Hadrianus

  • 1 BCE

    Ongelukkig huwelijk

    Zijn huwelijk was ongelukkig en Hadrianus besteedde meer aandacht aan andere vrouwen en aan jonge mannen als Antinoüs. Zijn vrouw Sabina overleed in 136. Vanaf het begin werd echter in twijfel getrokken of zij een natuurlijke dood stierf. Er bestaat een mogelijkheid dat ze is vergiftigd of zelfmoord heeft gepleegd. Hadrianus overleed zelf op 10 juli 138 na een hartstilstand in zijn villa in Baia. Na zijn dood werd hij bijgezet in de Engelenburcht, het mausoleum van Hadrianus.
  • 1 BCE

    Keizer hadrianus

    Al vele jaren volgen wij de 'voetsporen' van de Romeinse keizer Hadrianus. We kwamen hem tegen in de ruїnes van Aphrodisias (Turkije), stonden bij zijn Muur in Engeland en verbleven aan de rand van de Sahara in het kampement van het derde legioen Augusta waar Hadrianus eens een gloedvolle toespraak hield (Lambaesis in Algerije).
  • 1 BCE

    De muur van hadrianus

    het bouwen van de Muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia aangaf. In Rome herbouwde hij het Pantheon en construeerde de Tempel van Venus en Roma.
  • 74

    Levensverhaal hadrianus

    Hadrianus, was Romeins keizer van 117 tot 138. Hij staat bekend om het bouwen van de Muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia aangaf. In Rome herbouwde hij het Pantheon en construeerde de Tempel van Venus en Roma.
  • 107

    Hadrianus jeugd

    Vanaf zijn geboorte op 24 januari 76 volgen we Hadrianusje naar Spanje en Rome, waar hij zijn formidabele oom Trajanus als voogd kreeg toegewezen en in 100 met Sabina trouwde. De Dacische Oorlogen (begin tweede eeuw) waren zeer belangrijk voor Hadrianus' denken over de expansie van het Romeinse Rijk.
  • 117

    Hadrianus carrière

    Na de Dacische Oorlogen verbleef Hadrianus opnieuw in Aquincum. Daarna werd hij consul in Rome en zag ongetwijfeld de bouwactiviteiten van het Trajanus' Forum. In 110 vertrokken Hadrianus en Sabina richting Athene, de Griekse stad die Hadrianus tot ereburger zou maken. Keizer Trajanus ging met zijn leger naar de oostgrens ....
  • 117

    Keizer van het Romeinse rijk

    Na de dood van Trajanus in 117, volgde Hadrianus hem op. Hij heerste over het Romeinse rijk toen het op zijn hoogtepunt was. Hij hield van poëzie en filosofie en maakte de romeinen bekend met de Griekse kunst en wetenschap. Hij maakte tijdens zijn bewind veel reizen door het rijk, dat zich uitstrekte van Spanje tot Turkije en van de Zwarte Zee tot Marokko. Ook liet hij een edict vastleggen dat voortaan gold als grondslag van de rechtspraak.
  • 128

    Hadrianus naar Noord Afrika

    inspectie derde legioen Augusta, 128
    Zijn veranderingen m.b.t. de veilige grenzen van het Romeinse Rijk hadden grote gevolgen voor het leger. Geen aanvallen meer, maar het leger werd nu ingezet voor veiligheidstaken binnen bestaande grenzen. soldaten en officieren moesten wél scherp blijven, vandaar Hadrianus' nadruk op de discipline.
  • 130

    Hadrianus en Athene

    Hadrianus hield van jongsaf van de Griekse kunst en cultuur. Hij verbleef dan ook graag in het Griekse gebied, in het bijzonder in Athene, en hij was ereburger van die stad. Als geen andere keizer kende Hadrianus zijn enorme rijk van dichtbij en hij gaf het oostelijke, Griekse deel een eigen culturele hoofdstad: Athene.