Catalunya ind400an

la Catalunya medieval

By gina1
 • Oct 10, 732

  Batalla de Poitiers

  Batalla de Poitiers
  Aquesta batalla va frenar l'expansió islàmica cap al nord des de la península ibèrica i és un esdeveniment de gran importància històrica, en haver impedit la invasió d'Europa per part dels musulmans i preservat el cristianisme com la fe dominant durant un període en què l'islam estava sotmetent gran part dels territoris de l' Imperi romà d'Orient i havia acabat per conquistar al Imperi persa sassànida , expansió que va començar al 632 després de la mort de Mahoma .
 • Apr 2, 768

  Carlemany

  Carlemany
  Rei dels francs (768-814) i primer emperador de l'imperi d'occident restaurat. Heretà del seu pare els països disposats en semicercle des de Bohèmia fins als Pirineus. Per tal de mantenir i ampliar els seus dominis, va lliurar batalles per tot Europa. Creà una zona defensiva entre els Pirineus i l'Ebre, la Marca Hispànica.
  El dia de Nadal fou coronat emperador. El 806 Carlemany dividí els seus estats entre els seus tres fills. Morí el 20 de gener de 814.
 • Apr 16, 778

  Lluís el Piadós

  Lluís el Piadós
  Va ser fill de Carlemany. Poc després, la conquesta es va estabilitzar en una línia fronterera que anava des de les Corberes, l'eix Llobregat-Cardener, el Segre mitjà i Tremp.
 • Feb 6, 840

  Guifré el Pelós

  Guifré el Pelós
  fou comte de Barcelona, comte d' Osona i comte de Girona, comte d' Urgell, de Cerdanya i també comte de Conflent. Fou el dotzè i darrer comte de Barcelona nomenat pels reis francs, i el primer a donar en herència els seus dominis territorials, iniciant així la dinastia comtal de Barcelona , tot i mantenir el jurament de fidelitat als reis de França.
 • Feb 9, 926

  Miró I

  Miró I
  Va accedir al govern dels comtats de Barcelona, Girona i Osona en retirar-se el seu pare a la vida monacal el 947 juntament amb el seu germà Borrell II amb qui se suposa que es repartí les funcions de govern. Així fou Borrell II qui s'encarregà de les qüestions militars i de política exterior, mentre Miró I s'encarregà de les funcions internes del comtat, i més concretament de la ciutat de Barcelona.
 • Feb 9, 927

  Borell 2n

  Borell 2n
  Borrell II va ser comte de Barcelona, Girona, Osona (947-92) i comte d'Urgell (948-92).L'any 985, davant una important incursió sarraïna no va rebre ajut militar dels francs i va considerar que el jurament de fidelitat s'havia trencat. A partir d'aquell moment,els comptes del Casal de Barcelona van actuar amb plena sobirania.
 • Feb 9, 972

  Ramon Borrell

  Ramon Borrell
  El c.991, es casà amb Ermessenda de Carcassona, filla de Roger I, comte de Carcassona. Ermessenda participà amb ell en el govern dels comtats, en la presidència de les assemblees i tribunals i en les campanyes militars a Al-Àndalus.
 • Feb 9, 1005

  Berenguer Ramon I

  Berenguer Ramon I
  Comte de Barcelona, Girona i Osona, conegut amb el malnom del Geperut , nascut cap a 1006 i mort al palau comtal de Barcelona el 31 març 1035.
 • Feb 9, 1023

  Ramon Berenguer I

  Ramon Berenguer I
  Fou comte de Barcelona, Girona, Osona, Carcassona i Rasès.
 • Feb 9, 1053

  Ramon Berenguer II

  Ramon Berenguer II
  Ramon Berenguer II dit el “Cap d'Estopes”, comte de Barcelona, Girona, Osona, Carcassona i Rasès.
 • Feb 13, 1054

  Berenguer Ramon II

  Berenguer Ramon II
  Berenguer Ramon II, anomenat el Fratricida, Comte de Barcelona, Girona, d'Osona, Carcassona i Rasès.Era fill de Ramon Berenguer I, probablement bessó, de Ramon Berenguer II. Al 1076, a la mort del seu pare, va rebre el comtat de Barcelona juntament amb el seu germà, perquè no se n'havia determinat l'herència.
 • Nov 11, 1082

  Ramon Berenguer III

  Ramon Berenguer III
  Dit el Gran, fou comte de Barcelona i Girona , comte d'Osona, comte de Besalú, comte de Provença i comte de Cerdanya
 • Feb 9, 1113

  Ramon Berenguer IV

  Ramon Berenguer IV
  Fou comte de Barcelona, Girona, Osona, i Cerdanya (1131-1162), príncep d'Aragó i comte de Ribagorça.
 • Feb 13, 1113

  Ramon Berenguer IV

  Ramon Berenguer IV
  Ramon Berenguer IV dit "el Sant" fou comte de Barcelona, Girona, Osona, i Cerdanya, príncep d'Aragó i comte de Ribagorça. A Provença, on fou regent, s'esmenta com a Ramon Berenguer III
 • Mar 13, 1157

  Alfons el Trobador

  Alfons el Trobador
  Alfonsel Trobador fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó i menors de comte Girona, Osona, Besalú i de Cerdanya. Més endavant esdevingué comte del Rosselló i de Ribagorça. Fou també comte de Gavaldà, vescomte de Milhau i vescomte de Carlat i comte de Provença. Començà a regnar a l'edat de 5 anys i en regnà 34, morint a l'edat de 39 anys.
 • Feb 13, 1196

  Pere el Catòlic

  Pere el Catòlic
  Fill i successor d'Alfons el Cast i de Sança de Castella al tron de la Corona d'Aragó a la mort del seu pare el 1196. Pel testament d'Alfons el Cast, Pere heretava Barcelona, així com els comtats que en depenien, i Aragó, mentre el seu germà Alfons la Provença. El 1204 es va fer coronar a Roma pel Papa Innocenci III i esdevingué el seu fidel.
 • Feb 2, 1208

  Jaume el Conqueridor

  Jaume el Conqueridor
  fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte de Barcelona, comte d'Urgell, i senyor de Montpeller. Començà a regnar a l'edat de 10 anys assistit pel Consell Reial, regnà 58 anys i morí a l'edat de 68 anys.
 • Feb 15, 1239

  Pere ll el Gran

  Pere ll el Gran
  Fou un sobirà de la corona d'Aragó amb els títols de comte de Barcelona, rei d'Aragó i rei de València i després de la conquesta de l'illa, rei de Sicília. Començà a regnar a l'edat de 36 anys, regnà 9 anys i morí a l'edat de 45 anys.
 • Nov 4, 1265

  Alfons ll el Franc

  Alfons ll el Franc
  Fou sobirà de la corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València, i rei de Mallorca.A la mort del seu pare, el succeí al tron de la corona d'Aragó així com en el dels comtats catalans.
 • Aug 10, 1267

  Jaume ll el Just

  Jaume ll el Just
  Jaume el Just fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó i rei de València, i també rei de Sicília, rei de Mallorca i rei de Sardenya.
 • Feb 16, 1299

  Alfons lll el Benigne

  Alfons lll el Benigne
  Sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València, de Sardenya i Còrsega. Començà a regnar a l'edat de 28 anys, regnà 9 anys i morí regnant a l'edat de 37 anys.
 • Oct 5, 1319

  Pere lll el Cerimoniós

  Pere lll el Cerimoniós
  Fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València i de Sardenya. Més tard fou també rei de Mallorca. Duc d'Atenes i de Neopàtria i finalment comte d'Empúries.
 • Sep 27, 1350

  Joan el Caçador

  Joan el Caçador
  Sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, fou Rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya i Còrsega, del Rosselló i de Cerdanya. Duc de Girona. Començà a regnar a l'edat de 37 anys, regnà nou anys i morí a l'edat de 46 anys.
 • Aug 29, 1357

  Martí I l'Humà

  Martí I l'Humà
  Va ser sobirà dels territoris de la Corona d'Aragó, adquirint altres títols com el comtat d'Empúries, i el regne de Sicília. La seva mort va suposar la fi de la dinastia barcelonina i tot seguit un interregne fins a la fi del compromís de Casp que entronitzaria la dinastia Trastàmara en la figura de Ferran I. S'afirma de Martí l'Humà, que va ser un home moderat, de caràcter benigne i amb un temperament més tranquil i que li va proporcionar més paciència i més voluntat de negociador.
 • Nov 27, 1380

  Ferran I d'Aragó

  Ferran I d'Aragó
  fou infant de Castella, i després rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya i de Còrsega, duc d'Atenes i de Neopàtria, comte de Barcelona, de Rosselló i de Cerdanya, i regent de Castella, on també ocupava els títols de senyor de Lara, duc de Peñafiel i comte de Mayorga, i (per matrimoni) els de comte d'Alburquerque i de Ledesma i senyor de Castro de Haro. Fou el primer monarca catalanoaragonès de la dinastia dels Trastàmara.
 • Feb 20, 1396

  Alfons V d'Aragó

  Alfons V d'Aragó
  Fill primogènit de Ferran d'Antequera i la seva muller.
  A la mort de Martí l'Humà la successió a la Corona d'Aragó recaigué, gràcies al Compromís de Casp de 1412, en el seu pare Ferran I. Entrà als estats de la Corona d'Aragó, que en un futur heretaria, als 16 anys.
 • Jun 29, 1398

  Joan II d'Aragó

   Joan II d'Aragó
  Fill segon de Ferran I d'Aragó, dit el d'Antequera, el primer sobirà del Casal de Trastàmara a la Corona d'Aragó, i de la seva muller Elionor . En pujar al tron el seu pare, li concedí el títol de Duc de Montblanc. Fou germà d'Alfons el Magnànim, al qual succeí a la seva mort.
 • Mar 10, 1452

  Ferran II d'Aragó

  Ferran II d'Aragó
  Era fill del rei Joan II d'Aragó i de la seva segona esposa, Joana Enríquez, i per tant germanastre de l'infant Carles de Viana. Fou reconegut hereu l'any següent a la mort del seu germanastre, el 1461, rebent els títols de príncep de Girona i duc de Montblanc i va ser nomenat lloctinent de Catalunya l'any 1462 i, en 1468 rei de Sicília.