muziek tijdlijn popmuziek Ela V3A

 • gospel

  gospel
  Gospelmuziek ontstond eind de17e eeuw, als werkliedjes of liedjes om hoop uit te putten gemaakt door Afrikaanse slaven. Een lied begon als een vraag waarop op een ritmische manier geantwoord werd. De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika alsook door de 'bevindelijke' manier van geloven van de blanken.
 • blues

  blues
  De blues is een muziekstijl uit Amerika dat eind 19-e eeuw is ontstaan. Het komt voort uit het oude slavernij-verleden van de VS. Daar waar de negers als slaven veelal op het land werkten als slaven zongen ze liederen met woorden die over hun extreme lijden gingen. Bluesmuziek ontstond tussen 1860 en 1900. Blues staat bekend om de call and response tactiek.
 • country

  country
  Geschiedenis van de country muziek. Hoewel in de Appalachen al langer een vorm van deze muzieksoort werd gespeeld, begint de geschiedenis ervan officieel pas op 1 augustus 1927. Op die dag tekenden twee groepen, Jimmy Rodgers en de Carter Family; je ziet ze op de bijgevoegde afbeelding, hun eerste contract.
 • jazz

  jazz
  Wat is Jazz? Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog steeds volop aanwezig in de huidige muziekwereld. Jazz wordt gekenmerkt door een aantal aspecten. De swing, de syncopen en de grote hoeveelheden van improvisatie. Een voorbeeld van een bekende Jazzmuzikant is Jelly Roll Morton. Zijn composities zijn vandaag de dag nog te horen op vele Jazzconcerten.
 • rock

  rock
  Rock vindt zijn oorsprong in de rockabilly, een begin jaren vijftig in Amerika ontstane mix van country & western met rhythm & blues. De ritmes waar in de rock gebruik van wordt gemaakt komen van origine uit Afrika en bereiken Amerika tijdens de koloniale tijd via de daar naartoe verscheepte slaven. Het ontstond in de jaren 60. Rock staat bekend om de harde (elektrische) gitaren en drums
 • soul

  soul
  Soul ontstaat in de vroege jaren zestig in de Verenigde Staten vanuit de rhythm en blues (R&B). Zwarte Amerikaanse jongeren beleven, net als hun blanke leeftijdsgenoten tien jaar daarvoor, financieel betere tijden en storten zich in het uitgaansleven. De kernmerken van dit genre zijn pakkende ritmes, benadrukt door handgeklap of met een 'vingerknip' en zelfbedachte lichaamsbewegingen en danspasjes, zijn belangrijke kenmerken van soulmuziek.
 • disco

  disco
  De jaren zeventig zijn het tijdperk van de disco. Disco komt van het woord discotheek en vindt zijn oorsprong in Parijs, maar de bakermat van discomuziek is Amerika - en dan met name de steden Philadelphia en New York. Discomuziek staat bekend om de swingende ritmes. Disco wordt daarom ook vaak gezien als dansmuziek.
 • rap

  rap
  Hiphop is vooral bekend als synoniem voor rapmuziek, maar de hiphopcultuur is van oorsprong een veel bredere jongerenbeweging. Graffiti, beatboxen, breakdance en rap ontstaan halverwege de jaren zeventig in de achterstandswijken van New York.
 • EDM

  EDM
  Hoewel sinds de 19e eeuw echt begonnen werd met het experimenteren met elektronische muziek, vindt EDM zijn oorsprong al in de jaren '70. In de nachtclubs van de Verenigde Staten beginnen de eerste dj's, toen nog vaak diskjockeys genoemd, met het aan elkaar en in elkaar over mixen van verschillende discoplaten. De muziek staat bekend om de elektronische muziekinstrumenten en kan vaak niet live gespeelt worden.