muziek tijdlijn

 • blues

  blues
  bleus is ontstaan ind e eind 19e eeuw in amerika door de afro amerikaanse bevolking. het heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van rock 'n roll, jazz en het heeft nogsteeds veel invloed kenmerken zijn:
  - Toonladder-7 noten
  - Akkoorden dominant septiem
  - Herhaling melodie/ tekst
  - het verteld een verhaal twee belangrijke artiesten die blues spenlen zijn Robert jonson enMuddy waters voorbeeld:
  Elvis Presley - Hound Dog
 • Ragtime

  Ragtime
  Ragtime is een muziekstijl die aan het einde van de 19e eeuw in de Verenigde Staten ontstond. Het is een muziekstijl die wordt gekenmerkt door zijn levendige ritmes en syncopische melodieën, wat betekent dat het accent op onverwachte momenten wordt geplaatst. ragtime kun je herkennen door het gevoel van ragged time: verscheurde maat. ook heeft het een Strakke bas, waar wel melodie die er tegen in gaat voorbeeld:
  the entertainer
 • Jazz

  Jazz
  Jazz komt voort uit een mix van verschillende muzieksoorten: Ragtime, blues, folk, gospel en verschillende Afrikaanse ritmes. het verscheen voor het eerst rond 1910 in New Orleans in de Verenigde Staten. Jazz is te herkennen aan de volgende kenmerken:
  - Blaasinstrumenten, zoals de saxofoon, trompet, tuba,
  trombone en klarinet.
  - Losse ritmes.
  - Veel improvisatie. voorbeeld:
  What A Wonderful World
 • Countrymuziek

  Countrymuziek
  Countrymuziek is een mix van verschilde soorten folkmuziek, deze muziek verteld vaak een verhaal. deze muziek kwam voor het eerst rond 1927 op. het is bedacht door imigranten in amerika kenmerken van Countrymuziek is dat er vaak gebruik word gemaakt van invoudige instrumenten, er word vaak in het engels gezongen en het vertled een verhaal voorbeeld:
  John Denver - Take Me Home, Country Roads
 • gospel

  gospel
  gsopel is een muziekstijl die rond 1930 opkwam in amerikaanse kerkgemeenschappen. de muziekstijlen waar gospel uit voort is gekomen zijn spirituals, hymnen en blues. gospel was een uilaatklem voor de afroamerikaanse bervolking en als burgrerrechten beweging. kenmerken van gospel zijn dat er sterke harmonie zijn, emotionele expressie en krachtige zang, gebruik van call and response en een ritmisch handclaps en voetstampen voorbeeld
  MAVIS STAPLES HOLY HOLY
 • Rythm 'n Bleus

  Rythm 'n Bleus
  Rhythm 'n blues is een muziekgenre dat zijn begin heeft gemaakt in de Afro-Amerikaanse muziek van de jaren 1940 en 1950. Het is een combinatie van blues, jazz en gospel en wordt gekenmerkt door een swingend ritme en een sterke nadruk op vocale harmonieën. kenmerken zijn
  - Sterke nadruk op vocale harmonieën en melodieën
  - Gebruik van blues- en gospelinvloeden
  - Meestal gezongen in een soulvolle en emotionele stijl voorbeeld:
  Ray Charles - The Right Time
 • Rock

  Rock
  Rock is een genre van populaire muziek dat is ontstaan ​​in de jaren 1950 en 1960. Het is ontstaan ​​uit een combinatie van verschillende muzikale stijlen, waaronder rock-'n-roll, blues, country en folk. Rockmuziek wordt gekenmerkt door het gebruik van elektrische gitaren, basgitaar en drums kenmerken van rock zijn het gebruik van de basgitaar, gitaar en drums. ook word er vrijwel altijd gebruikgemaakt van een vierkwartsmaat. voorbeeld:
  Ride 'Em On Down
 • Rock 'n Roll

  Rock 'n Roll
  Rock 'n Roll ontstond rond 1954 uit de 3 volgende 3 muziekstijlen: Country, western en rhythm. het is een mix van zwarte en blanke muziek. ook heeft het veel invloed gehad op de maatschappij, zo zijn er bijvoorbeeld groepen ontstaan. kenmerken zijn dat er vaak meerstemige zang is, er word gebruik gemaakt van een elektriche gitaar, drumstel en een sterke afterbeat. Kenny Loggins - Footloose
 • Soul

  Soul
  Soul is een muziekgenre dat komt uit Verenigde Staten in de late jaren 1950 en vroege jaren 1960. Het is ontstaan ​​uit een combinatie van rhythm and blues en gospel. Soulmuziek wordt gekenmerkt door de emotionele en krachtige zang en de expressieve melodieën. kenmerken van soul zijn dat het nummer altijd een duidelijke betekenis heeft. soul heeft ook soms geleende elementen van gospol. ook is er altijd zang aanwezig. voorbeeld:
  John Legend - All of Me
 • Elektrische muziek

  Elektrische muziek
  elektronixhe muziek werd ontwikkeld in eind 19e eeuw. Er was toen geen sprake van een muziekstijl, maar er werd met nieuwe elektronische instrumenten langzaam aan geëxperimenteerd. het werd voor het eerst rond 1960 in muziek gebruikt. een aantal kenmerken van elektroniche muziek zijn:
  - Basisklanken worden gemaakt met behulp van elektronica.
  - Variaties en veranderingen van klanken worden gemaakt met elektronische middelen. voorbeeld:
  Kraftwerk - Das Model
 • Rap

  Rap
  rapmuziek is in de jaren zeventig ontstaan in New York​
  In arme wijk de Bronx, waar destijds vooral Afro-Amerikanen en Latino's woonden. Daar heeft rap zich ontwikkeld tot een subcultuur, om zich vervolgens te verspreiden over de Verenigde Staten en rest van de wereld. kenmerken zijn dat bij de rap de liedjes niet echt gezongen, maar in een ritmische en rijmende spraak opgezegd en dan heel snel achter elkaar met een beat erachter. voorbeeld:
  The Jubalaires - Noah
 • Discomuziek

  Discomuziek
  Discomuziek is een muziekstijl die ontstond in de vroege jaren 70 en populair werd in de late jaren 70 en vroege jaren 80. Het is een dansmuziek die wordt gekenmerkt door opzwepende beats, synthesizerklanken, funky baslijnen en zang met een hoge toonhoogte. Door disco konden mensen zoals homoseksuele mannen en getinte Amerikanen ook populair worden.
  Disco muziek word vaak in een discotheek gespeeld voorbeeld:
  Earth, Wind & Fire - September