Literatura catalana1

LITERATURA MEDIEVAL CATALANA

By dunaacs
 • 1138

  GUILLEM DE BERGUEDÀ

  GUILLEM DE BERGUEDÀ
  Destaca per les seves elegants cançons de temàtica amorosa i, sobretot, pels sirventesos. Les seves composicions són un clar testimoni de les bregues feudals que van impregnar la seva vida.
  Composició destacada: "Cançoneta lleu i plana". Link text
 • Period: 1138 to 1497

  LA POESIA LÍRICA

 • 1204

  HOMILIES D'ORGANYÀ

  HOMILIES D'ORGANYÀ
  Les Homilies d'Organyà són un recull de sermons i es consideren el primer text d'entitat escrita en llengua catalana. Sembla ser que van ser escrites per a la Quaresma de 1204.
 • 1213

  JAUME I (LLIBRE DELS FETS DE JAUME I)

  JAUME I (LLIBRE DELS FETS DE JAUME I)
  El regnat de Jaume I abasta un llarg període del segle XIII, moment en què Catalunya va consolidar-se com a estat-nació, es varen configurar les Corts catalanes i el Consell de Cent, i el país, amb laincorporació de València i de Mallorca, va posar les bases de la formació dels Països Catalans i va donar un impuls definitiu a l’expansió econòmica per la Mediterrània. Jaume I va estendre la catalanitat a aquest nous àmbits i va donar forma definitiva a la Corona d’Aragó.
 • Period: 1213 to 1413

  LA NARRATIVA HISTÒRICA

 • 1232

  RAMON LLULL

  RAMON LLULL
  Ramon Llull va destacar per la seva producció literària en llengua catalana i és considerat el primer autor a fer servir una llengua vulgar per escriure obres científiques.
 • Period: 1232 to 1350

  LA PROSA FILOSÒFICA I MORAL

 • 1259

  CERVERÍ DE GIRONA

  CERVERÍ DE GIRONA
  Nom poètic de Guillem de Cervera. És el trobador català més important de la segona meitat del segle XIII. Se n'ha conservat un cançoner ampli i divers. La seva obra recull les temàtiques i les formes expressives de dos segles de tradició poètica -els tòpic de l'amor cortès, la pastorel·la i la política reial del seu temps-, però també incorpora reflexions morals.
  Link text
 • 1265

  RAMON MUNTANER (CRÒNICA DE RAMON MUNTANER)

  RAMON MUNTANER (CRÒNICA DE RAMON MUNTANER)
  Ramon Muntaner és l'autor d'una Crònica històrica que relata els fets esdevinguts entre el 1208 (naixement de Jaume I) i el 1328 (coronació d'Alfons III el Benigne) i que s'ocupa dels regnats dels monarques que Muntaner va conèixer personalment i al servei d'alguns dels quals va treballar: Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II, Alfons el Benigne i els reis de Mallorca i de Sicília.
 • 1280

  BERNAT DESCLOT (CRÒNICA DE BERNAT DESCLOT)

  BERNAT DESCLOT (CRÒNICA DE BERNAT DESCLOT)
  Possiblement ni tant sols el nom sabríem, de l'autor del Llibre del rei En Pere d'Aragó, si no fos perquè ell mateix es presenta, al pròleg de la crònica, d'aquesta manera: "Ací comença lo llibre que En Bernat Desclot dictà e escriví dels grans feits e de les conquestes que faeren sobre sarraïns e sobre altres gents los nobles reis que hac en Aragó qui foren de l'alt llinyatge del comte de Barcelona".
 • 1320

  PERE EL CERIMONIÓS (CRÒNICA DE PERE EL CERIMONIÓS)

  PERE EL CERIMONIÓS (CRÒNICA DE PERE EL CERIMONIÓS)
 • 1330

  FRANCESC EIXIMENIS

  FRANCESC EIXIMENIS
  Francesc Eiximenis és un frare franciscà que escriu literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia. La seva obra, de caràcter religiós i moralista, era llegida amb interès per un públic que vivia sobretot a les ciutats: per les classes burgeses benestants. Com que s'adreça a un públic no especialitzat, Eiximenis escriu amb un estil senzill i planer, ple d'exemples que fan més entenedora la doctrina que vol transmetre.
 • 1350

  SANT VICENT FERRER

  SANT VICENT FERRER
  Sant Vicent Ferrer va ser un incansable predicador de l'Evangeli que es va esforçar per convertir i renovar persones i institucions per arribar a una societat més cristiana. Ens va ensenyar que la fe cristiana és sempre missionera.
 • 1350

  BERNAT METGE

  BERNAT METGE
  Bernat Metge és un dels escriptors més importants d'aquest segle. Va ser funcionari reial, va treballar a la cancelleria com a secretari dels reis Joan I i Martí I i va exercir també funcions d'ambaixador. La seva vida professional no va estar exempta de polèmica, ja que el 1388 va ser processat per primer cop i el 1396 va ser acusat (junt amb d'altres) de corrupció i d'atemptar contra el govern del rei Joan I, per la qual cosa va ser empresonat un temps.
  Obra destacada: "Lo somni".
 • 1400

  AUSIÀS MARC

  AUSIÀS MARC
  Ausiàs March és el gran poeta català del segle XV. Va viure a València i, com a noble i cavaller, tenia possessions importants.
  Es va casar dues vegades, la primera el 1439 amb Isabel Martorell, germana de Joanot Martorell, que va morir sense fills.
  Va escriure 128 poemes que van ser molt coneguts en vida del poeta i posteriorment. La seva obra es caracteritza, en general, per parlar de l'amor en termes morals i amb unes imatges tristes.
 • 1410

  JOANOT MARTORELL

  JOANOT MARTORELL
  Cavaller i narrador valencià, Joanot Martorell és considerat una figura clau en el Segle d'or. Va néixer en una família noble originària de Gandia i al llarg de la seva vida va exercir com a cavaller, incloent duels i enfrontaments. Casat amb una germana d'Ausiàs March, Martorell va ser un gran viatger.
  Sens dubte, la seva obra més famosa és Tirant lo Blanc considerada la primera novel·la moderna d'Europa, de tall cavalleresc i que va ser lloada per escriptors com Cervantes.
 • Period: 1410 to 1478

  LA NARRATIVA DE FICCIÓ