Lit

Literatura Catalana

 • Period: 600 to 800

  Origen de la llengua

  La llengua catalana és una llengua romànica del grup de les neollatines, nascuda entre els segles VIII i X a una part de Catalunya, a la Catalunya del Nord i a Andorra, en els territoris de l’Imperi carolingi que formaven els comtats de la Marca Hispànica.
 • Period: 1001 to 1201

  Literatura cintemporània

  La literatura catalana és aquella literatura escrita en català[1] sense atendre al lloc o l'origen de l'autor, de la mateixa manera que la literatura anglesa o àrab.
  Bernat Metge (Barcelona, entre 1340 i 1346 – 1413) fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes.
  Lo somni és l'obra mestra de Bernat Metge. Metge hi explica com, estant a la presó, se li apareix en somnis el rei Joan I, mort feia poc.
 • Period: 1080 to 1095

  Primers textos literaris escrits en català

  Llibres dels judicis: el llibre jutge és un fragment breu de la llei dels gots. Es considera que fou escrit entre el 1180 i el 1190. Es conserva en un full de pergamí a la biblioteca del monestir de Montserrat.
  Homiles d'Organyà: són uns dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana i es tracta d'un sermonari destinat a la predicació de l'evangeli.
 • Period: 1101 to 1201

  Literatura trobadoresca

  Guillem de Ribes (a vegades se'l cita com a Guillem I de Ribes), va néixer aproximadament el 1140. Fou un trobador i senyor del castell de Ribes (Sant Pere de Ribes), encara que no en qualitat de propietari, sinó que l'usdefruità, perquè els seus nebots, fills del seu germà Arnau II de Ribes, eren menors d'edat. Durant aquesta època va destacar per la seva intervenció en un plet sobre Miralpeix.
 • Period: 1201 to 1401

  La literatura medieval

  La literatura medieval és un ampli període literari que inclou totes les obres literàries escrites a Europa i arreu durant l'edat mitjana.
 • Period: 1201 to 1300

  Ramon Llull

  Ramon Llull (fonètica en català: a vegades llatinitzat com a Raimundus o Raymundus Lullus; Palma, Mallorca, 1232 - Tunis, Tunísia, 1316) va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII. És conegut per la seva extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab.
 • Period: 1201 to 1301

  La crònica de Pere III, el Ceremoniós

  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la quarta de les quatre grans cròniques dels segles XIII i XIV.
 • Period: 1207 to 1328

  La crònica de Ramon Muntaner

  La Crònica de Ramon Muntaner, escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328, és la més llarga de les quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor (1207) fins a la coronació d'Alfons el Benigne (1328). S'ha assenyalat el seu caràcter de «mirall de prínceps», i de «mirall de ciutadans».
 • Period: 1229 to 1343

  El llibre dels feits de Jaume I

  El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de les quatre grans Cròniques. Sembla que la conquesta de Mallorca (1229) n'impulsà la redacció.
 • 1288

  La Crònica de Bernat Desclot

  El Llibre del rei en Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats o Crònica de Bernat Desclot és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot el 1288.
 • Period: 1377 to 1446

  Renaixement

  Filippo di Ser Brunellesco Lapi, conegut com a Filippo Brunelleschi (Florència, 1377 - 15 d'abril de 1446), va ser el gran arquitecte florentí del Renaixement italià. Les seves obres més famoses són totes a Florència. La seva obra mestra és l'alta cúpula de base octagonal del Duomo.
 • Period: 1400 to 1459

  Ausiàs Marc

  Ausiàs March, també escrit Ausiàs Marc, (Regne de València,1400 - València, 3 de març del 1459) va ser un poeta i cavaller valencià medieval, originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià.
 • Period: 1460 to 1501

  Tirant lo Blanc

  Tirant lo Blanc (Tirant lo blanch en l'original) és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell, acabada pel cavaller també valencià, Martí Joan de Galba.[1] És considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià.
 • Period: to

  Barroc

  Diego Rodríguez de Silva Velázquez (Sevilla, juny de 1599 – Madrid, 6 d'agost de 1660), o simplement Velázquez, és històricament un dels pintors espanyols més importants i un dels artistes més valorats i influents del món.
 • Period: to

  Il.lustració

  Rafael d'Amat i de Cortada (1746-1818), baró de Maldà, va escriure un immens dietari en 70 volums, mantingut pràcticament sense interrupció des del 1769 fins al 1816, anomenat Calaix de sastre.
 • Period: to

  Bonaventura Carles Aribau i Farriols

  Bonaventura Carles Aribau i Farriols (Barcelona, 4 de novembre de 1798 - 27 de setembre de 1862) va ser un escriptor, economista, polític, taquígraf i funcionari català. Era fill d'un comerciant. Escrigué textos en castellà, català, llatí i italià.
 • Period: to

  Romanticisme

  El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts.
 • Period: to

  Àngel Guimerà

  La filla del mar (1900) és la tercera peça de la trilogia mestra d'Àngel Guimerà: després de presentar el proletariat urbà a Maria Rosa i el rural a Terra baixa, el dramaturg retrata el món mariner, amb la barreja de minuciós realisme i xardorós romanticisme que el caracteritza.
 • Period: to

  Jacint Verdaguer

  El Canigó és una muntanya del Pirineu, situada entre les comarques nord-catalanes del Conflent i el Vallespir, tot i que el cim és íntegrament en el Conflent, entre les comunes de Taurinyà (est) i Vernet (oest). Ha esdevingut símbol de la personalitat catalana de les comarques pirinenques
 • Period: to

  Narcís Oller

  La bogeria és una novel·la de Narcís Oller. Junt amb la novel·la Pilar Prim, és considerada la peça més important de l'autor. La novel·la és escrita amb tècniques naturalistes i d'acord amb la llei de l'herència i la influència d'un medi opressiu. Oller hi planteja una problemàtica d'anàlisi psicològica i de moral social. La novel·la va ser escrita a Puigcerdà durant l'estiu de 1898, encara que no va ser publicada fins a l'any 1899 a Barcelona.
 • Period: to

  Modernisme

  La literatura modernista o el Modernisme literari és un moviment que es donà a Catalunya a la darrera dècada del segle XIX i durant la primera del XX.
  Joan Maragall i Gorina (Barcelona, 10 d'octubre de 1860 - 20 de desembre de 1911).[ fou un poeta i escriptor català, figura cabdal dins la poesia modernista del canvi de segle XIX al XX.
  Les Disperses és un llibre d'antologia poètica escrit per Joan Maragall i publicat l'any 1904.
 • Period: to

  Noucentisme

  El noucentisme va ser un moviment cultural i ideològic molt present a la Catalunya dels primers trenta anys del segle XX.
  Joan Antònio i Guàrdias (Tarragona 1890-1967) fou un poeta, escriptor i llibreter català i un dels personatges més significatius de la vida cultural del segle XX de la ciutat de Tarragona.
  A flor de llavi (1948), que conté poemes escrits entre 1923 i 1926 i poemes escrits en la represa literària que l'autor inicià en la postguerra
 • Period: to

  Avantguardisme

  L'avantguardisme és la tendència,en una obra d'art qualsevol, o d'un artista, a introduir elements innovadors respecte de les formes tradicionals o convencionals.
  Salvador Dalí,(Figueres, l'Alt Empordà,Catalunya,11 de maig de 1904 - 23 de gener de 1989)fou un pintor,decorador escriptor i pensador català,que va esdevenir un dels principals representants del surrealisme.
  La persistència de la memòria, popularment coneguda com Els rellotges tous,és una de les més reconegudes obres de Salvador Dalí.
 • Period: to

  Literatura de la guerra, l'exili i la post guerra

 • Period: to

  Literatura actual

  Josep Palau i Fabre (Barcelona, 21 d'abril de 1917 – 23 de febrer de 2008fou un polifacètic autor que conreà diferents disciplines artístiques com ara la poesia, el teatre, l'assaig i la narrativa i, a més, fou un dels màxims especialistes en l'obra del pintor Pablo Picasso