Popmuziek

pop muziek Joep V3A

 • Gospel

  Gospel
  Het zijn de als slaaf naar Amerika verscheepte Afrikanen - afkomstig uit verschillende landen - die hun muziek en religie mee brengen naar 'de nieuwe wereld'. Tijdens de lange, zware werkdagen op het land proberen ze hun ellende te verzachten door liederen te zingen. Hierin is de Afrikaanse kennis van harmonie en typische 'call-and-response' toegepast op Europese muziek, bijvoorbeeld die van de kerk.
 • Blues

  Blues
  Taj Mahal Blues Trio. Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven uit Afrika in het Zuiden van de Verenigde Staten - onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans maakten.
 • Jazz

  Jazz
  Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog steeds volop aanwezig in de huidige muziekwereld. Jazz wordt gekenmerkt door een aantal aspecten. De swing, de syncopen en de grote hoeveelheden van improvisatie. Een voorbeeld van een bekende Jazzmuzikant is Jelly Roll Morton. Zijn composities zijn vandaag de dag nog te horen op vele Jazzconcerten.
 • Country

  Country
  In feite kwam de countrymuziek pas in de jaren 1940 naar Nashville. De muziek bestaat echter al veel langer. Officieel begint de geschiedenis van de countrymuziek in 1927, toen sterren als de Carter Family en Jimmy Rodgers een platencontract tekenden. Zij worden gezien als de grondleggers van de countrymuziek.
 • Rock

  Rock
  Rock is een muziekgenre welke ontstond in de jaren '50 van de twintigste eeuw. De rock kent als muziekgenre veel verschillende rockstijlen waarvan de Rock of Rock-'n-Roll zelf een muziekstijl is uit de jaren '50-'60, waarbij vaak veel gitaren en harde drums worden gebruikt.
 • Soul

  Soul
  Soul ontstond in de jaren vijftig en zestig in de Verenigde Staten, vooral in zuidelijke staten als Georgia, Alabama, Louisiana en Mississippi. Ray Charles, geboren in Georgia, bracht een soort rhythm-and-blues die sterk beïnvloed was door gospelmuziek. De backing vocals in What'd I Say zijn vergelijkbaar met een gospelkoor.
 • Rap

  Rap
  Rap is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de popmuziek. Het is een commercieel volwassen muziekstroming met crossovers naar vele andere stromingen. Hoewel de hiphop-cultuur veel meer is dan alleen de specifieke muziek, heeft men het in het algemeen over de muziekstroming. Rap als muziekstroming is geboren in de arme wijken van New York, in een tijd van grote sociale onrust.
 • Disco

  Disco
  In New York ontstonden de disco’s in de jaren ’70. In 1967 komen ze in Nederland. Eddy de Clercq organiseerde een discofeest want hij vond het uitgaan in Nederland saai, toen er een film kwam waar een disco in voor kwam, dit was de film Night, werd het steeds populairder. In 1979 bereikten de disco’s een groot public.
 • EDM

  EDM
  Dance, ook wel electronic dance music (EDM) genoemd, is een verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten en meestal niet live gespeeld kan worden. De meeste dancestijlen kenmerken zich doordat de melodie eenvoudig is en in een vier vierde-maat wordt gespeeld. Vaak heeft de muziek repeterende melodieën en bevatten de meeste danceplaten een bass drum.