Guerra

I Guerra Mundial

 • Assassinat de l'arxiduc d'Àustria

  Assassinat de l'arxiduc d'Àustria
  El 28 de juny de 1914 va ser assassinat a Sarajevo (Bòsnia) l'arxiduc Francesc Ferran, l'hereu presumpte a la Corona d'Àustria. L'autor de l'atemptat va ser Gavrilo Princip, un nacionalista serbobosnià, membre del grup nacionalista serbi Jove Bòsnia (Mlada Bosna), una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu que l'Imperi Austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia.
 • Period: to

  FASE 1: Guerra de moviments

  Rep aquest nom les operacions militars que van tenir lloc durant el 1914, centrades en els esforços alemanys per derrotar a Franç i, un cop aconseguit això, aniquilar els exèrcits russos. Durant aquesta fase els alemanys van emprar una estratègia basada en moviments ràpids amb l'objectiu de sorprendre els seus enemics.
 • Batalla del Marne

  Batalla del Marne
  En la primera batalla del Marne, del 6 al 13 de setembre de 1914, situada en la campanya al nord de París, els exèrcits francesos, reorganitzats pel mariscal Joffre, van aconseguir aturar l'avanç dels alemanys. Trencant el seu avanç i convertint la guerra ràpida del pla Schlieffen en la guerra de posicions.
 • Period: to

  FASE 2: Guerra de trinxeres

  Aquesta fase es coneix com a guerra de trinxeres, ja que tant els exèrcits alemanys com els francesos i aliats van veure detingut el seu avenç contra l'enemic. Els exèrcits es van dedicar a cavar trinxeres per assegurar les seves posicions. Els fronts es van mantenir pràcticament idèntics en dos anys, i va ser una de les fases més mortíferes de la guerra per l'ús d'artilleria i metralladores.