Jagers

Geschiedenis Tijdbalk 20000 v.C. tot 500 v.C.

 • 17,000 BCE

  De ontdekking van de grotten Lascuax

  De ontdekking van de grotten Lascuax
  De ontdekking van de grotten van Lascuax is belangrijk voor onze kennis van het verleden. Toen de schilderingen zijn gemaakt, leefden er in Europa mensen die cro-magnonmensen worden genoemd.
 • 15,000 BCE

  De sameleving jagers-verzamelaars

  De sameleving jagers-verzamelaars
  De jager-verzamelaars gebruikten de oever bij de oversteekplaats van Périgueux als tijdelijke kampplaats. In de zomer konden ze veel plantaardig voedsel verzamelen in de omgeving. Voor de jagers was er vis in de rivier en wilde dieren in de bossen.
 • 12,000 BCE

  De vruchtbare halvemaan

  De vruchtbare halvemaan
  De akkerbouw ontstond ongeveer 12.000 jaar geleden voor het eerst in het Midden-Oosten. In een gebied dat de vruchtbare halvemaan wordt genoemd. Eerst haalden jager-verzamelaars daar tarwe en gerst. Toen ontdekten ze dat ze planten zelf kond kweken.
 • 11,500 BCE

  Het einde van de ijstijd.

  Het einde van de ijstijd.
  De ijstijd eindigde omdat er een verandering in het klimaat was, waarbij de temperatuur op aarde steeg. De stijging van de temperatuur had ervoor gezorgd dat de planten en dierenwereld veranderde. In Nederland onstond eerst en toendra landschap van mos, gras en lage struiken, waarop rendierkudden rondtrokken. Maar de temperatuur bleef stijgen en de toendra's verdwenen weer.
 • 11,000 BCE

  Eerste huisdier: De hond.

  Eerste huisdier: De hond.
  Het oudste huisdier is de hond. Al voor 11.000 v.C. temden jager-verzamelaars in Amerika en in Oost-Azië wolven en maakten het honden van. Dit gebeurde omdat de hond goed was bij de jacht.
 • 10,000 BCE

  Het begin van de Landbouw

  Het begin van de Landbouw
  Op een bepaald moment ontdekten ze dat ze het graan zelf konden laten groeien door een deel van de geplukte graankorrels weer in de grond te stoppen. Daardoor bestond de akkerbouw. En dankzij de akkerbouw ontstond de veeteelt.
 • 9600 BCE

  Boomstamkano

  Boomstamkano
  Deze kano werd gebruikt in het water om op vissen te jagen. De boot was met bijlen uit een boomstam gehakt. Dat was veel werk en dat deden de mannen waarschijnlijk allemaal samen.De boot was iedereens eigendom.
 • 6000 BCE

  Dieren domesticeren

  Dieren domesticeren
  Vanaf 6000 v.C. werd er in het Midden-Oosten het rund gedomesticeerd. Later gebeurde het met de ezel in Egypte, het paard in Oekraïne, de waterbuffel in Zuidoost-Azië en de dromedaris en de kameel in het Midden-Oosten.
 • 5000 BCE

  Landbouw in Nederland

  Landbouw in Nederland
  De eerste boeren in Nederland stichtten hun dorpen op vruchtbare grond in Zuid-Limburg. De landbouw verspreidde zich daarna heel langzaam. Pas 2000 jaar later was in heel Nederland een landbouwsamenleving ontstaan.
 • 5000 BCE

  Grotschilderingen van jager-verzamelaars naar boer

  Grotschilderingen van jager-verzamelaars naar boer
  In het zuiden van Algerije wordt er maar liefst 15.000 rotstekeningen ontdekt. Op de oudste zijn de jager-verzamelaars te zien die op groot wild jagen. Op minder oude zijn mensen met vee bezig. Ze laten de ontwikkeling van de mens van jager-verzamelaar naar boer zien.
 • 3600 BCE

  Begin ruilhandel in Egypte

  Begin ruilhandel in Egypte
  Mensen boden dingen aan op de markt. In die tijd was er geen geld, de mensen ruilden spullen. Ze bleven onderhandelen tot dat bijde tevreden zijn.
 • 3000 BCE

  Het onstaan van steden in Egypte

  Het onstaan van steden in Egypte
  Rond 3000 v.C. groeide sommige dorpen uit tot steden. De meeste mensen leefde nog op het het platteland. In de steden leefde veel handelaars, er werd ook veel handel gedaan. Een van de oudste steden is Nechen dat lag in Boven-Egypte.
 • 3000 BCE

  De samenvoegimg van Boven- en Beneden Egypte.

  De samenvoegimg van Boven- en Beneden Egypte.
  Doordat Narmer heerser werd van Boven- en Beneden Egypte werd het één land. Daarmee werd het de eerste grote land in de wereld. de Egyptenaren noemde hun koning farao.
 • 3000 BCE

  Hiërogliefen werden bedacht

  Hiërogliefen werden bedacht
  De hiërogliefen werden in steen gesneden. Het bestond uit honderden kleine tekentjes met allemaal een betekenis. bijvoorbeeld een hoofd stond voor het woord volk. andere tekens stonden voor een klank, zoals een leeuw voor de klank L staat. Hiërogliefen werden vooral voor dingen met goden gebruikt.
 • 2650 BCE

  De eerste piramide word gebouwt

  De eerste piramide word gebouwt
  De farao Djoser gaf als eerste de opdracht om een piramide te bouwen in Sakkara. het had de vorm van een grote trap. In 2545 v.C. werd begonnen met de piramide van Cheops wat de grootste piramide ooit is hij is in twintig jaar gebouwt. en is 230 meter breed en 146,5 meter hoog en bestaat uit 2,3 blokken kalksteen. piramides werden gebruikt als graf voor de farao's.
 • 2300 BCE

  De Egyptise voorraad schuren worden geplunderd

  De Egyptise voorraad schuren worden geplunderd
  Rond 2300 v.C. plunderde nomaden uit de woestijn de Egyptise voorraadschuren. Over de reactie van de farao Pepi 1 is er een tekst geschreven.: toen zijn majesteit optrad tegen de zandbewoners uit het oosten, richtte zijne majesteit een leger op van vele tienduizenden uit heel Egypte. Het leger verwoestte het land van de zandbewoners, plunderde hun forten en stak al hun woningen in brand.
 • 1650 BCE

  Meetkunde

  Meetkunde
  Er is een blad gevonden met daar op metingen voor het bouwen van een piramide die waarschijnlijk is gebruikt voor het bouwen van één piramide
 • 1500 BCE

  Toetmozes kwam aan de macht

  Toetmozes kwam aan de macht
  Toetmozes begon met het uitbreiden van Egypte. Hij veroverde een deel van syrie en heel nuibie. na Toetmozes heersten er nog 4 eeuwen langen farao's over dat rijk. en langzaam werd er meer en meer veroverd waardoor er veel rijkdom was en goede spullen.
 • 1020 BCE

  Het onstaan van Israel

  Het onstaan van Israel
  het onstond in 10120 v.C. met Saul als koning, daarna kwam David en na hem kwam Salomo. Salomo liet in 960 v.C. een tempel bouwen in de hoofdstad Jeruzalem. Na zijn regering viel het uitelkaar in meerdere koninkrijken.
 • 586 BCE

  De verovering door de babyloniers

  In 586 v.C. veroverde de babyloniers het gebied. Ze verwoestte de joodse tempel en namen de joden mee naar Babylon als slaven. In 539 v.C. veroverde de Perzen Babylon en zij lieten de joden terug keren kanaan. in Jeruzalem bouwde ze een nieuwe tempel.