Bandera catalana2

Edad mitjana a Catalunya

By qmas
 • Feb 16, 720

  Conquesta islàmica a Catlunya

  Conquesta islàmica a Catlunya
  Barcelona va ser conquerida el 716 i, una mica més tard, es va completar la presa de tot el regne visigòtic amb la conquesta de Narbona al nord dels Pirineus. Els àrabs van ocupar el territori de Catalunya romanitzat, deixant de banda les altes valls pirinenques del Pallars, on perviurien formes i costums de vida preromanes.
 • Aug 5, 785

  Girona es lliura a Carlemany

  Girona es lliura a Carlemany
  La invasió de Girona va ser molt fàcil gràcies a la debilitat musulmana al territori i la proximitat franca, llavors el valí Madinat Barshiluna va lliurar la ciutat de Girona, Djarunda, als francs
 • Apr 3, 801

  Conquesta de Barcelona a mans de Lluís el Piadós

  Conquesta de Barcelona a mans de Lluís el Piadós
  El 20 d'agost de l'any 800 els francs van reunir un enorme exèrcit amb tropes d'Aquitània, Bascònia, Borgonya i Gòtia, després d'un gran setge el valí Harun va rendir la ciutat a Lluís el Piadós l'any 801
 • Aug 11, 877

  Guifré el pelós es nomenat comte d'Urgell, Cerdanya i Conflent.

  Guifré el pelós es nomenat comte d'Urgell, Cerdanya i Conflent.
  S'amenaça a Guifré el Pilós de matar a Salomó, comte de Urgell, Cerdanya i Conflent, per ocupar ell el lloc com a comte, va ser coronat comte per el rei franc Carles II de França entre l'any 868 i l'any 871, a l'assemblea d'Attigny.
 • Jan 1, 880

  Fundació del monestir de Ripoll

  Fundació del monestir de Ripoll
  Va ser fundat l'any 880 per Guifré el Pilós.
 • Aug 11, 897

  Mort Guifré el pelós

  Mort Guifré el pelós
  Guifré el Pelós va ser el comte de Barcelona i Girona, Osona, Urgell, Cerdanya i Conflent, va ser l'últim comte escollit pel reis francs, va morir a mans musulmanes, era fill de Ermessenda i de Sunifred I d'Urgell, va tindre deu fills amb Guinidilda d'Empúries: Guifré II Borrell de Barcelona, Miró II de Cerdanya, Emma de Barcelona, Sunifred II d'Urgell, Radulf de Barcelona, Sunyer I de Barcelona, Ermessemda de Barcelona, Cixilonda de Barcelona, Riquilda de Barcelona i Guinidilda de Barcelona.
 • Apr 26, 911

  Mort Guifré II Borrell

  Mort Guifré II Borrell
  Va ser comte de Barcelona, Girona i Osona, quan va morir va deixar el seu comtat a els seus fills, Riquilda de Narbona, i es va casar amb Gersenda de Tolosa
 • Jan 1, 947

  Mort Sunyer I

  Mort Sunyer I
  Va governar juntament amb Guifré II de Barcelona, però desprès de la seva mort va governar sol, va repoblar el comtat del Penedès, els seus pares van ser Guifré I de Barcelona i de Gunilda d'Empuries, es va casar amb Gudinilda d'Empuries i amb Riquilda de Barcelona, amb aquesta última va tindre cinc fills: Ermengol I d'Osona, Miró I de Barcelona, Borrell II de Barcelona, Adelaida de Barcelona i Guillem de Barcelona.
 • Jan 1, 966

  Mort Miró I

  Mort Miró I
  Va ser comtat de Barcelona i Girona i Osona, va compartir els comtats amb Borrell II, el que feia Miró era encarregar-se de les funcions del comtat i de la ciutat de Barcelona. Era fill de Sunyer I de Barcelona i de Riquilda de Tolosa.
 • Mar 1, 975

  Mort Ermessenda de Carcassona

  Mort Ermessenda de Carcassona
  Va ser muller, mare i àvia de comtes barcelonins, els seus pares van ser Roger I de Carcassona i de Adelaida de Melguèlh, va tindre tres fills amb Ramon Borrell I de Barcelona: Estefania Ramon, Borrell Ramon, i Berenguer Ramon.
 • Jul 6, 985

  Saqueig de Barcelona controlat per Almansur

  Saqueig de Barcelona controlat per Almansur
  El califat omeia no va fer incursions al comptat de Barcelona perquè es pensaven que els ajudarien els francs o l'imperi bizantí, però quan va saber que no els ajudaria va decidir atacar Barcelona
 • Mar 10, 988

  Independència dels comptats catalans

  Independència dels comptats catalans
  Borrell II no renova el pacte de vassallatge amb els reis francs, perquè ell va demanar ajuda militar al rei franc però ell no li va donar però no es fa oficial fins que l'any 1258 firma el tractat de Corbeil.
 • May 4, 992

  Mort Borrell II

  Mort Borrell II
  Borrell II va ser un compte cordial, perquè mai va lluitar contra els francs ni contra els musulmans, fins i tot va signar un tractat de pau amb el califa Al-Hakam II, era fill de Sunyer I i de Riquilda de Tolosa, va tindre quatre fills amb Letgarda de Tolosa: Ramon Borrell, Ermengol I d'Urgell, Ermengarda de Barcelona i Riquilda de Barcelona
 • Sep 8, 1018

  Mort Ramon Borrell I

  Mort Ramon Borrell I
  Es va casar amb Ermessenda de Carcassona, va conquerir juntament amb nou mil homes, Córdoba, i la gent que va tornar amb vida va tornar amb moltes riqueses, gràcies al pagament i al botí dels musulmans, va tindre dos fills: Berenguer Ramon I i Estefania Ramon
 • Mar 31, 1035

  Mort Berenguer Ramon I

  Mort Berenguer Ramon I
  Era fill de Ramon Borrell i d'Ermessenda de Carcassona. Es va casar amb Sança de Castella, van tenir dos fills: Ramon Berenguer i Sanç d'Olèrdola, després es va tornar a casar amb Guisla de Lluçà i van tindre tres fills: Guillem I d'Osona, Bernat Berenguer de Barcelona i Sibil·la de Barcelona.
 • Dec 5, 1082

  Mort Ramon Berenguer II cap d'estopes

  Mort Ramon Berenguer II cap d'estopes
  Va ser fill de Ramon Berenguer I i d'Almodis, i bessó de Berenguer Ramon II, a la mort del seu pare li van donar el comptat de Barcelona juntament amb el seu germà
 • Jun 20, 1097

  Berenguer Ramon II el fraticida

  Berenguer Ramon II el fraticida
  Va ser anomenat el fracticida perque es creia que va matar al seu germà, les relacions amb el seu germà sempre van ser estretes, i sempre es van desputar l'herència
 • Jan 23, 1131

  Mort Ramon Berenguer III

  Mort Ramon Berenguer III
  Anteriorment de la seva mort es va casar amb Maria Diaz de Vivar, filla d'un escriptor anomenat Enric de Pisa on va anomenar la paraula Catalania per primera vegada
 • Aug 11, 1137

  Capítols matrimonials de barbastre

  Capítols matrimonials de barbastre
  Els rei d'Aragó, Ramir II, fa un pacte amb Ramon Berenguer IV per casar la seva filla amb ell juntament amb tot el regne
 • Oct 24, 1149

  Invasió de Lleida

  Invasió de Lleida
  Ramon Berenguer IV i Ermengol d'Urgell, van conquerir Lleida i van fer fora als musulmans de dintre de les muralles, després d'un llarg setge entre Ramon Berenguer III i Guillem IX de Poitiers contra Alfons el Bataller, el valí al-Muzaffar ibn Sulayman es va haver de rendir als comtes catalans.
 • Aug 21, 1150

  Noces de Peronella i Ramon Berenguer IV

  Noces de Peronella i Ramon Berenguer IV
  Les noces de Peronella i de Ramon Berenguer IV es van celebrar a Lleida després de la conquesta, es van casar quan la reina va tenir la edat per casarse, catorze anys, i Ramon Berenguer en tenia 36.
 • Aug 6, 1162

  Mort Ramon IV

  Mort Ramon IV
  Els seu pares van ser Ramon Berenguer III i Dolça de Provença i va tindre cinc fills: l'infant Pere, l'infant Ramon, l'infant Pere, l'infanta Dolça i l'infant Sanç
 • Apr 25, 1196

  Mort Alfons el Cast

  Mort Alfons el Cast
  Va ser pare de Ramon Berenguer IV i de Peronella de Aragó, i va tindre nou fills. el 18 de juny del 1164, la seva mare reafirmava el seu testament de 1152, realitzant una abdicació i donació pública del regne d'Aragó al seu fill Alfons.
 • Jan 31, 1202

  Mals usos

  Mals usos
  Ius maletractandi: Els mals usos eren els drets que tenien els senyors de maltractar el pagesos, n'hi havien de diferents tipus:
  -Intestia: era el dret que tenien quan un pagès es moria sense testament.
  -Eixorquia: era el dret que tenien quan el pagès no tenia descèndencia, llavors el senyor es quedava una tercera part de les terres.
  -Cugucia: si la muller tenia relacions sexuals amb una persona que no era el seu marit, el senyor es quedava la meitat de les terres.
 • Sep 12, 1213

  Mort Pere el Catòlic

  Mort Pere el Catòlic
  Pere el Catòlic. va morir a la batalla de Muret defensant els seus vasalls occitans que havien estat acusats de seguir l'heretgia càtara. D'aquesta manera la Corona d'Aragó va perdre les possessions a Occitània, quedant Occitània en mans franceses.
 • Jan 31, 1215

  Esclarmonda de Foix

  Esclarmonda de Foix
  Va ser filla de ¨Roger IV de Foix i de Brunissenda de Cardona, es va casar amb Jaume II, i va tindre sis fills. Va fugir cap a Perpinyà, però va ser presonera del rei i va ser alliberada gràcies al vescomte Ramon Folc de Cardona
 • Sep 22, 1237

  Conquesta de València

  Conquesta de València
  Hi va haver tres fases: la conquesta de les contrades septentrionals, l'ocupació de la ciutat de València i la frontera meridional.
 • May 11, 1258

  Tractat de Corbeil

  Tractat de Corbeil
  Per aquest tractat la filla de Jaume I, Elisabet, es casaria amb Felip, hereu de Lluís IX; el rei francès, com a hereu de Carlemany.
 • Jul 27, 1276

  Mort Jaume I el conqueridor

  Mort Jaume I el conqueridor
  Es va morir malalt a la tercera revolta dels sarraïns, i va signar un tractat on l'infant Pere es va ocupar dels castells del Regne de València.
 • Mar 30, 1282

  Conquesta de Sicília

  Conquesta de Sicília
  La revolta popular fou un èxit, ja que en pocs dies gairebé totes les guarnicions franceses van ser eliminades o expulsades de Sicília. Però conscients de la seva debilitat militar, els sicilians van cercar l’aixopluc del rei Pere II, marit de l’hereva dels Hohenstaufen. Al sobirà català li van oferir la corona de l’illa a canvi de jurar fidelitat i respecte als privilegis i institucions sicilianes.
 • Nov 11, 1285

  Mort Pere el Gran

  Mort Pere el Gran
  El rei Pere va trencar aliances amb el rei de França i el rei de Mallorca, després va emmalaltir sobtadament i va morir entre la nit del 10 de novembre i el 11 de novembre al palau reial de Vilafranca del Penedès, i va ser enterrar a Santa Maria de Santes Creus.
 • Jun 18, 1291

  Mort Alfons II el franc

  Mort Alfons II el franc
  Va ser fill de Pere III d'Aragó i de Constança de Sicília, es va casar amb Elionor d'Anglaterra, per encàrrec del seu pare va conquereir les Illes Balears al seu oncle Jaume II de Mallorca perquè havia col·laborat en la croada contra la corona d'Aragó.
 • Sep 1, 1300

  Estudis Generals de Lleida

  Estudis Generals de Lleida
  Va ser creat pel comte de Barcelona i rei d'Aragó, Jaume el Just, el nom d'Estudi General va ser adoptat per les delegacions universitàries que s'establiren a Lleida des de 1968 fins a la fundació, el 1991, de la Universitat de Lleida.
 • Jun 19, 1324

  Conquesta de Sardenya

  Conquesta de Sardenya
  Va ser materialitzada per Pere el Gran l'any 1324, van aconseguir que Sanç I de Mallorca li donés vint galeres, dos cents caballs i molts peons.
 • Nov 2, 1327

  Jaume el Just

  Jaume el Just
  Va ser rei d'Aragó, rei de València, rei de Sicília, rei de Mallorca i rei de Sardenya, va aconseguir la Pau d'Anagni, que va consistir en acabar la guerra de Sícilia entre Jaume el Just i Carles II d'Anjou i va ser capità general de l'Esglèsia de Roma.
 • Jan 24, 1336

  Alfons el benigne

  Alfons el benigne
  Va ser comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València, de Sardenya i Còrsega, es va casar amb Teresa d'Entença i va governar el comtat d'Urgell i va tindre set fills i llavors es va casar amb Elionor de Castella i Sardenya, i va tindre dos fills.
 • Apr 11, 1348

  La pesta negra

  La pesta negra
  La pesta negra, també coneguda com a mort negra, va ser una pandèmia de pesta que devastà Europa i Àsia a mitjan segle XIV, i provocà la mort d'aproximadament un terç de la població europea, després d'una època d'esplendor.
 • Jan 5, 1387

  Mort Pere el cerimoniós

  Mort Pere el cerimoniós
  Va ser sobirà de la Corona d'Aragó, amb els títols de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de València i de Sardenya. Més tard va ser també rei de Mallorca,duc d'Atenes i de Neopàtria i finalment comte d'Empúries. Va ser fill de Alfons IV d'Aragó i Teresa d'Entença, i va tindre onze fills amb Maria de Navarra, Elionor de Portugal, Elionor de Sicíl·lia i Sibil·la de Fortià.
 • Feb 21, 1387

  Mort Joan I el caçador

  Mort Joan I el caçador
  Va ser sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, va ser Rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya i Còrsega, del Rosselló i de Cerdanya, va ser duc de Girona. Va començar a regnar a l'edat de 37 anys, va regnar nou anys i va morir a l'edat de 46 anys.
 • May 31, 1410

  Mort Martí l'humà

  Mort Martí l'humà
  Martí és el darrer rei, per línia directa, del casal de Barcelona. Amb la seva mort es va convocar el Compromís de Casp de 1412, en el qual es va triar per succeir-lo a Ferran I, anomenat el d'Antequera.
 • Feb 14, 1412

  Compromís de casp

  Compromís de casp
  Va ser una reunió de nou notables d'Aragó, València i Catalunya, i l'objectiu era triar el successor de Martí l'humà, mort l'any 1410, i al final van triar a Ferran d'Antequera, desprès de dos anys de violents enfrontaments amb el Papa Luna
 • Apr 2, 1416

  Ferran I d'Antequera

  Ferran I d'Antequera
  Va ser infant de Castella, i després rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya i de Còrsega, duc d'Atenes i de Neopàtria, comte de Barcelona, de Rosselló i de Cerdanya. És va casar amb Elionor d'Alburquerque i va tindre set fills.
 • Jun 27, 1458

  Mort Alfons el magnànim

  Mort Alfons el magnànim
  Va ser rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya i de Nàpols, comte de Barcelona. Va ser fill de Ferran d'Antequera i de Elionor d'Alburquerque, va tindre tres fills: Ferran I de Nàpols, Maria d'Aragó i de Elionor d'Aragó.
 • Jan 19, 1479

  Mort Joan II

  Mort Joan II
  Va ser rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília i de Navarra duc de Montblanc, i de Gandia, Comte de Barcelona i de Ribagorça, va ser fill de Ferran I d'Aragó i de Elionor d'Alburquerque i es va casar amb Blanca I de Navarra i va tindre quatre fills, desprès es va casar amb Joana Enríquez i va tindre quatre fills.
 • Jan 30, 1486

  Sentencia arbitral de Guadalupe

  Sentencia arbitral de Guadalupe
  Sentència Arbitral de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • Jan 23, 1516

  Mort Ferran el catòlic

  Mort Ferran el catòlic
  Va ser comte de Ribagorça, duc de Montblanc, príncep de Girona, rei de Sicília, rei d'Aragó, de València, de Mallorca i comte de Barcelona, rei de Castella, de Sardenya, de Nàpols, regent de Castella i rei de Navarra. Va ser fill de Joan II, i de la seva segona esposa, Joana Enríquez i va tindre un fill amb Aldonça Roig, desprès va tindre una filla amb Joana Nicolau quan viatjava a Navarra, desprès, amb Toda de Larrea, va tindre una filla, desprès, va tindre cinc fills amb Isabel I de Castella.