift uit te vinden.
  In Europa eindigt deze periode met de komst van de Romeinen die gebieden beginnen te veroveren. Het schrift wordt geïntroduceerd en hiermee eindigt dus de prehistorie.