Catalunya ind400an

la Catalunya medieval

By gina1
  • Oct 10, 732

    Batalla de Poitiers

    Batalla de Poitiers
    Aquesta batalla va frenar l'expansió islàmica cap al nord des de la península ibèrica i és un esdeveniment de gran importància històrica, en haver impedit la invasió d'Europa per part dels musulmans i preservat el cristianisme com la fe dominant durant un període en què l'islam estava sotmetent gran part dels territoris de l' Imperi romà d'Orient i havia acabat per conquistar al Imperi persa sassànida , expansió que va començar al 632 després de la mort de Mahoma .
  • Apr 2, 768

    Carlemany

    Carlemany
    Rei dels francs (768-814) i primer emperador de l'imperi d'occident restaurat. Heretà del seu pare els països disposats en semicercle des de Bohèmia fins als Pirineus. Per tal de mantenir i ampliar els seus dominis, va lliurar batalles per tot Europa. Creà una zona defensiva entre els Pirineus i l'Ebre, la Marca Hispànica.
    El dia de Nadal fou coronat emperador. El 806 Carlemany dividí els seus estats entre els seus tres fills. Morí el 20 de gener de 814.
  • Apr 16, 778

    Lluís el Piadós

    Lluís el Piadós
    Va ser fill de Carlemany. Poc després, la conquesta es va estabilitzar en una línia fronterera que anava des de les Corberes, l'eix Llobregat-Cardener, el Segre mitjà i Tremp.
  • Feb 6, 840

    Guifré el Pelós

    Guifré el Pelós
    fou comte de Barcelona, comte d' Osona i comte de Girona, comte d' Urgell, de Cerdanya i també comte de Conflent. Fou el dotzè i darrer comte de Barcelona nomenat pels reis francs, i el primer a donar en herència els seus dominis territorials, iniciant així la dinastia comtal de Barcelona , tot i mantenir el jurament de fidelitat als reis de França.
  • Feb 9, 926

    Miró I

    Miró I
    Va accedir al govern dels comtats de Barcelona, Girona i Osona en retirar-se el seu pare a la vida monacal el 947 juntament amb el seu germà Borrell II amb qui se suposa que es repartí les funcions de govern. Així fou Borrell II qui s'encarregà de les qüestions militars i de política exterior, mentre Miró I s'encarregà de les funcions internes del comtat, i més concretament de la ciutat de Barcelona.
  • Feb 9, 927

    Borell 2n

    Borell 2n
    Borrell II va ser comte de Barcelona, Girona, Osona (947-92) i comte d'Urgell (948-92).L'any 985, davant una important incursió sarraïna no va rebre ajut militar dels francs i va considerar que el jurament de fidelitat s'havia trencat. A partir d'aquell moment,els comptes del Casal de Barcelona van actuar amb plena sobirania.
  • Feb 9, 972

    Ramon Borrell

    Ramon Borrell
    El c.991, es casà amb Ermessenda de Carcassona, filla de Roger I, comte de Carcassona. Ermessenda participà amb ell en el govern dels comtats, en la presidència de les assemblees i tribunals i en les campanyes militars a Al-Àndalus.
  • Feb 9, 1005

    Berenguer Ramon I

    Berenguer Ramon I
    Comte de Barcelona, Girona i Osona, conegut amb el malnom del Geperut , nascut cap a 1006 i mort al palau comtal de Barcelona el 31 març 1035.
  • Feb 9, 1023

    Ramon Berenguer I

    Ramon Berenguer I
    Fou comte de Barcelona, Girona, Osona, Carcassona i Rasès.
  • Feb 9, 1053

    Ramon Berenguer II

    Ramon Berenguer II
    Ramon Berenguer II dit el “Cap d'Estopes”, comte de Barcelona, Girona, Osona, Carcassona i Rasès.
  • Feb 13, 1054

    Berenguer Ramon II

    Berenguer Ramon II
    Berenguer Ramon II, anomenat el Fratricida, Comte de Barcelona, Girona, d'Osona, Carcassona i Rasès.Era fill de Ramon Berenguer I, probablement bessó, de Ramon Berenguer II. Al 1076, a la mort del seu pare, va rebre el comtat de Barcelona juntament amb el seu germà, perquè no se n'havia determinat l'herència.
  • Nov 11, 1082

    Ramon Berenguer III

    Ramon Berenguer III
    Dit el Gran, fou comte de Barcelona i Girona , comte d'Osona, comte de Besalú, comte de Provença i comte de Cerdanya
  • Feb 9, 1113

    Ramon Berenguer IV

    Ramon Berenguer IV
    Fou comte de Barcelona, Girona, Osona, i Cerdanya (1131-1162), príncep d'Aragó i comte de Ribagorça.
  • Feb 13, 1113

    Ramon Berenguer IV

    Ramon Berenguer IV
    Ramon Berenguer IV dit "el Sant" fou comte de Barcelona, Girona, Osona, i Cerdanya, príncep d'Aragó i comte de Ribagorça. A Provença, on fou regent, s'esmenta com a Ramon Berenguer III
  • Mar 13, 1157

    Alfons el Trobador

    Alfons el Trobador
    Alfonsel Trobador fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó i menors de comte Girona, Osona, Besalú i de Cerdanya. Més endavant esdevingué comte del Rosselló i de Ribagorça. Fou també comte de Gavaldà, vescomte de Milhau i vescomte de Carlat i comte de Provença. Començà a regnar a l'edat de 5 anys i en regnà 34, morint a l'edat de 39 anys.
  • Feb 13, 1196

    Pere el Catòlic

    Pere el Catòlic
    Fill i successor d'Alfons el Cast i de Sança de Castella al tron de la Corona d'Aragó a la mort del seu pare el 1196. Pel testament d'Alfons el Cast, Pere heretava Barcelona, així com els comtats que en depenien, i Aragó, mentre el seu germà Alfons la Provença. El 1204 es va fer coronar a Roma pel Papa Innocenci III i esdevingué el seu fidel.
  • Feb 2, 1208

    Jaume el Conqueridor

    Jaume el Conqueridor
    fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte de Barcelona, comte d'Urgell, i senyor de Montpeller. Començà a regnar a l'edat de 10 anys assistit pel Consell Reial, regnà 58 anys i morí a l'edat de 68 anys.
  • Feb 15, 1239

    Pere ll el Gran

    Pere ll el Gran
    Fou un sobirà de la corona d'Aragó amb els títols de comte de Barcelona, rei d'Aragó i rei de València i després de la conquesta de l'illa, rei de Sicília. Començà a regnar a l'edat de 36 anys, regnà 9 anys i morí a l'edat de 45 anys.
  • Nov 4, 1265

    Alfons ll el Franc

    Alfons ll el Franc
    Fou sobirà de la corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València, i rei de Mallorca.A la mort del seu pare, el succeí al tron de la corona d'Aragó així com en el dels comtats catalans.
  • Aug 10, 1267

    Jaume ll el Just

    Jaume ll el Just
    Jaume el Just fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó i rei de València, i també rei de Sicília, rei de Mallorca i rei de Sardenya.
  • Feb 16, 1299

    Alfons lll el Benigne

    Alfons lll el Benigne
    Sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València, de Sardenya i Còrsega. Començà a regnar a l'edat de 28 anys, regnà 9 anys i morí regnant a l'edat de 37 anys.
  • Oct 5, 1319

    Pere lll el Cerimoniós

    Pere lll el Cerimoniós
    Fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València i de Sardenya. Més tard fou també rei de Mallorca. Duc d'Atenes i de Neopàtria i finalment comte d'Empúries.
  • Sep 27, 1350

    Joan el Caçador

    Joan el Caçador
    Sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, fou Rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya i Còrsega, del Rosselló i de Cerdanya. Duc de Girona. Començà a regnar a l'edat de 37 anys, regnà nou anys i morí a l'edat de 46 anys.
  • Aug 29, 1357

    Martí I l'Humà

    Martí I l'Humà
    Va ser sobirà dels territoris de la Corona d'Aragó, adquirint altres títols com el comtat d'Empúries, i el regne de Sicília. La seva mort va suposar la fi de la dinastia barcelonina i tot seguit un interregne fins a la fi del compromís de Casp que entronitzaria la dinastia Trastàmara en la figura de Ferran I. S'afirma de Martí l'Humà, que va ser un home moderat, de caràcter benigne i amb un temperament més tranquil i que li va proporcionar més paciència i més voluntat de negociador.
  • Nov 27, 1380

    Ferran I d'Aragó

    Ferran I d'Aragó
    fou infant de Castella, i després rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya i de Còrsega, duc d'Atenes i de Neopàtria, comte de Barcelona, de Rosselló i de Cerdanya, i regent de Castella, on també ocupava els títols de senyor de Lara, duc de Peñafiel i comte de Mayorga, i (per matrimoni) els de comte d'Alburquerque i de Ledesma i senyor de Castro de Haro. Fou el primer monarca catalanoaragonès de la dinastia dels Trastàmara.
  • Feb 20, 1396

    Alfons V d'Aragó

    Alfons V d'Aragó
    Fill primogènit de Ferran d'Antequera i la seva muller.
    A la mort de Martí l'Humà la successió a la Corona d'Aragó recaigué, gràcies al Compromís de Casp de 1412, en el seu pare Ferran I. Entrà als estats de la Corona d'Aragó, que en un futur heretaria, als 16 anys.
  • Jun 29, 1398

    Joan II d'Aragó

     Joan II d'Aragó
    Fill segon de Ferran I d'Aragó, dit el d'Antequera, el primer sobirà del Casal de Trastàmara a la Corona d'Aragó, i de la seva muller Elionor . En pujar al tron el seu pare, li concedí el títol de Duc de Montblanc. Fou germà d'Alfons el Magnànim, al qual succeí a la seva mort.
  • Mar 10, 1452

    Ferran II d'Aragó

    Ferran II d'Aragó
    Era fill del rei Joan II d'Aragó i de la seva segona esposa, Joana Enríquez, i per tant germanastre de l'infant Carles de Viana. Fou reconegut hereu l'any següent a la mort del seu germanastre, el 1461, rebent els títols de príncep de Girona i duc de Montblanc i va ser nomenat lloctinent de Catalunya l'any 1462 i, en 1468 rei de Sicília.