Literatura Catalana Medieval

 • Jan 1, 1079

  FORUM IDUDICUM

  FORUM IDUDICUM
  Traducció del llibre dels judicis, d'origen visigòtic, redactat en llatí. És un dels primers textos trobats. s.II
 • Jan 1, 1080

  Les Homilies d'Organyà

  Les Homilies d'Organyà
  Explicació de les Holimies d'Organyà Són els documents literaris més antics escrits en llengua catalana que daten del segle XII i principis del XIII. Es tracta d'un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, considerat el més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars.
 • Jan 1, 1138

  Neix Guillem de Berguedà

  Neix Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà
  Va ser el trobador més important del s XII. També del que ens han arribat més textos. Destaca com a autor de sirventesos, gènere de la poesia trobadoresca que utilitzava la melodia d'una cançó ja existent.
 • Jan 1, 1150

  Piere Vidal

  Piere Vidal
  Biografia de Pieire VidalPEIRE VIDAL (1150-1210) Trobador occità. Es conserven 45 cançons seves, 12 de les quals es conserven amb melodia, d'això podem deiduir que era un bon músic. Un exemple de poesia és Cent domnas sai que cascuna-m volia
 • Jan 1, 1173

  Huguet de Mataplana

  Huguet de Mataplana
  Huguet de MataplanaHUGUET DE MATAPLANA (1174-1213) Fou un trobador, a qui Guillem de Berguedà atacà en diversos sirventesos. De la seva obra sol es conserven un sirventès i dues tençons, que es un debat entre trobadors.
 • Jan 1, 1175

  Guillem de Cabestany

  Guillem de Cabestany
  Guillem de CabestanyGUILLEM DE CABESTANY (1175-1212) Trobador català i cavaller de la comarca del Rosselló. Componia les seves cançons per la seva amada, la Soremonda. Es conserven 10 cançons de la seva obra
 • Jan 1, 1177

  Pere el Catòlic

  Pere el Catòlic
  Pere I. Pere el catòlicPERE I EL CATÒLIC (1177-1213) Rei d'Aragó, comte de Barcelona, Girona i senyor de Montpeller. Començà a regnar als 18 anys, morí a la edad de 35 anys, és a dir regnà uns 17 anys
 • Jan 1, 1196

  Ramon Vidal de Besalú

  Ramon Vidal de Besalú
  Ramon Vidal de BesalúRAMON VIDAL DE BESSALÚ (1196-1252) Trobador català que escrivia en llengua provençal. Va redactar instruccions per a joglars. Una obra important és "Las rasós de trobar".
 • Jan 1, 1232

  Neix Ramon Llull

  Neix Ramon Llull
  Biografia de Ramon Llull Ramon Llull, va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII.
 • Jan 1, 1250

  Crònica del rei Jaume I el Conqueridor o Llibre dels feits.

  Crònica del rei Jaume I el Conqueridor o Llibre dels feits.
  Crònica de Jaume I
  La crònica de Jaume I, escrita durant el segle XIII, mostra com és un personatge entès i hàbil en les activitats guerreres, plenament immers encara en l'època feudal.Les quatre grans cròniques són magnífics documents que ens informen sobre els regnats d'una sèrie de reis catalans de l'edat mitjana.
 • Jan 1, 1257

  Cerverí de Girona

  Cerverí de Girona
  Cerverí de GironaCERVERÍ DE GIRONA (1259-1290) Fou un trobador català vinculat al servei dels reis del casal d'Aragó. La seva obra adopta formes poètiques de la lírica popular ja que en la seva època es produeix una búsqueda de nous experiments. El tema principal de la seva obra és amorós, i es conserven 120 composicions.
 • Jan 1, 1265

  Ramon Muntaner

  Ramon Muntaner
  Ramon MuntanerRAMON MUNTANER ( 1265-1336) Cavaller i cronista català. Va escriure l'obra "La crònica de Muntaner", dedicada a l'expansió catalana per la Mediterrània. L'estil de Muntaner és autobiogràfic, exposa lliçons per a futurs reis, i té un sentit nacionalista.
 • Jan 1, 1275

  Bernat d'Esclot

  Bernat d'Esclot
  Bernat DescotBERNAT D'ESCLOT (s. XIII) Historiador i cronista. Va escriure "La crònica de Bernat Desclot". El seu estil és explicar-nos ordenadament la història, donant importància a la dinastia reial de Barcelona. Aquest cronista ens amaga la seva personalitat.
 • Jan 1, 1276

  Libre de l'ordre de cavalleia

  Libre de l'ordre de cavalleia
  Llibre que s'adreça al grup social dels cavallers perquè fortifiquin els seus comportaments cristians.
 • Jan 1, 1319

  Pere el Cerimoniós

  Pere el Cerimoniós
  Pere el CerimoniosPERE EL CERIMONIÓS (1319-1387) Rei d'Aragó, València, Sardenya i Mallorca. Duc d'Atenes i comte de Barcelona i Empúries. També fou un cronista català. La seva obra consta de la seva crònica particular, la crònica del rei d'Aragó de Barcelona, i ordenacions fetes per Pere III, rei d'Aragó.
 • Jan 1, 1330

  Francesc Eiximenis

  Francesc Eiximenis
  Francesc EiximenisFRANCESC EIXIMENIS (1330?) Escriptor català i franciscà. Va tenir molta influència tant en l'àmbit literàri com polític. Una de les seves principals obres és "Escala dei", tracta sobre la moral i la teologia, i escrit en català
 • Jan 1, 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge
  Bernat MetgeBERNAT METGE (1340-1413) Escriptor català. Pertany a la narrativa humanista. Considerat un introductor de l'etil renaixentista a la literatura catalana, amb estil precís, clar... Va escriure "Llibre de fortuna i prudència", tot i que la seva obra clau és "Lo somni", on el tema principal és la mortalitat de les ànimes, és a dir la mort.
 • Jan 1, 1351

  Sant Vicent Ferrer

  Sant Vicent Ferrer
  Sant Vicent FerrerSant Vicent FerrerSANT VICENT FERRER (1350-1419) Autor i filòsof valencià. Els seus sermons ens han arribat per notes dels seus oients. Va ser participar al compromis de Casp
 • Jan 1, 1356

  Andreu Febrer

  ANDREU FEBRER (1357?-1380?) Poeta català i militar. La seva obra consta de 15 escrits, que són d'influència trobadoresca. Va traduir la "Divina Comèdia" de Dante, poema medieval que descriu la concepció d'un altre món
 • Jan 1, 1392

  Gilabert de Próixita

  Gilabert de Próixita
  Gilabert de PróixitaGILABERT DE PRÓIXITA (1392-1405) Fou un poeta valencià, va participar en moltes expedicions militars. Va ser l'autor del cançoner valencià, d'on es conserven 21 poesies de caràcter cortesà amb formes italianes i novetats mètriques.
 • Jan 1, 1397

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Ausias MarchAUSIÀS MARCH (1397-1459) Poeta i cavaller valencià. Va ser un mestre de l'amor. Participava en campanyes militars d'Alfons el Màgnim. Destaca per la seva importància al segle d'or valencià i a la literatura catalana. L'obra pricnipal pertany a la poesia medieval i trovadoresca, es compon per 128 poemes classificats en 5 grups: cants d'amor, cants de mort, cants morals, cant espiritual i oesies de circumstàncies.
 • Jan 1, 1399

  Jordi de Sant Jordi

  Jordi de Sant Jordi
  Jordi de Sant JordiJORDI DE SANT JORDI (1399-1424) Caballer i escriptor en llengua valenciana. Va estar a la presó des d'on escriu "Presoner", on expressa l'angustia, l'esperança que el rei el lliberi i l'enyorament de la vida cortesana
 • Jan 1, 1405

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
  Joanot MartorellJOANOT MARTORELL (1405-1465) Autor de la novel·la cavalleresca Tirant lo Blanc. No es dedicava a la literatura sinó a les activitats cavalleresques. Va viatjar per diveres corts d'Europa, d'aqui va sorgir la idea d'escriure la novel·la. Tirant lo Blanc és una novel·la històrica, costumista, social eròtica i psicologica, que narra les aventures d'un jove cavaller, en Tirant.
 • Jan 1, 1435

  Curial e Güelfa

  Curial e Güelfa
  Curial e GüelfaCURIAL E GÜELFA és una novela del segle XV, anònima. Considerada una novel·la cavalleresca amb prestigi dins de la literatura catalana i europea. Tracta el tema de l'amor juntament amb les armes, on el personatge, Curial, un home fictici d'armes i lletres aconsegueix guanyar la batalla contra els turcs, i aconxegueix l'amor de Güelfa. Per tant representa l'ideal cavaller