muziek stylen

 • Gospel

  Gospel
  De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika alsook door de 'bevindelijke' manier van geloven van de blanken. Het leven na de dood, vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan, is een zeer vaak terugkerend thema.
 • Blues

  Blues
  Blues is een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan en zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven uit Afrika in het Zuiden van de Verenigde Staten - onder andere in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans) - maakten.
 • Jazz

  Jazz
  Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog steeds volop aanwezig in de huidige muziekwereld. Jazz wordt gekenmerkt door een aantal aspecten. De swing, de syncopen en de grote hoeveelheden van improvisatie. Een voorbeeld van een bekende Jazzmuzikant is Jelly Roll Morton. Zijn composities zijn vandaag de dag nog te horen op vele Jazzconcerten.
 • Country

  Country
  Country-muziek is een muziekstijl die je vaak hoort in films over het wilde westen. De muziek is ontstaan in een gebergte in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Daar woonden veel mensen met voorouders uit Schotland en Ierland, die de muziek van hun thuislanden meebrachten. De liedjes werden gespeeld op zelf gemaakte instrumenten als het 'bord'. Een kist met snaren waar ongeveer het geluid van een doedelzak kwam. Ook de oorspronkelijke banjo met snaren van paardenhaar werd daarvoor gebruikt.
 • Soul

  Soul
  Soul ontstond in de jaren vijftig en zestig in de Verenigde Staten, vooral in zuidelijke staten als Georgia, Alabama, Louisiana en Mississippi. Ray Charles, geboren in Georgia, bracht een soort rhythm-and-blues die sterk beïnvloed was door gospelmuziek. De backing vocals in What'd I Say zijn vergelijkbaar met een gospelkoor.
 • Rock

  Rock
  Rock is een muziekgenre die ontstond in de jaren '50. De rock kent als muziekgenre veel verschillende rockstijlen waarvan de Rock of Rock-'n-Roll zelf een muziekstijl is uit de jaren '50-'60, waarbij vaak veel gitaren, harde drums en basgitaren worden gebruikt.
 • Rap

  Rap
  Rap is het op een ritmische wijze zingen van een (rijmende) tekst. Rappen verschilt van spoken word doordat het wordt uitgevoerd tijdens een beat. Rap is een van de hoofdelementen van de hiphop- en reggaecultuur, maar het verschijnsel op zich was al eeuwen bekend. De muziekstijl komt ook voor in alternatieve rock, zoals in nummers van Cake en de Red Hot Chili Peppers.
 • Disco

  Disco
  Disco is een dansmuziekgenre dat oorspronkelijk van de discotheken komt. In het algemeen verwijst disco naar een specifieke muziekstijl die invloeden heeft uit de funk, soul en salsamuziek. Een discotheek is een type nachtclub dat in de jaren 60 opkwam en is gericht op dansen. In het begin van de jaren 70 was disco een soulnummer met iets meer ritme en met een beetje groove erin.Het verschil tussen disco en soul werd tussen 1973 en 1976 duidelijk.
 • EDM

  EDM
  EDM ook wel dance genoemd, is een verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten en niet live gespeeld kan worden. De meeste dancestijlen kenmerken zich doordat de melodie eenvoudig is en in een 4/4 maat wordt gespeeld.