Keizer constatijn

romeinse keizer Constantijn I

  • 280

    de geboorten

    flavius valerius aurelius constantinus oftewel constatijn de grote is in het jaar 280 geboren
  • 300

    medekeizers

    keizer constatijn had nattuurlijk ook medekeizers zoals : galerius (306-311) maximinus ll daia (310-313) licinius (308-324) hij had ook keizers tegen zich : valens(316-317) martinianus (324)
  • 306

    romeinse keizer

    in het jaar 306 werd constatijn l de grote door zijn troepen uitgeroepen tot imperator
  • 310

    visioen

    met zekerheid valt te zeggen dat Constantijn een visioen heeft gehad in 309/310. In het voorjaar van 310 werd deze manifestatie van de zonnegod Apollo beschreven door een redenaar, en uit niets blijkt dat het te maken had met een veldslag. Uit deze tijd dateren ook munten die de keizer tonen als metgezel van de zonnegod. Het verhaal van Constantijns kruisvisioen is een kwart eeuw jonger. Rond 340 lezen we bij de al genoemde Eusebios het standaardverhaal over Constantijns bekering.
  • 312

    flavius aurelius constantinus

    constatijn l de grote is vooral bekend als de eerste romeinse keizer die zich zou hebben uitgesproken voor het christedom.
  • 313

    einde aan de christenvervolgelingen

    met zijn edict van milaan maakte constatijn een einde aan de christenvervolgelingen
  • 315

    een nieuwe hoofdstad

    een nieuwe hoofdstad
    een andere grote daad was de stichting van een nieuwe hoofdstad
    voor het rijk, die al snel naar haar stichter, Constantinopel werd genoemd constantinopel was strategisch gelegen aan een kruispunt van zowel land als zeeroutes, en dichter bij het economische zwaartepunt van het rijk.
  • 320

    heiligen

    heiligen
    in de byzantijnse liturgische kalender , gevolgddoor de oosters-orthodoxe kerk en oosters-katholieke kerken. met byzantijnse ritus , zijn zowel constatijn als zijn moeder helena opgenomen als heiligen. hoewel hij,
    anders dan een heel aantal andere constatijnen , niet is opgenomen in de latijnse lijst van heiligen, wordt hij in de westerse kerktraditie geëerd met de titel ''de grote'' voor zijn bijdragen aan het christendom.
  • 335

    constatijn zijn familie

    constatijn de grote zijn bijnaam was ook wel magnus
    hij was de zoon van constantius l chlorus helena.
    hij was de vader van crispus l constatijn ll constantius ll constans ll constantina ll helena ll hij was gehuwd met minervina gestorven of gescheiden voor 307
    de oom van julianus apstata licinius ll hannibalianus nepotianus
  • 337

    overleden

    Hij stierf in ieder geval zeker als christen. Eusebios zegt dat de keizer zich kort voor zijn dood liet dopen, en dat wordt bevestigd door Constantijns mausoleum in Constantinopel. Daar rustte hij te midden van de relieken van de twaalf apostelen, als was hij een tweede Christus. Voor de moderne lezer riekt dat naar blasfemie, maar voor een Romeinse keizer was het volkomen normaal om na zijn dood te worden erkend als god.