Comtes catalans

Cronologia dels comtes reis catalans, de Guifré el Pelós a Martí l' Humà

  • 878

    Comte Guifré I el Pelós

    Comte Guifré I el Pelós
    Fill de Sunifred I. Comença la dinastia del comtat de Barcelona
  • 897

    Guifré II

    Guifré II
    Conegut també com Borrell I. Fill de Guifré I. Va ser l' últim en prestar vassallatge a un monarca franc.
  • 911

    Sunyer I

    Sunyer I
    Era germà de Guifré II. Fou comte de Barcelona, de Girona i d' Osona.
  • 947

    Miró I

    Miró I
    Va ser comte de Barcelona, Girona i Osona en retirar-se el seu pare. El seu pare va ser Sunyer I.
  • 947

    Borrell II

    Borrell II
    Va ser germà de Miró I. Va ser comte de Girona, Barcelona i Osona. També va ser comte d' Urgell. Es va negar a renovar el pacte de vassallatge amb el nou rei francès. Ell instaura la independència del comte de Barcelona respecte el rei de França.
  • 988

    Ramon Borrell

    Ramon Borrell
    Fill de Borrell II. Va estar associat al poder pel seu pare al 988. Va governar en solitari a partir del 992. Es va casar amb Ermessenda de Carcassona amb qui va tenir dos fills.
  • 1017

    Berenguer Ramon I

    Berenguer Ramon I
    Va ser comte de Barcelona entre 1017-1035. Va ser fill de l' anterior. És anomenat "El corbat". Quan va morir el seu pare ell encara era menor d' edat i la seva mare va actuar com a la seva tutora.
  • 1035

    Ramon Berenguer I, El Vell

    Ramon Berenguer I, El Vell
    Va ser anomenat el "Vell". Va ser el comte de Barcelona, Girona, Osona, Carcassona i rasés.Va activar les campanyes militars contra els musulmans.
  • 1076

    Ramon Berenguer II, el Cap d' Estopa

    Ramon Berenguer II, el Cap d' Estopa
    Se'l anomenava "Cap d' Estopa" degut a la seva espessa cabellera de color ros palla. va ser comte de Barcelona, Girona, Osona, Carcassona i Rasez.
  • 1076

    Berenguer Ramon II, el Fraticida

    Berenguer Ramon II, el Fraticida
    Berenguer Ramon II el Fraticida va ser comte de Barcelona. Va ser fill de Ramon Berenguer I. Al principi va governar juntament amb el seu germà bessó, Ramon Berenguer II.
  • 1095

    Ramon Berenguer III el Gran

    Ramon Berenguer III  el Gran
    Va ser comte de Barcelona, Girona, Osona, Provença i Cerdanya. Va governar durant un temps amb el seu tiet, Berenguer Ramon II el Fraticida. Fins que aquest se'n va anar a la primera creuada on va morir. Al 1112 es va casar amb Dolça de Provença.
  • 1137

    Ramon Berenguer IV el Sant

    Ramon Berenguer IV el Sant
    Va ser comte de Barcelona, Girona i de Ribagorça i regent del comtat de Provença. Va rebre de Ramir II d' Aragó el Regne d' Aragó i va esdevenir príncep sobirà i dominador del regne. El 1150 es va casar amb Peronella, la filla de Ramir II. Mai va ser rei.
  • 1162

    Alfons I el Cast

    Alfons I el Cast
    També va ser anomenat el "Trovador". Va ser rei d' Aragó i comte de Barcelona i marquès de Provença.Va ser la primera persona en ser alhora comte de Barcelona i rei d' Aragó.
  • 1196

    Pere I el Catòlic

    Pere I el Catòlic
    Va ser anomenat també Pere II d' Aragó i Pere I de Catalunya- Aragó. Fou sobirà de la corona d' Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona i rei d' Aragó. Es va casar el 1204 amb maria de Montpeller. Va morir a la desfeta de Muret. Això va ser la fi de la influència transpirinenca. És soterrat al Monestir de Santa Maria de Sixena.
  • 1213

    Jaume I el Conqueridor

    Jaume I el Conqueridor
    Va ser rei als deu anys. Jaume I va destinar el primer temps del seu regnat a sobreposar-se a la noblesa. Després van venir les grans conquestes com la de Mallorca el 1229; Eivissa el 1235; i la campanya del País Valencià, des de 1232 fins 1245, i fins Múrcia el 1266. I és per això que se'l considera el pare des Països Catalans.
    Va viure 68 anys i va tenir moltes dones i almenys 14 fills. La seva segona dona Violant va fer enemistà Jaume I amb el fill del seu primer matrimoni.
  • 1276

    Pere II el Gran o dels "francesos"

    Pere II el Gran o dels "francesos"
    Va ser anomenat també Pere el Gran o dels "francesos" per la victòria de coll de Panissars. Va ser fill de Jaume I el Conqueridor. Va ser comte de Ribagorça, Rei d' Aragó i comte de Barcelona. Es va casar amb Constància de Sícilia.
  • 1285

    Alfons II el Franc

    Alfons II el Franc
    Va ser fill de Pere II. Va ser rei d' Aragó, de València i comte de Barcelona i rei de Mallorca. Va desposseir les Balears al seu oncle Jaume de Mallorca, que havia col·laborat amb els francesos.
  • 1291

    Jaume II el Just

    Jaume II el Just
    Va ser fill d' Alfons II. Va ser comte de Barcelona, rei d' Aragó i de València, rei de Sicília, de Mallorca i de Sardenya i va promoure la gran expansió mediterrània a Sardenya i sobre els ducats d' Atenes i Neopàtria. Va buscar la pau amb el regne de Castella per resoldre el problema sicilià.
  • 1327

    Alfons III el Benigne

    Alfons III el Benigne
    Va ser fill de Jaume II. Fou sobirà de la Corona d' Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d' Aragó, de valència, de Sardenya i Còrsega. Va començar a regnar a l' edat de 28 anys. Va regnar 9 anys i va morir regnant a l' edat de 37 anys. Està enterrat a la Seu Vella de LLeida.
  • 1336

    Pere III el Cerimoniós

    Pere III el Cerimoniós
    Va ser fill de l' anterior. També va ser anomenat el del Punyalet. Va ser rei d' Aragó, de València, de Sardenya i comte de Barcelona. Més tard va ser rei de Mallorca, duc d' Atenes i de Neopàtria. Finalment va ser comte d' Empúries.
  • 1387

    Joan I el Caçador

    Joan I el Caçador
    També anomenat el Descurat o l' Amador de la Gentilesa. Va ser rei d' Aragó, de Mallorca, de València, de Sardenya i de Còrsega i comte de Barcelona, Rosselló i Cerdanya i duc de Girona. Va començar a regnar a l' edat de 37 anys, va regnar 9 anys i va morir amb 46 anys.
  • 1396

    Martí l' Humà

    Martí l' Humà
    També anomenat l' Eclesiàstic. Va ser rei d' Aragó, de Mallorca, de València i de Sardenya i Còrsega i comte de Barcelona, de Rosselló i de Cerdanya i també d' Empúries. També va ser del regne de Sicília quan es va morir el seu fill Martí el Jove. La seva mort sense descendència masculina va portar a la fi de la dinastia barcelonina i tot seguit un interregne fins a la fi del Compromís de Casp.