Segunda guerra mundial 1

La II Guerra Mundial

 • Gran Bretanya i França declaren la guerra a Alemanya.

  Gran Bretanya i França declaren la guerra a Alemanya.
  En compliment del seu compromís de garantir la integritat de les fronteres de Polònia, la Gran Bretanya i França declaren la guerra a Alemanya.
 • La Unió Soviètica envaeix Polònia des de l'est.

  La Unió Soviètica envaeix Polònia des de l'est.
  La Unió Soviètica va envair l'est de Polònia el 17 de setembre de 1939. La resistència va arribar a la fi el 6 d'octubre. La línia de demarcació que separava Polònia ocupada pels russos de l'ocupada pels alemanys era el riu Bug.
 • Varsòvia es rendeix

  Varsòvia es rendeix
  Varsòvia es rendeix el 27 de setembre i cau en mans de Hitler després de 27 anys de campanya. El govern polonès s'exilia via Romania. Alemanya i la Unió Soviètica i es reparteixen el territori de Polònia
 • La Unió Soviètica envaeix Finlàndia

  La Unió Soviètica envaeix Finlàndia
  La Unió Soviètica envaeix Finlàndia i inicia l'anomenada Guerra d'Hivern. Els finlandesos demanen un armistici i han de cedir a la Unió Soviètica les costes del nord del Llac Llac i una petita porció de la costa finlandesa sobre el Mar Àrtic.
 • Alemanya envaeix Dinamarca i Noruega.

  Alemanya envaeix Dinamarca i Noruega.
  Alemanya envaeix Dinamarca i Noruega. Dinamarca es rendeix el mateix dia de l?atac; Noruega resisteix fins al 9 de juny.
 • Alemanya ataca Europa Occidental

  Alemanya ataca Europa Occidental
  Alemanya ataca Europa Occidental: França i els Països Baixos, que eren neutrals; Luxemburg és ocupat el 10 de maig; Holanda es rendeix el 14 de maig; i Bèlgica es rendeix el 28 del mateix mes. El 22 de juny, França signa un acord d'armistici pel qual els alemanys ocupen la meitat nord del país i tota la costa atlàntica. Al sud de França s'estableix un règim col·laboracionista amb capital a Vichy.
 • Italia entra a la Guerra.

  Italia entra a la Guerra.
  Itàlia es va unir a la Segona Guerra Mundial al juny de 1940 com a aliada d'Alemanya, amb ànsies d'establir un nou imperi italià. Itàlia va ocupar territori a Iugoslàvia (1941), Grècia (1941) i una petita porció del sud de França (1942).
 • La Unió Soviètica ocupa els estats bàltics

  La Unió Soviètica ocupa els estats bàltics
  va ser l'ocupació militar dels tres estats bàltics (Estònia, Letònia i Lituània) per la Unió Soviètica, sota els auspicis del Pacte Mòlotov-Ribbentrop el 14 de juny de 1940, seguida per la seva incorporació a l'URSS com a repúblics constrituents.
 • La Unió Soviètica obliga Romania a cedir-li la província oriental de Bessaràbia i la meitat nord de Bucovina a la Ucraïna soviètica.

  La Unió Soviètica obliga Romania a cedir-li la província oriental de Bessaràbia i la meitat nord de Bucovina a la Ucraïna soviètica.
  L'ocupació soviètica de Besarabia i el nord de Bucovina va ser l'ocupació militar de les regions anteriorment en poder de Romania a Besarabia, el nord de Bucovina i Herța per l'Exèrcit Vermell soviètic durant el 28 de juny i el 4 de juliol de 1940. Les regions van ser incorporats posteriorment a la Unió Soviètica.
 • La guerra aèria

  La guerra aèria
  La guerra aèria coneguda com a Batalla de Gran Bretanya acaba amb la derrota d'Alemanya nazi.
 • Segon arbitratge de Viena

  Segon arbitratge de Viena
  Alemanya i Itàlia arbitren una decisió sobre la divisió de la província de Transilvania, disputada entre Romania i Hongria. La pèrdua del nord de Transilvania força el rei Carol de Romania a abdicar en favor del seu fill, Miguel, i porta al poder una dictadura al comandament del general Ion Antonescu.
 • La invasió italiana d'Egipte

  La invasió italiana d'Egipte
  La invasió italiana d'Egipte, anomenada Operació I en termes militars, va ser una ofensiva a la Segona Guerra Mundial, contra les forces britàniques, de la Commonwealth i de les forces franceses lliures. La invasió italiana va posar fi a les escaramusses frontereres i va començar la Campanya del Desert Occidental entre el 1940 i el 1943.
 • Alemanya, Itàlia i el Japó signen el Pacte Tripartit.

  Alemanya, Itàlia i el Japó signen el Pacte Tripartit.
  El Pacte Tripartit també anomenat Pacte de les potències de l'Eix és un pacte de cooperació militar que es va signar a Berlín el 27 de setembre del 1940 entre l'Alemanya nazi, el rei d'Itàlia feixista i l'imperi del Japó. [1] Era una extensió del Pacte Anti-Komintern del 1936.
 • Itàlia envaeix Grècia des d'Albània el 28 d'octubre.

  Itàlia envaeix Grècia des d'Albània el 28 d'octubre.
  Fou un conflicte lliurat entre el Regne d'Itàlia i Grècia entre 1940 i 1941 en el marc de la Campanya dels Balcans de la Segona Guerra Mundial, que va durar el 28 d'octubre de 1940 al 23 d'abril de 1941. Es creu que la segona guerra mundial als Balcans va començar amb aquest conflicte. A partir de 1941, amb la derrota italiana, el conflicte entrà en la fase coneguda com la Batalla de Grècia amb la intervenció de l'Alemanya Nazi i la conquesta del país.
 • Els alemanys envien els Afrika Korps al nord d'Àfrica

  Els alemanys envien els Afrika Korps al nord d'Àfrica
  Los alemanes envían los Afrika Korps al norte de África para reforzar a los italianos, que estaban flaqueando. A mediados de febrero de 1941 (el día 12 en concreto), el Führer envió a las tropas de las Afrika Korps lideradas por Rommel a luchar a favor de los italianos.
 • Bulgària s'uneix a l'Eix.

  Bulgària s'uneix a l'Eix.
  Bulgària es manté neutral en la guerra. En l'esmentada data, es converteix en aliada de les Potències de l'Eix fins al 9 de setembre de 1944, moment en què canvia de bàndol per integrar-se en el dels Aliats fins al final de la guerra.
 • Alemanya, Itàlia, Hongria i Bulgària envaeixen i desmembran a Iugoslàvia

  Alemanya, Itàlia, Hongria i Bulgària envaeixen i desmembran a Iugoslàvia
  La Invasió de Iugoslàvia (nom en clau: Directiva 25), també coneguda com a Guerra d'Abril (hongarès:Travanjski rat; serbi: Aprilski rat; eslovè: aprilska vojna) va ser l'atac de l'Eix contra el Regne de Iugoslàvia el 6 d'abril de 1941, durant la Segona Guerra Mundial.
 • Els líders del moviment terrorista Ustasha proclamen l'anomenat Estat Independent de Croàcia

  Els líders del moviment terrorista Ustasha proclamen l'anomenat Estat Independent de Croàcia
  Ústaixa fou un partit polític de Croàcia fundat el 1929 per Ante Pavelić, de caràcter feixista. Va utilitzar mètodes terroristes, com l'assassinat del rei Alexandre I de Iugoslàvia el 1934, i un programa d'extermini basat en doctrines de discriminació racial i religiosa durant l'Estat independent de Croàcia, en temps de la invasió alemanya i italiana de Iugoslàvia durant la Segona Guerra Mundial.
 • Alemanya nazi i els seus socis de l'Eix (llevat de Bulgària) envaeixen la Unió Soviètica .

  Alemanya nazi i els seus socis de l'Eix (llevat de Bulgària) envaeixen la Unió Soviètica .
  Els Aliats, més tard coneguts formalment com les Nacions Unides, van ser una coalició militar internacional formada durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) per oposar-se a les potències de l'Eix , dirigides per l'Alemanya nazi, l'Imperi del Japó i la Itàlia feixista. Els seus membres principals el 1941 eren el Regne Unit, els Estats Units, la Unió Soviètica i la Xina.
 • Japó bombardeja Pearl Harbor.

  Japó bombardeja Pearl Harbor.
  Japó bombardeja Pearl Harbor: Hitler declara la guerra als Estats Units. El matí del 7 de desembre de 1941 arriba una flota japonesa de vaixells de guerra a la base naval nord-americana de Pearl Harbor a Hawaii. Amb bombes i torpedes disparen els japonesos contra els nord-americans.
 • Estats Units li declara la guerra al Japó

  Estats Units li declara la guerra al Japó
  8 de desembre de 1941
  Estats Units li declara la guerra al Japó i entra a la Segona Guerra Mundial. Les tropes japoneses desembarquen a les Filipines, la Indoxina francesa (Vietnam, Laos, Cambodja) i el Singapur britànic. A l'abril de 1942, Filipines, Indoxina i Singapur es troben sota ocupació japonesa.
 • La Alemania le declaran la guerra a Estados Unidos

  La Alemania le declaran la guerra a Estados Unidos
  L'11 de desembre de 1941, li va declarar la guerra als Estats Units , en resposta al que es va afirmar que era una sèrie de provocacions i pretextos pel Govern dels Estats Units per ficar-se en la guerra, quan els Estats Units encara eren oficialment neutrals durant la Segona Guerra Mundial .
 • Els britànics bombardegen Köln

  Els britànics bombardegen Köln
  30 de maig de 1942 a maig de 1945
  Els britànics bombardegen Köln (Colònia) i porten per primer cop la guerra a l'interior d'Alemanya. Durant els tres anys següents els bombardejos anglo-americans redueixen a enderrocs a les ciutats alemanyes.
 • Rendició del Japó

  La rendició del Japó, el dia 2 de setembre de l'any 1945, va posar fi a la Segona Guerra Mundial. En aquells dies l'Armada Imperial Japonesa havia perdut tota capacitat de realitzar operacions i era imminent una invasió aliada al país.